Impressies van de Rhätische Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2024

25 februari 2024

Een goede plek/positie vinden voor het Bivio viaduct blijkt best wel een uitdaging. Ik moet voornamelijk oppassen dat ik niet te snel omhoog ga met het spoor. Het dubbelsporige traject vanaf Filisur naar de spiraal kan ik wat meer laten dalen, dat gebeurt in werkelijkheid ook. Daarmme kan de spiraal iets minder snel omhoog gaan, waardoor er meer ruimte boven komt. Maar het uit puzzelen van de ondersteuning vraagt nog wel wat aandacht. Kortom een wat langzamer voortgang. Maar wat geeft het, tijd genoeg. Overigens moeten de hier gebruikte timmerplaten nog wel vervangen worden door de 8 mm dikke variant (nu 12 mm en dat is overkill).

23 februari 2024

Vandaag is de westelijke aansluiting van Filisur aan Spiraal#3 gerealiseerd. Gerealiseerd betekent in dit geval dat het traject is uitgelegd en dat het verloop van de rails zoveel mogelijk correct is. Later volgen nog de blokindeling, de aansluitingen en de plaatsing op het kurkbed. Voorlopig ga ik echter verder met het voltooien van het baanplan. Daarom ziet u aan de rechterkant van de foto het Bivio viaduct al verschijnen. Ik ben heel voorlopig en heel voorzichtig begonnen om de overgang naar het Bivio viaduct en vandaar de opgang naar Alp Grüm voor te bereiden.

22 februari 2024

Inmiddels is het chalet Alpenblick gereed gekomen. Twee dagen plakken levert een redelijk resultaat op. Sommige van de onderdelen zijn wel heel erg dun en kwetsbaar. Met name de profielen van de vensters en deuren, maar het is uiteindelijk gelukt. De binnenzijde van het chalet is verdeeld in totaal 9 ruimten. 4 ruimten op iedere verdieping en een zolder. Op iedere verdieping heb ik één LED ingebouwd en de bedrading via lakdraad naar buiten gevoerd.

Het Berner chalet Alpenblick (NordModell)

Vandaag ben ik weer even verder gegaan met de beide spiralen #2 en #3. De uitdaging voor vandaag waren de overgangen van de spiralen naar en van de vlakke ondergrond van het emplacement van Filisur. De aanpassing van de spiralen betekent ook dat de profielen waarop Filisur rust aangepast moesten worden. Dus terug naar de werkplaats en de zaag weer ter hand genomen. Ondertussen liggen de aangepaste profielen weer te drogen in de lijmklemmen. Gelukkig heb ik er daar inmiddels een heleboel van. Later vandaag eerst maar weer eens proef passen, voordat we de ondergrond definitief gaan maken.

De ondergrond van Filisur is met 55 mm verhoogd. De ruimte is nu zeker voldoende om in het schaduwstation makkelijk genoeg te kunnen opereren. Inmiddels is ook Spiraal#2 verbonden met de oostzijde van Filisur. Morgen verder met de westzijde.

17 februari 2024

Na al het grofstoffelijke zaag en schuurwerk, deze week maar weer eens de voorbereidingen getroffen voor wat subtieler modelbouwwerk. Bij Nordmodell heb ik twee lasercut modellen aangeschaft van chalets uit Bern. Na twee dagen lagen de pakketten al in de brievenbus. Prima service. Het Chalet Bergsee en het Chalet Alpenblick krijgen uiteindelijk een plaats bij Preda en bij Filisur, respectievelijk. Maar ze moeten de komende tijd natuurlijk eerst nog wel gebouwd worden. Daar kan ik me dus al op verheugen. Binnenkort meer.

15 februari 2024

Gisteravond toch maar weer even het gereedschap ter hand genomen om de Spiraal#3 samen te bouwen. Hiervoor moesten eerst de draadeinden in stukken van 25 cm gezaagd worden. Daarna het monnikenwerk: moeren opdraaien, de ringen niet vergeten en met de duimstok op hoogte zetten. Voorlopig allemaal nog ruwweg op hoogte. Vandaag vindt de overplaatsing naar de uiteindelijke locatie plaats en begint de fijnafstelling en inpassing in de omgeving. Ik begin nu eigenlijk te twijfelen of ik wel hoog genoeg kom. Maar dat gaan we uitvinden.

14 februari 2024

Als alles volgens plan verloopt, worden de extra bestelde rails vandaag geleverd. Dus maar voortvarend doorgepakt om de beide spiralen zover mogelijk voor te bereiden om de rails danb ook te kunnen plaatsen. Op de uitbreiding van Spiraal#2 is de kurk laag al aangebracht. Spiraal#3 is daarna uitgemeten en de maten zijn met behulp van mijn tekenwagen overgezet op multiplex en vdervolgens uitgezaagd. De diverse delen, die met houtlijm zijn verbonden, liggen in de werkplaats nog te drogen.

12 februari 2024

Gister in mijn werkplaats aan de slag geweest om de Spiraal#2 uit te breiden. Op de foto ligt anderhalve rondgang tesamen met de ongebruikte halve rondgang, die er al lag, moet dat voldoende zijn om het emplacement van Filisur ongeveer 12 cm te kunnen verhogen. Als eerste heb ik de bestaande spiraal gekopieerd op een timmerplaat en na het uitzagen van een helft, deze door gekopieerd en uitgezaagd tot ik drie delen had. Daarna ben ik direct aan de slag gegaan om het kurk uit te knippen en dat is vandaag dan ook aangebracht. Het wachten is nu op de extra bestelde rails voor de beide spiralen. Zovveel voorraad had ik namelijk niet meer. Als de rails binnen is, kan die geplaatst, aangesloten en vastgelegd worden. Pas dan kan de spiraal verder in elkaar gezet worden.

10 februari 2024

Nadat ik me gister de onvolkomenheden in het ontwerp heb gerealiseerd, ben ik vandaag eerst maar eens inkopen gaan doen. Ik heb 4 multiplex timmerplaten van 8mm dik aangeschaft. Daarnaast 4 draadeinden van 1m x 8mm en ook nog eens 100 moeren en 100 ringen. Met deze materialen op voorraad moet ik in staat zijn om een derde spiraal te bouwen en zo mogelijk de tweede spiraal uit te breiden. Ik laat het u weer weten.

9 februari 2024

Na het uitleggen van het emplacement van Filisur op de tijdelijke platen was ik niet tevreden. Dat werd nog eens versterkt door een bijdrage over de minimaal benodigde tussenruimte op het Beneluxspoor.net forum. Ik heb het een paar dagen aangekeken en in die tijd geprobeerd het probleem/de uitdaging van diverse kanten te bekijken. Daarmee wordt het snel duidelijk: in alle realiteit is de ruimte tussen de twee lagen te beperkt. Je kunt een uit de rails gelopen wagen op geen enkele manier weer terugplaatsen in het schaduwstation. De 10 cm tussenruimte is gewoon te klein om goed te kunnen manoeuvreren. Daarnaast moet bijvoorbeeld het Hotel Grischuna eigenlijk gedeeltelijk op een aflopende helling geplaatst worden. Ook voor die helling/verdieping is geen ruimte beschikbaar.

Op dit moment lijkt de enige mogelijkheid om de Spiraal#2 te verhogen en aan de andere zijde van Filisur ook een Spiraal#3 aan te brengen om te zorgen dat de helling van de afdaling naar het schaduwstation niet te groot wordt. Dat betekent dus, na twee dagen peinzen, terug naar de tekentafel om de plaatsing van het emplacement van Filisur ten opzichte van de schaduwsations te verbeteren, maar ook om te kijken of er nog andere mogelijkheden zijn om dit op te lossen of te verbeteren.

7 februari 2024

Na een paar dagen weer wat werken, vandaag weer verder met de aanpassingen van Filisur. Als eerste heb ik de Spiraal#2 wat opgehoogd om goed uit te komen bij de timmerplaat. Daarna natuurlijk ook de helling aan de andere kant met 10 mm aangepast. Vervolgens ben ik de rails zo goed mogelijk uit gaan leggen. Het voorlopige resultaat staat hiernaast. Voor het goede gevoel heb ik ook de bebouwing, die ik vorige winter heb gemaakt, al vast geplaatst om te zien of het allemaal klopt.

4 februari 2024

Als eerste stap vandaag de profielen op proef geplaatst. Daarbij bleek dat ik de beschikbare ruimte wat verkeerd ingeschat heb. Dus vervolgens de dwars verbindingen maar wat dunner gemaakt. Uiteindelijk blijkt dan toch dat de beschikbare ruimte om eventuele problemen in de toekomst op te kunnen lossen wel erg gering is. Ik moet nog eens kijken of ik hier nog wat aan kan doen. Hiernaast een overzichtsfoto met tijdelijk geplaatste multiplex timmerplaten voor het idee.

3 februari 2024

Deze zaterdag even een sprong gemaakt. Ik heb de opverstap gemaakt naar de andere kant en ga nu eerst de ondergrond van Filisur voorbereiden om vandaaruit richting het Bivio viaduct te gaan. Pas daarna is het mogelijk om met enige nauwkeurigheid het traject naar Alp Grüm aan te gaan pakken en op die manier de aansluiting tussen beide viaducten tot stand te brengen. Om hiermee aan de slag te kunnen gaan heb ik eerst een overkapping van het Schaduwstation #1, Davos, nodig. Hiervoor heb ik 7 profielen gezaagd en verlijmd, die momenteel in mijn werkplaats (in de garage) liggen te drogen.

Een andere kijk op de route naar het viaduct

1 februari 2024

Vandaag de diverse delen op hun uiteindelijke locaties geplaatst. Vervolgens heb ik het rail traject uitgelegd en de verbinding tussen Preda en het viaduct gerealiseerd. Het lijkt allemaal te passen, maar niets ligt nog definitief want ik moet voorlopig overal nog zonder al te veel problemen bij kunnen.

Verder heb ik vandaag de spelling op deze pagina gecontroleerd omdat ik tot de ontdekking kwam dat ik niet consequent gespeld heb.

Tenslotte vandaag een rol kurk van 10m x 1m en 3 mm dik besteld inclusief de lijm.

31 januari 2024

Na twee weken wintersportvakantie in Zwitserland heb ik de draad weer opgepakt om het spoortracé verder te voltooien. De afgelopen dagen heb ik de hoogvlakte vanaf Preda naar het viaduct verder vorm gegeven. Inmiddels is de ondergrond volledig uitgezaagd en staat het een en ander met lijmklemmen te drogen.

Uitstekende sneeuw, lage temperaturen, lege pistes

9 januari 2024

Door werkzaamheden en familiebezoek niet al teveel voortgang te melden maar het traject na Preda en tot vlak voor het viaduct is inmiddels uitgezaagd en op hoogte gemonteerd. Na mijn vakantie gaan we weer moedig voorwaarts. Ondanks het feit dat ik gepensioneerd ben, gaat het niet al te snel. Maar we hebben de tijd zal ik maar zeggen.

6 januari 2024

Het uitmeten van de railtracés tussen Preda en het Landwasserviaduct is een aardige klus. Met behulp van een grote plaat karton heb ik door middel van passen en meten een aantal mallen kunnen maken om het tracé uit drie delen samen te stellen. Het feit dat het traject uit een aantal flexibele rails is samengesteld, is een duidelijk complicerende factor voor het nauwkeuruig uitwerken van de ondergrond. Maar ik denk dat het gelukt is. Op bijgaande foto ligt het eerste deel al op zijn plaats en is gefixeerd door midddel van houtlijm. De volgende twee delen liggen op de grond in de lijmklemmen. Dus tijdens het wachten tot de lijm uitgehard is, eerst maar deze website bijgewerkt.

3 januari 2024

Aan het einde van de dag waren de profielen gereed voor plaatsing. Tijdens de plaatsing hier en daar de hoogte nog wat kunnen aanpassen. Het verloop van de diverse terrassen is in ieder geval in orde. Op basis van de foto aan de top van deze pagina (het zicht vanuit Preda in de richting van Naz) besloten om de daling wat eerder in te zetten. Vandaar de aanpassingen in de hoogte. Nog niet alle tracés zijn uitgezaagd, maar het eerste deel van de route vanuit Preda ziet er al veel belovend uit. Het railtracé maakt hier een tweetal lussen: komend uit Preda dalen we af en maken een 180 graden bocht om dan weer naar rechts te gaan onder Preda door, waarna weer een 180 graden bocht volgt en dan loopt het traject langs de voorkant van de baan naar het Landwasserviaduct. Komend weekend gaan we weer verder.

Na het positioneren van het Landwasserviaduct ben ik aan de slag gegaan om het hoogte verloop van Preda naar het viaduct in kaart te brengen. Nadat deze klus geklaard was, heb ik het hoogteverloop omgezet naar doorsnede profielen die uiteindelijk om de 40 cm geplaatst gaan worden. Tenslotte heb ik deze profielen uit 8 mm multiplex gezaagd en samengesteld, rekening houdend met de minimale doorrijhoogte die nodig is voor de treinen. Op bijgaande foto liggen de gelijmde profielen te drogen in mijn werkplaats op de begane grond.

1 januari 2024

Op deze plek wens ik al mijn volgers de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2024: dat de modelbouw u maar veel voldoening en plezier mag geven.

Gelukkig kwam ik tijdig tot het inzicht dat ik, om het emplacement van Preda goed uit te lijnen, de positie van het Landwasserviaduct - en dan met name de hoogte - eerst zou moeten vaststellen. Dus de afgelopen paar dagen ben ik bezig geweest om het Preda emplacement zo goed mogelijk te positioneren ten opzichte van het Landwasserviaduct. Dit is nog werk in uitvoering, maar hierbij alvast de eerste foto van het nieuwe jaar.

De inpassing in de omgeving op een relistische en natuurgetrouwe wijze zal nog best een uitdaging worden, gezien de geometrie van zolder en dak. Vandaar dat er een foto van het viaduct (gevonden op internet) ligt om inspiratie op te doen voor deze vormgeving, hoewel dat voorlopig nog in de verre toekomst ligt. Maar om daar op voorbereid te zijn, heb ik de loop van de Keerlus #2 in het Schaduwstation Davos wel alvast aangepast, zodat het schaduwstation duidelijk uit het zicht blijft in de toekomst (verborgen onder de rotsen).

Aan het eind van de dag ook de website bijgewerkt. 2023 is verwerkt in de voortgangsoverzichten en de huidige voortgang betreft 2024.