Impressies van de Rhätische Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2024

31 december 2024

Op de laatste dag van het jaar heb ik een begin gemaakt met het aansluiten van de seinen. Uiteindelijk heb ik 13 van de 17 seinen aangesloten. Het is dan altijd weer even zoeken wat de juiste volgorde is van aansluiten, maar dat is redelijk snel opgelost door het gewoon uit te proberen. Een foto is dan altijd lastig, maar vanuit Filisur in oostelijke richting zie je er in ieder geval 4 tegelijkertijd.

Volgende stap wordt om uit te zoeken waar ik welke tunnelportalen ga gebruiken. Als eerste de posities besluiten waar de baan in de berg verdwijnt of er weer uitkomt en daarna een aantal ondersteuningsframes maken waar het tunnelportaal op gemonteerd wordt en ook de vanginstallatie voor de pantograven aan bevestigd kan worden. Maar dat is dus voor het nieuwe jaar.Voor n u wens ik alle lezers een goed uiteinde en een voorspoedig nieuwjaar.

30 december 2024

Het was een rare dag voor het testen. Om onverklaarbare redenen stokten de treinen op plaatsen waar ze de afgelopen dagen gewoon zonder haperen voorbij reden. Hoewel onverwacht, heb ik dus toch aan al die plekken extra aandacht besteed. Soms door een extra aansluiting te maken, soms door alleen de raillassen beter aan te drukken, soms door de rails extra schoon te maken of de wielen weer eens extra te reinigen. Aan het eind van de dag zag het er allemaal weer wat rooskleuriger uit en kon ik weer met zes volledige stammen rondrijden. Een aantal plaatjes heb ik hiervan gemaakt.

Vijf van de teststammen op lokatie: 2 stuks in Preda, 1 in Muot, 1 in Filisur en 1 in Tirano (v.l.n.r-v.b.n.b). De zesde was een goederentrein, buiten beeld

Het is nog een dag te vroeg, maar terugkijkend over het afgelopen jaar, heb ik toch heel wat voortgang gerealiseerd en tegelijkertijd mijn ongeduld onder controle gehouden. Ik probeer er echt voor te zorgen dat het treinenverloop nagenoeg vlekkeloos verloopt, voordat ik besluit om de volgende stap, de bouw van de scenery, aan te gaan pakken. Dat is de reden voor het voortdurende en aanhoudende testen met meer en meer en meer verschillende treinsamenstellingen.

En wat vooral bijzonder is: ik heb eindelijk de LED-verlichting volledig functionerend, al moet ik 2 van de strips af en toe even op gang helpen. Hiernaast het bewijs: het morgenrood. Voor een meer gelijkmatige verlichting heb ik nog drie extra LED-strips nodig. Dat wist ik altijd al, maar ik heb gewacht tot de verlichting echt werkte voor ik deze aanschaf zou overwegen.

29 december 2024

Zoals gepland, heb ik vandaag het derde viaduct geplaatst. Inderdaad bleek de beste positie ter linkerzijde van het lage viaduct. De plaatsing had echter wat meer voeten in aarde. Allereerst bleek de ondersteuning geheel opnieuw gemaakt te moeten worden aangezien er geen bestaande ondersteuning was waar ik op door kon bouwen. Verder bleek er een bezetmeldaansluiting precies in het midden te zitten, dus die moest verlegd worden. Maar na wat meten, zagen, schroeven en lijmen is het gelukt. Hierbij laat ik het, denk ik, wat betreft viaducten.

28 december 2024

In de ochtend ben ik verder gegaan met het opknappen van de viaducten. Het bruine viaduct heb ik eerst lichtgrijs geschilderd en daarna ga ik het steentje voor steentje bij kleuren met de potloden, zoals ik dat ook bij Brusio en Landwasser viaducten gedaan heb. Dat wordt dus nog wel even een geduld-klus, maar het loont de moeite.

Terwijl het viaduct stond te drogen, ben ik aan de slag gegaan om de plaatsing van de eerste twee viaducten voor te bereiden. De viaducten komen in Blok 17 en Blok 18 een beetje naar analogie van de Albula viaducten, twee viaducten in het zicht van elkaar. Ik heb eerst de lengte van de brugdelen afgetekend op het bestaande traject. Daarna heb ik de ondersteuning uitgerekend en getekend en zo nodig extra staanders aangebracht. Uit 8 mm multiplex heb ik twee stroken gezaagd waar het viaduct op geplaatst gaat worden, alsmede extra staanders voor de doorgezaagde trajecten. Na montage van de ondersteuning kan het viaduct geplaatst worden en tenslotte kan de rails weer opgelegd of doorgevoerd worden. Het ziet er weer uit zoals ik het voor ogen had.

Het derde viaduct komt mogelijk ter linkerzijde van het laagste viaduct en op zo'n manier dat de rondgaande trein onder het viaduct door komt. Als het allemaal past en lukt. Later meer.

27 december 2024

Restauratiewerkzaamheden waren het thema van vandaag. Bij het slopen van de vorige baan heb ik de diverse onderdelen zonder verdere aandacht in dozen en laden opgeborgen. Vandaag was het dus de tijd om alle tunnelportalen te inventariseren en ze zo mogelijk schoon te maken, te repareren en te restaureren. Daarna heb ik ook de diverse viaducten aan een opknapbeurt onderworpen. Zowel de tunnelportalen als de viaducten moeten nog een keer geschilderd en verouderd worden, maar voorlopig zijn ze schoon en zien ze er weer enigszins ordentelijk uit.

26 december 2024

Vandaag geen testritten gereden, maar alle wagons over de diverse locomotieven verdeeld en in de twee schaduwstations opgesteld. Ik beperk me deze keer zoveel mogelijk tot de echte RhB locomotieven, enkele uitzonderingen daargelaten. Maar dan zijn het nog steeds wel SBB locomotieven. Vergeef me de dichterlijke vrijheid.

Het schaduwstation uitgevuld

Daarnaast heb ik nog een aantal extra hoofdseinen toegevoegd bij de opstelsporen van Filisur en Preda en bij het derde spoor van Alp Grüm. In totaal staan er nu 17 hoofdseinen op de baan.

Tenslotte heb ik het station van Preda in de ondervloer laten verzinken. Allereerst heb ik de omtrek van het grondoppervlak nauwkeurig overgetrokken en het daarna zorgvuldig met de multitool uitgezaagd. Vervolgens is het met enige kracht zoveel mogelijk gelijk met de omgeving ingebracht. Het ziet er in ieder geval goed uit.

25 december 2024

Zalig Kerstfeest. Vandaag toch nog even tijd gevonden om wat testritten uit te voeren. Totaal met 5 treinen rondgereden, voor het eerst nu ook met een aantal wagons aan de haak. Hier en daar kom ik nog steeds kleine onvolkomenheden tegen, die dan gelijk worden opgelost: slecht contact, bewegende (niet goed gefixeerde) rails, slecht bewegende wissel. Maar geleidelijk aan gaat het vrijwel geruisloos.

24 december 2024

Vandaag korte tijd enkele testritten uitgevoerd. Zonder problemen reden er 3 treinen rond.

Ook heb ik na maanden de verlichting boven de baan weer getest en het is me gelukt alle hoofdstrips aan te krijgen. Wat in dit geval werkte, was eerst het loskoppelen van de niet werkende strips en ze vervolgens van de transformator loshalen. Daarna de trafo er weer in en de aansluitingen terugzetten. Dan de Loconet programmering weer opstarten. Toen deed alles het dus en bleef het doen.

Vervolgens ben ik de eerste 10 hoofdseinen gaan plaatsen. Zes daarvan staan op het emplacement van Filisur. Twee seinen staan op het emplacement van Alp Grüm en twee seinen staan op het emplacement van Preda. Een foto van een deel van de situatie bij Filisur staat hiernaast.

22 december 2024

Bij IKEA heb ik vorige week twee Stanley Fatmax schragen besteld, die tot 101 cm hoogte uitgeschoven kunnen worden. Tot mijn verrassing werden er gister door Postnl 4 stuks bezorgd. Verklaring is er wel: ze waren per 2 stuks verpakt en in eerste instantie zag ik zo'n pak ook voor 1 schraag aan. Maar het waren er dus 2, ofwel 4 in totaal. Beter mee verlegen, dan om verlegen zullen we maar zeggen.

Het idee is nu dat ik hiermee een soort werkplatform ga bouwen, waardoor ik liggend boven de baan kan werken. Als ik ook de mogelijkheid nog gebruik om verbindende balken tussen beide schragen te plaatsen (in de inkepingen links- en rechtsboven), kan ik de hoogte bovenkant werkblad tot 106.5 cm brengen. Binnenkort maar eens gaan uitproberen of dat de uiterste hoeken beter bereikbaar maakt.

20 december 2024

Tijdens het testen vandaag heb ik een aantal videos opgenomen en die in de middag tot een aansluitende film gemaakt. De video is 5 min 46 sec, dus duidelijk te groot (550 Mb) om hier beschikbaar te stellen. Ik heb de video daarom beschikbaar gesteld op mijn YouTube kanaal. Met de nevenstaande link is de video te zien: Scenes RhB. Beschikbaar vandaag vanaf 18.00 uur. Ik neem aan dat u door middel van deze video een beter overzicht krijgt van de layout, die ik het afgelopen jaar gerealiseerd heb.

19 december 2024

Na drie dagen advieswerk in het buitenland bij een zeer groot infrastructuur project en het bijwerken van de administratie na thuiskomst, heb ik vanmiddag de draad weer opgepakt van het testen. Drie treinen rijden inmiddels vrijwel storingsvrij rond. Maar als je dan een keer een locomotief inzet, die onverwacht problemen geeft, gebeurt dat altijd op een plek waar je er nauwelijks bij kan. Dit is de Wet van Murphy in de praktijk. Ik moet hier de komende tijd eens een oplossing voor bedenken. Wellicht de stellage weer eens proberen, die ik indertijd bij de Modelbaan Churwalden gebruikte, om de achterzijde te bereiken. Later meer.

15 december 2024

Nog een paar uur getest vandaag en tegelijkertijd de stopplaatsen in de stations zoveel mogelijk aangepast. Voor het tweede spoor van Muot heb ik uiteindelijk toch ook maar een extra bezetmeldpunt ingevoerd. Nu stoppen de treinen op beide sporen op de juiste plek.

Tijdens al het testen houd ik problemen met een beperkt aantal wissels. Als je ze individueel aanspreekt, reageren ze meestal wel, maar in het automatische bedrijf gaan ze niet altijd op de juiste wijze om. Hier moet ik nog wat meer tijd aan besteden binnenkort om te zien hoe ik deze uitdagingen op kan lossen.

14 december 2024

Vandaag verder met het testbedrijf. Drie nieuwe locomotieven ingezet: de 3500, 650 en 651. En ze rijden redelijk soepel tegelijkertijd. Het gaat eigenlijk steeds beter, hoewel je bij meer locomotieven op de baan wel meer op je qui vive moet zijn. Bij het opstarten van het testen van vandaag heb ik met de 651 meer dan 20 minuten een vrije route gereden zonder noemenswaardige problemen. Hier en daar moeten er nog wat haperingen verholpen worden, maar eigenlijk gaat het geleidelijk aan heel soepel. Ik ga toch nog maar even door, want andere locomotieven geven toch weer nieuwe uitdagingen blijkt de afgelopen dagen.

Tegelijkertijd ben ik ook bezig om het remmen en de stopplaatsen op de statiuons en de diverse sporen goed voor elkaar te krijgen, voor ik de seinen ga plaatsen. Stopplaatsen worden aangepast via de tab "Doorrijden cm/sec" onder de link "Aanvulling blokgegevens".

Gister aan het einde van de middag heb ik ook de blokindeling van passeerstation Muot aangepast om de treinen beter te laten stoppen. Ik heb een extra gemelde sectie toegevoegd waardoor het stoppen op de juiste positie beter mogelijk wordt gemaakt.

13 december 2024

De afgelopen dagen ben ik heel intensief bezig geweest met het testen van de baan. Als eerste ben ik begonnen met het laten rondrijden van een locomotief, terwijl ik hem volg in Koploper, dus niet automatisch. Als de locomotioef dan ergens stokt, dan probeer ik direct te achterhalen wat het probleem is om het daarna zo goed mogelijk proberen op te lossen. In deze situatie test ik dus de status en de geleiding van de rails, niet de wissels. Als dit proces met verschillende locomotieven tot goede resulaten leidt, ga ik geleidelijk aan over tot het testen in automatisch bedrijf. Daarmee wordt ook de functie van de wissels getest. Als dit met één locomotief goed loopt, ga ik stap voor stap over tot het inzetten van meerdere locomotieven.

Tijdens deze procedure loop ik tegen diverse uitdagingen aan. Sommige raillassen maken nog steeds geen goed contact. Met twee schroevedraaiers of een knijptang is dit meestal op te lossen. Of door gebruik te maken van het railgum. Sommige wissels zijn nog steeds niet goed gangbaar: schoonmaken met wasbenzine en manueel bewegen is vaak de oplossing. Ook blijken er nog wissels verkeerd-om aangesloten (op te lossen met een vinkje), maar soms zijn dat overloopwissels en dan moet de aansluiting aangepast worden.

Na 5 dagen intensief testen, ben ik nu van mening dat we langzamerhand dichtbij een vlekkeloze operatie komen. Ik ga nog een paar dagen door met testen en dan zal ik de baan "volledig operationeel" verklaren. Wat betekent, dat we verder gaan met het aanbrengen van de scenery. Maar zover is het nu nog niet.

9 december 2024

Het testen gaat nog steeds door. Inmiddels rijden de locomotieven eindelijk vrijwel zonder oponthoud rond. Hier en daar moet ik het contact nog verder verbeteren of een ongelijkheid verwijderen. Het gaat de goede kant op.

Gister heb ik ook de Koploper handleiding er weer eens bijgepakt om te zien hoe ik het bedrijf op de stationssporen kan verbeteren. Ik heb me met name verdiept in de toepassing "Blokken: Sporen station". Maar daarvoor heb ik alle bloklengtes nodig. Dus het lezen van de handleiding onderbroken en de spreadsheet met de blokindeling bijgewerkt naar de laatste stand van zaken. Op basis van de railstukken, die in een sectie of blok aanwezig zijn, berekent de spreadsheet de totale bloklengte. Na het voltooien van de spreadsheet, heb ik alle bloklengtes ingevoerd in "Aanvulling blokgegevens". Nu ben ik klaar voor de volgende stappen.

7 december 2024

Bij het testen de afgelopen dagen wordt Koploper geleidelijk aan steeds beter ingesteld. Maar hier en daar zitten er nog aparte uitdagingen. Het station Muot heb ik van extra bezetmelders voorzien om meer vrijheid te hebben. Maar een van die bezetmelders wil niet aanspreken. Verbindingen zijn goed, rest van de BMD16 werkt naar behoren, dus dit is een echte puzzel. Vandaag maar eens proberen bezetmelders om te wisselen. Wie weet kom ik er zo achter.

In de tussentijd is ook de rest van de rails rond het locomotiefdepot, de andere zijde van de draaischijf, van railbedding voorzien. De railbedding is verdund ter plaatse van de draaischijf om de railstaven goed aan te laten sluiten.

3 december 2024

Vanmorgen eerst gecontroleerd of alle aansluitingen in het laatst aangelegde deel ook daadwerkelijk functioneren. Eerst de wissels controleren en dan de volgorde van aanspreken van de bezetmelders. Dan blijkt dat er bezetmelders verwisseld zijn, dat een bezetmelder helemaal niet aanspreekt, dat de verkeerde wisselsymbolen gekozen zijn in Koploper. Dit om maar een paar van de onvolkomendheden te noemen. Sommige onvolkomenheden zijn simpel op te lossen door een vinkje te zetten (verkeerd aangesloten), maar andere vereisen meer onderzoek. Bijvoorbeeld bij de niet-werkende bezetmelder heb ik eerst met de multimeter de verbindingen gecontroleerd en vervolgens de bezetmelder op de print uitgewisseld met een ongebruikte bezetmelder. Dat loste het probleem op: conclusie inderdaad een defecte melder.

Daarna ben ik uitgebreider de baan gaan testen. Eerst volledig handmatig en na v erloop van tijd ook door middel van automatisch rijden. Daarbij ga ik dan ook letten op stopplaatsen en de indeling van de blokken. Bij het station Muot moet die indeling nog verbeterd worden, want de treinen stoppen te laat en uit het zicht, wat niet de bedoeling is bij een station.

Tenslotte vandaag ook de voorraden aangevuld. Ik heb nog 2 x 100 m rood montagedraad besteld en 100 m bruin montagedraad. Daarnaast heb ik twee linker en twee rechter wisselaandrijvingen besteld om overal wissellantaarns te kunnen plaatsen waar dat in het zicht logisch is.

2 december 2024

Gister heb ik alle aansluitingen gemaakt aan de rails en de wissels en de draden doorgevoerd naar de voorzijde van de baan. Boven de railspiraal is het namelijk erg moeilijk manoeuvreren en solderen. Via de voorzijde is het makkelijker om de draden door te voeren naar de schakelpanelen. Dat gaat vandaag mog gebeuren en dan is de baan operationeel. Al heb ik al ontdekt dat er wat problemen zijn met enkele wissels. Dus dat moet ook nog opgelost worden.

Het is me vandaag gelukt de rails aangesloten te krijgen. Er kan rondgereden worden. De 652 heeft na maanden uiteindelijk Preda bereikt. Wat nu nog rest is het aansluiten van de laatste 8 wissels en dan testen of alles op het emplacement Preda correct is aangesloten. Daarna volgt het uitgebreide testen van de hele baan.

Ter elfder ure heb ik bedacht dat een aantal wisselaandrijvingen onder de perrons liggen. Dus daar hoeven geen wissellantaarns, maar daar liggen misschien wel aandrijvinngen die daar op voorbereid zijn. Uitwisselen dus als dat het geval is, dat bespaart het kopen van nieuwe aandrijvingen. Wat wel gekocht moet worden is rood montagedraad. De laatste paar weken heb ik daar 100 m van verwerkt. Bestellen dus maar weer.

30 november 2024

Het gebied tussen het Landwasser viaduct en Preda, met halverweg het passeerstation Muot, is geheel aangesloten en getest. Eén wissel geeft nog wat problemen en er moesten hier en daar wat contacten van de raillassen verbeterd worden, maar nu functioneert alles. Vanaf nu nog 9 meter railbedding te leggen en dan is de hele baan aangesloten. Dit weekend ga ik daar een begin mee maken.

Na een dagje doorwerken zitten de laatste 9.5 m kurk railbedding op hun plek. De rails is hier en daar aangepast voor een beter verloop. Morgen verder met de bedrading.

29 november 2024

Vandaag niet de meest inspirerende foto: de draden doorgevoerd door de tafel. Maar dat betekent wel dat alle blokken, subsecties en ongemelde secties van aansluitdraden zijn voorzien. Ook de wisselaandrijvingen zijn ingebed en doorgevoerd. Dit alles kost zo maar weer een dag. Daarmee is ook het verloop van dit deel van het tracé definitief geworden. De doorgevoerde draden beperken namelijk de bewegingsvrijheid.

In de avond heb ik ook nog het baanplan in Koploper aangepast. Voor het herziene Muot was een extra blok nodig en meer secties dan eerder voorzien. Dus Blok 99 heeft zijn intrede gedaan. Gelukkig waren er nog voldoende bezetmeldpunten voor handen op de schakelpanelen.

27 november 2024

Vandaag volgens plan begonnen met het testen van de overige wisselaandrijvingen. Totaal heb ik er nog ongeveer 17, waarvan er 11 sowieso nodig zijn voor het emplacement van Preda. De overige hebben in ieder geval geen mogelijkheid voor wissellantaarns, dus die hadden beter in de schaduwstations gebruikt kunnen worden. Maar toen dacht ik nog niet aan wissellantaarns. Als de nood aan de man komt, kan ik ze daar altijd nog mee omwisselen. Tegen de verwachting in, heb ik alle wisselaandrijvingen gangbaar gekregen. Soms was daar wel eerst wat handmatig heen en weer bewegen voor nodig, maar uiteindelijk gingen ze allemaal iedere keer om. Dus dat viel mee.

Als volgende actie ben ik weer verder gegaan met het aanbrengen van de kurk railbedding vanaf het Landwasser viaduct tot en met Preda. Tijdens het uittekenen van de railbedding, heb ik ter plekke besloten om het passeerstation Muot uit te gaan voeren zoals het er op de Albulabaan (2006-2008) uitzag. Zie hiervoor onder andere de diverse Voortgang-tabbladen. Dus niet meer een verborgen passeerstation in een berg, zoals ik eerst van plan was, maar meer naar de werkelijkheid met ook nog een opstelspoor. Een iets ingekorte versie van het werkelijke Muot, met het oorspronkelijke Aufnahmegebäude aan de andere zijde van het spoor (vanwege ruimtegebrek). De grondvorm is op de bijgaande foto al goed zichtbaar. Deze wijziging werd ingegeven door de wens om zoveel mogelijk van de sporen in de bovenwereld in het zicht te hebben.

26 november 2024

De afgelopen dagen is het traject van Filisur naar het Landwasser viaduct via Alp Grüm aangesloten. Daarna is het testen van alle wissels en bezetmelders weer begonnen. Zoals inmiddels bekend moeten de wissels meestal eerste even op gang geholpen worden. Dat is geen verrassing, maar daarnaast zijn er wat onzorgvuldigheden opgetreden bij het aanlsuiten (aansluitingen verwisseld) en bleken helaas een aantal wisselaandrijvingen niet goed meer te werken. Deze heb ik dus moeten vervangen. Op basis hiervan heb ik wel besloten om binnenkort alle overgebleven aandrijvingen eerst maar eens te testen. Een ander punt waar ik tegen aan liep: de oudere wisselaandrijvingen hebben geen voorziening voor een wissellantaarn. Dat beperkt de keuze voor het emplacement van Preda wel. Afhankelijk van de uitkomst van de test, moet ik dus mogelijk wat wisselaandrijvingen bij bestellen.

Na een paar weken stug doorwerken heb ik vandaag de zolder maar eens grondig opgeruimd. Alles weer op zijn plek en wat stofzuigen, dat maakt het werk straks weer wat eenvoudiger. Tenslotte hierbij nog een foto van de "spaghetti" die het verloop van het railtraject van Filisur naar Alp Grüm nu geworden is. Het past allemaal precies, maar is nu niet wat je noemt erg toegankelijk. Maar door de besturingspositie tijdelijk te ontruimen is er toch wel goed te werken aan dit deel van de modelbaan.

Wat nu nog rest is het traject van het Landwasser viaduct tot en met het emplacement van Preda. Als dat deel aangelegd is, kan er echt rondgereden worden en gaat de laatste fase van intensief testen in. Op dat moment worden ook de diverse routes vastgesteld. Ik heb al uitgezocht dat er 14 verschillende routes zijn. Dus er blijft nog steeds wel wat werk over. Binnenkort meer.

21 november 2024

Vandaag heb ik het emplacement van Alp Grüm op zijn uiteindelijke plek geplaatst. Ik heb het multiplex met een kleine schroef op 3 plaatsen aan de dragers vastgeschroefd. Daarna heb ik de drie kabelbomen ieder via de dichtstbijzijnde drager omlaag gebracht en de individuele draden naar de schakelpanelen #1 en #3 doorgevoerd. Vervolgens heb ik de bezetmelders aangesloten (alle draden waren van tabs voorzien, dus dat was recht toe recht aan monteren). Als volgende stap zijn de wissels aangesloten en tenslotte de draden naar de ringleidingen (bruin, rood en wit). Als laatste, heb ik een korte contactstrip op schakelpaneel #1 gemonteerd voor de aansluitingen naar de Intellibox II (rood). Ook dat scheelt weer vele lengtes draad.

Voor ik dit emplacement goed kan testen, moet eerst de verbinding met de rest van de baan gemaakt worden. Dus niet geaarzeld en direct doorgepakt: het eerste deel van de verbinding naar het Brusio viaduct is nu op de schragen geplaatst, nadat ik eerst op de bekende wijze het tracé met behulp van de platte "potloodwagen" heb afgetekend. Ook de hartlijn is overgezet op de ondergrond door middel van een potloodstreep tussen de bielzen, na iedere 5e of 6e biels.

Het hulpmiddel voor het tekenen van het baantracé

20 november 2024

Vandaag de website bijgewerkt. Ik heb de voortgang van de bouw van de Smit Rotterdam samengebracht onder een apart kopje onder de tab Voortgang. Hiermee is de scheiding tussen trein en boutbouw wat helderder. Als gevolg hiervan zijn de voortgangsverslagen van 2023 en 2024 aangepast.

In de middag zijn alle bestellingen gearriveerd, dus 's avonds kon ik weer verder met het bedraden van Alp Grüm. Uiteindelijk zijn het toch behoorlijk grote dradenbundels geworden, die van het emplacement Alp Grüm naar de schakelpanelen #1 en #3 lopen. Het plaatsen en aansluiten heb ik uitgesteld tot morgen, omdat het al redelijk laat begon te worden. Maar voor het afsluiten van de dag nog wel even een foto van de dradenbende genomen.

17 november 2024

Vrijdagavond ben ik al begonnen met het verschuiven van de Decoder63 kaarten. Uiteindelijk bleek dat ik geen DIL-16pins stekkers meer op voorraad had. Dus zaterdagochtend ben ik eerst op de fiets naar Den Haag gegaan om bij Radio Twente te gaan kijken of ze die in voorraad hadden. Dat was helaas niet het geval, maar samen met de verkoper hebben we een alternatief gevonden. Dat ligt nu klaar voor de toekomst. Want thuis gekomen ben ik eerst op internet nog naar de stekkers gaan zoeken en heb ik bij Fischer Elektrotechnik een prijsopgaaf aangevraagd (zo werkt het daar). De rest van de zaterdag was er geen tijd meer voor verdere activiteiten.

Op zondagochtendvroeg ben ik begonnen om de bestaande stekkers (die ik helaas gelijmd had) voorzichtig met een mes los te snijden. Dat is met enig geduld ook werkelijk gelukt. Daarna kon ik dus aan de slag om de lintkabels om te leggen en aan te passen, waarvan op bijgaande foto's verslag wordt gedaan.

De volgende stap was het aanbrengen van de bedrading naar de ongemelde secties, de bruine draden voor de rijspanning en de witte draden voor de wisselvoeding. Aan het eind van de rit gaat er vanaf het emplacement maar 1 rode, 1 bruine en 1 witte draad naar de ringleidingen. Besparing! Vervolgens heb ik een begin gemaakt met het aansluiten van de draden voor de bezetmelders, maar toen was dus de voorraad rode montagedraad op. Dus direct maar bijbesteld, evenals groen draad die ook schaars aan het worden is. Als die voorraden zijn aangevuld (1 tot 3 dagen) gaan we weer verder.

15 november 2024

Vandaag weer verder gegaan met mijn werkstuk op de schragen. Eergister had ik alle aansluitdraden al doorgevoerd naar de onderzijde. Vandaag heb ik alle aansluitdraden aan contactstrips gesoldeerd. Daarna heb ik alle wisselaandrijvingen geplaatst zoals op 9 november. Totaal bestaat het emplacement uit 8 wissels, waarvan 2 als overloopwissels geschakeld zijn, dus 6 aansluitpunten. Helaas had ik in mijn ontwerp in Koploper voorzien dat dit de wisseldecoders 33 tot en met 38 zouden zijn, maar dat betekent dat de kabellengte meer dan 6 m per stuk wordt. Dus ik ga nu eerst maar de schakelpanelen opnieuw inrichten. Decoder #2 gaat naar het eerste schakelpaneel en Decoder #3 schuift dan omhoog op schakelpaneel 2. Even wat omnummeren is daarvoor nodig, maar het scheelt wel een heleboel draad.In het kader van draadbesparing ga ik ook nog alle bruine, witte en rode (ongemelde secties) per kleur samenvoegen op contactstrips. Dat scheelt in het gemak van aansluiten en beperkt het aantal draden.

13 november 2024

Vanochtend ben ik begonnen met de bouw van het emplacement van Alp Grüm. In de hiernaast geplaatste foto is het hele proces visueel weergegeven in een viertal stappen, van linksboven naar rechtsonder. Als eerste heb ik de overgang van het Landwasser viaduct naar de huidige ondergrond nauwkeurig opgemeten, zodat ik weet dat de aansluiting gaat passen. Daarna heb ik de rails exact op de juiste plaats gelegd en heb ik de hartlijnen op de ondergrond overgenomen. Daarna verwijder ik de rails weer en trek met een potlood en een lineaal van 1 m lengte alle hartlijnen goed na (1). De volgende stap is het aanbrengen van de kurklijm. Op de railbeddingen, uitgespreid op een oude krant (2a), gaat dit heel vlot en precies met een roller. Op de ondergrond maak ik voor het aanbrengen van de lijm gebruik van een kwast. De ruimte die van lijm moet worden voorzien is schetsmatig om de hartlijnen aangegeven (2b). Na een uurtje drogen kunnen de materialen op elkaar gelijmd worden (3). Als alle railbeddingen geplaatst zijn, kan de rails weer op zijn plaats gelegd worden. De naad tussen de twee delen kurk is nu de hartlijn (4).

12 november 2024

Na een paar dagen gestaag doorwerken, is het hele emplacement van Filisur aangesloten. Alle wissels zijn getest. Waar nodig zijn de aansluitingen gewijzigd omdat de Decoder63 wisselnummers 74 tot en met 77 onvoospelbaar gedrag vertonen. Die heb ik dus vervangen door wisseldecoders in de 90-serie, een volgende kaart. Af en toe moeten de wissels alleen wat beter gangbaar gemaakt worden, door ze even te helpen door ze een paar keer handmatig te schakelen. Meestal werkt dat direct en blijven ze daarna goed functioneren. Tenslotte zijn ook alle rijwegen nog een keer getest. Naar tevredenheid. Alle wissels zijn tevens voorzien van wissellantaarns, zoals eerder gemeld, alleen de wissels onder/in de perrons niet.

Volgende stap, hopelijk morgen, wordt het plaatsen van de rails op Alp Grüm. Vanwege de bereikbaarheid begin ik daar mee vanaf het Landwasser viaduct. Maar eerst zal het leeuwendeel van het werk off-line op een stel schragen plaatsvinden. Ik houd u op de hoogte.

9 november 2024

Na wat oponthoud door de bezetmelder in de keerlus, ben ik vanmiddag verder gegaan met de plaatsing van de wisselaandrijvingen op het emplacement van Filisur. Totaal zijn dit 12 aandrijvingen. Deze keer heb ik de plaatsing anders aangepakt. Ik heb de wisselaandrijvingen op het multiplex geplaatst en alleen een kleine ruimte uitgefreesd voor de wisselomsteller. Dat geeft meer stabiliteit dan voorheen. Daarnaast heb ik op dit emplacement voor de eerste keer wissellantaarns gebruikt. Ziet er best wel leuk uit. Het aansluiten van de wisselaandrijvingen moet de komende dagen nog uitgevoerd gaan worden.

5 november 2024

Met gedeeltelijk rondrijdende treinen is het veel eenvoudiger om alles te testen. De locomotieven rijden inmiddels redelijk probleemloos rond, maar door het testrijden vind ik zo nu en dan toch nog wel wat foutjes in het baanontwerp in Koploper. Bijvoorbeeld bezetmelders die vergeten zijn, of bezetmelders die in de verkeerde volgorde zijn geplaatst. Dit is dan even uitzoeken wat er aan de hand is en een fout kan vaak verholpen worden door de volgorde te wijzigen of een aansluiting aan te passen. Geleidelijk aan worden zo alle onvolkomenheden opgelost. In de tussentijd rijden de treinen bestuurd door Koploper automatisch rond.

Vandaag is ook het baanplan naar de laatste stand van zaken aangepast en geprint. Keerlus #4 is overbodig gebleken en de twee extra blokken (97 en 98) om Keerlus #3 goed te laten functioneren zijn toegevoegd. Verder zijn voor het archief het baanoverzicht en het overzicht van de bezetmeldpunten geprint. Dit zijn handige naslag documenten.

Later deze week hoop ik een start te maken met het aansluiten van het emplacement van Alp Grüm. In dat geval werk ik van achter naar voren, zodat ik er zo goed mogelijk bij kan. Vast punt aan die kant is het Landwasserviaduct. Daarvandaan ga ik terug werken naar Filisur. Wellicht is hier nog een tijdelijk werkplatform voor nodig, zoals ik dat ook ooit voor de Churwaldenbaan heb gebouwd. Maar eens even zien hoe dit het eenvoudigst is aan te pakken.

4 november 2024

Uiteindelijk kan ik nu pas de uitspraak van 19 oktober met recht herhalen: de treinen rijden rond en alle bezetmelders gedragen zich zoals van ze verwacht mag worden. Het heeft dus twee weken geduurd, maar nu is het voor elkaar.

Toen ik zondagochtend even wilde genieten van de rondrijdende treinen, was het onmiddellijk weer mis. Blok 65 stond weer bezet gemeld. Dat betekende dus een nieuwe poging om te proberen de fout te vinden.

Als eerste heb ik het blok in tweeën gesplitst. Daarmee kon ik het gedrag van beide zijden af bestuderen. Vervolgens heb ik de rails een voor een verwijderd tot de bezetmelding verdween. Uiteindelijk had ik op die manier de beide zijden probleemloos werkend op 8 railstukken na. Wanneer ik deze railstukken één voor één probeerde toe te voegen, ging de betreffende bezetmelder gelijk weer aan. Ik weet niet of het terecht is, maar ik trok hieruit de conclusie dat het spanningsverlies over de totale lengte te groot was voor de bezetmelder, hoewel de locomotieven niet merkbaar langzamer reden. Met deze conclusie getrokken, ben ik Blok 65 in drieën gaan verdelen: een keerlus en twee normale blokken. Dat betekende dat ik extra in- en uitrijsecties moest aanbrengen en deze vervolgens van bezetmelders moest voorzien. Dit ging redelijk voorspoedig omdat ik zaterdag had besloten de aansluitingen boven de tafel te maken (voorzienende geest?). De vrije bezetmelders had ik nog voorradig. Deze wijziging heb ik vandaag voltooid en vervolgens gelijk proef gereden. Nu pas werkt alles naar behoren. Hèhè!!

2 november 2024

Zoals eergister aangekondigd, heb ik de knuppel in het hoenderhok gegooid. Ik heb het hele Blok 65 uit elkaar genomen. Daarna heb ik iedere rails apart zeer goed schoongemaakt met glasvezelpotlood en railgum. Ook alle raillassen heb ik gecontroleerd en krapper gemaakt en zonodig vervangen. Daarnaast zijn alle soldeerverbindingen opnieuw gemaakt. Voor het gemak van ingrijpen bij eventuele toekomstige problemen en wijzigingen, heb ik alle aansluitingen van het blok boven op de tafel geplaatst, met het label Keerlus #3. Als laatste heb ik de rails weer vastgezet met boekbinderslijm, maar dat zo mogelijk nog nauwkeuriger gedaan dan voorheen om te voorkomen dat de lijm in contact komt met de spoorstaaf. Toen, na twee dagen behoorlijk door werken, was het moment van de waarheid daar. Spanning op de baan en proefrijden van en naar Blok 65. De bezetmelder wordt keurig vrijgegegven en het relais (toch weer terug naar vertrouwd) doet zijn werk.

Uiteindelijk is het me niet duidelijk geworden of de Littfinski keerlusmodule wel goed werkt. Het is beproefde technologie, maar ik kreeg het helaas niet aan de praat, hoewel ik het na het schoonmaken en opnieuw aansluiten niet meer geprobeerd heb. Later nog maar eens testen, buiten de baan.

Eerst maar eens afwachten hoe het er morgen bij staat.

31 oktober 2024

Helaas is op dit moment de voortgang minimaal, omdat ik het probleem met de bezetmelding van de keerlus, Blok 65, niet opgelost krijg. Ergens zit er iets van een slecht contact of iets dergelijks waardoor de bezetmelder aangesproken blijft. Ik ga binnenkort die hele lus opnieuw leggen en van nieuwe aansluitingen voorzien, in de hoop dat ik het daarmee op kan lossen. Ik houd u op de hoogte.

27 oktober 2024

Goed dat ik tot vandaag gewacht heb met testen. De oplettende en ervaren lezers zullen in de gaten gehad hebben dat ik het verkeerde schema heb laten zien voor de aansluiting van de keerlusmodule. Op een of andere manier kreeg ik namelijk geen stroom op de keerlus. Dat blijkt in het type bezetmelder te zitten. Mijn aansluiting is vergelijkbaar met Uhlenbrock s88. Dus daarom hiernaast nu het juiste schema, Hopelijk gaat het me daarmee wel lukken. Zoek de verschillen...het verschil zit in de aansluiting van de bruine draad B naar de sectie voor de keerlus.

26 oktober 2024

Momenteel heb ik niet veel tijd voor de hobby als gevolg van een nieuwe opdracht in Denemarken. Eerst het een en ander bestuderen en uitzoeken vanachter mijn bureau en dan over een paar weken naar de locatie om de activiteiten te observeren en te praten met de teamleden.

Maar zo af en toe heb ik wel een uurtje. Gisteravond is de keerlusmodule van LDT gearriveerd per DHL. Dat is best een snelle levertijd. Gisteravond de module op een van de schakelpanelen geplaatst en vandaag in de loop van de avond de keerlusmodule aangesloten. Ik heb nog geen tijd gehad om te testen, of eigenlijk durfde ik dat nog niet. Morgen als ik een hele dag in het vooruitschiet heb, zal ik dit wel gaan proberen. Mocht er iets mis gaan, dan verlies ik er geen slaap over en heb ik morgen de hele dag om fout te zoeken. Dus blijf maar even duimen.

23 oktober 2024

Het zat dus even niet mee. De volgende ochtend was de bezetmelding weer terug. Dus het keerlusrelais was het ook niet. Ik ben wat verder blijven proberen en wat is opmerkelijk is dat de schakeling goed functioneert bij de overgang van Blok 65 naar Blok 64. En ook omgekeerd. Maar bij het verlaten van Blok 65 naar Blok 11 of Blok 13, blijft Blok 65 bezet gemeld. Even heb ik nog gedacht dat het aan het spanningsverschil lag tussen een gemelde en niet gemelde sectie. Maar tussenvoegen van een diodeschakeling maakt ook geen verschil. Na een paar dagen heb ik de handdoek in de ring gegooid en een Littfinski keerlus module besteld. Kijken of ik het daarmee werkend ga krijgen. Ik heb deze informatie opgeduikeld in een serie berichten op het Beneluxspoor.net forum over een vergelijkbaar probleem. Dus nu maar wachten op de levering. Inmiddels is wel al het hele Blok 65 opnieuw ingericht voor de LDT-KSM schakeling. Zie bijgaande diagram van de LDT-website.

19 oktober 2024

Aan het einde van de middag gister waren alle verbindingen gemaakt en de bedrading weggewerkt. Tijd dus om te zien of de trein daadwerkelijk rond kan rijden. het bewijs ziet u in de bijgaande video. De volgende stap is de verbinding maken van Filisur via het Brusio-viaduct naar Alp Grüm. Maar nu eerst weer even testrijden op het nieuwe emplacement van Filisur.

Gisteravond was ik heel blij met het feit dat ik weer rond kon rijden, maar ik constateerde wel onmiddellijk dat de bezetmelder van Keerlus #4 niet goed reageerde. De bezetmelder blijft actief als de trein al het blok verlaten heeft. Dit draaide dus uiteindelijk uit op een hele dag fout zoeken. Ik ben zover gegaan dat ik iedere individuele rail van de Spiraal #3 heb losgemaakt helemaal schoongemaakt en stuk voor stuk weer heb teruggeplaatst, terwijl ik de bezetmelder in de gaten hield. Aan het eind van de middag dacht ik dat ik er was, maar toen ik de rails tenslotte aansloot bij de wissel, was het probleem weer terug. Toen ben ik eerst maar gaan wandelen en eten en tijdens de wandeling heb ik nog eens diep nagedacht. Inmiddels had ik ook alle isoleerlassen verwijderd en er daadwerkelijk een blok van gemaakt. Tenslotte heb ik het keerlus relais vervangen. Dat bleek een oplossing. Nu lijkt alles het naar tevredenheid te doen, maar moet ik de hele spiraal dus weer opnieuw uitlijnen en vastleggen. Ook het verst gelegen deel van de baan (blok 65) kan dan opnieuw uitgelijnd en definitief vastgelegd worden. Mogelijk weer met dubbelzijdig tape, omdat ik bang ben dat de lijm een probleem vormt. Maar dat alles komt later deze week wel. Eerst maar de zolder opgeruimd.

17 oktober 2024

Gisteravond, na een hele dag hard werken aan het omzetten van Blok 65 in een keerlus zonder onderbrekingen (8 subsecties moesten dus doorverbonden worden), dacht ik om een uur of negen laat ik, voor ik verder ga, even proberen of deze keerlus wel werkt. Helaas, de wet van Murphy, bij het aanzetten van de Intellibox onmiddelijk kortsluiting. Het bekende probleem doet zich dan weer voor, waar te zoeken? Eerst geprobeerd de bezetmelders af te koppelen, maar dat was het niet. Ook de Keerlusschakeling leek niet verdacht: bij loskoppelen bleef de sluiting gewoon. Geleidelijk aan kwam ik tot de overtuiging dat het in de railaansluitingen moest zitten. Om een lang verhaal kort te houden, na 2 uur peinzen, prakizeren en proberen, heb ik het voorlopig opgegeven en ben ik me even gaan ontspannen voor het slapen gaan. Toen ik uiteindelijk in bed lag, kwam de brainwave. De eerste secties van Blok 11 en 13 had ik wel omgezet, maar de voeding van de wissel die daaraan voorafgaat, had ik vergeten om te zetten. Ik dacht dit zeker te weten, dus met een gerust hart viel ik in slaap.

Vanochtend, na ontvangst, koffie en aan het werk zetten van de buitenschilders, ben ik naar boven vertrokken. Als eerste heb ik de wissel losgekoppeld....en dat was het inderdaad. Dus wissel andersom aangesloten en het proefrijden ging als een zonnetje. Daarna gelijk maar doorgepakt met het aansluiten van de stationssporen van Filisur. Inmiddels zijn alle aanlsuitingen aan de zijde van de rails gemaakt en een deel van de verbindingen is al gemaakt met de bezetmelders. Morgen, kan ik weer de hele dag verder. Dan komt het wel af en kunnen we voor het eerst sinsds twee jaar weer rondrijden.

15 oktober 2024

Voordat ik de bezetmelders van de bovenwereld aan kan gaan sluiten, moet ik eerst de bezetmelders in de onderwereld wat beter indelen. Om dit zo goed mogelijk te doen, ben ik begonnen met het verwijderen van de individuele bezetmelders in de schaduwstations. De lichtsluizen werken nu naar behoren dus hiermee kan ik 34 bezetmeldpunten vrijspelen. Wel moet ik naatuurlijk ervoor zorgen dat de rails nog wel voeding krijgt. Dit heb ik op de schakelpanelen opgelost. De vrijgekomen draden na loskoppelen worden via een strip met elkaar verbonden en daarna met de rode voedingslijn van de Power4 Booster. Daarna moest natuurlijk ook de Keerlus #4 nog aangesloten worden. De sectieindeling wordt hierbij opgeheven en de diverse aansluitpunten worden onderling doorverbonden (dat gebeurt onder de tafel). Nadat dat allemaal voor elkaar gebracht is, heb ik me bezig gehouden met het vrijspelen van bezetmelders en ze per 8 bezetmeldpunten aan de boven- of de onderwereld toe te wijzen. Een volgende keer moet ik dat duidelijk eerder doen. Dat scheelt een hele hoop denkwerk en ropmpslomp. Met deze actie heb ik uiteindelijk 88 bezetmeldpunten beschikbaar voor de bovenwereld. Dat moet genoeg zijn.

14 oktober 2024

Met af en toe een paar uurtjes is het grootste deel van het emplacement Filisur van aansluitdraden voorzien. De draden hangen nog los omlaag, zoals in bijgaande foto is te zien. Eerst zal ik de overige aansluitdraden van dit deel van de bovenwereld nog aanbrengen (nog maar 4 secties te gaan). Daarna zal ik de aansluitingen naar de stroomvoorziening en bezetmelders aanpakken.

Later vandaag de overgebleven aansluitingen naar Spiraal #3 gemaakt. Zodra alle verbindingen en aansluitingen aan de bezetmelders daadwerkelijk gerealiseerd zijn, kan er dan eindelijk rondgereden worden. Ook de railaansluiting naar de draaischijf is passend gemaakt door de aankomende rail een klein beetje af te slijpen.

9 oktober 2024

Hoewel officieel met pensioen, heb ik de afgelopen weken toch meer dan 20 uur per week aan de universiteit doorgebracht. Daarnaast heeft een van mijn dochters een nieuw huis gekocht, dus daar moet af en toe ook geklust worden. Dus de voortgang bij de modelbaan laat wat te wensen over.

Maar af en toe is er wat tijd over om de bedrading van het emplacement Filisur aan te leggen. Bij het aansluiten van de bedrading kwam ik er achter dat er nog een keerlus in het baanplan zit. Dat had ik al veel eerder kunnen zien, maar nu bij het maken van de elektrische scheidingen liep ik er als vanzelf tegenaan. Blok 65 moet dus nog via een keerlusmodule aangesloten worden. En de inrijsecties van de blokken 11 en 13, die ik vanuit Spiraal #3 al had aangesloten, moeten omgekeerd worden. De dubbele scheidingen waren er gelukkig al aan deze kant, omdat de bovenwereld door een booster gevoed gaat worden. Maar de dubbele scheiding aan de andere zijde moet nog wel aangebracht worden.

Ook kom ik nu tot ontdekking dat ik de bezetmelders op een betere manier in moet delen, omdat ik bezetmelders uit boven en onderwereld niet samen op één module van Viessmann kan aansluiten. Die moet ik beter scheiden. Het zelfde geldt overigens ook voor een halve BM16-SD (s88N). Dus er zal binnenkort nog wat bedrading omgelegd moeten worden aan de bezetmelderskant (met ook een herindeling in Koploper tot gevolg).

6 oktober 2024

Vandaag een begin gemaakt met het aanbrengen van de blokscheidingen op het emplacement van Filisur. Totaal gaat het om 4 stationssporen, 4 opstelsporen en 3 uitgaande blokken richting Davos en Alp Grüm. Op bijgaande foto, de wisselstraat aan de oostzijde van het emplacement, zijn met enige moeite de isolatielassen zichtbaar, die ik heb aangebracht. Met de rode cirkels zijn de hier aangebrachte scheidingen aangegeven. Alle stationssporen hebben een inrijsectie, een onbewaakt deel en een uitrijsectie. Na deze start had ik helaas onvoldoende geïsoleerde raillassen om verder te gaan. Dus die gelijk maar even bijbesteld bij Conrad. Tegelijk ook maar een aantal wissellantaarns besteld. Dat wordt voor het eerst dat ik die ga gebruiken. Kijken hoe dat bevalt.

5 oktober 2024

Deze week een begin gemaakt met het leggen van de kurk railbedding in de bovenwereld. Zoals gezegd gaat dit gebeuren van laag naar hoog, dus ik heb een start gemaakt bij de uitgang van Spiraal #2, de toegang tot het emplacement van Filisur. De methode is alsvolgt. Als eerste wordt de ondergrond van kurklijm voorzien, nadat de breedte van de railbedding rond de hartlijn is aangegegven. Daarna worden de stroken railbedding uit één pakket, totaal 2 meter, voorgelijmd. Dan komt het onvermijdelijke wachten tot de lijm transparant is opgedroogd. Als laatste worden dan de railbeddingen strak langs de hartlijn gelegd. Bij de overloopsporen, onder de wissels, wordt het kurk zo goed mogelijk op maat gesneden en ingepast. Uiteindelijk verdwijnt alles onder de ballast.In de tussentijd ben ik gevorderd tot aan de wisselstraat aan de oostzijde van Filisur. Het spoor naar de draaischijf is al van railbedding voorzien.

30 september 2024

Na het trekken van de hartlijnen in Preda en Filisur, hier en daar het railverloop aangepast om de algehele passing meer optimaal te maken. Dit is gedaan bij de uitgang van Preda richting Muot en bij de uitgang van Filisur richting Davos en ook bij de draaischijf.

29 september 2024

Als ik aan het testen ben heb ik duidelijk teveel tijd om na te denken. In eerste instantie was ik bezig om de schaduwstations in tweeën te splitsen, zodat ze van twee kanten benaderd kunnen worden. Bij verder onderzoek realiseerde ik me dat dat zou resulteren in een langere verblijftijd in de onderwereld. Maar, één van de uitgangspunten voor de nieuwe baan was meer zichtbaarheid van de treinen. Dus dit idee heb ik weer laten varen.

Tijdens het testen liep ik er tegenaan dat de sporen in de schaduwstations in het Koploper baanplan te dicht bij elkaar liggen om een goed overzicht te houden. Dus gistermiddag en -avond ben ik aan de slag gegaan om het baanplan wat aan te passen en de schaduwstations breder te maken. Het resultaat ziet u hiernaast.

Tijdens het testen ben ik overigens ook al begonnen (het bloed kruipt waar het niet gaan kan) om de bovenwereld strakker uit te lijnen. Met behulp van een 2m lange aluminium strip heb ik de hartlijnen van de diverse stationssporen overgezet op de ondergrond. Op deze manier wordt het straks eenvoudiger om de kurkstroken op een juiste manier aan te brengen. Dit alles om na het testen van de onderwereld, zo snel mogelijk door te gaan met de aanleg van de bovenwereld. En dit zal ik aanpakken van laag naar hoog. Dus ik begin bij de uitgang van Spiraal #2 en ik werk geleidelijk omhoog naar Preda. Hopelijk komt alles zo goed uit en kan ik tijdens de aanleg nog overal goed bij. Wat overigens wel een uitdaging wordt.

28 september 2024

Oepss. In de vorige update zaten wel erg veel typefouten. Die dus eerst maar even gecorrigeerd. Excuses voor het gebrek aan kwaliteitscontrole.

Het testrijden zet ik nog een paar dagen door. Geleidelijk aan worden de problemen minder, maar hier en daar is nog wat aandacht nodig. Ik houd u op de hoogte.

25 september 2024

Deze dagen ben ik tussen de bedrijven door weer verder gegaan met het testen van de treinenloop. Al doende kom ik dan af en toe nog wat foutjes tegen in de instellingen van Koploper. Die worden dan direct zo goed mogelijk verholpen. Er was bijvoorbeeld een blokgroep niet aangemaakt, omdat ik het aantal bezetmelders waarnaar vooruitgegeken wordt per ongeluk op 1 had laten staan. Nadat dit gecorrigeerd was naar 2, heb ik ook de minimumbezetting van de blokgroepen aangepast naar 10% en de maximale snelheid verlaagd naar 60 km/h in beide delen van de dynamische blokken.

Voor het testen gebruik ik een veelheid aan locomotieven. Er is me namelijk gebleken dat iedere locomotief zijn eigen gedrag vertoond. Dus om verrassingen in de toekomst te voorkomen, zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk variaties van locs en wagens heb uitgeprobeerd. Sommige locomotieven keren bijvoorbeeld niet om na het passeren van de tweede lichtsluis in de dynamische blokken. Wat hier de reden van is, weet ik nog niet. Andere locomotieven doen gewoon wat ze moeten doen. Dus het devies blijft: testen, testen en nog eens testen.

Na wat verder speurwerk, deduceren en combineren, bleek dat het niet keren maar op een beperkt aantal sporen optrad. Er bleek een los contact te zitten in de aansluiting van een van de lichtsluizen naar de bezetmelders. Toen deze verbinding weer hersteld was, was het gedrag van de locomotieven in de schaduwstations weer voorspelbaar.

23 september 2024

In de afgelopen dagen, als het niet al te warm was op zolder, ben ik weer verder gegaan met het testrijden en het foutzoeken in de onderwereld van de modelbaan. Een probleem waar ik tegenaan loop is dat de lengte van de uitrijstrook na de lichtsluizen iets te kort is. Of de treinen rijden nog te hard. Het gevolg is dat de locomotieven op de wissels tot stilstand komen die daar niet op voorbereid zijn. Dus ik moet het remmen eerder inzetten of een andere oplossing zoeken. Dit is nog niet opgelost.

18 september 2024

Na rijp beraad heb ik toch maar besloten om de draden in de bijwagen in te korten en ook wat te doen aan de dradenbundel in de motorwagen. Dit heb ik gelijktijdig gedaan met het vervangen van de pantografen. Deze pantografen (969) bestel ik altijd rechtstreeks bij Sommerfeldt. Dat gaat zeer vlot en de bestelling is meestal binnen 5 dagen in huis. Zo ook deze keer. De motorwagen moest toch open om de pantograaf te vervangen, dus tegelijkertijd heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de passagiers in het interieur te plaatsen. Die blokkeren al gedeeltelijk het zicht op de dradenbundel. Daarnaast heb ik de dradenbundel beter aan de bodem vastgelijmd en ook nog donkerblauw geschilderd, gelijk aan de kleur van het interieur. Dat maakt een duidelijk verschil. Het inkorten van de dradenbundel in de bijwagen is minder werk. Dus in die draden heb ik de kniptang gezet. Daarna de draden weer zorgvuldig aan de lichtprintplaat gesoldeerd en met deze actie zijn de draden daar nu ook uit het zicht. De pantograaf was hier al aangepast en met het plaatsen van een aantla passagiers kon ook deze wagen weer gesloten worden. Tenslotte de middenwagen: ook voorzien van een nieuwe pantograaf en een antal passagiers. Het geheel ziet er nu duidelijk professioneler uit en met gevulde cabines is het beeld ook realistischer, zoals uit bijgaande foto mag blijken. Na het samenbouwen moest het treinstel natuurlijk nog wel even getest worden en dat gaf me de gelegenheid om wat foto's te maken van het gepimpte treinstel.

De afgelopen twee dagen heb ik ook het laatste bergchalet "Bergsee" van Nordmodell (zie 17 februari 2024), dat ik nog had liggen, gebouwd. Even weer wat andere activiteit, maar nog wel steeds op de vierkante millimeter. Deze bouwpakketten zijn echt een uitdaging vanwege de extreem dunne raam- en deurlijsten. Maar het is wederom gelukt en de balkons heb ik ook gelijk maar voorzien van geraniums. De koper draden die op de foto zichtbaar zijn, zijn de lichtaansluitingen. Voor het sluiten van het chalet heb ik in 4 ruimtes een SMD LED geplaatst. De voorschakelweerstanden moeten nog tijdens de plaatsing gemonteerd worden, dat geeft me dan de gelegenheid om de lichtintensiteit beter aan de situatie aan te passen. Al met al weer een leuke toevoeging voor het toekomstige landschap. Dit chalet komt mogelijk bij Naz aan de uitgang van het station Preda.

14 september 2024

Vandaag tussen andere verplichtingen door, even de tijd gevonden om de snelheid van de nieuwe Allegra te ijken. Dit gebeurt in Koploper op de sporen van Blok 61. De ondergrens die ik instel is 10 km/h. Bij de aanvang moet de locomotief tussen de beide bezetmelders in staan. Daarna wijst het zich vanzelf. In het scherm wat op de foto te zien is staat "Metingen tot 100 km/h". De reden hiervoor is dat ik eerst van stap 20 omlaag ga tot 10 km/h en daarna pas de hoge stappen doe tot de waarde net boven de uitkomst van stap 20. Opdracht volbracht.

12 september 2024

Het modelbaanseizoen is weer begonnen. Gister en vandaag was de temperatuur op zolder zodanig dat er weer goed gewerkt kon worden. De eerste uitstaande klus die ik wilde oppakken was het digitaliseren van de nieuwe Allegra Arosa. Wat ik inmiddels vergeten was, was wat voor een lastige klus dat is. Ik ben even in de archieven gedoken en heb de beschrijving van de ombouw weer gevonden, die ik in september 2015 van het internet heb gehaald. Tegelijk met de digitalisering heb ik ook de binnenverlichting aangebracht. Ik maak daarbij gebruik van de setjes van Noch, die de binnenverlichting op een eenvoudige wijze mogelijk maken. Het gaat hier om Noch 11-212 waarmee je 6 wagons van binnenverlichting kunt voorzien.

De ingewikkeldheid van de digitalisering zit hem in het feit dat de hele motorwagen uit elkaar gehaald moet worden, aangepast moet worden en dan weer samengebouwd moet worden, De aanpassing van het lichtprintplaatje is iedere keer weer een enorme uitdaging. Elektrotechniek op de vierkante millimeter. Daarna is het wegwerken van de dradenbundel een lastig element. Dat is me bij de motorwagen redelijk gelukt.

Op bijgaande foto heb ik de decoder te vroeg vastgezet. Uiteindelijk heb ik met langere draden gewerkt om bij het samenbouwen wat meer bewegingsruimte te houden. Vandaar dat er een dradenbundel weggewerkt moest worden, waar ik oorspronkelijk zo kort mogelijke draden dacht te gebruiken. Bij de middelwagen moet alleen de binnenverlichting aangebracht worden, maar bij de laatste wagen moet ook een decoder ingebouwd worden en de lichtprintplaat aangepast worden. Deze printplaat is iets makkelijker aan te passen, maar vergt nog steeds wel wat soldeerkunst. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt.

Het spannendste moment is dan altijd weer: "doet ie het of doet ie het niet?", het programmeren van de decoders. Ik heb de decoders het nummer 37 gegeven, de tussenliggende waarde tussen de beide andere Allegra's. Belangrijk is om CV29 = 2 te zetten, om te voorkomen dat de locomotief er onverwacht analoog vandoor gaat. De andere waarden heb ik af fabriek gelaten, alleen CV3 en CV4 heb ik op 0 gezet omdat die eigenschappen door Koploper geregeld worden. Bij het programmeren merk je al dat het aansluiten gelukt is. De decoder reageert op de opdrachten. Daarna de test van de verlichting (wat hier de grote uitdaging is) tijdens de eerste meters op de baan. Alles werkt. Project succesvol afgerond en een aanwinst erbij op de baan.

10 augustus 2024

In de tussentijd toch nog even een modelbouw nieuwtje. Deze week ontving ik een e-mail van Kato dat ze een aantal nieuwe locomotieven/treinstellen van de Rhätische Bahn uitbrengen. Aangezien daar de blauwe versie van de Allegra tussen zat, de Arosa versie, kon ik de verleiding niet weerstaan en heb ik die gelijk maar besteld. Het is het treinstel Allegra ABe 8/12 met nummer #3500 genaamd Arosa. Dit treinstel wordt uitgebracht ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan (1914-2024) van de route van Chur naar Arosa. Ik heb deze direct in de Noch webshop besteld en zie uit naar een spoedige levering. Ik kijk er nu al naar uit om in de herfst weer op de zolder aan de slag te kunen gaan met de modelbaan. Maar eerst nog even wat vakantie genieten.

24 juni 2024

Afgelopen zaterdag ben ik nog bezig geweest met het testrijden.

Nu de zomer echt begonnen lijkt, is het, ondanks de nieuwe verduisteringsgordijnen, te warm om op zolder aan de modelbaan te werken. Dus de bouw van de Smit Rotterdam is weer ter hand genomen. Dit kan ik uitstekend aan de tuintafel doen. Zie voor de laatste stand van zaken de voortgangsberichten op 17 september en 7 november 2023.

Gister en vandaag ben ik bezig geweest om de bekleding van de romp te voltooien: enkele gordingen en stabilisatoren moesten nog aangebracht worden. Een behoorlijk tijdrovende klus. De dikkere stroken hout worden eerst in kokend water geweekt en dan voorzichtig onder spanning gebogen. Hiermee is de klus goed te doen, maar zoals gezegd dat kost wel erg veel tijd. Tegelijkertijd is ook het schilderwerk grondig geïnspecteerd en zijn diverse suboptimale plekken opnieuw geplamuurd. De rest van de week moet ik aan het werk, dus u hoort even niets van me de komende dagen. Dat heb ik weer met dit mooie weer.

21 juni 2024

Het installeren van de lichtsluizen heeft een paar dagen geduurd. Allereerst moest ik uitzoeken welke bezetmelders er nog beschikbaar waren. Vervolgens heb ik getest of ik, zoals ik bedacht had, beide lichtsluizen op een bezetmelder kan aansluiten en dat die zich dan gedraagt als een lichtsluis. En dat werkt.

Vervolgens moest Koploper aangepast worden om met de lichtsluizen te kunnen werken en om de beide schaduwstations dynamisch te maken. De beschrijving die ik daarvan gegeven heb op (scroll naar) 13 augustus 2020 blijkt zeer adequaat en heb ik dus wederom gebruikt. Een afbeelding van het aangepast baanplan heb ik hiernaast weergegeven.

Toen dat alles geregeld was, dacht ik vandaag weer uitgebreid te kunnen gaan testen. Hiervoor heb ik geprobeerd een testroute op te zetten in Koploper zodat de locomotieven zelf heen en weer rijden over zoveel mogelijk routes tussen Blok 1, Blok 38 en Blok 65. terwijl ik daarmee bezig was en de eerste testrit uitvoerde, bleek dat ik de lichtsluizen aan de uitgangszijdes, dus in Davos-Oost en St.Moritz-Oost, te dicht bij de wissels had geplaatst. Het gevolg daarvan is dat de locomotieven doorschieten over de wissel en dan dus het blok verlaten hebben. Duidelijk een inschattingsfout. Dus de vier lichtsluizen aan de uitgangszijdes heb ik verplaatst naar eerder in het schaduwstation. Dat alles kostte even wat extra tijd. Het uiteindelijke resultaat staat op de foto hiernaast weergegegven. De oorspronkelijke lichtlijn liep ruwweg over de zwarte stippen. Zoals de rode pijlen aangeven heb ik de lichtlijn zo'n 25 cm verplaatst. Dat moet genoeg zijn.

Het plan is om, na deze dagen van installeren en herinstalleren, morgen weer verder te gaan met het "automatisch' testrijden. Als dat volgens plan verloopt, hoop ik maandag uiteindelijk aan de bovenwereld te gaan beginnen. Het lijkt wel werk....

19 juni 2024

De afgelopen dagen zijn achter elkaar de printjes van Huib Maaskant binnengekomen, de volgende dag de onderdelen van Conrad en nog een dag later de Sharp IC's IS471FE, die ik nergens in Nederland meer voor een redelijke prijs kon vinden, van Ali Express. Met name de laatste is binnen een week gearriveerd. Ik ben onder de indruk. Dus u weet al wat er gedaan moest worden: de printjes zijn onmiddellijk geassembleerd en onder de baan gemonteerd. Gedurende de wachtperiode had ik de IR-leds al op hun voetstuk gemonteerd. Dus het enige wat nu nog rest is de bezetmelders voor deze laatste 4 lichtsluizen zien te vinden.

Al solderende en monterende ben ik op een ander idee gekomen. De twee lichtsluizen kan ik misschien ook combineren op één bezetmelder, dan is het weer alsof er één lichtsluis over alle 9 sporen staat. Nadeel is dan wel dat ik de mogelijkheid voor inrijden van beide kanten kwijt raak. Maar dat hoeft geen probleem te zijn als ik één schaduwstation, Davos, voor aanvoer naar Preda gebruik en het andere schaduwstation, St.Moritz, voor aanvoer naar Filisur. Ik ga dit de komende dagen eens verder uitzoeken/uitproberen.

15 juni 2024

De afgelopen twee dagen druk geweest met het voltooien van de gewijzigde opzet van het emplacement van Filisur. Zoals gemeld moest de onderplaat aangepast worden. Om dit op een nette en handige manier te doen, heb ik de nieuwe timmerplaat onder de oude geschoven en op deze manier het benodigde tracé uitgetekend. Vervolgens met de decoupeerzaag de vorm uitgezaagd. Met reststukken van de vorige ondergrond zijn vervolgens de benodigde extensies uitgemeten om de verbinding met de rest van de baan te kunnen maken. Op deze manier heb ik het goed passend kunnen krijgen en een vloeiend verloop gerealiseerd. Hiernaast een foto van de uitgang in de richting Davos.

Het emplacement van Filisur is weer uitgelijnd en geoptimaliseerd met een 1:1 print van de ingang naar Filisur aan de westzijde. Op basis van deze print kan dan redelijk nauwkeurig de rest van de sporen op de juiste wijze gelegd worden.

Als volgende stap in de voltooiing van de onderwereld heb ik de lichtsluizen geplaatst om de schaduwstations dynamisch (Koploper) te kunnen gebruiken. Helaas had ik hier een inschattingsfout gemaakt. De diagonale breedte om deze schaduwstations te controleren is bijna 100 cm. En dat blijkt in de praktijk meer te zijn dan de combinatie van IR-led en ontvanger aan kunnen. Huib Maaskant beschrijft dat eigenlijk ook al, maar ik had toch een stille hoop. Door het uit te proberen, bleek dat boven de 75 cm detectie niet meer werkte. De eerste reactie was om over te schakelen op het gebruik van gemeenschappelijke bezetmelders, maar bij nader inzien heb ik besloten om de schaduwstations in tweeën te verdelen. Hierbij komen de detectoren aan de beide zijkanten en de IR-leds ongeveer in het midden. Op deze manier kan ik de ene (bovenste) helft van het schaduwstation gebruiken voor inrijden van links en de andere (onderste) helft voor inrijden van rechts. Dit betekende wel dat ik twee extra printjes moest bestellen, want ik had in totaal maar 6 lichtsluizen in voorraad. Dus gister heb ik het schaduwstation St.Moritz van 4 lichtsluizen voorzien. Het wachten is op de extra printjes en dan kan ik ook Davos aanpassen.

Als ook die laatste 2 lichtsluizen geplaatst zijn, is denk ik de onderwereld compleet. Ik zal nog een paar dagen doorgaan met testen, maar daarna kan langzamerhand het werk aan de bovenwereld een aanvang nemen. Hoewel ik de uitneembaarheid of afneembaarheid (wat is de juiste term?) van de bovenwereld nog niet heb opgelost. Daar ga ik me de komende week maar eens op richten.

12 juni 2024

Vandaag de hele dag bezig geweest met het aanpassen van het emplacement van Filisur. Uiteindelijk wil ik het baanplan zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid van de afgebeelde foto zien te krijgen. Wat me na lang bestuderen opvalt, is dat de eerste wissel rechtsonder redelijk slank is, maar dat de volgende twee wissels een grotere hoek hebben. Op basis van deze bevinding heb ik besloten de wissels twee en drie door 24 graden wissels te vervangen. Na het perron heb ik het baanplan bewust aangepast (voor de flexibiliteit in de berijding) met een extra wisselpaar. In de vertaling ben ik er verder van uitgegaan dat de afstand tussen de sporen 1 en 2 (gezien vanaf het stationsgebouw) ongeveer gelijk is aan de afstand tussen de sporen 3 en 4. Tevens is de afstand tot het rangeerspoor (in de straat boven het station) tot spoor 1 gelijk aan de afstand tussen spoor 1 en 2. Hiermee ben ik aan de slag gegaan in WinTrack. Dat geeft het onderstaande resultaat.

Het aangepaste baanplan voor Filisur

Vervolgens moest het plan gerealiseerd worden. Gelukkig heb ik nog steeds voldoende materiaal om deze wijzigingen door te kunnen voeren. Op de hiernaast afgebeelde foto is te zien hoe het er dan op de modelbaan uit komt te zien. Vergelijk het model vooral met de foto van gister. De ondergrond moet nog aangepast worden, want die voldoet niet meer door alle wijzigingen. Ik heb het gevoel dat ik de werkelijkheid nu beter benader.

De eerste aktie morgen wordt dus een tripje naar de bouwmarkt om twee nieuwe timmerplaten van 8 mm multiplex te kopen om de ondergrond passend te gaan maken.

Tenslotte ter inspiratie een andere foto van wat verder af, een bird's eye view op station en omgeving. Straks ligt de uitdaging hierin om de omgeving op een soortgelijke wijze vorm te gaan geven.

11 juni 2024

De oplossing van gister, een locomotief terzijde stellen, is niet echt een oplossing voor of van mij. Dus vandaag de moed bij elkaar geraapt om de gewraakte wissel uit te bouwen en te vervangen door een reserve exemplaar. Eigenlijk is het een klusje wat best meevalt, maar er moest een wissel los gesoldeerd worden en een aansluiting aan de rails uitgewisseld worden. De uit te bouwen wissel was namelijk een oud exemplaar, nog met de vaste wisselaandrijving. Vandaar waarschijnlijk het probleem. Na vervanging werkt alles weer naar behoren en ook de weerbarstige locomotief glijdt nu over deze wissel als een zonnetje. Probleem echt opgelost en niet terzijde geschoven.

Ondertussen gaat het testrijden nog steeds door. Ik kwam erachter dat de lijst met Materieel hopeloos verouderd is, dus die heb ik vandaag ook geactualiseerd (naar beneden scrollen tot bijna onderaan de pagina).

Op basis van een op Internet gevonden foto van Bahnhof Filisur (bron: Geraldine@bahnbilder.de) heb ik toch besoloten het middenperron een beetje te verbreden. De twee rails 14907, tussen de tweede en derde wissel, zijn vervangen door 14905 en 14909. Daarmee wordt het middenperron net een beetje breder. Verder blijkt uit deze foto, dat mijn sporen mogelijk iets te lang zijn in verhouding. Daar moet ik nog even naar kijken of en hoe dat nog is aan te passen.

10 juni 2024

Vandaag weer de hele dag getest met verschillende locomotieven. Nog steeds loop je dan tegen kleine en grote onvolkomenheden aan. Onder andere had ik de aansluiting van een sectie verwisseld. De sectie werd gevoed vanaf de ringleiding in plaats van via een bezetmelder. Dat was dus snel opgelost, maar daarvoor moest ik wel weer met de soldeerbout onder de tafel. Verder blijft een wissel hardnekkig voor problemen zorgen. Eén specifieke locomotief loopt hier steeds van de rails. Inmiddels heb ik alles al geprobeerd: locomotief verzwaard, asbreedte gecontroleerd, raillassen beter gevlakt, wissel bijgebogen. Maar helaas alles zonder positief resultaat. Voorlopig heb ik deze locomotief maar even terzijde gesteld en ben ik verder gaan testen met andere locomotieven. Op basis van deze ervaring zal het testen nog wel even door moeten blijven gaan.

Verder heb ik vandaag de snelheidsmeetsectie in gebruik genomen. Dit is Blok 61 geworden. Dit blok voldoet aan de eisen dat de inrijsectie en de uitrijsectie gelijk in lengte zijn, ertussen ligt 1460 mm vrij spoor en het ligt prettig dicht bij de tafelrand. Ter gelegenheid van de ingebruikname heb ik de snelheidsijking van een aantal locomotieven opnieuw uitgevoerd.

9 juni 2024

Om logistieke redenen heb ik besloten de twee eerste Viessmann 5233 bezetmelders ook te vervangen door een BMD16-SD (s88N). De belangrijkste reden hiervoor is dat de eerste 5233 zich binnen de Spiraal #1 bevindt, maar straks gebruikt wordt als bezetmelder voor Preda. Dat is qua bereikbaarheid niet echt handig. Daarnaast wordt de bovenwereld gevoed door de Intellibox, dus die scheiding wil ik ook duidelijk maken. Dus gister aan het eind van de middag de soldeerbout weer ter hand genomen en een volgende bezetmeldprint gefabriceerd. Inmiddels is deze op paneel #2 geplaatst en zijn de aansluitdraden omgeleid.

Tijdens het testrijden ben ik nu aan het nadenken hoe ik de bovenwereld op een praktische manier uitneembaar kan houden. Dat is voor de bereikbaarheid, aansluitbaarheid en eventueel fout zoeken van essentieel belang.

8 juni 2024

De aanpassing van het verloop van Filisur met een paar graden, heeft natuurlijk wel gevolgen voor de aansluitingen aan de andere zijde, de oostzijde van Filisur. Als gevolg van de verplaatsing/verdraaiing van het emplacement van Filisur heb ik drie stukken van de onderbouw aangepast.

Allereerst, de verbinding naar het viaduct van Brusio. Met een stuk karton van voldoende formaat (een deel van de verpakking van mijn nieuwe TV) heb ik het verloop van de rails gekopieerd en dat vervolgens als mal gebruikt om een stuk multiplex van 8 mm dikte uit te zagen. De verbinding wordt gemaakt naar 8 mm multiplex aan de ene zijde door middel van een houten klosje en houtlijm. Aan de andere zijde heb ik een stripje van 1 mm dik polystyreen op de nieuwe strook geplakt en daar het klosje opgeschroefd wat later aan de andere zijde aan de ondergrond van het Brusio viaduct wordt gelijmd.

De tweede wijziging in de ondergrond moest gemaakt worden in de aansluiting naar Davos. Het verloop van de rails heb ik hier veranderd in een S-bocht, meer in lijn met de werkelijkheid. Ook hier weer met karton een mal gemaakt en die vervolgens uit 8 mm multiplex gezaagd. De verbinding op dezelfde manier: enerzijds aan 8 mm multiplex, anderzijds aan 9 mm multiplex met tussenvoegen van een 1 mm dikke strip polystyreen.

De derde en laatste aanpassing behelst de twee opstelsporen aan de oostzijde van Filisur. Door de verdraaiing van het emplacement kunnen deze sporen een beetje verlengd worden. Hiervoor moest natuurlijk ook de ondergrond aangepast worden, een soort trapeziumvormig deel was hiervoor nodig. Ook nu weer met een mal uitgemeten en uit multiplex gezaagd en eenzijdig verlijmd aan de oorspronkelijke ondergrond.

Als gevolg van de aanpassing van het emplacement moest ook de ondergrond van het perron aangepast worden. Over de hele lengte moest hier 8 mm afgezaagd worden. Met de decoupeerzaag is dat goed gelukt. De grote vraag is nu wel of het dak van het perron nu niet te breed is om een probleemloze passage van de treinen mogelijk te maken. Dat zullen we uitvinden op het moment dat op dit deel van het emplacement de testritten beginnen.

6 juni 2024

De afgelopen dagen bezig geweest om een spreadsheet met alle blokken te vervaardigen. Met behulp van deze spreadsheet heb ik de lengtes van alle secties van ieder blok onmiddellijk bij de hand en hoef ik me in de toekomst niet in allerlei bochten te wringen om aan die gegevens te komen. Aan de hand van deze spreadsheet heb ik ook diverse delen van de baan nog aangepast en verbeterd.

Vervolgens heb ik in WinTrack 11.0 het baanplan zo goed mogelijk geoptimaliseerd. De baanplan tekeningen komen nu in ieder geval beter overeen met de realiteit en in de tussentijd is ook Spiraal #3 ingevoerd.

Naast het voortgaande testrijden, ben ik ook begonnen om de uitlijning van Filisur te verbeteren. Hiervoor heb ik een nieuwe aanpak ontwikkeld. In WinTrack heb ik het begin van Filisur (komend van uit Blok 1 richting Filisur) geprint op schaal 1:1. Met deze print ben ik beter in staat de onderlinge afstand exact te bepalen. In de praktijk betekent dit, dat ik het verloop van Filisur met een paar graden heb moeten aanpassen/verdraaien. Maar daarmee past ook alles beter en al met al houd ik daar een beter gevoel en een beter spoorverloop aan over. De bijgaande foto probeert dit aannemelijk te maken. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden!

3 juni 2024

Uiteindelijk heb ik nog een hele dag nodig gehad om alle aansluitingen van de spiraal te voltooien. Daarna werd het tijd voor proefrijden, dacht ik. Maar helaas, .....kortsluiting op het moment dat ik de Intellibox II aanzette. Dat werd dus een heuse uitdaging om deze kortsluiting op te sporen.

Ik heb dit zo systematisch mogelijk aangepakt. Eerst alle contactpunten nalopen. Vervolgens kijken of ik nergens de bruine en de rode draad verwisseld heb. Op die manier kwam ik nog een paar punten tegen, die ik zelfs nog niet aangesloten had. Dat tegelijkertijd natuurlijk ook opgelost. Het is hier waarschijnlijk goed om duidelijk te maken hoe ik de aansluitingen maak. Ieder aansluitpunt op de baan wordt verbonden door middel van twee korte draden met een dubbele contactstrip, zoals te zien op bijgaande foto. Deze contactstrip wordt na het solderen met smeltlijm direct naast de draaddoorvoeren gelijmd. Dit is om foutzoeken en vervanging eenvoudig mogelijk te maken. Om een lang verhaal kort te maken, na enige tijd vond ik in een verborgen hoekje een contactstrip waar ik de vervolg draden had omgewisseld. En dat was de boosdoener. Het is dus uiteindelijk, zonder veel extra werk, gelukt de kortsluiting op te heffen.

Als volgende stap daarna natuurlijk weer het testrijden opgepakt. Bij het testrijden blijkt onmiddellijk welke raillassen niet helemaal goed contact maken. Dit wordt dan, na vaststellen van de exacte locatie (het vinden van de boosdoener), opgelost door de raillassen beter aan te drukken met een tang of twee kleine schroevedraaiers. Op een aantal punten waren deze ingrepen nodig. Maar na een uurtje reed de locomotief uiteindelijk probleemloos omhoog via het buitenste spoor (iets grotere radius) en omlaag via het binnenste spoor. Zo zullen de treinroutes straks ook geprogrammeerd gaan worden: buiten omhoog, binnen omlaag.

In de tussentijd heb ik ook alle schroeven en ringen uit het schaduwstation Davos verwijderd. Dat betekent dat de onderwereld volledig functioneel is, te weten de beide schaduwstations St.Moritz en Davos, de drie keerlussen en de drie spiralen. Dit deel van de baan wordt gevoed door de Power4 booster. De bovenwereld wordt straks direct door de Intellibox gevoed.

Nu eerst nog een paar dagen testrijden, voordat ik aan de bovenwereld ga beginnen. Ik ben nog op zoek naar de beste methode om de bovenwereld uitneembaar te houden. Dat vereenvoudigt in de toekomst op zijn minst het aansluiten van alle bedrading alsmede het oplossen van eventuele problemen in de onderwereld. Maar door het extensieve testrijden hoop ik dat sowieso voor te zijn.

1 juni 2024

Gister en vandaag druk bezig geweest met het aansluiten van de Spiraal #1. De hele spiraal is dubbelsporig en ieder spoor is verdeeld in 5 blokken en dus in totaal 20 bezetmelders worden hierdoor opgeslokt. Al met al zijn dat dus heel wat aansluitingen en solderingen. Ik heb deze keer de aansluitingen zo gemaakt dat de spiraal in zijn geheel uitgenomen kan worden. Dat scheelt bij het overzetten naar een eventuele volgende baan of locatie. Na twee dagen behoorlijk doorwerken ben ik nog niet helemaal klaar, maar ik heb ook nog wat sociale verplichtingen, dus volgende week de afronding.

30 mei 2024

Zoals vorige week al aangekondigd, heb ik de laatste 6 dagen voornamelijk op mijn rug liggend onder de baan doorgebracht. In de tussentijd is het hele traject van Spiraal #2 tot aan Spiraal #1 geheel aangesloten op de baanspannning of via de bezetmelders. Vanaf gistermiddag ben ik aan het proefrijden om er zeker van te zijn dat alles allereerst goed is aangesloten, maar ook om te controleren of er een probleemloze treinenloop mogelijk is. Al doende vind je dan toch nog wel een wissel waarvan de aansluiting omgekeerd moet worden of een stukje rails dat niet goed op de baanspanning is aangesloten. Tot nu toe heb ik geen verwisselingen van bezetmelders kunnen ontdekken. Dat lijk ik dus goed aangepakt te hebben. Nu ik overal nog goed bij kan, probeer ik zoveel mogelijk definitief op te lossen. Dus dat proefrijden zal ik nog wel een paar dagen volhouden. Ook met andere locomotieven om op alles voorbereid te zijn.

Tijdens het testrijden heb ik ook de uitlijning van het schaduwstation Davos verbeterd. Zoals ik dat ook bij St.Moritz gedaan heb, met een lange starre aluminium strip van 2 meter. Dit ter voorbereiding van de uiteindelijke definitieve verlijming met behulp van boekbinderslijm. Voorlopig zijn alle sporen van ruim 2 meter lengte met 10 tot 12 schroeven en ringen gefixeerd. Na verlijming en het drogen van de lijm worden deze schroeven en ringen weer verwijderd. Een plaatje van het uitlijningsproces in uitvoering is hiernaast weergegeven.

Op de monitoren is in de tussentijd ook het beeld vanuit de positie van de machinist weer zichtbaar.

Alle 9 bewakingscameras actief

Ter informatie: ook de vorige week aangekondigde raambekleding voor de drie kleinere dakramen is deze week gearriveerd en gelijk maar gemonteerd. De zolder is nu goed en eenvoudig te verduisteren en de zon kan beter buiten gehouden worden, wat de binnentemperatuur ten goede komt.

24 mei 2024

Na het opnieuw installeren van Alp Grüm, was ik toch niet tevreden met het verloop van het traject. In mijn hoofd had ik een geleidelijke stijging voor ogen, maar dat was op een of andere manier onvoldoende gerealiseerd. Dus heb ik de profielen verwijderd en heb ik het hele traject met behulp van 11 individuele dragers ondersteund. Dit is makkelijker in te stellen en geeft uiteindelijk een beter resultaat. Het definitieve verband wordt dan tot stand gebracht met het vliegengaas en het gipsverband (over een paar maanden of langer). Ik ben na deze ingreep meer tevreden met dit deel van het traject. Langzamerhand komen we ergens.

22 mei 2024

Na het drogen van de lijm, als eerste alle schroeven verwijderd. Vervolgens de baan nogmaals goed schoongemaakt om eventuele lijmresten te verwijderen. Daarna weer uitgebreid getest of de locomotieven ook daadwerkelijk overal probleemloos door rijden. Deze stapsgwijze benadering blijf ik toepassen om te zorgen dat de onderwereld probleemvrij blijft.

De volgende stap was om alle rails voor de bovenwereld weer terug te plaatsen. Reden hiervoor is dat ik de vloer vrij wil hebben om zonder obstructies verder te kunnen gaan met het aansluiten van de bedrading. De komende twee weken breng ik weer liggend op mijn rug onder de baan door om het Schaduwstation Davos aan te sluiten.

Vandaag de beslissing genomen om de zonwering/raambekleding van de overige 3 ramen ook te vernieuwen. Daarmee krijgt de ruimte een uniforme uitstraling. Dus deze 3 rolgordijnen zo snel mogelijk besteld. Volgende week volgt dan de montage.

21 mei 2024

Vandaag het schaduwstation St.Moritz definitief vastgelijmd met boekbinderslijm. Een dfruppel tussen de bielzen iedere 5 tot 10 cm. Hiervoor heb ik ook het bedieningstableau weer een keer weg moeten halen om overal goed bij te kunnen. Op deze manier is het goed gelukt en ligt het traject van Spiraal #2 via Spiraal #3 en Keerlus #3 nu volledig gefixeerd. Op dit moment ligt de lijm te drogen en de volgende stap wordt, voor ik alles weer terugplaats, het verwijderen van alle tijdelijke schroeven in de rails.

Rond het middaguur zijn ook de nieuwe zonweringen gearriveerd. De oude waren nog van mijn voorgangers en zeker 24 jaar oud. Op zich geen probleem, maar ze waren danig verkleurd en het opwindmechanisme functioneerde niet goed meer. Dat begon me na 6 jaar te irriteren, dus als eerste stap de twee grootste ramen van nieuwe grijze zonweringen voorzien. Plaatsen ging uiterst eenvoudig en was in een handomdraai voor elkaar.

20 mei 2024, avond

Na het aansluiten van de rails en bezetmelders in het verbindingsdeel van de U, heb ik alles eerst weer uitvoerig getest. Het is een genoegen om alle bezetmelders nu werkelijk te zien functioneren. Het probleem zat dus inderdaad in de oude printplaat. Nu kan ik weer met vertrouwen verder gaan aansluiten.

20 mei 2024

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn de bestellingen volgens plan gearriveerd. Dus maar gelijk aan de slag gegaan om een bezetmelder af te bouwen. Hiernaast het tussenresultaat zonder dat de IC-voetjes gevuld zijn. Zaterdagmiddag laat werden uiteindelijk de IC's afgeleverd en die zijn vervolgens onmiddellijk op hun plek gezet. Als volgende stap heb ik twee bezetmelders van plaats gewisseld. Dus de nieuwe bezetmelder is BM10 geworden en de voormalige BM10 is nu BM6. De reden hiervoor is dat BM6 een 8-tal geheel onafhankelijke melders moet hebben, terwijl BM10 nu uit twee groepen van 8 bestaat (zie de duidelijke handleiding van Huib voor meer detail). BM6 zal namelijk een aantal keerlusschakelingen gaan aansturen, vandaar.

Toen was het moment weer gekomen om door te gaan met het aansluiten/bedraden van de onderwereld. Zondag ben ik daarmee aan de slag gegaan en die dag heb ik de aansluitingen in het smalle deel van de U-vormige tafel voltooid, inclusief de keerlus aan de oostzijde van schaduwstation Davos.

15 mei 2024

Gisteravond is de kabeltester afgeleverd. Helaas zonder batterij, dus vanmorgen moest ik eerst op stap om een 9V batterij aan te schaffen. Daarna gelijk begonnen met het testen van alle Cat.5 UTP kabels. Ik trof er uiteindelijk 3 aan die niet goed bleken te zijn, wat ik al vermoedde, maar niet kon bewijzen. Bij alle drie waren het de zelf aangebrachte connectoren, die problemen gaven. Bij nadere bestudering bleek, dat ik de aders niet ver genoeg in de connector had doorgedrukt, zodat er geen of slecht contact was. Dus dat even snel verholpen met verse connectoren en er goed opgelet dat de aders inderdaad tot aan de pennen/contacten lopen, die er met de tang uiteindelijk doorheen gedrukt worden. Hiermee is een deel van de onzekerheid uit de wereld.

Gister zijn ook de printplaten van Huib Maaskant gearriveerd. Vandaag dus maar gelijk begonnen om een extra BMD16 printplaat te bestukken om de defecte(?) printplaat te vervangen. In eerste instantie heb ik gebruik kunnen maken van mijn eigen voorraad onderdelen, maar die bleek eindig, dus het wachten is nu op de leveringen van Conrad en Reichelt.

14 mei 2024

De afgelopen dagen stug doorgegaan met het aansluiten van de rails, direct aan de railspanning of aan de bezetmelders. Inmiddelks zijn beide spiralen #1 en #3 aangesloten en getest. Bij spiraal #3 gaf dat nog wat problemen. Daar had ik een deel van de spiraal gelegd uit oude beschilderde rails. En daar had ik duidelijk problemen met goed contact maken, doordat op diverse plaatsen de verf tussen de railschoenen was gelopen. Dus het bewuste deel uitgebouwd, schoongemaakt, waar nodig van nieuwe stukken rails voorzien en eerst getest voordat ik het weer inbouw. Nu kunnen beide spiralen zonder mankeren door de locomotieven doorlopen worden.

Op het gebied van de bezetmelders boek ik wel wat voortgang. Uiteindelijk heb ik bezetmelder 6 (een BMD16-SD (oude stijl)), die ik van wangedrag verdenk, met een Cat.5 UTP kabel overbrugd en nu zijn in Koploper de bezetmeldingen gewoon te volgen. Bij Huib Maaskant heb ik dus ook maar een extra drietal nieuwe BMD16-SD(s88N) printplaten besteld en bij Conrad en Reichelt de benodigde elektronica. Dan kan in ieder geval op korte termijn de verdachte kaart vervangen worden en heb ik in de toekomst in voorkomende gevallen reserve onderdelen paraat.

Vandaag wordt het wel wat te warm op zolder. Daarom uit voorzorg de zonweringen maar neergelaten (zo goed en kwaad als het gaat) om de temperatuur een beetje te temperen. De airco heb ik nog niet aan willen zetten, maar dat moment komt steeds dichterbij.

12 mei 2024

Productief weekend. Vanochtend het schaduwstation St.Moritz uitgebreid getest. Maar allereerst heb ik met een railgum heel nauwkeurig alle rails schoon gepoetst. Dat het testen nodig is, blijkt uit een aantal onvolkomenheden die ik nog op heb kunnen lossen. Voorbeelden zijn slechte contacten, niet goed gezekerde rails, verkeerde plaats van de blokisolatie om er maar een paar te noemen. Het testen gebeurt met verschillende locomotieven (je weet maar nooit).

Als restpuntje van de bouw heb ik tenslotte de wielreinigingsinstallatie laten verzinken in het kurk. Dat komt de treinenloop ten goede omdat hoogteverschillen zoveel mogelijk voorkomen worden, geen rare overgangen meer.

11 mei 2024

In de middag heb ik me weer op het fysieke baanplan gericht. Na het aansluiten van alle bezetmelders en voedingen, moesten de rails beter uitgelijnd worden. Dus met twee aluminium strips van 2000 x 20 x 2 mm en van 1000 x 20 x 2 mm de opstelsporen van St.Moritz zo goed mogelijk recht gelegd. Dit ter voorbereiding op het vastlijmen met verdunde boekbinderslijm. Het eindresultaat mag er zijn, daar ben ik tevreden mee. Morgen dan voor alle zekerheid nog een keer proefrijden, dan kan maandag een begin gemaakt worden met het definitief monteren (=vastlijmen).

Terwijl ik de opstelsporen aan het uitlijnen was, heb ik ook tegelijkertijd de aansluiting van de Lux wielreinigingsinstallatie gerealiseerd. Ik heb hiervoor (voorlopig) een extra schakelaar aangebracht. Later kan de besturing eventueel door Koploper overgenomen worden. Maar voor nu voldoet dit wat mij betreft. En, wat nog mooier is, het werkt!. Ik heb het direct met een locomotief uitgeprobeerd.

11 mei 2024

In de onderdelenkast gister nog een paar adapterprintjes gevonden. Ik was rijker dan ik dacht. Helaas brachten deze adapters niet de gehoopte oplossing. Het probleem is er nog steeds. Ik heb in dde tussentijd via Internet toch maar een kabeltester besteld. Daarmee kan een bron van de onzekerheid in ieder geval snel opgelost worden.

Als volgende plan ben ik de bezetmelders één voor één gaan aansluiten. Helaas blijkt dit een verwarrende activiteit, want in sommige gevallen beginnen dan in Koploper alle meldingen aan te spreken. Als er geen enkele bezetmelder aan de Intellibox hangt is het al een kermis van bezetmeldingen. Suggereert dit misschien dat er iets mis is met de IB? Dat geeft dan gelijk de volgende aanpak: de individuele bezetmelders testen met de methode door Huib Maaskant aangereikt.

Bij dit testen, moest ik eerst zelf nog uitzoeken hoe ik bezetmeldingen kan lezen in de Intellibox. Hiervoor heb ik een schermpje aangemaakt met 8 bezetmelders, genoeg om één Viessmann 5233 te testen. Daar ben ik namelijk mee begonnen. Als het lampje brandt in de testopstelling, spreekt inderdaad in de IB de bijbehorende bezetmelding aan (en gaat weer uit als het lampje dooft). Bij de nieuwe generatie BMD16-SD (s88N) lukt dit ook prima. Echter, bij een oude stijl BMD16-SD print krijg ik geen enkele bezetmelding door. Heb ik hier de oorzaak? En als dit de oorzaak is, wat moet ik er dan aan doen? Een puzzel om de komende dagen op te lossen, terwijl ik wacht op de diverse leveranties.

10 mei 2024

En toen zat het even tegen. De aansluitingen van het schaduwstation St.Moritz zijn afgelopen week voltooid en het testen van de baan is eindelijk begonnen. Het goede nieuws is, dat de locomotieven zonder problemen rijden. Maar er is weer eens iets grondig mis met de bezetmeldingen.

Na een week fout zoeken en heel veel nieuwe UTP kabels gemaakt te hebben, is het probleem nog steeds niet opgelost. Als eerste ben ik op Internet en met name het Koploperforum gaan zoeken. Maar uiteindelijk ben ik ook mijn oude mail sinds 2010 door gaan nemen, toen ik me realiseerde dat ik dit eerder aan de hand had gehad. Dat zette me weer op het spoor van de site van Huib Maaskant. Daar kwam ik er uiteindelijk achter dat ik twee verschillende soorten bezetmelders gebruik, waar ik geen rekening mee gehouden heb. Bij mijn vorige baan heb ik de configuratie, dat wil zeggen de plaatsing van de bezetmelders, hieraan aangepast. Maar dat punt was me totaal ontschoten. Nu ik dat weer helder voor de geest heb, heb ik een aantal adapterprintjes bij Huib Maaskant besteld. Ik heb goede hoop dat het probleem daarmee opgelost kan worden. In de tussentijd zal ik verder gaan met het testrijden, zonder me om de bezetmelders te bekommeren. Ik houd u op de hoogte.

3 mei 2024

Het grootste deel van deze week heb ik liggend op mijn rug onder de modelbaantafels doorgebracht. Na het testen van de wisselaansluitingen, zoals aangekondigd op 30 april, ben ik verder gegaan met het aansluiten van de rails en de bezetmelders. De controle van de wisselaansturingen was zeker niet nutteloos. Het bleek dat een paar van de aansluitingen waren omgewisseld (slordigheid bij het aansluiten), een paar van de wissels waren moeilijk of in het geheel niet om te zetten (groot onderhoud) en zelfs een paar aansluitingen waren niet volledig afgewerkt (losse contacten). Maar na deze zorgvuldige controle, kon ik met opgeheven hoofd verder met het aansluiten van de rails en de bezetmelders. Inmiddels is 75% van het schaduwstation St.Moritz aangesloten. Het komend weekend ga ik hier weer verder mee.

30 april 2024

Vandaag verder gegaan met het aansluiten van de laatste 6 wissels in de onderwereld. Daarna uitgebreid getest. Allereerst kom je er dan achter dat toch niet alles goed is aangesloten. Maar bovenal, dat er meer groot onderhoud aan de wissels nodig is dan verwacht. Een paar van de wissels gingen namelijk te zwaar voor de elektrische aansturing en waren dus niet om te zetten. In die gevallen moest de wisselaansturing echt open om het inwendige grondig te kunnen reinigen. Daarbij komt het aan op uiterste voorzichtigheid om te voorkomen dat kleine onderdelen er vandoor springen: zie het stalen veertje onder het d-vormige hulpstukje van de aansturing in bijgaande foto. Uiteindelijk heb ik op deze manier een achttal wissels grondig gereinigd en inderdaad weer gangbaar gekregen. Morgen ga ik nog een keer in alle rust alle 47 wissels van de onderwereld uitproberen om er zeker van te zijn dat ze naar behoren werken. Nu kan ik er tenslotte nog redelijk goed bij.

29 april 2024

Gestaag wordt er voortgang gemaakt. Inmiddels ben ik bezig met het bedraden van de wissels van het schaduwstation Davos. De oostzijde van Davos is al helemaal aangesloten en de eerste drie wissels van de westzijde. Veel spannende foto's zijn daar niet van te maken. Na verloop van tijd ziet het eruit als op de foto hiernaast.

28 april 2024

Deze week druk geweest met het aansluiten van de wissels. Ik probeer dat zeer zorgvuldig te doen. Daar bedoel ik mee, dat ik het echt stap voor stap doe. Eerst zijn alle wisselaandrijvingen van een driedelige contactstrip voorzien. Daarna soldeer ik eerst een witte, gele en groene draad aan de andere zijde van de contactstrip. Vervolgens monteer ik de contactstrip naast het wissellabel en de draaddoorvoer met behulp van smeltlijm. Dan wordt eerst de witte draad geleid naar de derde draad van de ringleiding en daar aan vast gesoldeerd. Daarna worden de gele en groene draad door de kabelgoten gevoerd en bij het schakelpaneel op maat gemaakt en aangesloten op de betreffende wisseldecoder. Na ansluiten wordt in Koploper getest of de wissel ook daadwerkelijk goed functioneert. Als dat niet het geval is, worden er zolang aanpassingen gedaan tot ik tevreden ben met het functioneren. Dat kan zo nu en dan betekenen, dat de wissel uitgebouwd moet worden om op de werkbank een grondige onderhoudsbeurt te kunnen geven. Ik benadruk deze stap voor stap benadering, omdat daarmee ergernis voorkomen wordt en ik er straks zeker van ben dat alles naar behoren werkt. Op deze wijze is ook duidelijk geworden, dat een deel van de 5e Dec63 (D5) kaart niet goed werkt. Dus die aansluitingen zijn omgelegd naar de 6e kaart (en de wissellabels zijn dienovereenkomstig gewijzigd alsmede de identificatie in Koploper). Op het moment van schrijven is de helft van de wissels in de onderwereld (St.Moritz en toevoer) aangesloten. De komende week de andere helft.

Zoals op de foto duidelijk te zien is, moeten alle bezetmeldpunten nog aangesloten worden. Maar ook hier geldt: stap voor stap dan heb ik de meeste kans op een goed resultaat.

22 april 2024

De afgelopen dagen ben ik bezig geweest om de ondergrondse bewakingscamera's te installeren. Dat betekent dat ik eerst de IP-adressen om moest zetten naar de nieuwe router (sinds een jaar heb ik glasvezel, dus nieuwe IP-adressen). Daarna heb ik de best mogelijke posities gezocht voor de 8 camera's. Twee bewaken schadustation St.Moritz (oost en west) en twee bewaken het schaduwstation Davos (oost en west). Vervolgens een camera bij ieder van de passeerstations Tirano en Muot. En de laatste twee camera's houden een oogje in het zeil bij Spiraal #1 en Spiraal #3. De negende camera is ingebouwd in een Bramberg en geeft de blik vanuit de positie van de machinist. Om die in werking te zetten, moet eerst de baanspanning op alle posities voor elkaar zijn. Dat is de taak voor de komende weken. Hiernaast een plaatje van het scherm van de D-CamView, waar alle camera's samen komen. De middelste positie is "CAM5 Machinist" en dus nog niet aangesloten.

15 april 2024

Soms moet je stappen terug zetten om verder te kunnen komen. Nee, dit is geen oude Chinese wijsheid maar de realiteit van de modelbouw. In eerste instantie heb ik het hele sporenplan uitgelegd om te zien of het inderdaad past en aan de verwachtingen voldoet. Deze vraag is bevestigend beantwoord en dus ben ik nu begonnen om de helft van de bovenbouw er weer af te halen om te beginnen met de afronding van het tracé. Dus alles hoger dan de tafel is weer verwijderd om de schaduwstations als eerste te kunnen gaan aansluiten en daarna definitief vast te leggen. Als voorbereiding op de elektrische aansluitwerkzaamheden ben ik eerst alle aansluitpunten van identificatie gaan voorzien: een Wxy sticker voor wisselnumer, een BMx.yz voor de bezetmeldpunten en een Blokx sticker voor de geïdentificeerde blokken. Hiermee verwacht ik het proces van aansluiten van alle blokken en wissels eenvoudiger te maken en soepeler te laten verlopen en daarmee hopelijk foutloos.

9 april 2024

In het kader van duurzaamheid en hergebruik ben ik gister en vandaag aan de slag gegaan. Allereerst heb ik van mijn vorige baan alle contactstrips bewaard. Dus ik ben gisteravond begonnen om deze weer voor gebruik geschikt te maken. Dat betekent enerzijds dat de oude smeltlijm van de onderzijde verwijderd moet worden en tegelijkertijd de restjes draad met de soldeerbout los te halen en te verwijderen. Dat is even een klusje. Maar dat kan geleidelijk aan. Iedere dag/avond een aantal tot het voor elkaar is.

Bouwer bij de schoonmaak van de contactstrips

Het tweede voorbeeld van hergebruik is het vergroten van de opslagcapaciteit. Ik ben in het bezit van een achttal draadmanden van IKEA, maar zonder het bijbehorende rollende rek. Dus vanochtend naar de Gamma getogen om een aantal timmerplaten multiplex van 12 mm te kopen om twee van deze rekken te maken. Ook gellijk een achttal draaibare wielen gekocht. De rekken zijn buitenmaats 70 x 42 x 51 cm en de manden zijn 19 cm (4x) of 9 cm (2x) hoog. Op bijgaande foto het resultaat na zagen met de cirkelzaag en frezen met de bovenfrees. In een ochtendje had ik er twee in elkaar geknutseld.

Vandaag ook een reactie ontvangen van Uhlenbrock. Volgens hen ligt het niet aan de LocoNet programmering. Alle hoofdlichtstrips zouden tegelijkertijd moeten branden. Advies is om de netwerkadapters te controleren (dat hoef ik niet te doen, want in eerste instantie brandden alle strips) en als daar het probleem niet zit, dan denken ze dat het aan de hoofdlichtstrips ligt. Advies is om deze twee dan om te ruilen voor twee nieuwe. Uhlenbrock repareert ze en je betaalt dan alleen later de reparatiekosten. Dit om de moeite van het uitwisselen te beperken. Hier moet ik nog even over nadenken. Want.....gisteravond brandden opeens alle hoofdlichtstrips weer. Raadselachtig !

8 april 2024

Inmiddels heb ik Koploper volledig geinstalleerd. Alle bezetmeldpunten en alle wissels en seinen zijn benoemd en gekoppeld aan het baanplan. De gestileerde vormgeving van het baanplan gaat hierbij.

En dan komt nu het moment om onder de tafel te verdwijnen en de aansluitingen te gaan realiseren. Dat zal wel even tijd vergen. Ik zal u sporadisch op de hoogte houden.

Het gestileerde baanplan zoals vanmiddag gereed gekomen

In de tussentijd zijn ook de railbeddingen van Faller (die gebruik ik al trouw door de jaren heen) gearriveerd. Twintig pakketjes met 2 meter bedding in ieder. Dat moet genoeg zijn voor de zichtbare of bovenwereld. Maar zoals gezegd, eerst de bedrading van de onderwereld.

Ik heb nog geen bericht van Uhlenbrock over de juiste programmering van de LED-strips. Maar verrassing, vanochtend branden op eens alle LED strips. Vraag me niet hoe en ook niet of het blijvend is. Het lijkt een soort magistrale loterij. Hopelijk biedt Uhlenbrock binnenkort uitkomst.

3 april 2024

Helaas functioneerden de LED strips van Intellilight de volgende morgen niet zoals werd verwacht: slechts de 1e, 3e en 5e Hoofd LED-strips en de bijbehorende witte LED-strips brandden de volgende ochtend. Nu heb ik echt alles wel geprobeerd en dus nu uiteindelijk maar een e-mail gestuurd naar support at Uhlenbrock.de. Kreeg een automatische reply dat een antwoord wel even op zich zou kunnen laten wachten door achterstand en drukte. We wachten maar af.

In de tussentijd ben ik weer verder gegaan met het ontwerp van de baan in Koploper. Eerst heb ik het WinTrack plan omgezet in een gestroomlijnde baanopzet. Maar om dit te kunmnen doen moest ik natuurlijk eerst de blokken definieren en verbinden. Dat lijkt inmiddels gelukt. Nu ben ik bezig met het invoeren van de bezetmelders en de wisselnummering. Dat kost wel een paar dagen, maar hierbij vast een voorproefje.

Al doende kwam ik wel tot de ontdekking dat er nog een derde keerlus verstopt zit in dit ontwerp. In principe geen probleem, maar gelukkig wel tijdig opgemerkt. Ik hoop dat ik hiermee alles heb. De blokindeling staat weergegeven in de foto hiernaast. De derde keerlus is in principe blok 65.

2 april 2024

Gister in de ochtend weer bezig geweest om de Loconet programmering voor de Intellilight strips goed onder de knie te krijgen. Ik ben op een of andere manier niet in staat om de module nummering en dus de LNCV waardes van de vercshillende hoofdstrips aan te passen. Als alternatief heb ik dus alles maar modulenummer 1 gegeven (LNCV 0 = 1), maar of dit op termijn ook werkt zal nog moeten blijken. Bijgaand een foto van de diverse stadia die de verlichting in 72 minuten doorloopt (schaaltijd 1:20). Van ochtendgloren, via een zonnige dag naar naderend onweer en een maanverlichte nacht. Voorlopig ziet het er weer goed uit.

Daarna ben ik begonnen om het baanplan in Koploper aan te gaan maken. Dat is altijd een redelijke klus. Eerst de blokindeling ingevoerd en vervolgens begonnen met het baanplan. Dit alles wil ik eerst voor elkaar hebben, voordat ik met het aanleggen van de bedrading begin. Ook om te zien of ik voldoende bezetmelders en interface kaarten heb geplaatst. Binnenkort zal ik wel een plaatje van het baanontwerp laten zien zoals ik dat in Koploper heb gemaakt.

31 maart 2024

Na nog eens anderhalve dag klussen heb ik alle Intellilight II LED strips achter de lichtlijsten gemonteerd en de programmering geregeld. Uiteindelijk lijkt de methode te zijn de hoofdlichtstrips één voor één en in volgorde aan te sluiten. Het artikelnummer is 28200, het modulenummer 1 de LNCV waarde 273 en de Waarde 1. Bij iedere volgende strip druk ik weer opprogrammeren en zo ga ik door tot alle hoofdstrips zijn aangesloten. Daarmee branden in eerste instantie alle 16 strips. Vanavond nog maar even nagaan of ze bij opnieuw opstarten inderdaad ook allemaal weer willen branden. Daar lijkt af en toe iets vreemds aan de hand te zijn, namelijk dat opeens een hoofdstrip niet meer reageert.

Na deze aktiviteit heb ik vervolgens de tafelranden allemaal nog zwart geschilderd. Dat was het laatste deel van het plan dat ik me voor deze week had voorgenomen. Dat is dus voltooid. Vanavond zal ik nog even wat foto's nemen om het eindresultaat van de herplaatste verlichting en de zwarte tafelranden te tonen.

29 maart 2024

De afgelopen dagen heb ik 100% van mijn tijd besteed aan de modelbaan. Het streven was om de aansturing en energievoorziening weer op orde te krijgen. Met de verplaatsing van de besturingslocatie, had ik ook bedacht om computer en voedingen in een handzaam rek te plaatsen. Dus dat rek moest eerst gebouwd worden. Dat is gelukkig gelukt met de voorraad multiplex, die ik nog had staan. Achter de voedingen is een ruimte voor de nodige wandcontactdozen, dat houdt de zaak mooi overzichtelijk. Bedrading is gelijk weggewerkt in de kabelgoten en alle apparatuur (OC32, Decoder63's en bezetmelders) is weer aangesloten en tegelijkertijd van nieuwe identificatie (vanwege de relocatie) voorzien.Ik moet zeggen dat het geheel er overzichtelijk en opgeruimd uitziet.

Een andere klus, die ik de laatste twee dagen heb opgepakt, is het inbouwen van de wielenreiniging van Lux. Hiervoor is een gat nodig van 29.5 x 4.0 cm en dat heb ik met de multitool voor elkaar gekregen. Daarna is het geheel zorgvuldig ingepast in de vrijgekomen ruimte. De hele zaak moet nog wel aangesloten worden, maar dat gaat gelijk met de rails gebeuren.

27 maart 2024

Door Postnl is gistermiddag nog een pakketje bezorgd. In de nieuwsbrief van Modelspoorgigant uit Hillegom had ik een wielreinigingsapparaat gezien van Lux-Modellbau. Het is natuurlijk in de schaal N en voorzien van een Locpilot 5 decoder. De wielen van locomotieven en rijtuigen kunnen met dit apparaat, wat nog ingebouwd moet worden, gereinigd worden. Dat scheelt in de toekomst heel wat tijd en moeite. Dus ik heb het maar gelijk besteld.

Vandaag ben ik verder de hele dag bezig gweest de bedrading van de verplaatste bedieningspanelen te herzien. Ik denk dat alles nu weer op orde is en de volgende stap wordt om morgen een geschikte plek voor de voedingen en de desktop computer te vinden. Als dat voor elkaar is kan de grote bedradingsuitdaging gaan beginnen.

26 maart 2024

Vandaag bijna een hele dag op mijn rug onder de baan doorgebracht. Als voorbereiding op het aansluiten van alle draden, heb ik de kabelgoten eerst maar geplaatst. Daarvoor ook hier en daar de tafelranden van een doorvoer moeten voorzien. Dat deed ik altijd met een naar schatting 50 jaar oude gatenzaag van de Hema. Werkte prima, maar vandaag gaf hij de geest. Dus vanmiddag maar even langs mijn plaatselijke ijzerhandel gelopen om te zien of ik daar een nieuwe kon vinden. En dat is gelukt. Morgen kunnen dus de laatste doorvoeren nog aangebracht worden. Maar het plaatsen van de kabelgoten is voltooid. Voordeel is nu ook, zoals op de foto is te zien, dat ik gelijk de hele vloer vrij gemaakt heb van dozen en andere opslag. Dat werkt een heel stuk eenvoudiger, als je niet eerst alles hoeft te verplaatsen.

23 maart 2024

Deze week wat meer andere activiteiten en relatief weinig tijd voor het spoor. Maar vandaag weer even iets kunnen doen. De lichtlijsten zijn geschilderd en van plaatsnaamborden voorzien. Ook heb ik de panelen met besturingselectronica anders gepositioneerd. Met de besturingscentrale in het midden van de U moesten deze panelen op een andere manier gerangschikt worden. Op dit moment is alleen de fysieke plaatsing gewijzigd. De bekabeling en het herschikking van de electronica moet nog gaan gebeuren.

18 maart 2024

Gister totaal vergeten te vermelden: ook de bedieningslocatie is verplaatst van de rechterzijde naar middenachter. Op de foto hiernaast hebben de oplettende lezers dit al kunnen zien. De twee computerschermen, voor Koploper en voor de camerabewaking van de schaduwstations, staan al op hun uiteindelijke locatie. De meer centrale positie zal het bedieningsgemak straks ten goede komen, vermoed ik.

17 maart 2024

Vandaag wat zwaarder timmerwerk verricht: de lichtlijsten op maat gemaakt en opnieuw opgehangen. Het grootste deel kon ik vervaardigen uit de vorige lichtlijsten, maar een deel ter hoogte van de oude besturingslocatie ter lengte van 148 cm ontbreekt nog. Dit komt voornamelijk omdat ik het niet wil samenstellen uit allemaal korte stukjes. Dat had gekund, de lengte was er wel. Morgen maar even een lengte van 180 cm aanschaffen dan kan ik het afmaken. Daarna moet die plank natuurlijk nog op kleur gebracht worden. Maar dat gaat ook wel lukken.

15 maart 2024

Het is volbracht. Een mijlpaal bereikt. Het sporenplannen ligt en is geheel gesloten. Volgende stap: de kurk onderlaag aanbrengen.

14 maart 2024

Na nog een paar dagen meten, zagen, passen, aanpassen en bijwerken, naderen we nu bijna de voltooiing van het tracé. Op een klein stukje na is de baan gesloten. Op dit moment ben ik bezig om de laatste paar delen van de ondergrond op maat te maken. Het probleem zit echt in alle schuine wanden, op hoogte is er dan toch minder ruimte dan ik in eerste instantie had ingeschat. Maar uiteindelijk komt het wel voor elkaar. Hier naast nog een plaatje van het werk in uitvoering. Als alles op zijn plaats ligt zal ik proberen een redelijke overzichtsfoto van Alp Grüm te maken. Heb geduld.

Op de foto zijn nog niet alle rails verbonden. Er is te zien dat de diverse delen van de ondergrond over elkaar heen liggen of zelfs nog ontbreken. Als ze over elkaar liggen, probeer ik de aansluiting van de twee delen zo nauwkeurig mogelijk af te tekenen. Als een deel nog ontbreekt, dan schuif ik daar voorlopig een plaat onder om het verloop goed af te kunnen tekenen. Geleidelijk aan wordt op deze manier het gehele traject uit 8 mm platen opgebouwd en met passtukjes en houtlijm aan elkaar verbonden. In hanteerbare delen, zodat ik het nog uit elkaar kan halen om kurk aan te brengen en de elektrische verbindingen nog op een praktische manier te kunnen maken.

Gister overigens een oud-collega uit de tijd van mijn promotie (dus ja, echt bijna 40 jaar geleden) op bezoek gehad. Naar eigen zeggen een overtuigd Märklinist en ook actief een baan aan het bouwen. Hij volgde mijn website al een paar jaar en had gevraagd of hij het eens in het echt mocht komen bekijken. Rob, was een leuk bezoekje en wie weet komt er nog wel eens een vervolg als ik verder ben met de bouw.

11 maart 2024

Inmiddels zit ik middenin de verplaatsing van het Brusio viaduct. Ik heb het viaduct succesvol verschoven over ongeveer 40 cm. Daarna moest natuurlijk de toegang vanaf Filisur aangepast worden en de rondgaande boog passend gemaakt worden, Ook is er al een begin gemaakt met de overgang naar Alp Grüm. Het eerste deel bestaat op dit moment nog uit vrijhangende rails op kritieke punten ondersteunt. De eerste bocht naar Alp Grüm is strak in de hoek geplaatst op het volgende niveau en later vandaag gaan we daar het tracé voor uitzagen. Ook is de ondersteuning van dit laagste niveau al geïnstalleerd. Vanaf dit niveau gaan we dan in de komende dagen stap voor stap de hoogte in. Totale hoogte die tussen het Brusio viaduct en het Landwasser viaduct overbrugd moet worden is ongeveer 6 cm dus dat moet goed te doen zijn. Aannemende dat het allemaal goed komt met de schuine wand op deze hoogte. Maar daar heb ik inmiddels alle vertrouwen in.

9 maart 2024

Geleidelijk aan maak ik best wel voortgang. Maar het gaat niet zo snel als verwacht. Het passen en meten kost iedere keer veel meer tijd dan ik had gedacht. Maar zoals al eerder vermeld, ik heb geen haast. Het betekent echter wel dat het testen van het hele sporenplan nog wel een paar maanden op zich zal laten wachten. Maar om de moed erin te houden hierbij eerst maar eens een foto van een tussentijds resultaat: het emplacement van Filisur.

Het emplacement van Filisur in ruwbouw uitgelegd

Op dit moment dacht ik dat het volgende deel succesvol voltooid was. Daarom had ik daar al heel trots een foto van gemaakt. Maar in het vervolg bleek, dat ik hier nog het een en ander had aan te passen. Hier het verhaal.

Gister weer verder gegaan met het tracé vanaf het Brusio viaduct. De uitdaging hier is dat dit deel van het traject begint in de vrije ruimte. Dus als eerste stap het vervolg van het sporenplan maar eens uitgelegd op twee timmerplaten op de vloer. Hiermee kan het tracé wat nauwkeuriger bepaald worden. Bij het uitleggen van de rails aan de hand van het sporenplan dat ik op de computer heb gemaakt met WinTrack 11.0, bleek dat ik toch nog wat rails te kort kwam. Dit is voornamelijk te wijten aan het tussentijds inbrengen van de derde railspiraal en het uitbreiden van de tweede railspiraal. Daar had ik wel wat rails voor ingeslagen, maar duidelijk niet genoeg.

Dus...het werk onderbroken, de fiets gepakt en een ritje gemaakt naar de Houtloods. Iets meer dan een uur heen en weer. Wat ik voornamelijk miste waren de rails voor Radius 3 (14917). Met de voorraad weer aangevuld, heb ik het tracé kunnen voltooien. Op de foto hiernaast het "platgeslagen" tracé.

De timmerplaten zijn 61 cm breed. Dus uit de foto is al af te leiden dat de afstand vanaf de start, de wissel links onder, naar de wand ongeveer 65 cm is. Uit de volgende foto blijkt dat die ruimte op een hoogte van 102 cm van de vloer er helemaal niet is. De afstand is maximaal 45 cm en dan moeten we ook nog de hoogte in, dus dan wordt de beschikbare ruimte alsmaar minder.

Kortom, het plan moet opnieuw aangepast worden. De meest voor de hand liggende oplossing lijkt het Brusio viaduct over één stramien te verplaatsen. Met andere woorden, het viaduct verschuift over ongeveer 40 cm naar het oosten, waardoor er voldoende plaats komt om Alp Grüm aan te gaan leggen. Het uitrichten van het emplacement en op hoogte plaatsen zal nog wel een uitdaging worden, maar die horde nemen we wel als het viaduct verplaatst is.

7 maart 2024

Deze week wat hulp ingeroepen van een studiegenoot om me bij het uitmeten van het tracé te helpen. Een aantal van de uitmeet en zaag activiteiten hebben we gezamenlijk opgepakt en daarmee ben ik nu tot aan het Brusio viaduct gevorderd. De uitdaging zat er daar met name in dat je een nieuwe lus moet maken boven de Spiraal#3. Niet onmogelijk, maar wel lastig. Op bijgaande foto is te zien dat het emplacement van Filisur er inmiddels redelijk bijligt. Denk er wel aan, alles ligt nog los en ook de indeling in blokken is nog lang niet gedaan. Er blijft nog heel wat werk over. Maar de planning is om eerst het tracé helemaal te sluiten om daarna geleidelijk aan de indeling te gaan maken. Maar dat gaat natuurlijk pas gebeuren na het aanbrengen van de kurk-onderlaag.

25 februari 2024

Een goede plek/positie vinden voor het Brusio viaduct blijkt best wel een uitdaging. Ik moet voornamelijk oppassen dat ik niet te snel omhoog ga met het spoor. Het dubbelsporige traject vanaf Filisur naar de spiraal kan ik wat meer laten dalen, dat gebeurt in werkelijkheid ook. Daarmee kan de spiraal iets minder snel omhoog gaan, waardoor er meer ruimte boven komt. Maar het uit puzzelen van de ondersteuning vraagt nog wel wat aandacht. Kortom een wat langzamer voortgang. Maar wat geeft het, tijd genoeg. Overigens moeten de hier gebruikte timmerplaten nog wel vervangen worden door de 8 mm dikke variant (nu 12 mm en dat is overkill).

23 februari 2024

Vandaag is de westelijke aansluiting van Filisur aan Spiraal#3 gerealiseerd. Gerealiseerd betekent in dit geval dat het traject is uitgelegd en dat het verloop van de rails zoveel mogelijk correct is. Later volgen nog de blokindeling, de aansluitingen en de plaatsing op het kurkbed. Voorlopig ga ik echter verder met het voltooien van het baanplan. Daarom ziet u aan de rechterkant van de foto het Brusio viaduct al verschijnen. Ik ben heel voorlopig en heel voorzichtig begonnen om de overgang naar het Brusio viaduct en vandaar de opgang naar Alp Grüm voor te bereiden.

22 februari 2024

Inmiddels is het chalet Alpenblick gereed gekomen. Twee dagen plakken levert een redelijk resultaat op. Sommige van de onderdelen zijn wel heel erg dun en kwetsbaar. Met name de profielen van de vensters en deuren, maar het is uiteindelijk gelukt. De binnenzijde van het chalet is verdeeld in totaal 9 ruimten. 4 ruimten op iedere verdieping en een zolder. Op iedere verdieping heb ik één LED ingebouwd en de bedrading via lakdraad naar buiten gevoerd.

Het Berner chalet Alpenblick (NordModell)

Vandaag ben ik weer even verder gegaan met de beide spiralen #2 en #3. De uitdaging voor vandaag waren de overgangen van de spiralen naar en van de vlakke ondergrond van het emplacement van Filisur. De aanpassing van de spiralen betekent ook dat de profielen waarop Filisur rust aangepast moesten worden. Dus terug naar de werkplaats en de zaag weer ter hand genomen. Ondertussen liggen de aangepaste profielen weer te drogen in de lijmklemmen. Gelukkig heb ik er daar inmiddels een heleboel van. Later vandaag eerst maar weer eens proef passen, voordat we de ondergrond definitief gaan maken.

De ondergrond van Filisur is met 55 mm verhoogd. De ruimte is nu zeker voldoende om in het schaduwstation makkelijk genoeg te kunnen opereren. Inmiddels is ook Spiraal#2 verbonden met de oostzijde van Filisur. Morgen verder met de westzijde.

17 februari 2024

Na al het grofstoffelijke zaag en schuurwerk, deze week maar weer eens de voorbereidingen getroffen voor wat subtieler modelbouwwerk. Bij Nordmodell heb ik twee lasercut modellen aangeschaft van chalets uit Bern. Na twee dagen lagen de pakketten al in de brievenbus. Prima service. Het Chalet Bergsee en het Chalet Alpenblick krijgen uiteindelijk een plaats bij Preda en bij Filisur, respectievelijk. Maar ze moeten de komende tijd natuurlijk eerst nog wel gebouwd worden. Daar kan ik me dus al op verheugen. Binnenkort meer.

15 februari 2024

Gisteravond toch maar weer even het gereedschap ter hand genomen om de Spiraal#3 samen te bouwen. Hiervoor moesten eerst de draadeinden in stukken van 25 cm gezaagd worden. Daarna het monnikenwerk: moeren opdraaien, de ringen niet vergeten en met de duimstok op hoogte zetten. Voorlopig allemaal nog ruwweg op hoogte. Vandaag vindt de overplaatsing naar de uiteindelijke locatie plaats en begint de fijnafstelling en inpassing in de omgeving. Ik begin nu eigenlijk te twijfelen of ik wel hoog genoeg kom. Maar dat gaan we uitvinden.

14 februari 2024

Als alles volgens plan verloopt, worden de extra bestelde rails vandaag geleverd. Dus maar voortvarend doorgepakt om de beide spiralen zover mogelijk voor te bereiden om de rails danb ook te kunnen plaatsen. Op de uitbreiding van Spiraal#2 is de kurk laag al aangebracht. Spiraal#3 is daarna uitgemeten en de maten zijn met behulp van mijn tekenwagen overgezet op multiplex en vdervolgens uitgezaagd. De diverse delen, die met houtlijm zijn verbonden, liggen in de werkplaats nog te drogen.

12 februari 2024

Gister in mijn werkplaats aan de slag geweest om de Spiraal#2 uit te breiden. Op de foto ligt anderhalve rondgang tesamen met de ongebruikte halve rondgang, die er al lag, moet dat voldoende zijn om het emplacement van Filisur ongeveer 12 cm te kunnen verhogen. Als eerste heb ik de bestaande spiraal gekopieerd op een timmerplaat en na het uitzagen van een helft, deze door gekopieerd en uitgezaagd tot ik drie delen had. Daarna ben ik direct aan de slag gegaan om het kurk uit te knippen en dat is vandaag dan ook aangebracht. Het wachten is nu op de extra bestelde rails voor de beide spiralen. Zovveel voorraad had ik namelijk niet meer. Als de rails binnen is, kan die geplaatst, aangesloten en vastgelegd worden. Pas dan kan de spiraal verder in elkaar gezet worden.

10 februari 2024

Nadat ik me gister de onvolkomenheden in het ontwerp heb gerealiseerd, ben ik vandaag eerst maar eens inkopen gaan doen. Ik heb 4 multiplex timmerplaten van 8mm dik aangeschaft. Daarnaast 4 draadeinden van 1m x 8mm en ook nog eens 100 moeren en 100 ringen. Met deze materialen op voorraad moet ik in staat zijn om een derde spiraal te bouwen en zo mogelijk de tweede spiraal uit te breiden. Ik laat het u weer weten.

9 februari 2024

Na het uitleggen van het emplacement van Filisur op de tijdelijke platen was ik niet tevreden. Dat werd nog eens versterkt door een bijdrage over de minimaal benodigde tussenruimte op het Beneluxspoor.net forum. Ik heb het een paar dagen aangekeken en in die tijd geprobeerd het probleem/de uitdaging van diverse kanten te bekijken. Daarmee wordt het snel duidelijk: in alle realiteit is de ruimte tussen de twee lagen te beperkt. Je kunt een uit de rails gelopen wagen op geen enkele manier weer terugplaatsen in het schaduwstation. De 10 cm tussenruimte is gewoon te klein om goed te kunnen manoeuvreren. Daarnaast moet bijvoorbeeld het Hotel Grischuna eigenlijk gedeeltelijk op een aflopende helling geplaatst worden. Ook voor die helling/verdieping is geen ruimte beschikbaar.

Op dit moment lijkt de enige mogelijkheid om de Spiraal#2 te verhogen en aan de andere zijde van Filisur ook een Spiraal#3 aan te brengen om te zorgen dat de helling van de afdaling naar het schaduwstation niet te groot wordt. Dat betekent dus, na twee dagen peinzen, terug naar de tekentafel om de plaatsing van het emplacement van Filisur ten opzichte van de schaduwsations te verbeteren, maar ook om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om dit op te lossen of te verbeteren.

7 februari 2024

Na een paar dagen weer wat werken, vandaag weer verder met de aanpassingen van Filisur. Als eerste heb ik de Spiraal#2 wat opgehoogd om goed uit te komen bij de timmerplaat. Daarna natuurlijk ook de helling aan de andere kant met 10 mm aangepast. Vervolgens ben ik de rails zo goed mogelijk uit gaan leggen. Het voorlopige resultaat staat hiernaast. Voor het goede gevoel heb ik ook de bebouwing, die ik vorige winter heb gemaakt, al vast geplaatst om te zien of het allemaal klopt.

4 februari 2024

Als eerste stap vandaag de profielen op proef geplaatst. Daarbij bleek dat ik de beschikbare ruimte wat verkeerd ingeschat heb. Dus vervolgens de dwars verbindingen maar wat dunner gemaakt. Uiteindelijk blijkt dan toch dat de beschikbare ruimte om eventuele problemen in de toekomst op te kunnen lossen wel erg gering is. Ik moet nog eens kijken of ik hier nog wat aan kan doen. Hiernaast een overzichtsfoto met tijdelijk geplaatste multiplex timmerplaten voor het idee.

3 februari 2024

Deze zaterdag even een sprong gemaakt. Ik heb de opverstap gemaakt naar de andere kant en ga nu eerst de ondergrond van Filisur voorbereiden om vandaaruit richting het Brusio viaduct te gaan. Pas daarna is het mogelijk om met enige nauwkeurigheid het traject naar Alp Grüm aan te gaan pakken en op die manier de aansluiting tussen beide viaducten tot stand te brengen. Om hiermee aan de slag te kunnen gaan heb ik eerst een overkapping van het Schaduwstation #1, Davos, nodig. Hiervoor heb ik 7 profielen gezaagd en verlijmd, die momenteel in mijn werkplaats (in de garage) liggen te drogen.

Een andere kijk op de route naar het viaduct

1 februari 2024

Vandaag de diverse delen op hun uiteindelijke locaties geplaatst. Vervolgens heb ik het rail traject uitgelegd en de verbinding tussen Preda en het viaduct gerealiseerd. Het lijkt allemaal te passen, maar niets ligt nog definitief want ik moet voorlopig overal nog zonder al te veel problemen bij kunnen.

Verder heb ik vandaag de spelling op deze pagina gecontroleerd omdat ik tot de ontdekking kwam dat ik niet consequent gespeld heb.

Tenslotte vandaag een rol kurk van 10m x 1m en 3 mm dik besteld inclusief de lijm.

31 januari 2024

Na twee weken wintersportvakantie in Zwitserland heb ik de draad weer opgepakt om het spoortracé verder te voltooien. De afgelopen dagen heb ik de hoogvlakte vanaf Preda naar het viaduct verder vorm gegeven. Inmiddels is de ondergrond volledig uitgezaagd en staat het een en ander met lijmklemmen te drogen.

Uitstekende sneeuw, lage temperaturen, lege pistes

9 januari 2024

Door werkzaamheden en familiebezoek niet al teveel voortgang te melden maar het traject na Preda en tot vlak voor het viaduct is inmiddels uitgezaagd en op hoogte gemonteerd. Na mijn vakantie gaan we weer moedig voorwaarts. Ondanks het feit dat ik gepensioneerd ben, gaat het niet al te snel. Maar we hebben de tijd zal ik maar zeggen.

6 januari 2024

Het uitmeten van de railtracés tussen Preda en het Landwasserviaduct is een aardige klus. Met behulp van een grote plaat karton heb ik door middel van passen en meten een aantal mallen kunnen maken om het tracé uit drie delen samen te stellen. Het feit dat het traject uit een aantal flexibele rails is samengesteld, is een duidelijk complicerende factor voor het nauwkeuruig uitwerken van de ondergrond. Maar ik denk dat het gelukt is. Op bijgaande foto ligt het eerste deel al op zijn plaats en is gefixeerd door midddel van houtlijm. De volgende twee delen liggen op de grond in de lijmklemmen. Dus tijdens het wachten tot de lijm uitgehard is, eerst maar deze website bijgewerkt.

3 januari 2024

Aan het einde van de dag waren de profielen gereed voor plaatsing. Tijdens de plaatsing hier en daar de hoogte nog wat kunnen aanpassen. Het verloop van de diverse terrassen is in ieder geval in orde. Op basis van de foto aan de top van deze pagina (het zicht vanuit Preda in de richting van Naz) besloten om de daling wat eerder in te zetten. Vandaar de aanpassingen in de hoogte. Nog niet alle tracés zijn uitgezaagd, maar het eerste deel van de route vanuit Preda ziet er al veel belovend uit. Het railtracé maakt hier een tweetal lussen: komend uit Preda dalen we af en maken een 180 graden bocht om dan weer naar rechts te gaan onder Preda door, waarna weer een 180 graden bocht volgt en dan loopt het traject langs de voorkant van de baan naar het Landwasserviaduct. Komend weekend gaan we weer verder.

Na het positioneren van het Landwasserviaduct ben ik aan de slag gegaan om het hoogte verloop van Preda naar het viaduct in kaart te brengen. Nadat deze klus geklaard was, heb ik het hoogteverloop omgezet naar doorsnede profielen die uiteindelijk om de 40 cm geplaatst gaan worden. Tenslotte heb ik deze profielen uit 8 mm multiplex gezaagd en samengesteld, rekening houdend met de minimale doorrijhoogte die nodig is voor de treinen. Op bijgaande foto liggen de gelijmde profielen te drogen in mijn werkplaats op de begane grond.

1 januari 2024

Op deze plek wens ik al mijn volgers de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2024: dat de modelbouw u maar veel voldoening en plezier mag geven.

Gelukkig kwam ik tijdig tot het inzicht dat ik, om het emplacement van Preda goed uit te lijnen, de positie van het Landwasserviaduct - en dan met name de hoogte - eerst zou moeten vaststellen. Dus de afgelopen paar dagen ben ik bezig geweest om het Preda emplacement zo goed mogelijk te positioneren ten opzichte van het Landwasserviaduct. Dit is nog werk in uitvoering, maar hierbij alvast de eerste foto van het nieuwe jaar.

De inpassing in de omgeving op een relistische en natuurgetrouwe wijze zal nog best een uitdaging worden, gezien de geometrie van zolder en dak. Vandaar dat er een foto van het viaduct (gevonden op internet) ligt om inspiratie op te doen voor deze vormgeving, hoewel dat voorlopig nog in de verre toekomst ligt. Maar om daar op voorbereid te zijn, heb ik de loop van de Keerlus #2 in het Schaduwstation Davos wel alvast aangepast, zodat het schaduwstation duidelijk uit het zicht blijft in de toekomst (verborgen onder de rotsen).

Aan het eind van de dag ook de website bijgewerkt. 2023 is verwerkt in de voortgangsoverzichten en de huidige voortgang betreft 2024.