Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2019

27 december 2019

Vandaag dus toch maar begonnen met de bespanning van de bergspanten. Na eerst nog wat ballast beter ingedruppeld te hebben met boekbinderslijm, kon het passen en meten een aanvang nemen. Als eerste liep ik tegen het feit aan dat er onvoldoende spanten waren. Een drietal extra spanten waren nog nodig om de bergen beter op het dak aan te laten sluiten. Na wat meet en zaagwerk is dat ook voor elkaar. Vervolgens heb ik besloten om het horrengaas in kleine stukjes op te brengen, als een soort lappendeken. Dan is het horrengaas beter te hanteren en het nietwerk zie je straks toch niet onder het gipsverband. Het werkt ook beter omdat je het gaas dan ook niet onder teveel spanning hebt staan. Hiernaast een foto na een halve middag meten, knippen en nieten. Werk in uitvoering!

26 december 2019

De beide kerstdagen, tussen de bedrijven door, toch nog wel bezig geweest met de modelbaan. Een aantal stadshuizen gebouwd. De Altstadt begint al aardig wat te worden. Om de kosten van de stad wat in de hand te houden overweeg ik toch om een fictief stationsplein te bedenken om daar een kleine kermis te plaatsen. Het 1000-jarig bestaan van Chur of iets dergelijks. Van zowel de groeiende stad als de kermis heb ik een foto gemaakt.

Na voltooiing van de stadshuizen me weer gericht op het ballasten van de sporen die in het zicht liggen. Als eerste maar de delen tussen de diverse tunnels. Dat is lekker overzichtelijk en dat zijn niet al te lange stukken. Daarna is het ballasten van de stations aan de beurt. Dat is best wel veel: Preda, Langwies en Chur SBB. Ik denk dat ik daar morgen een begin mee ga maken. Het alternatief is dat ik morgen al aan de bespanning van de bergen rond Muot ga beginnen. Kijken hoe ik daar morgen over denk.

23 december 2019

Gisteravond nog even snel, voor de Kerstdagen, wat rotstructuur platen voor de binnenzijde van de tunnelbuizen besteld (Faller N Decorplaat Profi Tunnelbuizen, Rotsstructuur 272636). Daarmee kunnen ook de laatste tunnelingangen van de benodigde rotsbekleding worden voorzien. De voorraad platen was vandaag vanwege de serieproductie helaas opgebruikt.

Vroeg opgestaan om vandaag een grote hoeveelheid werk te kunnen verzetten. Alle tunnelportalen zijn goed droog en kunnen uit de lijmklemmen gehaald worden. De volgende stap is het aanbrengen van de bovenleiding in de tunnels en de pantograaf-vangers. Hiervoor gebruik ik de Vollmer bovenleidingen. Op een geschikte plek wordt de draagdraad doorgeknipt en van een Sommerfeldt isolator voorzien. In de middensteen aan de bovenzijde van de tunnelingang wordt een gat van 0.5 mm geboord en daar wordt de draad met isolator ingelijmd. Aan de achterzijde van de tunnelconstructie heb ik met oude railprofielen een ophangconstructie gebouwd. De draagdraad wordt daar omhoog gebogen en vastgesoldeerd aan de geleidedraad. Tenslotte wordt de draad zo goed mogelijk parallel aan het spoor gebogen om de opvang van de pantograaf zo goed mogelijk te realiseren.

Bij de rotsdoorgangen werkte de hierboven beschreven methode niet omdat de rotsen geen draagconstructie kunnen hebben en ook wat te hoog zijn voor een goede draad montage. Deze tunneldoorgangen passen goed over de draad heen. Dus in dit geval heb ik, zoals op bijgaande foto te zien is, de bovenleidingsmasten in de tunnel doorgezet. Daarmee is in dit geval de continuïteit gewaarborgd.

Voordat de tunnelportalen definitief geplaatst kunnen worden, moet eerst de ballast aangebracht worden. Ik gebruik al jaren de Faller N-ballast, 170732. Dat bevalt me goed. Wellicht ten overvloede, hierbij nog maar eens het recept voor het ballasten. Als eerste wordt de ballast tussen de bielzen en aan beide zijkanten gestrooid. Vervolgens wordt met een platte kwast van 9 mm breed de ballast tussen de bielzen geveegd. Aan de zijkanten wordt dit bereikt door met dezelfde kwast te "deppen". Vervolgens wordt met een plantenspuit (oppompbaar) de zojuist ingeveegde ballast natgespoten. Het water in de plantenspuit is met wat afwasmiddel "ontspannen". Daardoor vloeit het water beter. Na het nat spuiten wordt nogmaals gecontroleerd of er geen ballast op de bielzen ligt. Waar nodig wordt dit met een kleine schroevendraaier gecorrigeerd. De volgende stap is de ballast met behulp van een injectiespuit en een grove naald (10 ml, grootste naald) te verlijmen. De lijm is een 50:50 mengsel van boekbinderslijm en water. Na het indruppelen van de lijm wordt tenslotte nog met de schroevendraaier eventueel over de bielzen gespoelde ballast verwijderd. Daarmee hebben we een strak ballastbed gecreëerd.

Volgens de hierboven beschreven methode heb ik vandaag 13 tunnelingangen gebouwd en daarin de bovenleiding gemonteerd. Ook zijn inmiddels alle 13 tunnelingangen van ballast voorzien. Vandaag - en het afgelopen weekend - ben ik al met al best goed opgeschoten. Veel klussen zijn afgerond. Ik ben er op dit moment nog niet uit wat ik als volgende stap ga doen. Ga ik eerst de tussenliggende delen van de rails van ballast voorzien, of ga ik eerst het hoofdstation Chur van ballast voorzien of begin ik, met de tunnelingangen klaar, nu aan het bouwen van de bergen? Daar gaan we nog een nachtje over slapen. Morgen zie ik dan wel wat ik ga doen. Tot morgen.

22 december 2019

Vandaag verder gewerkt aan de bergspanten. Het gedeelte tussen Langwies en de toegang tot Preda is nu redelijk voorzien van spanten. Daar ga ik binnekort mee verder. Vervolgens mijn aandacht gericht op het vervaardigen van solide tunnelportalen. Een aantal van de tunnelportaalconstructies heb ik hergebruikt van de Albulabahn. Een beperkt aantal heb ik opnieuw moeten construeren vanwge de veranderde layout en de omgeving waarin de tunnelportalen moeten functioneren. Al met al is dat goed gelukt. De portalen liggen nu te drogen. Morgen ga ik de ballast aanbrengen rond deze tunnelportalen en daarna kunnen de portalen definitief bevestigd worden. Als dat voor elkaar is kan het horrengaas aangebracht worden. Wellicht gaat dit de komende week nog lukken ook.

Gisteravond laat de achtergrond achter Depot Sand alsnog geplaatst. De achtergrond blijft op dit moment staan zonder verdere hulpmiddelen of fixatie. Tezijnertijd kan dit altijd nog aangepast worden, maar voorlopig ben ik tevreden met het resultaat. Een aangepaste foto van het resultaat staat hiernaast weergegeven.

21 december 2019

De afgelopen week nog een aantal Faller bouwdozen van stadshuizen besteld om de kerstvakantie goed door te komen. Het gaat om 232305 (Stadt Postamt), 232307 (2 Stadthäuser) en 232313 (Stadteckhaus mit Kneipe). Daarmee wordt de Altstadt al redelijk gevuld, maar we zijn er nog niet.

Tevens deze week zo af en toe gewerkt in de garage om de spanten voor de bergen voor te bereiden. De uitbouw van de baan met de keertunnels is nu van spanten voorzien tussen Albula II en Albula III. Nu moet als eerste de ballast bij de tunnelingangen aangebracht worden. Daarna kunnen de tunnelingangen geplaatst en uitgelijnd worden en dan kan het horrengaas voor de bergen geplaatst worden. Dat is ruwweg het plan voor de komende dagen. Ik heb namelijk Kerstvakantie, dus we kunnen wat voortgang boeken.

Inmiddels heb ik vandaag ook de achtergrond voor het gedeelte vanaf Chur Sand voorbereid. Ik heb een tweetal platen van 122 x 30 x 0.4 cm MDF gezaagd en die op een vurenhouten lat gemonteerd. Daarmee kan de achtergrond vrij staan achter het gedeelte rond Chur Sand. Waarschijnlijk monteer ik de achtergrond met Polymax, want door het schuine dak heb ik niet de ruimte om het op een andere wijze vast te zetten. Maar eens zien of dat wil lukken.

16 december 2019

Geleidelijk aan ben ik de open ruimtes aan het opvullen om verder te kunnen gaan met de scenery. Dat betekent dat de omgeving van het hoofdstation Chur aan de muurzijde is opgevuld met 2 styropor platen van 5 cmm dik, waarvan de bovenste is afgeschuind. Hier komt later nog verbandgaas overheen en dan kan het verder afgewerkt worden.

Rond de Albulaviaducten ben ik bezig met het aanbrengen van de spanten voor de bergbouw. Dat is een aardige klus wat betreft uitmeten, dan vervolgens in de garage uitzetten op multiplex timmerplaat en vervolgens met de decoupeerzaag uitzagen. Daarna weer naar de zolder om te passen en in detail af te werken. Daarna worden de spanten met schroeven en montagekit vastgezet aan het onderstel en aan elkaar. Inmiddels is de omtrek gereed en moeten alleen de spanten in het binnengebied nog uitgewerkt worden.

Ook de stadzijde van het hoofdstation is aangepakt. Geleidelijk aan vult de Altstadt zich met huizen. Ik schaf daar gaandeweg toch steeds meer aan. Waar ik nog wel over nadenk is om een deel van de ruimte op te vullen met de kermis die ik nog heb van de Modelbaan Churwalden. Dat kan toch wel een levendig effect geven al is het niet helemaal naar de werkelijkheid. Het voorgebied is met triplex van 3.6 mm dicht gelegd. Ik wil dit nog wel steeds uitneembaar houden om beter bij de sporen van het station Chur te kunnen komen.

Ook heeft de trap naar de Abdij zijn voorlopige plek gekregen. Uiteindelijk wordt het een redelijk gecomprimeerde Altstadt, maar een aantal elementen zijn op zijn minst herkenbaar weergegeven.

4 december 2019

De afgelopen week de vier Albulaviaducten gerealiseerd. Allereerst heb ik de drie oude viaducten, die ik al gebruikt heb in mijn vorige baan, grondig schoongemaakt en gereviseerd. Dat was best veel werk om de gips resten, gras vlokken en verfspatten te verwijderen. Maar het is gelukt. Daarna de viaducten weer nauwkeurig in elkaar gezet en dan zijn ze weer zo goed als nieuw. De komende tijd zal ik eens gaan onderzoeken hoe ik de 4 viaducten op een zelfde manier kan schilderen en verouderen.

Na de schoonmaak- en opknapbeurt de volgende twee viaducten op een geschikte locatie geplaatst. De Albula rivier loopt nu - hypothetisch - over ongeveer de helft van de modelbaan. Het Albula I viaduct is geplaatst na de bocht na het Depot Sand. Het Albula II viaduct is geplaatst in de uitbouw ter hoogte van het passeerstation Muot. Het is grappig te zien, dat door het baanverloop het Albula II viaduct achter het Albula III viaduct ligt. Het Albula III viaduct ligt in de laatste bocht van dezelfde uitbouw op weg naar het passeerstation. Tenslotte is het Albula IV viaduct geplaatst ter hoogte van Naz op het laatste deel van de route naar Preda. De viaducten zijn geplaatst en met spanten ondersteund. De rails moet nog vastgelegd worden. Maar dit is sowieso een grote stap voorwaarts naar de voltooiing van de Chur-Arosa Bahn.

1 december 2019

Dit weekend de eerste twee viaducten in de baan geplaatst. Hiervoor het baantracee onderbroken en het verwijderde deel als ondersteuning van de viaducten teruggeplaatst. In eerste instantie heb ik de twee viaducten tussen Langwies en Preda een plek gegeven. Later volgen er nog twee voor en direct na Langwies. Dat wordt nog even zoeken hoe ik dat passend krijg. Na plaatsing van de viaducten ook de loop van de Albula in multiplex vormgegeven. De eerst volgende stap is de bergen in de vorm van spanten weergeven en daarna horrengaas plaatsen. Daarvoor moeten er dan wel eerst een aantal tunnelportalen gerenoveerd worden, voordat die ingebouwd kunnen worden.

29 november 2019

Deze week geveld door een lastige verkoudheid. Dus helaas niet veel kunnen doen. Vandaag voelde ik me wat beter en dus ben ik maar kalmpjes aan op de fiets naar de Houtloods gepeddeld. Ik had wat Vallejo verf nodig en wat Evergreen profielen. Ik ben namelijk bezig om de trap naar de Abdij te fabriceren. Die begint er al aardig uit te zien. Totaal heb ik nu met mijn eenenveertig treden een hoogte van zo'n 65 mm overwonnen. De treden zijn gemaakt van 0.5 mm polystyrol, Kopfsteinplaster van 0.75 mm en een strip Evergreen van 0.75 x 0.75 mm. Totaal heb ik 41 treden op elkaar geplakt met Contacta voor de Evergreen strip en het polystyrol en Velpon voor het plakken van de (kartonnen) steenplaten. De trap ligt nu te drogen, ondersteund door een driehoekig multiplex profiel van 230 x 60 mm (aanliggende en overstaande zijden).

Daarna ben ik begonnen aan de Albula viaducten. Helaas zijn alle standaard bouwpakketten gebaseerd op radii R1 of R2. Dat gaat dus niet passen. De oplossing die ik gekozen heb is om het railtracee opnieuw te vervaardigen uit 2.0 mm polystyrol plaat en de diverse bogen van een standaard bouwpakket daaronder te monteren. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van Kibri model, nummer 37665. Op bijgaande foto is het proces van aanpassing te zien.

Een van de Albulaviaducten in straal R4. De oude straal in grijs.

In wit het nieuwe brugdek van 2.00 mm en daarop een profiel van 1.0 x 1.0 mm om de staande delen te kunnen monteren. De oorspronkelijke strips voor de brugrand heb ik in afzonderlijke tegels gesplitst en die weer met Contacta op het nieuwe brugdek gemonteerd. Daarna passen de brugrailingen weer gewoon in de groeven en is het brugdek in de kleur licht grijs afgewerkt. Alsof er niets gebeurd is. Twee van de vier Albula viaducten heb ik nu bedrijfs gereed. Wellicht dat ik die het komende weekend ook maar ga plaatsen. Even weer eens wat anders.

21 november 2019

De toegangstoren, bovenaan de toekomstige trap, is ook gearriveerd en voltooid. Een beetje geschoven met gebouwen en muren om het passend te krijgen. De bodem is met Kopfsteinplatten geplaveid. Daar zit ook een motief in. Een eerste indruk van het voorlopige resultaat staat hiernaast. Een beetje aangekleed met bomen en de fontein. In werkelijkheid is het binnenplein ook voor auto's toegankelijk, maar dat gaat bij mij waarschijnlijk niet lukken. Hoewel een mogelijkheid zou kunnen zijn om de verbindingsgang (aan het gebouw rechtsboven op de foto) naar de kerk aan te passen en in plaats daarvan de doorgang te maken voor de auto's. Wordt vervolgd.

16 november 2019

De afgelopen dagen een plek gecreëerd voor het klooster ofwel het bisschoppelijk paleis. Aan de oostkant van Chur, net voorbij de halte Chur Stadt en vlak voor het Depot Sand, heb ik een verhoging gemaakt voor het klooster. In werkelijkheid loopt er vanuit de Altstadt een trap met zo'n 50 tot 60 treden naar de toegang tot de Dom. Vandaar de verhoging. Op de modelbaan is het allemaal wat krapper dan in werkelijkheid, dus opnieuw moesten er concessies gedaan worden. Het gevolg is dat de Dom eigenlijk iets te dicht bij de perrons van het station Chur ligt. Maar daar zal ik in de nabije toekomst met wat vegetatie wel een oplossing voor vinden.

Het wordt nu toch echt wel tijd om het station Chur van ballast te gaan voorzien. Anders kan ik er straks niet meer bij en kan ik voorlopig ook de rest van Chur niet afbouwen. Wat me tegenhoudt is dat ik nog niet weet hoe ik de Altstadt van Chur uitneembaar kan maken. Dat is echt nog wel even een uitdaging.

12 november 2019

Na een dag hard werken, echt weken namelijk 150 tentamens nakijken, kon ik vanavond mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik het afplakband verwijderd. Helaas is het afplakken niet goed gelukt. De verf is hier en daar doorgelopen.Het grijs heb ik in eerste instantie al bijgewerkt. Dat staat nu te drogen. Dan moet morgen het wit nog een keer aangestipt worden. Maar op een afstandje en door je oogharen bekeken, ziet het er al best leuk uit. Wat je met restantjes al niet voor elkaar kan krijgen!

11 november 2019

Het afgelopen weekend heb ik alle overgebleven onderdelen van de bouwdozen van de afgelopen jaren verzameld in een tweetal overzichtelijke sorteerdozen. Daarna heb ik de daad bij het woord gevoegd en heb ik van een aantal onderdelen een extra huis voor de binnenplaats gebouwd. De ruwbouw was snel gerealiseerd, maar in dit geval komt het op het schilderwerk aan om het een acceptable toevoeging voor de modelbaan te maken. Dat kost met de verschillende lagen nodig voor dekkend verfwerk even wat meer tijd. Het pand wordt licht grijs met een gebroken witte rand om alle kozijnen en deuren. Het dak wordt dakpanrood - een mengsel van umbra, rood en zandbruin. Momenteel ligt de laatste laag - de witte omranding van de vensters - te drogen. Daarna kunnen de kozijnen en deuren aangebracht worden. Ook het dak is, na het nemen van deze foto, al van nokpannen voorzien en op kleur gebracht. De goten en regenpijpen moeten nog bij elkaar gezocht worden en komen naar alle waarschijnlijkheid voornamelijk van Ratio.

Met deze toevoeging denk ik een binnenplaats van de Dom te kunnen maken, die redelijk in de buurt komt. Het gaat tenslotte om de impressie. Letterlijk nabouwen, is vanwege de omvang, niet altijd mogelijk. Misschien moet er op termijn aan beide kanten nog een extra pandje tussen, smaller dan de laatste toevoeging, maar daardoor worden de verhoudingen mogelijk iets realistischer. De proefplaatsing is voor nu even op een willekeurige positie. De ondergrond/het fundament voor de uiteindelijke positie is nog niet gereed. Wel heb ik een foto gevonden van de toegang tot de binnenplaats aan de westzijde. Daar staat ook een toren met aan de buitenzijde een lange, luie en zeer brede trap naar het stad niveau. Daar moet dus nog een toren voor gevonden worden. Met die toevoeging kan het niveau verschil tussen station Chur en Depot Sand overwonnen worden.

Bij het verzamelen van alle onderdelen en het sorteren daarvan stuitte ik ook nog op nog twee onuitgepakte verhuisdozen. Waar ik een paar dagen geleden nog in de heilige overtuiging was dat ik alle stadshuizen van Churwalden verkocht had, vond ik toch nog een zestal panden die bruikbaar zijn voor de Altstadt en omgeving. Dat helpt weer een beetje bij het in de hand houden van de kosten.

6 november 2019

Aan het eind van de ochtend wat onderzoek verricht naar de Dom van Chur, het bisschoppelijk paleis en omgeving. Zoals op GoogleMaps is te zien, is de opzet hier niet rechthoekig zoals in het geval van Blaubeuren, maar meer trapezium vormig of eigenlijk bijna driehoekig. De uitdaging wordt om dat te benaderen. Wellicht kunnen de extra onderdelen hierbij helpen. Ter indicatie en informatie ook een viertal foto's/screenshots van Google StreetView gemaakt op de binnenplaats. Aardig wat stof om over na te denken.

De binnenplaats van de Dom van Chur

Afgelopen week een paar dagen vrij genomen om er even tussen uit te gaan. Ik ben met mijn vrouw naar Oosterbeek geweest. Het was absoluut dramatisch weer, maar we hebben lekker gewandeld, gewinkeld, gelezen en onstspannen. Oosterbeek ligt naast Arnhem dus dat was een goede gelegenheid om eens op bezoek te gaan bij Wentink. Wat een geweldige zaak. Terwijl heb ik wat lopen rondneuzen tussen de modelbouw schappen, was er voor mijn vrouw een kerstmarkt in de kelder. Goed argument! Uiteindelijk ben ik dus toch gezwicht voor de aanschaf van het Klooster Blaubeuren van Faller. Een prachtig bouwpakket, wat bij mij, zoals eerder al overwogen, de rol van het bisschoppelijk paleis van Chur gaat spelen. Ik zal proberen of ik de plattegrond wat aan kan passen, maar eerst maar eens uitvinden hoe het er gebouwd uitziet.

Na thuiskomst had ik nog een dagje extra vrij dus maar snel aan het bouwen gegaan. Weliswaar eerst nog een ander model afgebouwd (het tweede pand uit de bouwdoos 232387), maar daarna met volle inzet aan het klooster begonnen.

Klooster Blaubeuren in aanbouw

Wat opvalt na een paar dagen bouwen is de enorme overdaad aan onderdelen in het pakket. Na een dag of vier bouwen is het klooster voor 95% gereed. De afwerking van dakranden, nokvorsten, goten en regenpijpen moet hier en daar nog gebeuren, maar ik heb nog een halve doos (en dat is geen kleintje) over aan onderdelen. Ik denk dat hier meer mee te doen is. Overigens was me dit al eerder opgevallen bij de recent aangeschafte bouwdozen: een veelheid aan onderdelen om ook andere varianten te kunnen vormgeven. Binnenkort maar eens een inventaris gaan maken van wat er in de diverse dozen is overgebleven en proberen in te schatten wat ik hier eventueel nog mee bouwen kan. Maar.....eerst het klooster even helemaal afbouwen. De huidige stand van zaken staat hierboven.

29 oktober 2019

Vanavond een uurtje bezig geweest om de tekst van deze voortgangspagina op te schonen. Er zaten al met al heel wat typefouten in. Na verloop van tijd word je blind voor je eigen fouten. Dus dan is het nuttig om er eens in de zoveel tijd eens voor te gaan zitten om de tekst weer te zuiveren.

26 oktober 2019

Vandaag zijn de "Einheitswagen" in de Arosa kleuren gearriveerd. Eerst maar de verlichting ingebouwd. Gelukkig had ik nog een setje van Kato liggen voor de inbouw. Dat ging redelijk vlot. Tegelijkertijd de rijtuigen van passagiers voorzien, zoals ik dat altijd doe.

Arosawagen voor het station Chur

Daarna een aantal klussen opgepakt en afgewerkt. Als eerste heb ik uiteindelijk de ophanging van de overkappingen boven het parkeerplatform van de post gefabriceerd. Op de foto van 10 augustus 2019 is te zien dat die ophanging er bovenop staat. Schattenderwijs de afmetingen bepaald en de ophanging gefabriceerd van Evergreen profielen: 2.5 x 2.5 mm voor de twee staanders en rond 1 mm voor de kabels. Na voltooiing de ophanging in de kleur oily steel afgewerkt.

Tenslotte de perronoverkappingen geschilderd en de perrons van meer passagiers voorzien. Op een van de perrons is de witte lijn aan de spoorzijde al aangebracht. Op de andere perrons moet dat nog gebeuren. Na het doorvoeren van de draden de perrons weer geplaatst. Het resultaat van zowel de ophanging als de overkappingen is hiernaast te zien.

In de avond begonnen met de bouw van de Faller bouwpakketten, die ik deze week heb aangeschaft. Als eerste het stedelijk gymnasium. Plaatjes volgen binnenkort.

24 oktober 2019

Op mijn vrije dag gister zoals gezegd even langs de Houtloods gefietst om wat LED-strips, railingen, lijm en een enkele bouwdoos in te slaan. Na thuiskomst verder gegaan met de bouw van de perronoverkappingen. Aan het eind van de middag, tijd voor een proefplaatsing. LED-strips zijn geplaatst maar nog niet alle draden zijn doorgevoerd naar de onderwereld. Eerst passen, dan schilderen en dan tenslotte aansluiten (nadat de ballast is aangebracht).

20 oktober 2019

Twee hele dagen hard doorwerken en ik heb 3 meter achtergrond geplaatst. Keurig met een stevige ronde hoek en netjes om de dakbalken heen gewerkt. De kleuring van die balken moet ik nog even aanpassen aan de achtergrond waar ze voor of tussen staan. Maar dat komt nog wel. Hiernaast een overzicht. Het hele gebied rond Chur is van een achtergrond voorzien. Na dit deel komt er een dakraam en na het dakraam kan ik de volgende 3 meter aanbrengen. Maar dat gebeurt pas als ik het depot Sand ga afwerken. Voorlopig was dit weer even genoeg akrobatiek. Je moet je toch iedere keer weer in onmogelijke bochten wringen om de ondersteuning van de achtergrond platen uit te meten en daarna te plaatsen. Maar zoals gezegd, na twee dagen is het voor elkaar. Voor de Preisertjes ziet het er uit zoals hiernaast. Een overzicht van het hele gebied rond Chur staat daar weer boven.

De meeste tijd gedurende deze twee dagen ging in de droogtijd zitten van de diverse lijmen en kitten. Dus tijdens het wachten maar vast begonnen met de overige perronoverkappingen voor het station Chur. De perrons 2 en 3 en de perrons 4 en 5 hebben uiteindelijk ook nog een overkapping nodig. Perron 2 en 3 gaan in twee delen want die worden onderbroken door een kruising. Perron 4 en 5 worden bijna 1.5 meter lang. Dus dat komt later. Nu heb ik de ruwbouw van perron 2 en 3 klaar en is het wachten op de ledstrip, die de verlichting moet verzorgen. Daar was ik helaas door heen, dus komende woensdag maar even naar de Houtloods voor aanvulling van de voorraden. Op de foto staat het perron op slechts 4 pootjes. De andere 6 pootjes komen na plaatsing van de ledstrip. De daklichten liggen precies boven de trappen naar de onderdoorgangen. Niet volgens de werkelijkheid, maar ik vond dat wel een aardige toevoeging.

18 oktober 2019

Twee dagen geleden zijn de achtergronden gearriveerd. Duidelijke aanwijzingen zijn bijgevoegd hoe ze het beste gemonteerd kunnen worden. Gebruik van niet permanente spuitlijm wordt aanbevolen op MDF. Daarvoor heb ik voorlopig drie platen MDF van 122 x 40 x 0.4 cm aangeschaft. Daarmee kan ik de achtergronden rond het station Chur aanbrengen. De volgende drie platen brengen me dan straks tot voorbij het depot Sand. En zoals gezegd, daarna zien we wel weer verder. De eerste prioriteit is het station Chur en omgeving.

Vanavond het eerste frame voor de achtergrond uitgezaagd. Dit is een plaat MDF van 110 x 40 cm. Ook heb ik een aantal frames uitgetekend om de bocht om te gaan, de zogenaamde hoekspanten. Om de bocht te realiseren wil ik het MDF tot halverwege inzagen op afstanden van 1.5 cm, zodat ik het eenvoudiger kan buigen. En dan met lijmklemmen vastzetten. Dat staat voor morgen op het programma.

Met de achtergronden in positie kan ik een begin maken met het afwerken van het emplacement van het staion Chur: ballast aanbrengen, bovenleidingmasten plaatsen en verlichting en seinen aanbrengen. Het plan voor de komende weken ligt er dus. Nu nog uitvoeren.

16 oktober 2019

Twee avondjes plakken en een drietal huizen rijker. Er zijn nog heel veel huizen meer nodig, maar het idee begint te komen. De Plessurquai begint vorm te krijgen. Nog een trottoir fabriceren aan de kant van het hek en dan begint het wat te worden.

De Plessurquai in wording

Vandaag verder nog wat goed nieuws. De aangekondigde Einheitswagen in de blauwe Arosa uitvoering zijn geleverd door Pirata (zie mijn bericht van 13 augustus 2019). Volgende week kan ik ze volgens Anja Bange verwachten en dat is behoorlijk wat sneller dan waar ik me op ingesteld had. Ook kreeg ik vandaag bericht dat de bestelde achtergronden in de post zitten. Dus ik wacht met spanning op de pakketbezorger om met de achtergronden aan de slag te kunnen gaan.

14 oktober 2019

Gisteravond een paar verlaatte verjaardagscadeaus van mijn dochters mogen ontvangen. Een hoekhuis en een belendend pand (232262) plus een stadscafé (232332), beide van Faller. Dat bracht me op een idee. Met behulp van de Faller catalogus heb ik een 15-tal huizen geselecteerd en daar de plattegrond van op papier uitgezet. Met deze grondvlakken op de exacte maat heb ik gekeken hoe de opbouw van de Altstadt kan gaan worden.

Grote ruimtes vragen om grote maatregelen. Ik denk dat het klooster Blaubeuren van Faller (232399) uitstekend de rol kan vervullen van de dom en het bisschoppelijk paleis van Chur. Dat zou dan ook mooi de overgang naar het depot Sand kunnen invullen en maskeren. Het is echter wel een rib uit je lijf: 210 Euro! Op bijgaande foto de 15 plattegronden en aan de bovenzijde de omtrek van het klooster. Als ik dit zo probeer te extrapoleren, dan heb ik in totaal zeker 50 huizen nodig, voordat de ruimte echt als Altstadt is ingevuld. Dan hebben we het dus wel over zeker 1500 Euro. Pfffff. Dat wordt dus echt een meerjarenplan, niet alleen vanwege het bouwen maar meer vanwege de benodigde investering. Misschien toch maar een krantenwijk erbij nemen?

Ondertussen heb ik vanavond ook een aantal achtergronden die het Zwitserse hooggebergte weergeven, besteld bij Peard. Het zijn twee plattegronden (241 en 243) van 200 x 1500 mm die zowel naar links als naar rechts aan elkaar passen. Van ieder heb ik er twee besteld. Totaal dus 6 meter. Daarmee kan ik de achtergrond voor Chur en het depot Sand in ieder geval gaan maken. Dan kan ik daarna verder met de afwerking van het hoofdstation van Chur. De rest zien we later dan wel weer.

13 oktober 2019

Gister verder gebouwd aan een aantal stadshuizen. Ik probeer een indruk te krijgen hoeveel huizen er straks nodig zijn, maar dat is best wel lastig. Daarom twee foto's met een deel van de huizen tweemaal gebruikt. Overigens is twee poortgebouwen in een rijtje van 8 huizen wat overdadig. Wat verder duidelijk wordt door middel van deze foto's is dat er dringend een achtergrond nodig is. De vraag is hoe ik aan een realistische op Chur gebaseerde achtergrond kom. De half relief huizen kunnen dan tegen deze achtergrond geplaatst worden. Het alternatief is dat ik ze samenvoeg tot 2 volledige huizen, zoals even uitgeprobeerd op het bovenste deel van de foto. Maar dat kan altijd nog.

11 oktober 2019

Op deze plek kan ik het ruiterlijk toegeven: ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik 3 jaar geleden al mijn Vollmer stadshuizen en kerk heb verkocht. Dat was achteraf gezien een prima start geweest voor de Altstadt van Chur. Nu moet ik alles opnieuw aanschaffen of opnieuw ontwerpen en bouwen. Daar ben ik nog steeds niet uit. Hoe dan ook het eerste gebouw heb ik al aangeschaft en gebouwd. Is toch wel weer leuk om te doen. Het is niet exact het model van de toren tegenover de rotonde, maar voor mij is dit voldoende om de impressie van de Altstadt recht te doen.

Het werken met de Noch sjablonen is moeilijker dan verwacht. Omdat de sjablonen niet helemaal vlak zijn en dus niet voor 100% aansluiten op de ondergrond, zijn de afdrukken niet scherp. De verfnevel verspreidt zich heel licht onder het sjabloon. Ook heb ik inmiddels de methode met de kleurpotloden geprobeerd, maar daar zijn de sjablonen weer net te klein voor, of de punten van de potloden dus te dik. Dit vraagt nog wat aandacht om het goed te krijgen en dichter bij de werkelijkheid te blijven. Ik houd u op de hoogte.

Trots: een tussenresultaat (Preiser view)

8 oktober 2019

De afgelopen week wat aan het bouwen geweest. Ik had de 6 stadshuizen in halfreliëf nog liggen en ik heb een oude stadspoort van Faller (232354) gekocht om de toren tegenover de rotonde te verbeelden. Bij Faller heb ik tevens een aantal platen Decorflex voor de kademuren besteld (272651) en een nieuwe pot wegdekverf (180506). Mijn oude verffles is na 17 jaar bijna leeg. Die had nog het nummer 506. Daarnaast heb ik een aantal zaken van Noch besteld: de sjablonen met wegmarkeringen (Noch 34240), een spuitbus witte acrylverf (Noch 61170) en een pot van 750 gram graslijm (Noch 61131, die dus geen vel vormt bij het drogen). De sjablonen en de verf heb ik vanavond even geprobeerd. Het moet 24 uur drogen en daarna spuit ik het nog een keer. Maar hier even een foto van het werk in uitvoering.

2 oktober 2019

Even iets minder voortgang de afgelopen dagen. Gewerkt aan het verbeteren van de rivier Plessur. Toch maar hoogglanslak gekocht om de schittering erin te krijgen en dat is gelukt. Daarnaast de walkanten verder aangebracht. Daar zijn er eigenlijk best wel veel van nodig. Dus ik had niet genoeg plaat materiaal. Tenslotte heb ik wat geexperimenteerd met wat rotsblokken in de rivier om het toch iets onvoorspelbaarder te maken. Als laatste een extra brug aangebracht, conform het echte voorbeeld, en ook de railingen verder geplaatst en aan elkaar gesoldeerd. Ik moet binnenkort ook een beslissing nemen over de juiste kleur van de railingen. Standaard zou grijs zijn, maar het wordt me allemaal wat te grijs. Nog even een paar nachtjes over slapen.

Langzamerhand wordt het tijd om het emplacement van het hoofdstation Chur verder af te bouwen. Dat wil zeggen van ballast te gaan voorzien en de rails een roestkleur te geven. Dat wordt best wel een klus. Ook de vormgeving van de Chur Altstadt staat nu op het programma. Nog geen idee of dat bouwpakketten worden of dat het helemaal zelfbouw wordt. Wellicht een combinatie: bouwpakketten met kitbashing. Wie weet.

22 september 2019

De rotonde verder afgewerkt en tijdelijk verder aangekleed. Inmiddels twee lagen lak op de rivierbeding aangebracht. Het had iets meer mogen glanzen wat mij betreft. Nog even afwachten wat verdere lagen hier nog aan bijdragen.

Rotonde met druk verkeer

21 september 2019

De afgelopen twee dagen, tussen allerlei klussen in huis en tuin door, toch nog wat kunnen doen aan de modelbaan. Ik ben verder gegaan met de rivier Plessur. De bedding verder ingekleurd, de walkanten vervaardigd en aan het begin de hekwerken of railingen al geplaatst. Karakteristiek aan dit punt is de elipsvormige rotonde. Deze heb ik ingemeten vanaf Google Maps en vervolgens met de Cameo plotter geplot. Daarna wat verf werk verricht en het geheel op de plek aangebracht. Dat paste of ik het zo bedacht had, wat in werkelijkheid ook het geval was. Op de foto hiernaast aan de linkerzijde het beeld in Google Maps en aan de rechterkant, vanuit een iets ander gezichtspunt, mijn interpretatie van dit punt op de modelbaan. Leuk als je dingen zo ziet lukken. Wat u ook kunt zien is dat de railingen langs het eerste deel van de Plessur al geplaatst zijn. Het wordt nog wel eens wat.

19 september 2019

Vandaag, meer specifiek vanavond, toch maar de proef op de som genomen om de schilder methode van de rivierbedding te gaan uitproberen. De 4 kleuren die ik op 17 september gekocht heb, ben ik in eerste instantie van licht naar donker aan gaan brengen. Ik heb de rvier op gevoel in 7 stroken verdeeld en van buiten naar binnen van licht naar donker gewerkt. Dus eerst beige (wit met bruin) aan beide randen, daarnaast bruin, dan groen en tenslotte zwart in het midden. Vervolgens met een schone natte kwast de randen tussen de stroken vervaagd en hier en daar op gevoel de kleuren wat bijgewerkt. Ik ben nog niet helemaal klaar, maar als eerste poging ging dit redelijk goed en vlot. Hiernaast kunt u zien hoe het er na een dik uur kwasten uitzag. Het eerste deel onderaan begint al te drogen, het deel bovenaan de foto is net klaar. Nog een kwart van de bedding moet ik morgen nog doen. Tot nu toe redelijk tevreden.

18 september 2019

Gisteravond laat het station Chur verder afgewerkt. De banken aan de straatzijde had ik al langer geleden geplot uit Slater houtnerf/planken motief plaat en polystyrol, passend tussen de structurele kolommen. Daarnaast ook de schuifdeuren aangebracht. Ook deze heb ik geplot uit 0.3 mm dik polystyrol en eerst geschilderd. Totaal heb ik 4 schuifdeuren aangebracht in gesloten toestand en twee deuren heb ik in open toestand gelaten, waar ik later passagiers uit/door laat komen.

Vandaag ben ik verder gegaan met het aanbrengen van de elektrische bedrading voor de verlichting. Twee van de ringleiding kabels zijn aangebracht voor de verlichting (15V AC). Voorlopig wordt alle verlichting geschakeld met de voeding, dus alles in een keer aan. Misschien dat er ooit een licht computer komt, maar voorlopig nog niet. Daarnaast ook de perronoverkappingen geschilderd, zoveel mogelijk in lijn met het oude perron van Berguen.

In de avond weer even naar zolder getrokken om de effecten van de verlichting op de foto vast te leggen. Een foto op Preiser niveau van het perron voor het station, een close-up van trein, bankje voor de ramen, een open schuifdeur en een verlicht deel van het stationsgbouw en een close up van een drietal gesloten schuifdeuren. Geleidelijk aan komen er steeds meer details. Enjoy it.

17 september 2019

Prinsjesdag. Gisteravond de extensie van het station Chur weer gedeeltelijk uit elkaar gehaald, omdat het dak om een of andere reden was krom getrokken. Hiermee was het hele gebouw instabiel en visueel niet erg aantrekkelijk meer. Dit geeft me dan tegelijkertijd wel de gelegenheid om het gebouw wat beter af te werken. Dat betekent dat ik het donkergrijze schilderwerk beter heb kunnen aanbrengen, ik heb de LED-strips (2 stuks) onder de overkapping van het perron gemonteerd en vijf LED lampjes aan de onderzijde van het dak gemonteerd. Misschien niet helemaal waarheidsgetrouw, maar ik heb besloten de binnenzijde als een ruimte te houden. Ook heb ik gelijk de perronoverkapping aan de noordoostzijde geschilderd en aangesloten. Een aantal foto's gemaakt op de werkbank tijdens de werkzaamheden aan beide onderdelen, in het donker en bijna donker, staan hiernaast weergegeven. Nu nog de bankjes onder de ramen aan de voorzijde aanbrengen en schilderen en de glazen in alle ramen alsmede de toegangsdeuren. Ook moet er uiteindelijk nog wat reclame op het dak aangebracht worden en natuurlijk verdere aankleding binnen en buiten, maar dat komt later.

Verder vandaag een paar tubes acryl verf gekocht om de rivierbedding te gaan schilderen. Ik heb gekozen voor Galeria Acrylic van Winsor & Newton in de kleuren (van licht naar donker) Titanium White, Burnt Umber, Phtalo Green en Ivory Black. Tezamen met een dikke penseel. Dat moet later deze week gaan lukken. Nu alleen nog op zoek naar glossy transparante lak om uiteindelijke het water te verbeelden. Mijn inspiratie komt van deze YouTube video. Irritante presentatie stijl, maar wel goed uitgelegd.

15 september 2019

Later op de avond kon ik me toch niet bedwingen. Ik wilde eigenlijk wel heel graag weten hoe de perrons er in de nacht uit zouden zien. Dus snel even alle perronverlichting doorverbonden en op de wisselstroomuitgang van een Trix transformator aangesloten. Het resultaat mag er zijn. Nu wordt het dus ook tijd om de binnenverlichting van de extensie van het station aan te gaan brengen en aan te sluiten. Dan wordt het plaatje pas echt compleet. Maar dit resultaat mag best al wel gezien worden.

De afwerking van de kades van de rivier de Plessur tot en met het Depot Sand stond vandaag op het programma. De kades zijn op hoogte gebracht en de straatsporen kunnen vanaf nu afgewerkt worden. Daarnaast zijn de perronoverkappingen in de straat gefixeerd en inmiddels van grondverf voorzien. Ook de verlichting is aangesloten. Binnenkort zal ik dit hier ook laten zien. Maar nu eerst even een foto van het vertrek naar Arosa zoals dat op de Chur-Arosa modelbaan te zien is. Langzamerhand begint het er toch echt wel goed uit te zien. Alleen de natuurstenen onderdorpels van het station moeten nog gemonteerd worden, dan verdwijnen ook de laatste kieren.

Arosa perrons bij nacht

14 september 2019

Vandaag stonden er een aantal activiteiten op mijn to-do lijst. Als eerste ben ik naar de Houtloods gefietst om de voorraden aan te vullen. Een aantal platen polystryrol gekocht (0.3, 0.5 en 1.0 mm), ledjes voor de binnenverlichting (Brawa 94700), led-strips voor de perrons en nog wat Evergreen profielen. Gewapend met deze voorraad kan ik vandaag weer aan de slag.

Met behulp van wit toiletpapier en verdunde witte houtlijm heb ik de ondergrond van de rivier, de basis voor het water gemaakt. De bodem wordt als eerste met verdunde witte houtlijm ingesmeerd. Het witte toiletpapier wordt in velletjes gescheurd. Op de natte bodem worden de velletjes toiletpapier een voor een in de natte houtlijm gedrenkt met behulp van een grote platte kwast. Met behulp van de kwast worden de overgangen en het profiel in het papier verwijderd en door het regelmatige deppen ontstaat er een structuur in de ondergrond, die veel weg heeft van een wildstromende rivier. Dit proces wordt met drie lagen herhaald en daarna moet het geheel goed drogen. Een eerste impressie, met walkant en railing ter indicatie, ziet u hiernaast. Van de walkant ben ik nog niet overtuigd, de stenen zijn eigenlijk iets te groot naar mijn gevoel.

Tijdens het drogen van de rivierbodem ben ik begonnen met de vervaardiging van de perrons van het station Chur. Er is een perronoverkapping nodig van zo'n 92 x 4 cm voor perron 2 aan de voorzijde. Tevens is er een perronoverkapping nodig van ongeveer 20 x 8 cm tussen de opstelsporen en perron 1 aan de noord-oostzijde van het station, ter verlenging van de overkapping aan de voorgevel. Het perron van het voormalige station Berguen is onderdeel geworden van deze opzet en tevens het voorbeeld dat verder doorgezet is. De Digitraks LED-strips (wit licht) zijn in de overkappingen verwerkt om de perrons van licht te voorzien. De basis is nu voltooid. De perrons moeten nog in de onderplaat verzonken worden en geschilderd worden. Ook moeten de aansluitingen van de LED-strips nog verzorgd worden, maar een eerste impressie wil ik u hier niet onthouden.

Een blik op de rivier de Plessur in wording

Ook de brug, die ik twee jaar geleden heb gebouwd uit een Faller bouwpakket (zie hiervoor 30 september 2017), heeft uiteindelijk zijn plek gevonden. De kades moeten hier de komende dagen nog op hoogte gebracht worden en het straatspoor moet nog voltooid worden, maar het plaatje doet het wel al.

11 september 2019

De woensdag is mijn wekelijkse vrije dag. Nou, meestal eerst wat werken en dan vrij. Vandaag kon ik vanaf 10.30 uur al aan de slag om het straatspoor verder te vervolmaken. Ik ben nu klaar tot aan het Depot Sand. Om daar verder te kunnen werken moet ik eerst de rivierbedding doortrekken. Dus vanmiddag aan de slag met multiplex, triplex en de decoupeerzaag. De bedding is tot het einde van het depot doorgetrokken. Vanaf daar moet ik gaan kijken hoe ik de rivier verder wil laten lopen. Eigenlijk moet dan het eerste Albula-viaduct al komen, want anders kom ik niet uit. Deze keer wil ik namelijk alle vier de Albula-viaducten in mijn baan uitbeelden. De oplossing van deze puzzel wordt nog even uitgesteld. De bedding ligt nu te drogen.

7 september 2019

Vandaag verder met het straatspoor en dan met name de wisselstraten. De bewegende delen heb ik afgedekt met stukjes polystyreen en die vervolgens grijs geschilderd. De overige delen van de wissels heb ik opgevuld met klei en met behulp van de straatspoor mal zo goed mogelijk ingerold. Hier moet je wel de tijd voor nemen en regelmatig controleren of alles nog beweegt. Voor dat je het weet heb je met deze activiteiten namelijk een wissel voor eeuwig gefixeerd en dat is niet de bedoeling. Daarna alles grijs geschilderd. Het voorlopige resultaat is best wel bevredigend, zoals uit bijgaande foto mag blijken. Morgen hoop ik de straatspoor werkzaamheden tot en met het Depot Sand af te ronden. Dat zal een hele opluchting zijn. Daarna volgen ballast activiteiten op het station Chur en het Depot Sand.

5 september 2019

Het straatspoor is weer een stapje verder. Ik ben bijna gevorderd tot de locatie Chur Stadt. Die halte ligt na de flauwe bocht naar links in het enkelsporige stuk. Het straatspoor loopt overigens door tot na het Depot Sand. Nog niet alles is afgewerkt, maar het begint een aardig beeld te geven. De trein in beeld geeft aan dat het testen hier zeer uitgebreid moet gebeuren. Want met die vulling tussen de rails is een ongelukje zo gebeurd.

Het straatspoor de bocht door

Ondertussen zit ik af en toe ook op YouTube videos te bekijken van cabineritten van Chur naar Arosa. Dat geeft me aardig wat ideeën hoe ik het straks verder af moet en wil werken. Was het vorige project, Albulabahn, een tien-jarenplan, dit project zou wel eens langer kunnen gaan duren. Maar wat geeft het, dan heb ik wat te doen tijdens mijn pensioen. Er moet echter wel vermeld worden, dat ik in een krappe anderhalf jaar al best wel ben opgeschoten.

Overigens denk ik erover om het gebied binnen het straatspoor, waar de Altstadt van Chur gaat komen, uitneembaar te gaan maken. Daarmee blijft de bereikbaarheid van het Hauptbahnhof in tact. Ik ga dan een vlakke plaat monteren tussen het station en de halte Chur Stadt en daar met styropor een te modelleren ondergrond op aanbrengen. Dan kan ik het hoogte verschil makkelijker benutten dan met al het hout/triplex werk. Of en hoe dat goed is vorm te geven, moet ik nog gaan bedenken. Binnenkort meer in dit theater.

3 september 2019

Zo af en toe ben ik een uurtje bezig met het straatspoor. Het is namelijk wel monnikkenwerk om het netjes voor elkaar te krijgen. Gisteravond heb ik bijvoorbeeld alle witte stukjes met de fijnste penseel weggewerkt en daarna altijd weer even proefrijden. Vanavond heb ik totaal zo'n 40 cm dubbelspoor aangesloten aan de straat. De ruimte tussen de rails moet nog wel opgevuld worden. Stapje voor stapje komen we er wel.

1 september 2019

De afgelopen warme dagen (hittegolf) was het op zolder te warm en had ik een aantal andere klussen in huis te doen. Die zijn nu voltooid en de temperatuur is weer redelijk op zolder, dus verder met de stad Chur. Dat betekent voorlopig verder met het straatspoor. Dat is toch een behoorlijke klus.

Ter afwisseling heb ik het stationsgebouw verder afgeschilderd. Oorspronkelijk had ik de ornamenten van het hoofdgebouw lichtgrijs geschilderd. Maar dat was veel te hard en bij nadere beschouwing neigen de kleuren van de ornamenten meer naar beige. Uiteindelijk heb ik daarom zandbruin gekozen en daarmee alle ornamenten geschilderd. Een duidelijk beter resultaat dan de vorige versie zoals te zien uiterst links op de voorgaande foto.

21 augustus 2019

Deze week weer eens wat proefritten gemaakt. Na de eerste klei activiteiten, zoals gemeld op 15 augustus, was het wel weer eens tijd om te controleren of alles nog goed reed. Dat kostte helaas wat meer moeite dan verwacht, maar inmiddels rijden de locs weer redelijk. Misschien is het ook wel weer eens tijd (na alle ombouw- en zaagwerkzaamheden) voor een nieuwe ATF behandeling (zie hiervoor 14 januari 2015).

Inmiddels heb ik spijt als haren op mijn hoofd, dat ik al mijn stadgebouwen ruim twee jaar geleden heb verkocht. Met wat aanpassingen hadden die prima het stadsbeeld van Chur kunnen bepalen. Nu moet ik gaan kijken wat ik hiervoor moet gaan aanschaffen. Alles zelf bouwen gaat het niet worden, dat kost echt teveel tijd en moeite. Een juiste selectie van bouwpakketten - Faller, Vollmer, Kibri, Auhagen - en daar de benodigde aanpassingen op uitvoeren is waarschijnlijk een betere, zij het duurdere, oplossing. Maar dat komt later. Eerst de straatsporen in Chur afmaken en dan alsnog de perrons voor de richting Arosa.

18 augustus 2019

De afgelopen dagen heb ik heel veel tijd besteed aan het uitwerken van de plattegrond van Chur. Hiervoor heb ik heel veel studie gemaakt van de stadsplattegrond van Chur met behulp van Google Maps. Wat ik graag in het baanplan mee wilde nemen was de karakteristieke oude stadstoren die aan de zuidzijde van de Altstadt te vinden is. Dit is bij de rotonde boven de Plessur, de rivier die langs de route naar Arosa stroomt. Dit is tevens het punt waar je vroeger rechtsaf sloeg in de richting van Lenzerheide/Valbella. Deze situatie wilde ik zeer zeker meenemen, al was het maar aan de rand van mijn ontwerp.

Ik citeer hier de Bergwijzer: "De Plessurgroep ligt in het noordoosten van Zwitserland, is genoemd naar de rivier de Plessur die in het gebergte ontspringt. De hoogste berg is de Aroser Rothorn met 2980 meter. De Plessur Alpen worden in het Westen van de Glarner Alpen gescheiden door de Rijnvallei, in het noorden van Rätikon door de Landquartvallei (Prättigau) en van de Albula Alpen in het zuidwesten door de vallei van de Landwasserrivier."

Dit heb ik uiteindelijk voor elkaar gekregen, maar daar is wel heel veel zaagwerk aan vooraf gegaan. De bedding van de rivier de Plessur heb ik gemaakt met behulp van 9 mm multiplex en die vervolgens onder het spoor trace gelijmd (Bison PolyMax). Dat betekent dat de afstand van de bedding tot aan het straatniveau in totaal 15 mm is, wat gelijk is aan 2.4 m in werkelijkheid. Dat lijkt me alleszins redelijk. Dus deze bedding heb ik in de tussentijd aangebracht tot voorbij de toekomstige halte Chur Stadt. Om een indruk te krijgen van de werkelijke situatie heb ik hier een printscreen uit Google Maps gereproduceerd. De bocht in het RhB trace is kenmerkend en de elipsvormige rotonde aan de onderzijde van de foto is de afslag naar Lenzerheide. Daarna is de loop van de Plessur goed te volgen. Op de foto van mijn modelbaan in wording komt de rotonde daar waar de bedding van de Plessur wordt onderbroken, aan de rechterzijde op een derde van de bovenkant.

15 augustus 2019

Ter afwisseling van al deze priegelactiviteiten, maar weer eens grofstoffelijk aan de gang. De voorbereidingen voor het straatspoor vragen een aantal naukeurige zaag werkzaamheden. De ruimte tussen de sporen wordt, zoals bij Preda, met triplex opgevuld. De ruimte tussen de rails wordt opgevuld met DAS klei en een hulpmiddel dat ik op internet gevonden heb en bij Shapeways besteld heb. Het hulpmiddel staat hier op de foto. De twee ribbels passen precies tussen de rails. Het profiel zorgt voor een afdruk in halfsteensverband in de klei. Van de klei rol ik dunne slierten. Deze plaats ik tussen de rails (niet aandrukken). Door nu met het hulpmiddel over de rials en de klei te rollen, wordt de klei gelijkmatig verdeeld en de sliert wordt gelijktijdig naar voren geduwd. Na afloop nog wel controleren of de bovenzijde van de rails goed schoon gebleven is. In theorie zou je de buitenzijde van de rails in een keer mee kunnen nemen, maar dat is mij niet gelukt. Ik doe het uiteindelijk in drie slagen. Dit is wel een tijdrovende activiteit, maar het loont de moeite. Na een dag drogen is de klei hard en kan er geschilderd worden. Een tussenresultaat op bijgaande foto. De straten in de stad Chur worden geschilderd met Faller asfalt verf.

De eerste delen straatspoor zijn aangebracht

Terwijl ik hier mee bezig was en toch aan het zagen was, heb ik ook gelijk de ondergrond van de stad Chur maar vast gemaakt. Dit zijn in totaal 4 delen. Een buitenzijde baan, een binnen de boog en twee rechte stroken voor het station langs (122 cm) op twee verschillende niveaus. Tezijnertijd maar bekijken hoe ik de overgangen natuurlijk kan laten verlopen.

Volgende uitdaging voor komende tijd is het inbedden van de wissels in het straatspoor. Dat vergt waarschijnlijk een vaste hand en wat creativiteit. Maar daar komen we ook wel weer uit. Ik houd u op de hoogte.

13 augustus 2019

Dat bedacht ik net, er is een feit dat ik nog niet vermeld heb. Vlak voor mijn vakantie heb ik bij AB Modell nog de RhB Arosa Express wagon B2319 besteld (3 stuks) in de karakteristieke blauwe Arosa kleur. Dit is een door Pirata vervaardigd model op basis van de Kato EW1 2e klasse modellen. Die mogen toch niet ontbreken op de Chur - Arosa Bahn. Nu maar afwachten wanneer ze geleverd worden (en wanneer de rest volgt).

12 augustus 2019

Na en tijdens het oppassen op de kleinkinderen en wat klussen om het huis begonnen met het schilderen van het postgebouw en de overkappingen. Eerst de benodigde kleuren kiezen, dat blijf ik moeilijk vinden. Maar nu ik het resultaat zie, denk ik dat het redelijk gelukt is. De overkappingen zijn roodbruin, de staanders van de lage kap zijn staalkleurig geschilderd en de betonnen voeten in de cement kleur. De beide pilaren van de bovenste kap heb ik ook in de kleur cement gehouden. Nog niet zichtbaar op de foto, maar ook de tekst is geplaatst. Overigens is dit nog steeds een proefplaatsing. Niets staat nog vast of is uitgericht.

De betonnen voeten heb ik handmatig gedraaid uit een aantal deuvels. Eerst een gat van 4 mm boren en daarna de deuvel in de accuboormachine klemmen. Vervolgens met een vijl de deuvels konisch vijlen/draaien. Dat lukt redelijk. Daarmee is ook dit gedeelte - op het kleuren van de voegen van het postgebouw na (met een verdunde grijze wash) - gereed. Morgen meer.

11 augustus 2019

Vandaag weer verder geklust aan het postgebouw. De tweede overkapping, die haaks staat op de eerste en parallel loopt aan de glazen overkapping, heb ik ook vervaardigd. De ondersteuning heb ik een beetje op eigen instinct gemaakt omdat ik geen duidelijke foto's hiervan kon vinden. Inmiddels zijn ook de diverse straatniveaus en parkeerplaatsen van asfalt voorzien en is ook de ondersteunende muur naast de trap van steenprofiel voorzien. Geschilderd is er nog niet, maar het een en ander is wel al enigszins aangekleed. De huidige situatie staat hiernaast weergegeven. Morgen schilderen.

Bij nadere beschouwing blijkt er onder de overkapping, dus op het eerste niveau een tekst geplaatst te zijn. Dit is de retoromanische versie van een Zwitsers/Duits volkswijsje: "Tra-ra die Post is da". Mocht u het, net als ik niet kennen, dan hierbij de tekst. Deze tekst heb ik in het lettertype Tekton Pro Bold (de dichtste benadering van het origineel) op transparant film afgedrukt en vervolgens in een frame van Evergreen profielen geplakt. Op deze wijze kan ook ik deze tekst onder de overkapping aanbrengen. Hoe het er nu uitziet, ziet u op de foto hiernaast.

10 augustus 2019

Na deze week eerst wat klussen in huis geklaard te hebben, is er in het weekend weer tijd voor de modelbaan. Ik heb me dit weekend gericht op het voltooien van de westzijde van het station Chur: het postgebouw. Als eerste heb ik de glazen overkapping van het busstation van extra palen voorzien aan de noord- en de zuidzijde. Deze palen rusten op perron 4 en op perron 1, respectievelijk, en zijn gelijk in de passende kleur geschilderd. Daarna heb ik met behulp van mallen de gevels van het postkantoor nauwkeurig in kaart gebracht. Daarna heb ik de (al tijdens mijn vakantie) berekende maten voor het postgebouw in AutoCad9 ingevoerd. De gevelbekleding bestaat uit platen natuursteen. De voegen heb ik geplot en met drywashing en schilderen hoop ik het benodigde effect te bereiken. Tenslotte heb ik als eerste de overkapping boven de trappen vervaardigd. Ik heb hiervoor een aantal spanten gemaakt van 1.0 mm polystryrol en er daarvan steeds twee op elkaar gelijmd. De buitenzijde is vervolgens gemaakt van 0.3 mm polystyrol en die zijn met behulp van Revell Contacta lijm goed op de spanten te monteren. Voor het plafond gemonteerd wordt, heb ik eerst de doorvoeren voor de pilaren aangebracht (4.0 mm pijp en 4.0 mm boor in plafond). Ook is de toegangstrap naar het busstation uiteindelijk verdubbeld en is de zijkant gedicht. Ook is de derde leuning geplaats: veilgheid voor alles. Dat komt beter overeen met de werkelijkheid. Een eerste proefpassing en een vergelijking met de werkelijkheid is in bijgaande foto's te zien. Hieronder een printscreen uit GoogleMaps en hiernaast het model. Treffend, niet? Nog één overkapping te gaan (parallel aan de glazen overkapping) en dan schilderen.

Gezicht op het postgebouw (GoogleMaps)

6 augustus 2019

Het is hier een tijdje stil geweest. We zijn twee weken op vakantie geweest in Tessin en Graubunden. Heerlijk weer en absoluut ontspannend. Veel gelezen en gewandeld, maar ook nog wat tijd gehad om me in de verdere details van het station Chur te verdiepen. Als gevolg van die verdere studie heb ik de overkapping nog wat verlengd en ben ik eruit hoe ik het busstation annex het postgebouw verder kan afwerken. De gevel en de overkapping van het postgebouw staan deze week op de planning, zodra de klussen in huis geklaard zijn. Vandaag is wel al de overkapping uitgebreid. De overkapping loopt in werkelijkheid namelijk langs het Europcar gebouw. Dus die moest langer. Op de foto het voorlopige resultaat.

18 juli 2019

In de tussentijd zijn alle aansluitingen weer aangebracht en is het emplacement van het station Chur klaar om verder afgewerkt te worden. De wissels zijn weer aangesloten en getest, de werking van de bezetmelders is gecontroleerd en er is proefgereden op het aangepaste emplacement. Een geslaagde ombouwactie. Op bijgaande foto liggen de pilaren voor de perronoverkapping van spoor 2 al klaar. Die overkapping wordt ongeveer 90 cm lang. Daaronder monteer ik uit het zicht drie LED strips voor de verlichting. Dat moet eigenlijk ook nog bij de extensie gerealiseerd worden. Nu echter eerst maar het tweede perron en daarna de uitbouw naar het noordoosten van de overkapping van het eerste perron, aanluitend op de opstelsporen. Een impressie van de huidige situatie waar het straatniveau al is aangebracht rond de opstelsporen.

Tevens laat ik hier nog een onverbiddelijke foto zien (teveel detail) die aangeeft hoe de straatsporen nu op straat en gebouw aansluiten. Links liggen de frames voor de overkapping al klaar.

Zoals op de foto te zien is, is ook het busstation verder afgebouwd. De overkapping bestaat uit bijna twee sets en de trappen naar/van de perrons heb ik gehaald uit de voetgangersbrug (Faller 222151).

15 juli 2019

Vandaag na het werken nog even twee uur besteed om het verbeterde emplacement van Chur verder te voltooien. Inmiddels zijn alle bezetmelders weer aangesloten en rijden de treinen weer als vanouds. Alleen de wisselaansluitingen moeten nog in de tafel gefreesd worden. Maar het resultaat mag er al zijn (zie foto hiernaast).

14 juli 2019

Dit weekend weer wat tijd gehad om te bouwen. Gister ben ik begonnen met het schilderen van de extensie van het station Chur. Ook heb ik het rode dak gemaakt. Van schuurpapier korrel 240 die ik met brandweerrood op kleur heb gebracht. Het ziet er redelijk uit. Tijdens het drogen ben ik begonnen met de overkapping van het busstation. Dit wordt een lichte vorm van kitbashing. De overkapping wordt aangepast en uit twee bouwpakketten samengesteld. Vandaag heb ik het tweede pakket besteld.

Na voltooiing van de overkapping ben ik aan de ombouw van het emplacement van Chur begonnen. De straatsporen moeten, zoals eerder vermeld, dichter langs het gebouw gaan lopen. Hieronder een compilatie van de werkzaamheden.

Ombouw emplacement Chur. 1) voor, 2) uitmeten van de nieuwe route, 3) wissels verplaatst, 4) extra bocht, 5) railbedding verwijderd en 6) nieuwe railbedding

6 juli 2019

Ondanks de drukte, eindpresentaties, tentamens en voortgangsrapporten aan het eind van het studiejaar, toch op zaterdagavond wat tijd gevonden om aan de extensie verder te werken. De ruwbouw is nu gereed. Alle geveldelen zijn gemonteerd en de dakophoging is aangebracht. De volgende stap is het aanbrengen van de primer. Wie weet morgen even tijd.

Ook de eerste stappen zijn gezet op weg naar het busstation, dat boven de sporen is gepositioneerd aan de westzijde van het station Chur. Zeker niet geheel op schaal, maar in dit geval gaat het om de indruk. Vijf bussen van Rietze hebben deze week hun opwachting gemaakt. Het begin is er.

2 juli 2019

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In het weekend toch, na alle tuinactiviteiten, een begin gemaakt met het samenbouwen van de extensie van het station Chur. Tot nu toe zijn het pas twee zijwanden en een dak, maar het begin is er en het komt verrassend goed overeen met de werkelijkheid. Schilderen en meer detailleren moet allemaal nog gebeuren, maar dit tussenresultaat is al heel bemoedigend.

Extensie van het station Chur (ruwbouw)

Dit betekent echter wel dat ik waarschijnlijk de straatsporen en de opstelsporen aan de voorzijde van het station nog een keer moet aanpassen. Ze moeten iets dichterbij de hoofdsporen aan de achterzijde lopen. De afstand tussen de straatsporen en het gebouw is op dit moment net een paar centimeter te ruim.

Deze week kwam ik overigens ook tot ontdekking dat er, omdat ik al zo lang niet meer gereden had, een paar problemen waren met de besturing. Koploper was van slag. de Intellibox II gaf een kortsluiting en de camera's functioneerden niet meer. Van achter naar voren werkend de problemen opgelost: De IP adressen van de camera's waren versprongen, dus dat was snel opgelost. Voor Koploper heb ik een eerdere back-up teruggezet. En de kortsluiting was het gevolg van de tijdelijke fixatie na het verleggen van de opstelsporen naast het station Chur. Vandaag functioneert alles weer naar behoren.

29 juni 2019

De laatste paar dagen (en de komende twee weken) even wat andere prioriteiten. We zijn bezig met de herinrichting van onze tuin. We hebben het een jaar bekeken wat er allemaal groeit en bloeit en hebben besloten het wat gedateerde uiterlijk aan te pakken en op te frissen. Dat betekent modelleerwerk van een heel andere aard en omvang. Beplanting wordt voor het grootste deel hergebruikt, maar de gewassen grindtegels worden naar het puin verbannen. Grijze keramiek tegels van 60 x 60 cm vormen de terrassen en klinkers in een rood/bruine kleur worden de paden. Effectief wat minder bestrating en meer groen en meer ruimtelijkheid. We zijn nog wel even bezig. Gegeven de temperaturen op zolder is het ook geen straf om even buiten bezig te zijn.

25 juni 2019

Dezer dagen is het echt te warm op zolder. Alle dakramen kunnen tegen elkaar opengezet worden, maar voor de temperatuur redelijk is, is het al te laat, want er moet de volgende dag tenslotte ook nog gewerkt worden. Daarom de activiteiten maar verplaatst naar mijn studeerkamer, waar de Cameo plotter staat opgesteld. En daar is het plotten van de extensie van het station afgelopen zondag al begonnen.

Het plotten van de geveldelen van de extensie/nieuwbouw van het station Chur kost al met al heel wat tijd. Ik ben inmiddels al drie dagen af en aan aan het plotten. Tegelijkertijd ben ik er ook over aan het nadenken hoe ik het station verder ga afwerken. Het idee is om de variaties in de gevel met behulp van Evergreen profielen te gaan realiseren. Dat ziet er zeker beter uit dan een heleboel 0.5 mm gevels op elkaar te plakken, dat was de eerste gedachte. Nu dus even gaan checken of ik de juiste en voldoende profielen in voorraad heb.

Inmiddels is ook de perronoverkapping gearriveerd. Die past waarschijnlijk beter dan gedacht, want de afmetingen die ik op 21 juni vermeldde zijn de totale afmetingen, inclusief de perrons, die naar voren, naar achter en opzij buiten de overkapping uitsteken. Ik vermoed, maar zal dat later bevestigen, dat de afmetingen van de overkapping zelf dichter in de buurt van de 180 x 180 mm liggen. Ongeveer wat ik dacht nodig te hebben. Dus kitbashing alleen op uiterlijk en hoogte waarschijnlijk.

22 juni 2019

Vandaag heb ik een begin gemaakt met de CAD tekeningen van het nieuwe gedeelte van het station Chur. Dat is nog een heel gepuzzel omdat het om veel glaswerk en verschillende profielen gaat. Daarnaast is het ook nog eens heel groot. Ik heb de werkelijkheid naar mijn hand gezet. Modelbouw is tenslotte een aaneenschakeling van compromissen. De totale lengte van het nieuwe gedeelte wodt slechts 54 cm en niet de beoogde 62.5 cm schaallengte. Maar dat is toch al aanzienlijk. Het dak en de perronoverkapping, die aan het gebouw vastzit, heb ik als eerste vervaardigd om een goed gevoel voor de maten te krijgen. Toen bleek dat de twee opstelsporen te dicht bij de doorgaande straatsporen liggen. Door wat schuiven en creatief aanpassen van de rails heb ik hier een extra 3 cm kunnen winnen. Hopelijk is dat straks precies genoeg. Hoe dat er in ruwbouw nu uitziet, de beide daken en de aangepaste opstelsporen, ziet u op bijgaande foto. Morgen verder want ook de overloopwissels voor het hoofdgebouw moeten nog verplaatst worden in de richting van de nieuwbouw.

21 juni 2019

In een behoorlijk drukke week, waarin het werk van veel studenten beoordeeld moest worden, toch even tijd gevonden om de zinnen te verzetten. Op basis van de tekeningen van de opslagloods van het Depot Sand heb ik ook het laatste element van het emplacement de schuur getekend in CAD (was een kwestie van schalen). Het verschil zit in de uitvoering. De schuur is van hout dus daarom heb ik de buitenzijde gemaakt van Ratio imitatie houtpanelen. Dat ging eigenlijk relatief snel, alleen is het materiaal van Ratio zo hard, dat die wanden met de Profiler gemaakt moesten worden. De kozijnen en de roedeverdeling komen wel, zoals de laatste weken gebruikelijk is, uit de Cameo plotter. Daarna alles even in elkaar gezet en geschilderd. Vervolgens dak erop en dan moet het straks alleen nog vervuild worden.

Daarna heb ik het bebouwde gebied van het station Chur met triplex op hoogte gebracht. Dat is met name aan de voorzijde essentieel, omdat daar straks de rails als straatspoor uitgevoerd moeten gaan worden. Dus de goede hoogte van het omringende gebied is dan wel heel belangrijk. Dit heb ik nog gered met een aantal reststukken triplex. Het komende weekend zal er weer nieuw plaatmateriaal aangeschaft moeten worden.

Overigens, als ik zo naar de foto kijk van het station Chur, ben ik er nog steeds niet zeker van of ik niet ook het reliëf op de overige gebouwen in de lichte kleur grijs moet schilderen gelijk aan de kolommen op het hoofdgebouw. Op de foto's van het echte station meen ik te zien dat die onderdelen niet de kleur van de muren hebben. Maar of ik dat inderdaad netjes kan doen is sowieso de vraag. Ik denk er nog even over na.

Een volgende vraag was of ik trottoirs voor het station moet maken. Bij nadere bestudering van de verschillende foto's zijn er geen trottoirs zichtbaar, maar wat ik daar wel op zie is dat er een onderdorpel op alle geveldelen zit in de kleur grijs. Daar moet ik dus nog wel aan geloven, maar die strips kan ik voor montage eerst schilderen. Dat maakt het wat eenvoudiger.

Vandaag ook het schakelpaneel voor de verlichting weer uit de mottenballen gehaald. Gedurende de twaalf jaar van het bestaan van de Albulabahn heb ik dit paneel op een aantal punten aan de bestaande situatie aangepast. Vandaag heb ik het hele paneel weer in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Dat bestaat dus nu weer uit 30 omschakelaars en twee momentschakelaars. Daarmee moet ik de verlichting van alle emplacementen wel kunnen bedienen. Daarnaast heb ik ook een stekkerbus voor de gemeenschappelijke aarde aangebracht. Dat maakt het gebruik heel wat simpeler. Ik ben al jaren aan het twijfelen over de aanschaf van een licht computer. Met de bedrading zal ik er in ieder geval rekening mee houden dat die beslissing nog een keer werkelijkheid wordt. Better safe than sorry.

Overkapping busstation

Aan de linkerzijde van het station Chur bevindt zich nog het overkapte busstation. Op de foto "glimp van de achterzijde" op 3 juni is de foto genomen vanaf het busstation dat zich op niveau +1 bevindt. Het gehele busstation is overkapt. Deze overkapping heeft veel weg van de Faller overkapping 222127 (zie foto). De maten (365 x 220 x 85 mm) komen redelijk overeen met wat ik nodig heb, 300 x 200 mm. Dus deze overkapping heb ik vanavond maar besteld, zodat ik met dat busstation op niveau +1 de vertrekkende treinen naar de schaduwstations op een nette manier kan maskeren. Het komende weekend maar eens kijken of ik de fundamenten van dit busstation alvast kan vervaardigen uit triplex en vurenhout.

16 juni 2019

Gister eerst de dakbedekking van alle compartimenten voltooid. Alsmede alle daklijsten aangebracht (netjes in verstek). Daarna weer een tripje gemaakt naar de Houtloods. De verf gaat met dit soort gebouwen sneller dan ik gewend ben. Daarnaast ook wat extra Evergreen profielen aangeschaft en Brawa LED verlichting voor binnen. Vervolgens, gister maar ook vandaag, de binnenbekleding van de diverse compartimenten gemaakt van zwart etalagekarton. Dit om het doorschijnen na het aanbrengen van binnenverlichting te voorkomen. Hiernaast eerst een foto in de volle zon. Onverbiddelijk, toegegeven, maar toch wel een aardige indruk van het eindresultaat. Het is/was al met al wel een inspanning, maar als je deze foto ziet, geeft dat toch wel voldoening. Nu moet ik denk ik alleen nog de profielen van de andere compartimenten (1, 2, 4 en 5) licht grijs schilderen. Dat is meer in overeenstemming met de werkelijkheid, al is de kleur lichtgrijs iets te hard naar mijn zin.

Na zonsondergang toch ook nog even gekeken hoe het er uiteindelijk uitziet met de binnenverlichting. De Brawa LED lampjes hebben een stralingshoek van 160 graden en dat geeft een heel aardig resultaat. Uiteindelijk heb ik in totaal 8 LED lampjes in het station van Chur gemonteerd. Dit om de verlichting individueel te kunnen schakelen en een mooi gespreid/diffuus resultaat te krijgen. Het eerste resultaat is zo op het oog bemoedigend. Geen doorschijning waar te nemen. Alleen moet ik de onderzijde van de diverse deuren nog wat beter afwerken.

Dit was het denk ik voor de komende week. Heel veel essays van studenten na te kijken en heel veel eindrapporten van afstudeerders. Dus echt even te druk. Hopelijk volgend weekend weer meer voortgang te melden.

14 juni 2019

Woensdagmiddag, net nadat ik de papieren mallen had gefabriceerd, arriveerde het pakket van GM&S met de Slater leisteen dakbedekking. Dus woensdagavond (12/6) weer verder gegaan om de eerste twee daken te vervaardigen in hun definitieve vorm. Ook donderdag en vrijdagavond een uurtje of twee doorgepakt om de lastige geometrie van de daken te vervaardigen. Na drie avonden doorwerken zijn nu 4 van de 5 daken voltooid. In het komende weekend zal het laatste en lastigste dak, dat van het Europcar gebouw, vervaardigd gaan worden. Daar zal ik nog wel even mee bezig zijn, want dat is een extreem lastige vorm. Eigenlijk moeten daar ook nog gebogen dakkapellen in, maar ik ben er niet zeker van dat ik die ook daadwerkelijk ga proberen te maken. Op een bepaald moment loop ook ik uit de mogelijkheden om iets natuurgetrouw te realiseren. Maar ik denk er nog even over na. Voor nu hierbij een foto van de tot nu toe bereikte resultaten met de daken.

Er moet overigens nog heel wat afwerking plaatsvinden. Alleen het meest linker deel op de foto is echt afgewerkt. Daar heb ik daklijsten geplaatst van L-profiel van Evergreen van 1.5 mm met daarin een kwart rond profiel van 0.75 mm. Dat geeft precies het juiste idee van de geprofileerde daklijsten. Maar op zijn minst aan de voorzijde moeten al deze lijsten nog geplaatst worden. Ook de profielen rond de ramen en aan de bovenzijde van de gevels moeten nog doorgezet worden op de verbindingsgevels (zie de nevenstaande foto van de plek waar ik dit al gedaan heb). Overigens best heftig die makro-opnamen van mijn noeste arbeid van de laatste weken. Maar vooruit, niemand van de bezoekers zal ooit zo dichtbij komen.

12 juni 2019

Vandaag op mijn wekelijkse niet-universitaire dag, toch eerst even wat achterstallig werk weggewerkt, maar daarna weer met volle aandacht verder met de modelbaan. Als eerste heb ik het station in totaal 5 delen samengebouwd. Van linksaf eerst de garage (1), dan het onderkomen van Europcar (2), vervolgens het restaurant en de volgende twee delen samen als één (3), het hoofdgebouw (4) en tenslotte de 3 laatste delen samen als één compartiment(5). De punt en zadeldaken worden aan de zijkanten ondersteund door extra vervaardigde spanten. Dat was ik in het ontwerp even vergeten.

Bij Godfather Modells and Supplies heb ik Slater platen met dakleien besteld in de schaal N (0442). Om die platen straks goed passend te krijgen en nauwkeurig te kunnen uitsnijden, ben ik vandaag begonnen om mallen te maken voor de diverse daken. Een mal voor de daken van ieder van de 5 compartimenten. Er zijn heel veel types en zelfs verschillende kleuren in werkelijkheid: platte daken, zadeldaken en schuine daken. En ook nog gemengd. Kortom, van alles wat. Van zwart etalage karton heb ik mallen gemaakt naar voorbeeld van de daken die in Google Maps zeer goed te bestuderen zijn. De uiteindelijke mallen tenslotte tijdelijk op het station geplakt met tape, om een impressie te krijgen. Het wachten is nu op de levering van Peetoom. Zie hiernaast een frontaal aanzicht en een lengte aanzicht.

Aan het eind van de middag tenslotte ook nog even de opslagloods van het Depot Sand geschilderd in de kleur cement grijs. Dat leek me wel een realistische weergave van de werkelijkheid. De kozijnen en deuren zijn geschilderd in umber en dan is er weer een model gereed. Al met al geeft dit al een aardig beeld. We gaan moedig verder.

10 juni 2019

Ik kon het toch niet laten. Na ongeveer twaalf uur drogen ben ik toch, zij het voorlopig, het station Chur gaan samen bouwen. Ik wilde na al die tijd toch eindelijk weten hoe het eruit zou gaan zien. Ik heb alle voor en zijkanten in eerste instantie aan elkaar gelijmd. De meeste achterkanten staan er nog los tegen aan. En alle individuele delen staan ook nog los van elkaar. Maar ik moet zeggen ondanks het feit dat het voorlopig is en alleen maar een impressie, ziet het er toch al indrukwekkend uit. Het plan is om morgenavond de individuele delen samen te voegen en dan bestaat het station in totaal uit 5 delen. Die 5 delen zijn dan nog handzaam genoeg om te kunnen schilderen. Dat is het plan voor dinsdagavond en woensdag. Hieronder, op een prominente plaats, een eerste impressie van het station Chur in ruwbouw. Het gaat lekker.

Eerste impressie van het station Chur

Als eerste vanochtend de geveldelen in de kleur ivoor gespoten. Dat ging weer niet erg soepel, maar het is uiteindelijk redelijk gelukt. De rest van de dag zal ik deze set dus weer rustig laten drogen ten einde verdere problemen te voorkomen. In de tussentijd maar een begin gemaakt met de vervaardiging van de opslagloods en schuur bij het depot Sand. Dat ging weer wel lekker soepel. De opslagloods is inmiddels in elkaar gezet en moet alleen nog geschilderd worden. Ik heb bewust deze keer de volgorde veranderd om wat voortgang te maken. Het schilderen doe ik dan later met de kwast. Later deze week wellicht nog de schuur als het bouwen van het station Chur wat meezit.

9 juni 2019

Zaterdagmiddag dus 'even' tegen de storm in naar De Houtloods gefietst. Ik had een paar kleuren Vallejo extra nodig om het station in de gewenste kleuren te spuiten. De kleur die ik echt wilde, RAL9002 (Vallejo 71.119) was natuurlijk dus niet voorradig. Daarom een aantal andere kleuren en een off-white van een ander merk meegenomen. Ook nog wat led strips en ledlampjes en een voorraadje polystyrol (0.3, 0.5 en 1.0 mm). Dan kunnen we weer even vooruit.

Na thuiskomst direct aan de slag, want de primer was inmiddels goed droog. Na overleg met mijn vrouw besloten de off-white te kiezen. En toen ging het mis. De primer bleef er doorheen schijnen. Geen idee wat er is gebeurd. Dus toen maar besloten om op "aged white" (Vallejo 71.132) over te stappen. Maar dat was fataal. Als kleur wel goed, maar de ondergrond was nog onvoldoende droog. Dus ik kreeg een prachtig (?) craquele resultaat. Overschilderen hielp niet, dus na een nachtje zeer onrustig geslapen te hebben, vanochtend maar besloten alles schoon te poetsen en opnieuw te beginnen. Overigens waren de ramen en deuren wel goed gelukt, zoals op de foto te zien is. Ik heb hier RAL6007 ofwel 71.019, camouflage dark green gebruikt.

Gelukkig had ik gister ook een verse fles surface primer gekocht dus na het schoon poetsen alle geveldelen opnieuw in de primer gezet. Dat ging nu redelijk moeiteloos. Dus nu echt maar op mijn handen gaan zitten en de geveldelen echt 24 uur te laten drogen. Aan nog een flop heb ik op dit moment geen behoefte.

In de tussentijd heb ik ook de bergen nog in de grondverf gezet. Dus daar kunnen we binnenkort, na grondig drogen, ook verder mee aan de slag.

8 juni 2019

Eergister, donderdag, is er een pakketje van AB Modell gearriveerd. In maart had ik een aantal van hun nieuwe onderdelen besteld. Decals voor de omnummering van de Ge4/4 II van MDS. Het bleek dat de nummers en wapenschilden niet echt goed blijven zitten. Een aantal kabelhuisjes van de Rhätische Bahn, een aantal mededelingen borden voor de stations van de Rhätische Bahn en een 4-delige set spoorwegbomen van de RhB. Alles om zelf af te werken, dus dat gaat binnenkort gebeuren.

Vandaag aan het eind van de middag het linker gedeelte van het station Chur, waarin nu Europcar is gevestigd, getekend in AutoCad en vervolgens geplot. Daarmee zijn de laatste onderdelen van de basiswanden van het station Chur voltooid.

Kort na middernacht. De laatste onderdelen van het station Chur gister en vandaag getekend en geplot. Na het uitsnijden van alle onderdelen - een ongelofelijk aantal tot nu toe - alle muurdelen op een plaat multiplex geplakt om ze goed te kunnen airbrushen. Dat airbrushen ging niet echt soepel omdat het luchtpistool steeds dichtliep bij het spuiten van de primer. Misschien heb ik die te lang in een glazen potje bewaard? Wellicht in de toekomst kleinere hoeveelheden overgieten om de kwaliteit op peil te houden. Maar hoe dan ook, na een keer of 10 tussentijds schoonmaken staan alle onderdelen nu uiteindelijk wel in de primer. Morgen de kozijn kleur aanbrengen en daarna de basis kleur voor de muren, gebroken wit, neigend naar beige.

5 juni 2019

Vandaag maar een paar uur gewerkt om daarna weer aan het station van Chur te kunnen werken. Dit is de grootste klus in N die ik tot nu toe heb aangepakt in al die jaren. De plotter draait al een paar dagen en het geeft een voldaan gevoel als je het aantal afgewerkte onderdelen ziet stijgen. De voorzijde is inmiddels in zijn geheel geplot. Met enige moeite heb ik het op een foto vast kunnen leggen.

Na het avondeten weer verder gegaan met het CAD tekenen om ook de achterzijde te vervaardigen. Ik heb op internet een foto gevonden waar ik een indruk krijg van de achtergevel. Die is in ieder geval veel simpeler en strakker. Verder heeft een groter deel van het gebouw een verdieping, wat vanaf de voorzijde niet zichtbaar is. Dus met die informatie gewapend ben ik aan het tekenen gegaan. Inmiddels draait de plotter al weer om de kozijnen uit te snijden.

3 juni 2019

Na een hele dag plotten, had ik aan het eind van de middag vier platen met onderdelen. Omdat ik toch wel erg nieuwsgierig was of het zou lukken om datgene wat ik in mijn hoofd had te realiseren, ben ik 's avonds gelijk verder gegaan met het uitsnijden en verwerken van een deel van de onderdelen. Ik was met name benieuwd of de profielen aan de voorzijde goed te maken waren. Dus het twee laags hoogste gedeelte van het station, dat met de zuilen, heb ik als eertse in elkaar geflansd. Tegen elf uur was dat toonbaar. Ik moet zeggen, ik ben meer dan tevreden. Komende week verder met het uitsnijden en verwerken van de rest van de onderdelen. Tevens bleek aan het eind van de avond dat ik nog niet alle onderdelen had geplot. Een paar geveldelen had ik twee keer moeten plotten, hetgeen ik nagelaten heb. Verder moet ik ook nog bedenken wat ik met de spoorzijde ga doen. Dat kun je nooit of te nimmer meer zien, maar je weet nooit wat je later nog gaat doen. Dus wellicht gewoon een kale kopie van de voorzijde. Ik denk er nog over. Maar hiernaast het eerste resultaat voor het aanbrengen van de grondverf. Mooi of niet? Moet later nog wel even de lijmresten wegwerken. Zo'n macro opname is onverbiddelijk.

Gister was het te heet op zolder om prettig te kunnen werken. Daarom maar aan de slag gegaan in mijn werkkamer om de tekeningen van het stationsgebouw van Chur om te gaan zetten naar CAD tekeningen. Als eerste het oude gebouw met alle aanbouwen. Dat zijn al aardig wat delen, zoals al uit de tekening op 23 maart blijkt. De moderne uitbreiding moet ik binnenkort nog gaan uitwerken. Voor de hoofdgevel heb ik zoveel mogelijk details getekend door middel van meerdere lagen styreen. Daarmee hoop ik het beoogde effect te krijgen wat je ook op de foto's ziet: de semi-klassieke zuilen, de afwerking van de dakranden en de raamlijsten. Vanmorgen de laatste hand gelegd aan de tekeningen en ze omgezet naar plotfiles door de delen met dezelfde diktes in een file samen te voegen. Daarna de plotter aan het werk gezet. Als eerste op de 0.3 mm dikke polystyrol. Dat zijn de vensterprofielen.

Tijdens mijn dagelijkse wandeling even langs de winkel met kunstschildersbenodigheden gewandeld om een grote tube donkergroene acryl verf van Talens te kopen. Dat is vele malen goedkoper dan de Vallejo verf en je ziet het straks toch niet, het is tenslotte de ondergrond voor de grasvezels.

2 juni 2019

Met hemelvaartsdag een paar dagen met de familie op stap geweest. Na terugkomst het gipsverband aangebracht. Eerst alle onderliggende rails met kranten afgedekt en het gipsverband in lapjes van 20 x 20 cm geknipt. Vervolgens de lapjes door een schaal met een laag water halen en aanbrengen op de ondergrond. Om een goede dekking te krijgen zijn er vaak twee lagen nodig. Na drogen schilderen met een basis kleur, dat komt over een paar dagen.

29 mei 2019

De afgelopen week heel druk geweest met werk voor de universiteit. Het academisch jaar loopt op zijn einde dus studenten willen nog net even hun werkzaamheden afronden. Dus even geen tijd voor hobby activiteiten. Maar na alle drukte de woensdag toch voor 50% vrij weten te houden. Dus weer aan de slag.

Uiteindelijk toch besloten de bestrating weer van het perron te halen. Enerzijds was het met de twee lagen polystyrol net iets te dik en anderzijds wil ik toch ook de verdieping voor de railovergangen aanbrengen. Dus dat moet binnenkort opnieuw uitgevoerd worden.

Woensdagmiddag als eerste het station Preda ingebouwd. Vervolgens het rondomliggende terrein opgehoogd met triplex en daar weer een dalletje in aangebracht, zoals in de werkelijkheid. Daarna de bergen goed vastgezet, althans het horrengaas, en de glooiing plus het horrengaas aan de voorzijde aangebracht. Dus het emplacement van Preda ligt nu echt tussen de bergen. Het eerste deel is op nevenstaande foto te zien. Als het meezit gaat dit weekend het gipsverband erop en begint het ergens op te lijken.

22 mei 2019

Bestrating en belijning van het perron is goed gelukt. Bij nader inzien hadden de oversteek locaties eigenlijk verdiept moeten worden. Dan moet het dus toch nog anders. Maar in ieder geval heeft deze methode de mogelijkheden bewezen. Nog maar eens een paar nachtjes over slapen.

20 mei 2019

Afgelopen zondag het Depot Sand verder verfraaid. De binnenzijde moest nog afgewerkt worden om te voorkomen dat het licht straks door de wanden heen schijnt. Hiertoe is de Cameo plotter weer aan het werk gezet met de zelfde tekeningen maar nu op zwart etalagekarton. De uitgesneden geveldelen heb ik met lijm aan de binnenzijde vastgeplakt en de naden met zwarte verf extra afgedekt. Nu moet alleen de verlichtingsstrip nog aangebracht worden, maar daarvoor moet ik nog een keer naar De Houtloods in Den Haag.

Nadat het Depot verder was afgewerkt, ben ik verder gegaan met de omgeving van het station van Preda. De rails ter hoogte van de tunnelingang heb ik over 20 cm alvast van ballast voorzien. Straks kun je daar namelijk nog zeer slecht bij. Daarna een tunnelportaal geplaats en een aanvang gemaakt met het modelleren van de bergen. Hiervoor gebruik ik aluminium horrengaas van 1 m breed. Voor deze eerste stap heb ik eerst maar een meter gekocht. Dat was precies genoeg bleek. Het horrengaas eerst aan de korte zijde met nietjes vastgezet en daarna geleidelijk de contouren aangebracht. Het enige chalet op deze berg wordt door piepschuim ondersteund.

In de avonduren de afgelopen week de bouw van een Faller lasercut model ter hand genomen. Het station van Langwies (212121). Een prachtig model om te bouwen met heel veel details. De speciale lasercut lijm van Faller met de smalle tuit is wat mij betreft een absolute vereiste. De onderdelen zijn soms zo klein dat ze op een andere manier echt niet te verlijmen zijn. Maar wel mooi passend allemaal. Het resultaat mag er zijn.

14 mei 2019

Het eilandperron van Preda is inmiddels ook vervaardigd. Op dezelfde wijze als hiervoor beschreven heb ik eerst een kartonnen mal gemaakt van de ruimte tussen de sporen. Vervolgens heb ik de mal overgenomen op triplex en dat nauwkeurig uitgezaagd. Het triplex paste in een keer. Bij het passen bleek overigens wel dat twee lagen triplex te dik zou zijn om de passagiers nog uit te kunnen laten stappen. De deuren zouden dan niet meer open kunnen, dus dat is geen realistische oplossing. Uiteindelijk heb ik de mal nogmaals gebruikt om twee lagen van 1 mm dik polystyrol uit te snijden. Daarmee komt het perron precies op de goede hoogte. Wat ik nog overweeg is om de rand nog te voorzien van een 1.5 mm L-profiel om de witte waarschuwingsrand na te bootsen. Misschien iets te breed en te dik in vergelijking met de werkelijkheid (1.5 mm is 24 cm). Nee dat wordt hem dus niet. Ik ga proberen om straks met afplaktape een dunnere lijn te maken.

Daarnaast heb ik een eerste begin gemaakt met het plaatsen van de spanten voor de bergen. De bergen achter het station Preda beginnen licht glooiend zoals op de banner-foto boven deze pagina is te zien. Ik heb niet meer ruimte dan ongeveer tot waar de bomen beginnen. Vanuit het station Preda rijdt de trein op korte afstand al de Albulatunnel in, dus die bergen zijn gelijk relatief hoger. Deze werkelijkheid probeer ik te benaderen. Een impressie is te zien op een door mij zelf in de zomer van 2011 gemaakte foto. Ik blijf u op de hoogte houden.

12 mei 2019

Het emplacement Depot Sand is vandaag weer verder uitgewerkt. De contouren langsde inhaalsporern heb ik met de decoupeerzaag uitgezaagd. Daarmee koemen we steeds dichter bij de werkelijkheid met het Depot Sand. Vervolgens heb ik de ruimten tusen de sporen voor de locomotiefloods opgevuld met stroken triplex. Om dit goed voor elkaar te krijgen, heb ik eerst van karton 8 mallen geknipt. Na het pasmaken van de mallen heb ik deze gekopieerd op triplex om ze vervolgens met de decoupeerzaag uit te zagen (lage snelheid en geen pendelbeweging dan geen splinters). Dat leidt tot het hiernaast getoonde resultaat. De laatste strook (aan de onderzijde van de foto tussen de inhaalsporen) is ter voorbereiding op het maken van een straatspoor. Tegelijkertijd is daar goed te zien dat ik de rand van de plaat, de contouren, heb aangepast aan het verloop van het spoor, zoals in werkelijkheid en zoals eergister aangekondigd.

Wat aan de achterzijde nog te zien is, is de weg - Sandstrasse -die langgs de achterzijde van het Depot omhoog loopt gedeeltelijk langs de rechter zijgevel richting de sportvelden.

Ook heb ik vandaag een begin gemaakt met de bergen rond het station van Preda. De eerste profielen heb ik gezaagd uit 8 mm multiplex. Dit zijn de profielen die de bergen rond de ingang van de Albulatunnel hun vorm zullen gaan geven. Tot nu toe heb ik 4 profielen uit kunnen zagen. De dwarsverbindingen tussen deze profielen (voor de broodnodige stabiliteit) moeten nog vervaardigd worden, alsook het plateau voor het chalet wat daar komt te staan. Voor ik dit kon afronden, moest ik eerst nog een tripje naar de plaatselijke Gamma maken. Mijn constructielijm bleek namelijk verdroogd, dus ik had dringend behoefte aan nieuwe Bison Constructielijm.

11 mei 2019

Vandaag de loop van de rails iets gewijzigd omdat de rails niet overal even goed aan sloten. Daarna de verdeling in secties aangebracht en de bezetmelders weer aangesloten. Als laatste de sporen weer ingedruppeld met boekbinderslijm zoals op bijgaande foto nog goed te zien is. De witte rechthoekjes zijn de plekken waar de boekbinderslijm is ingedruppeld. Nu eerst even een nachtje drogen en dan kan morgen de rand van het plateau afgezaagd worden. Het Depot Sand en het gelijknamige emplacement hebben nu hun uiteindelijke vorm. Dus de aankleding kan gaan beginnen.

10 mei 2019

Gister en vandaag de doorgaande inhaalsporen bij het Depot Sand aangepast aan de werkelijkheid. Niet volledig, maar een betere benadering dan tot nu toe. De beide sporen zijn in een boog gelegd, waardoor de sporen dichter langs de locloods lopen zoals in de werkelijkheid. Inmiddels zijn de kurk railbeddingen al weer geplaatst. Het verwijderen van de kurk railbeddingen, aangebracht met de kurklijm, gaat boven verwachting goed. Dat bespaart een heleboel kosten, want de railbedding is gewoon opnieuw te gebruiken. Zoals op de foto te zien is, lopen de sporen nu dichter langs het Depot. Niet 100% exact gelijk aan de echte situatie, maar een betere benadering van de werkelijkheid. Hiervoor wordt morgen de rand van het plateu nog afgezaagd volgens de contouren van het spoor, zoals in het echt. Rechts daarvan wordt dan straks de rivier vorm gegeven.

8 mei 2019

Als eerste vanochtend maar eens langs de houthandel. Daar hadden ze triplex van 3.6 mm op voorraad. Met twee platen van 60 x 122 cm ben ik weer naar huis teruggekeerd. Voordat ik echter aan het uitmeten van het triplex begon, heb ik toch het emplacement van Depot Sand nog een keer aangepast. Op de foto die naast de tekst van 3 april staat afgebeeld, zie je dat het eerste spoor dat niet in de loods eindigt, veel eerder tegen het stootblok eindigt, ver voordat de loods begint. Verder blijkt uit die foto dat het doorgaande spoor veel dichter bij de loods loopt dan ik tot nu toe had aangenomen. Een scherper beeld komt naar voren uit de hiernaast geplaatste foto. Het lijkt er dus op dat ik de inhaalsporen van de doorgaande lijn naar Arosa ter hoogte van het Depot Sand nog moet verleggen. Dat wordt dus nog een klusje voor de komende tijd.

Inmiddels had ik wel al de bodemplaat voor de locomotiefloods gezaagd. Als je het triplex op de kurkrailbedding afsteunt, dan komt bovenkant plaat keurig gelijk met bovenkant rails. Dus dat wordt de te volgen aanpak. Een eerste foto van de nieuwe grondplaat staat hiernaast.

7 mei 2019

Vanavond heb ik de laatste hand gelegd aan het Depot Sand. De overhangende dakdelen zijn met witte platen bedekt. Verder zijn er twee schoorstenen geplaatst en de afdaken bij de achterdeuren zijn afgewerkt. Hier laat ik het bij. Uiteindelijk ben ik meer dan een maand bezig geweest met het Depot. Als ik het tekenwerk meereken is het zelfs ruim anderhalve maand. Maar ik ben blij met het uiteindelijke resultaat. Nu eerst maar weer eens even iets anders aanpakken.

Morgen ga ik de eerste stap zetten op weg naar de verdere afwerking van het Depot Chur Sand. Als eerste ga ik hoogstwaarschijnlijk de ruimten tussen de sporen met triplex plaat op hoogte brengen. Kijken of dat wil lukken. Vanaf het kurk gemeten moet ik 3 mm omhoog. Vanaf de multiplex onderlaag is het 6 mm. Met 3 mm triplex dacht ik dit op te gaan lossen in twee stappen. Morgen meer.

6 mei 2019

Ook de afdakjes en de aanbouw bij de achterdeuren zijn nu gereed. Wat nog rest zijn de schoorstenen op het dak en de onderzijde van de daken bij de voor en achtergevel. Die zijn in het echt wit. Daar ga ik nog wat aan doen en dan verklaar ik het Depot Sand voor gereed. Foto's volgen binnenkort.

5 mei 2019

Het golfplaten afdak en de deuren van het Depot Sand zijn nu gereed. Dat was best een klus om de raampjes in die deuren goed voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk was dat dus weer gewoon een kwestie van geduld. Iedere avond een deur uitsnijden, dan komt het uiteindelijk voor elkaar. De deuren zijn gemaakt uit Slater plaat met plankenmotief. Transparant polystyreen is gebruikt om de achterzijde te verstevigen en als glas vervanger. Zoals op deze foto is te zien had ik de lijm gelijkmatiger aan moeten brengen. Maar een verfje lost dat tezijnertijd wel weer op.

Alle deuren zijn draaibaar. Ik was namelijk eerst van plan servobediening op de deuren te monteren, maar daar is in het huidige ontwerp te weinig ruimte voor. Je zou dan 6 servo's moeten monteren en dat ging dus uiteindelijk echt niet passen. De scharnieren zijn gemaakt van 1 mm diameter messing buis die met 2-componentenlijm aan de deur is vastgekit. Door dit messing buisje gaat een messingdraad van 0.5 mm diamter en dat wordt boven en onderaan de deurkozijnen bevestigd door middel van polystyreen houdertjes. Dit werkt allemaal prima, al was het al met al wel een ernstig priegelwerkje. Hiernaast een compilatie van de diverse stappen en het eindresultaat. Rechtsonder de helft van de deuren na het uitsnijden. Rechtsboven de deuren voorzien van messing scharnieren staan te drogen. Links, 6 van de 12 deuren gemonteerd.

1 mei 2019

Sinds afgelopen zondag ben ik bezig geweest, in de vrije uurtjes, met het bouwen van het transformatorstation dat aan het Depot Sand vastzit. Op de foto's (zie 20 maart 2019) is dit gedeelte van het gebouw redelijk goed zichtbaar. Op basis van de afmetingen van het reeds gebouwde depot was dit tamelijk vlot uitgemeten, omgerekend en getekend. Het gebouw is wederom voorzien van een plat dak en dat heb ik deze keer bedekt met watervast schuurpapier, korrel 240, als imitatie van een asfalt dakbedekking. Dat oogt goed en zo heb ik een behoorlijke varieteit aan daken. Het bewijs staat op de foto hiernaast. De volgende gebouwen zijn de werkplaatsen en de schuren langs het spoor. Dat komt de komende tijd. En niet te vergeten het golfplatenafdak boven de toegangsdeuren van de loods.

27 april 2019

Deze week zo af en toe wat aan het depot gewerkt. Ik heb onder andere de daklichten gefabriceerd, het platte dak rond de daklichten van grind voorzien en alle daklijsten aangebracht. Tenslotte ook nog 11 kleine dakkapellen en een grote dakkapel vervaardigd. Daarmee is het grote constructiewerk aan het depot Sand voltooid. Wat nu nog moet gebeuren zijn de grote deuren aan de voorzijde, het afdak boven de voordeuren, een dakje boven de rechter achterdeur en een ombouw rond de linkerachterdeur. Dan de regenpijpen nog misschien.

Het Depot Sand op het gelijknamige emplacement

Op de bijgaande foto staat het depot op zijn uiteindelijke plek. Het hele gebouw gaat nog 6 mm omhoog, want de onderzijde komt gelijk met bovenzijde spoorstaaf.

21 april 2019

Vandaag de hele dag aan de tuintafel de kleine klusjes zitten doen aan de onderbouw van het depot. Raamkozijnen geplakt, deurpanelen aangebracht, kozijnen geverfd en geplaatst, dakranden gemonteerd, asfalt dakbedekking geplaatst, het pannendak uitgemeten en geplaatst. Het begint er nu aantrekkelijk uit te zien. Op het lage gedeelte komt straks nog grind, maar voordat dat wordt aangebracht moet ik eerst de daklichten nog fabriceren. Verder moeten ook de zeven dakramen nog in het pannendak geplaatst worden en een dakkapel aan de andere kant. Dus klaar is het voorlopig nog niet, maar vandaag wel een aantal grote stappen gezet.

20 april 2019

Na eerst wat klussen in en om het huis, weer verder met plotten en airbrushen. Alle grote onderdelen van de rechter zijkant en de achtergevel zijn inmiddels uitgesneden, in de primer gezet en ge-airbrusht. Waar ik nu nog mee bezig ben zijn de hardstenen kozijn randen. Voorbereiden met de Cameo en uiteindelijk met de hand allemaal uitsnijden. Dit is de gekozen oplossing voor de styreen van 0.5 mm dik. En dat werkt heel bevredigend. De resultaten zijn op deze manier duidelijk beter en fijnere details kunnen automatisch geplot worden.

19 april 2019

Goede vrijdag. Met de muziek van Bach's Mattheus Passion op de achtergrond, ben ik vandaag weer verder gegaan met de bouw van Depot Sand. Als eerste de diverse onderdelen, totaal 5, van de rechter zijwand gefreesd. Een foto van het Silhouette Studio scherm staat hiernaast. Op het scherm ziet u de vijf onderdelen van de rechterzijwand. Deze 0.5 mm dikke onderdelen zijn toch met de Cameo gefreesd. Op de stand 20/1/33/10 geeft dat een heel bevredigend resultaat met het diepsnijdende mes, dat slecht een geringe nabewerking (met het mes met de hand) vereist. Ik heb de Silhouette nu aan de iMac gekoppeld, omdat de PC weer naar de zolder is verhuisd om de Profiler aan te sturen. Na het frezen/plotten de kozijnen afgeplakt en alles in de primer gezet. Ook de voorzijde van het gebouw in de primer gezet, zodat ik morgen de kozijnen kan verven en daarna alles in elkaar kan zetten. Voor de achterzijde van het rechtergedeelte zijn nog wat binnenwanden nodig, maar dat zijn simpele rechthoeken, die ik van plan ben met de hand te vervaardigen.

Als voorlopige tussenstand hierbij een foto van de proefpassing op het emplacement van het gedeeltelijk vervaardigde Depot Sand. Het begint echt ergens op te lijken. Morgen hoort en ziet u meer van de voortgang.

De halfvoltooide versie van het Depot op locatie

18 april 2019

Deze week uitvoerig bezig geweest om de bediening van de Cameo plotter onder de knie te krijgen. Het gebruik en de software is eigenlijk heel vanzelfsprekend, zeker als je al gewend bent om met CAD programma's te werken. Wat uitgezocht moest worden in meer detail is het gebruik en het effect van de verschillende messen. Ik heb drie verschillende messen aangeschaft: een automatisch instelbaar mes, een diepsnijdend mes en een extra sterk mes. In eerste instantie heb ik een lijn van 50 mm trachten te snijden. In drie verschillende materiaal diktes styreen: 0.3 mm, 0.5 mm en 1.0 mm. Met styreen zoeken we wel de grenzen van het apparaat op. 0.3 mm gaat goed. Wel met de hoogste druk (33) en vervolgens met verschillende snelheden en verschillende herhalingen. De beste resultaten krijg ik met snelheid 1 en een mesdiepte van 8. Het automtische mes werkt overigens beter dan het diepsnijdende mes. bij 0.5 mm krijg je een redelijke sneede, maar je kan het materiaal met geen enkele instelling helemaal doorsnijden. Dus is mijn oorspronkelijke uplan van aanpak toch het juiste. Ik heb de Cameo gekocht om de laag van de kozijn verdeling te plotten en dat werkt dus goed. Een dikte van 0.3 mm styreen is in werkelijkheid een dikte van de kozijn roeden en randen van 48 mm. Dat is al behoorlijk aan de maat. De andere diktes blijf ik met de Profiler frezen. Precies zoals het plan was.

Dat betekent dat ik de Profiler voor het eerst in ruim twee jaar weer in bedrijf genomen heb. Dat was weer even checken hoe het ook weer ging, maar dat leverde weer snel resultaat. In vergelijking met de Cameo maakt de plotter wel een ongelooflijke hoeveelheid lawaai. Maar goed de eerste resultaten zijn tevredenstellend, zoals uit bijgaande foto is op te maken.

13 april 2019

Gister is de Cameo plotter gearriveerd. Dus u hoeft zich niet af te vragen wat ik vandaag gedaan heb. Ik ben begonnen met het plotten van de zijkant van Depot Sand. In eerste instantie was ik van plan om alleen laag 2, de gedetailleerde kozijnen, met de Cameo plotter te maken en de rest met de Profiler, maar vandaag eerst maar eens gekeken hoever ik met de Cameo plotter kan komen. Om dit te gaan doen, vanochtend als eerste een tripje gemaakt naar de Loosduinsekade, naar de Houtloods, om een voorraad styreen in te slaan. Daarnaast nog wat andere nuttige zaken als dakpannen en dakleien en brugleuningen ingeslagen. Beter mee verlegen dan om verlegen zeg ik altijd maar.

Het resultaat van de eerste Cameo acties is hiernaast te zien. Dat ging verrassend goed, gewapend met de resultaten van Tulpendaal (Joke) van de Westlandbaan op BeneluxSpoor.net. Van haar heb ik de instellingen gekopieerd en daarmee kon ik direct 0.3 mm styreen plotten. Dat ging uitstekend, zoals op de foto's te zien is. De 0.5 mm en dikkere styreen moet ik echt met de Profiler blijven doen. Want dat kost teveel materiaal en moeite met de Cameo plotter. Zoals uit de tweede foto blijkt staan alle onderdelen van de linkerzijkant van Depot Sand inmiddels in de Valleyo grijze primer (aangebracht met de airbrush).

Het onmiddellijke voordeel van de Cameo plotter is dat de plotter files accepteert in het .DXF format en dat wordt direct door A9CAD ondersteund. De stap via BOcncV2 is vanaf nu dus niet meer nodig. Dat betekent wel dat ik in A9CAD zeer goed moet opletten dat er geen vreemde punten achterblijven, want dat verstoort de plot op een rampzalige manier (er worden dan lijnen gefreesd/geplot van het startpunt naar deze punten). Alle punten moeten dus met de lijnen te maken hebben, anders gaat het mis. Dus punten buiten de lijnen moeten daarom voor het plotten verwijderd worden.

Al met al betekent dit dat de bouw de volgende fase is ingegaan. Ik ben begonnen met het ontwerpen en bouwen van de scenery. Het testen zet ik nog wel een tijdje voort, want nu kan ik overal nog goed bij, dus voordat dat niet meer het geval is, wil ik graag alle onvolkomenheden uit de baan verwijderd hebben.

10 april 2019

Vandaag weer mijn wekelijkse vrije dag van de universiteit. Ik werk maar 80 %, maar meestal gaat die dag toch op aan werk. Vandaag echter een uurtje of zes aan de hobby kunnen besteden. Besloten maar weer verder te gaan met de tekeningen van het depot Chur Sand. Op 3 april heb ik beschreven hoe ik de basis vervaardigd heb. Dat is echter slechts een van de vijf lagen. Achter de basis komen de kozijnverdelingen en daarachter het vensterglas. Op de basis komt de structuur van de muur en de omrandingen van de kozijnen. Ik heb een foto van het A9CAD scherm gemaakt om het te verduidelijken. Van boven naar beneden de structuur op de muur (laag 4), de basis (laag 3), de kozijnen (laag 2) en de buitenzijde van de kozijnen (laag 5). Laag 4 en 5 zijn eigenlijk twee delen in het zelfde vlak. Maar ik dacht dat het zo duidelijker was. En laag 1 is vanzelfsprekend het transparante vensterglas. Vandaag heb ik in totaal 3 van de 4 zijden uit kunnen werken. De rechterzijde moet nog gedaan worden.

Gister en eergister zijn ook de extra camera's gearriveerd (opnieuw in twee leveringen!). In totaal staan er nu 9 camera's op de baan, 8 vaste en 1 mobiele. De overzichtsmonitor is dus aangepast op dit aantal. In het midden de mobiele camera, de machinistpositie. En daaromheen heb ik zo logisch mogelijk de verschillende schaduwstations en passeerstations gerangschikt. Dus van links naar rechts en van boven naar beneden heeft u hier een blik op: Untervaz, Landquart-Nord, Landquart-Sud, Spinas-Ost, Machinist, Spinas-West, Spiraal in, Luen-Castiel en Muot. Een van de schermen geeft een duidelijk ander kleurbeeld. Dat is vanwege de infrarode LEDs die daar al in werking zijn. De praktijk zal leren of deze rangschikking voldoet of dat een andere volgorde handiger is. Hier moet ik het hoe dan ook mee doen, want meer poorten heb ik niet.

7 april 2019

Gister en vandaag de tijdelijke fixaties verwijderd: gister de rails ingedruppeld met lijm en vandaag de schroeven verwijderd. Daarna weer uitgebreid getest om te zien of alles nog steeds goed functioneert. Dat was het geval, dus we kunnen nu de conclusie trekken dat de modelbaan wat betreft rails en functionaliteit gereed is. De komende jaren wordt de focus dus gericht op de scenery: landschap en aankleding. Qua aankleding zou ik kunnen beginnen in Preda (zie foto), omdat daarvoor alle gebouwen al klaar zijn of ik begin met Chur Sand omdat ik daar de eerste nieuwe gebouwen nog voor moet bouwen. Zoals u begrijpt, ik ben er nog niet uit.

Inmiddels heb ik nog wel 3 extra camera's besteld om de passeerstations op de hogere niveaus ook in de gaten te kunnen houden, zowel Muot als Luen-Castiel. Dit kostte wat meer moeite omdat mijn voorkeurs camera's, de DLink DCS-930L uit productie genomen is. Ik heb er nog een kunnen vinden op Internet. Voor de overige 2 heb ik de DCS-932 gekozen, met nachtvisie, wat voor die posities waarschijnlijk wel handig is.

Voor de bouw van de extra gebouwen in de komende jaren, heb ik besloten ook nog een Cameo Silhouette 3D plotter aan te schaffen. Ik hoop daarmee de fijnere details, de ramen en deuren van de diverse gebouwen, eenvoudiger en beter te kunnen printen. Hetzij in polystyreen met een dikte van 0.25 mm hetzij in vinyl.

5 april 2019

De foto van het Koploper bedieningspaneel op 25 februari heb ik vandaag vervangen door een meer instructief exemplaar. Nu een foto geplaatst van het scherm met drie treinen in beweging (rood/geel). Een meer realistische weergave. Dat betekent ook dat ik momenteel met 3 treinen aan het testen ben. De meest voorkomende problemen zijn dat de Kato Ge4/4 III te vaak uit de wissels lopen. Een kleine oneffenheid leidt al tot dit gevolg. Dus alleen door veel te testen kan ik dit oplossen. Daarnaast zijn er hier en daar nog punten waar de raillassen niet genoeg contact maken. Dus als een van de locomotieven hapert, zet ik al het verkeer stil en ga ik de naastgelegene raillassen met een speciale tang aanknijpen. Dit werkt naar tevredenheid en geleidelijk aan rijden de locomotieven bijna probleemloos rond. Nog een paar dagen, dan kan ik de tijdelijke fixatie van de rails gaan vervangen door boekbinderslijm. Een behoorlijke klus: een druppel elke 10 cm op een totale lengte van 160 meter! Inderdaad dat zijn 1600 lijmdruppels. Ik laat u weten hoe ik gevaren ben.

3 april 2019

Het was alweer enige tijd geleden dat ik me met CAD tekenen heb beziggehouden. Dus de kennis moest weer even opgefrist worden. Onder de tab "Handleiding" is het onderwerp Huizenbouw te vinden. Na het voorbereidende tekenwerk in Valbella (CH), ben ik eerst de tekeningen gaan uitwerken in A9CAD. Een redelijke handleiding heb ik gevonden op het internet. Tot nu toe had ik het zonder gedaan, maar ik heb me gerealiseerd dat er meer functionaliteit in het programma zat, die het tekenen behoorlijk kunnen vereenvoudigen.

Met die kennis gewapend ben ik eerst alle buitenwanden gaan tekenen. Na het tekenen van een gevel deel, print ik het uit op 115 grams papier, hetzelfde waar ik op getekend heb, om straks een papieren model te kunnen maken. Bij het printen moet je er wel rekening mee houden dat de schaling uit staat en dat de printing units en drawing units allebei op 1.0 mm staan. Dan komt het op papier zoals het bedoeld was. Op deze manier heb ik totaal 4 files aangemaakt: voorgevel, achtergevel, zijgevel links en zijgevel rechts. De laatste bestaat uit 5 delen. Vervolgens met de papiersnijder en de schaar de tekeningen nauwkeurig uitgeknipt, met aan de uiteinden van de zijgevels steeds een korte plakstrook om de delen aan elkaar te kunnen lijmen.

Daarna is het gewoon een beetje fröbelen. De kleuterschool is uiteindelijk toch de meest waardevolle opleiding. En zo heb ik dan een model van het model in elkaar gezet. Daar heb ik vervolgens provisorisch nog een puntdak en een plat dak aan toegevoegd om een goede indruk te krijgen van het gehele gebouw, voor ik aan het tijdvergende plotten begin.

De eerste stap hierna is een proefplaatsing op de baan om te zien of de maatvoering wel correct is en ik geen rare verschaling heb toegepast. Het geheel kwam redelijk goed uit de verf, al zeg ik het zelf. Het enige wat me opviel was dat de voorgevel (en dus ook de achtergevel) iets te plomp overkwam. Bij nameting van de dakhelling ten opzichte van de foto's bleek de helling van het dak van het model een graad of 8 te laag. Dat zal ik in de uiteindelijke plotversie nog aanpassen. Bij nader inzien blijkt dat ook al op de tekening, die ik op 20 maart heb getoond van de voorgevel. Verder klopte alles redelijk.

Nu moet ik alleen nog opnieuw een wijziging doorvoeren aan het emplacement van Sand: de laatste drie opstelsporen zijn namelijk korter dan de eerste drie. Dus die moeten binnenkort nog even aangepast worden. Een tweetal foto-impressies is hierbij gevoegd.

30 maart 2019

Het testen gaat nog steeds door. Inmiddels durf ik het af en toe aan om met meerdere locomotieven te rijden. Ook dat gaat goed. Maar er zijn zoveel mogelijke routes dat het uitgebreid testen echt nog heel veel tijd gaat kosten. Inmiddels zijn ook de rijtuigen die ik vlak voor de kerst van binnenverlichting heb voorzien afgeregeld. Het soepel laten draaien van de wielassen in de nieuwe lagers vroeg nog wat aandacht. De stam rijdt nu vrolijk mee, zoals uit de korte video blijkt.

Tot slot voor vandaag nog een overzichtsfoto van het Depot Sand. Deze sfeer zou ik heel graag willen realiseren op mijn modelbaan. In hoeverre ik deze sfeer kan weten te vatten, wordt een vraag voor de komende jaren.

23 maart 2019

Vanmiddag het baanplan geactualiseerd. Het emplacement van het station Chur is aangepast alsmede het emplacement van depot Chur Sand. De rest van de dag is het testrijden in volle hevigheid verder gegaan.

Baanplan 23 maart 2019

Tijdens mijn vakantie, het was echt heel vaak slecht weer, heb ik ook de voorzijde van het oude gedeelte van het station Chur getekend. De manier waarop ik dat normaalgesproken aanpak is eerst op basis van een groot aantal foto's een schets maken van de lay-out. Niet exact op schaal, maar gevoelsmatig in de juiste proporties. Daarna ga ik deel voor deel de exacte verhoudingen en maten toepassen. Zo ontstaat gaandeweg een gebouw van min of meer de juiste verhoudingen. De aantekeningen voor deze vervolg stappen zijn al op de ruwe schets te zien evenals de maatvoering van de belangrijkste terugkerende onderdelen, ramen en deuren.

Facade Bahnhof Chur

Een eerste aanzet heb ik ook al gemaakt voor de nieuwbouw extensie met de toegang, de onderdoorgangen en de winkels. Aan die zijde zijn ook de vertreksporen van de trein naar Arosa. Een impressie bij avond geeft de situatie aardig weer. Ook dat deel is in ruwe aanzet reeds geschetst. De maatvoering, zoals hierboven beschreven, moet echter nog in detail uitgewerkt worden.

Om een idee te krijgen van de dimensies heb ik de volgende maten uit de satellietfoto's gehaald (GoogleMaps). Het oude gedeelte van het stationsgebouw - een samenstelsel van diverse bouwdelen -is ongeveer 106 meter lang en tussen de 13 en 18 m breed. Het nieuwe gedeelte - de extensie met het rode dak aan de rechterzijde - is totaal ongeveer 98 m lang en 20 m breed. Een perronoverkapping (wit) steekt vervolgens nog 28 m uit richting het noordoosten. De vrijstaande perronoverkapping (de lange witte strook) voor het stationsgebouw is 122 m lang. Dit betekent dus dat de totale lengte van mijn model in schaal N (inclusief overkapping) 145 cm wordt bij een breedte van 12.5 cm. Dat wordt dus een aanzienlijke klus, maar het past prima in het oorspronkelijke ontwerp van de stad Chur en het emplacement in model.

De overkapping aan de zuidwestzijde wil ik gaan samenstellen uit 2 tot 4 Fallerbouwpakketten. Deze overkapping is op de modelbaan nodig om de treinenloop naar de schaduwstations aan het oog te onttrekken.

20 maart 2019

De afgelopen tijd ben ik weer 15 dagen in Zwitserland geweest om te skiën. Niet al te mooi weer, maar fantastische sneeuw en ongelooflijk veel. Als het echt te hard aan het sneeuwen was, heb ik wat nader onderzoek gedaan op het internet naar het depot Sand. Onder andere heb ik een hele verzameling foto's gevonden van een model gebouwd in karton in H0 door J. Zegers en gefreesd in hout door Krusla (op deze pagina naar onder scrollen en dan vindt u het). Ook heb ik op Flickr een verzameling foto's gevonden van het depot gefotografeerd van alle zijden. De combinatie van de drie sets heeft me in staat gesteld een goed model te tekenen in schaal N. Dit model moet nog overgezet worden in CAD maar dat komt binnenkort.

Bij het tekenen kwam ik erachter dat ik het emplacement van mijn depot te ruim had opgezet. Daarmee zou het model van het depot veel te breed worden. De voorzijde ziet er uit als op nevenstaande tekening. Het smalste wat ik met Minitrix rails kan maken is een hart-hart afstand van 33.6 mm. Dus die maat heb ik gekozen voor de uiteindelijke hart afstand van de grote toegangsdeuren. Dit betekende dus wel dat na thuiskomst het emplacement van het depot afgebroken moest worden en opnieuw aangelegd. Het is nu niet alleen veel slanker geworden, maar ook veel smaller. Ziet er eigenlijk veel beter uit (zie foto hiernaast en vergelijk met foto op 31 januari 2019). Daarmee heb ik, om niet nog meer wissels aan te hoeven schaffen, een set overloopwissels in het station Chur opgeofferd en een andere set omgekeerd, van een overloopwissel met twee linkerwissels naar een met twee rechterwissels. Dit heeft geen grote invloed op de treinenloop. Eigenlijk waren beide sets een extraatje, niet echt nodig. Het baanplan zal een dezer dagen hierop aangepast worden.

Ook is het testrijden de laatste maand uitgebreid voortgezet. Langzamerhand zijn de meeste onvolkomenheden eruit, al ontdek ik iedere keer wel weer iets wat verbetering behoeft. Maar daarom doe ik het ook. Wat zijn de zaken die ik zoal ontdek? Verkeerd om aangesloten wissels, verwisselde bezetmelders, slechte soldeerverbindingen aan de rails, vervuilde railstukken, zwakke raillassen om zo maar wat te noemen. Geleidelijk aan wordt dit allemaal opgelost en rijden de treinen inmiddels redelijk zorgeloos vol automatisch. Hiervoor heb ik inmiddels ook de allerlaatste versie van Koploper 9.4 build 9 gedownload. Dit na het schokkende bericht van het overlijden van Paul Haagsma (Pahasoft). De modelspoorders zullen hem missen.

25 februari 2019

Vandaag een iets langere uiteenzetting van de perikelen waar ik de laatste paar weken (vanaf begin januari) mee geworsteld heb. Dit om als leerervaring voor collega bouwers te dienen. Modelbouw gaat namelijk niet altijd van een leien dakje. Zeker niet als je zo'n ambitieuze baan in ontwikkeling hebt als ik. Doe er uw voordeel mee.

Met de laatste twee BMD16N-SD decoders, waarvoor ik de printen heb aangeschaft via Huib Maaskant en vervolgens een paar maanden geleden gebouwd (zie 25 oktober 2018), had ik nu wat problemen. Alle eerdere decoders (ik heb er nu totaal 6) heb ik altijd zonder problemen gebouwd en in gebruik genomen maar met deze twee had ik echte problemen. De bezetmelding werkte wel, maar ging niet meer weg. De volgende stappen heb ik genomen gedurende de laatste paar weken:

    - Ik heb inmiddels alle IC’s al vervangen maar zonder resultaat.
    - Na rondsnuffelen op het BeneluxSpoor forum heb ik ook geprobeerd of het via LocoNet beter ging, maar dat blijft hetzelfde.
    - Het probleem zit niet in de bedrading naar de rails, want als ik de nieuwe decoder vervang door een eerder gebouwde dan werkt die op dezelfde positie zonder problemen.
    - Ik heb getest volgens de methode van Huib Maaskant (zie figuur van Huib hiernaast) en dan zie ik op de Intellibox II de bezetmelder aan gaan, maar ook niet meer uit. Net zoals in Koploper, dus het is geen Koploper probleem.
    - Ik heb de BC517 (BCX38C) vervangen omdat ik er vanuit ging dat die de hoog/laag schakeling (het vrijgeven van de bezetmelding) voor zijn rekening neemt.
    - Kabels heb ik ook al vervangen, maar dat maakt geen verschil. Iedere kabel langer dan 20 cm is nu een UTP Cat5 kabel.

Zo heb ik geprobeerd stap voor stap de problemen te lijf te gaan. Maar afgelopen zondag zat ik met mijn handen in het haar. Ik heb tenslotte de nieuwe decoders elk apart aan de IB aangesloten. Geen verdere bezetmelders en ben de IC’s stuk voor stuk en stap voor stap gaan uitwisselen. Daarmee verdween wel een deel van de problemen (dat ik teveel bezetmelders zie), maar de bezetmeldingen kwamen nu wel binnen, maar werden vervolgens niet meer opgeheven. Daarvoor moest alles (UTP kabel ) los en Koploper gereset worden. Dus toen uiteindelijk maar een e-mail gestuurd aan Eddy de Boer. Eddy wordt door Huib de helpdesk voor BMD16N-SD genoemd. Ik heb hem mijn probleem voorgelegd en gevraagd of hij een advies had. Dat advies kwam bijna per kerende post. De BC517 is precies omgekeerd gepoold als de BCX38C. Dus waar de BC517 collector, basis en emitter heeft van links naar rechts is dat voor de BCX38C emitter, basis en collector. Dit had ik me dus niet gerealiseerd. Dus na dit bericht twee nieuwe transistoren uit de voorraad opgedoken en volgens bovenstaand advies vervangen. Daarmee was het probleem opgelost. Wauw, dat lucht op.

Nu alleen nog de wissels van Chur Sand aansluiten en dan kan het automatisch proefrijden, afstellen, fout zoeken en testen beginnen. Proef gereden heb ik natuurlijk al wel, maar niet onder besturing van Koploper. Voor ik verder ga met het verlijmen van de rails en het verwijderen van de tijdelijke fixaties, wil ik wel weten of alles soepel kan rondrijden. Dus dat wordt testen met verschillende locomotieven en configuraties en dat zal wel enige tijd vergen. En dat betekent ook dat ik mijn ongeduld om weer verder te gaan onder controle zal moeten houden.

De komende weken zal ik wel voorzichtig beginnen te denken over de bouw van het station van Chur en het depot van Sand. Ik denk erover om het station van Chur via kitbashing uit een aantal andere stations samen te stellen. Maar misschien besluit ik toch wel om het geheel zelf te ontwerpen en te bouwen. Dat gaat zeker gelden voor het depopt, maar wellicht met gebruikmaking van wat onderdelen uit bestaande bouwdozen.

Om toch wat aan bebouwing te doen (....hoezo ongeduldig?) hierbij een foto van de eerste proefplaatsing van de bebouwing van Preda. Het eerste huis op de berg achter het station komt er nog bij en dan is de bebouwing van Preda compleet. Ik denk er op dit moment aan om de aankleding van de baan vanaf Preda aan te pakken, vandaar deze proef.

14 februari 2019

Het is zover. Dat heeft even langer geduurd dan ik had voorspeld/gehoopt op zondag, omdat het draad zondagmiddag echt op was. Maar Electronicashopping leverde snel en dinsdagavond kon ik weer verder. Gister dan uiteindelijk de eerste echte mijlpaal bereikt: de treinen rijden rond en worden gedetecteerd. Dus dat deel is voor elkaar. De volgende stap is te checken of daadwerkelijk alle 160 bezetmeldpunten functioneren. Daarna worden dan vervolgens de resterende 34 wissels aangesloten. Dat vergt ook nog wel even, maar er is in ieder geval voortgang. Nu dus eerst maar een paar dagen testen. Een foto die deze mijlpaal goed representeert heb ik hiernaast geplaatst. Dit is maar 1 van de 4 electronicapanelen (de derde van vier), maar zoals te zien is probeer ik het geheel redelijk overzichtelijk te houden met stickers, kabelmarkers en kabelgoten. Tot nu toe werkt dat naar tevredenheid.

10 februari 2019

Deze week een paar dagen vrij genomen om voortgang te maken met de bouw. Alle bestelde items zijn op tijd gearriveerd, dus er kunnen meters gemaakt worden. Dat was het idee, maar helaas zat er het een en ander wat tegen. De eerste dag ging het zeer voorspoedig. Het emplacement van Preda is volledig aangesloten en de verbinding van Preda via Naz naar Muot inclusief Muot zelf is op die dag gerealiseerd. In de avond proef gereden en dat verliep als een zonnetje. Door die ervaring gesterkt ben ik de volgende dag voortvarend aan de slag gegaan om het emplacement van Langwies en de verbinding naar Luen-Castiel te realiseren (zonder tussentijds te testen). Dat verliep zonder al te veel problemen al was de bereikbaardheid van de diverse onderdelen wel iets lastiger dan gehoopt. Dezelfde avond geprobeerd proef te rijden, maar dat ging dus absoluut niet. Kortsluiting! Waar dat zat, geen idee. Een paar uur bezig geweest zonder resultaat. Als gevolg daarvan de hele nacht slecht geslapen. Waar zit het probleem, hoe kom ik hier achter? De volgende dag in alle rust stap voor stap het probleem aangepakt. In eerste instantie zonder resultaat. Daarna alle verbindingen van de dag ervoor weer ongedaan gemaakt en vervolgens stap voor stap alles weer aangesloten en stap voor stap getest. Aan het eind van deze route bleek het probleem in een wissel, Minitrix 14955, te zitten. Kortsluiting in de wissel. Na een snelle chirurgische ingreep de kortsluiting verholpen en toen kon ik weer verder. Na in totaal 3 dagen ben ik gevorderd tot aan het locomotiefdepot Sand. Een zichtbaar bewijs hiervan is de 644 in Langwies op doorreis naar Sand (de verlichting brandt als bewijs). Vanaf daar ga ik dus morgen weer verder. Ik heb een vage hoop om morgen de baan geheel aangesloten te krijgen, maar de aanlsuitdraden raken langzamerhand wel op. Dus vanavond maar 400 meter in twee kleuren bijbesteld.

3 februari 2019

Zaterdagochtend 2 februari wat onderzoek verricht op internet om de aanleg van straatspoor te doorgronden. Op BeneluxSpoor heb ik wat nuttige links gevonden in de Encyclopedie. Op basis daarvan maar besloten om de aanleg met behulp van DAS klei te gaan realiseren. Dus hiervoor een mal gevonden en de benodigde DAS klei. Dus gistermiddag nog een aantal bestellingen gedaan: 1) DAS klei voor het straatspoor (bol.com), 2) een mal om het straatspoor goed tussen de railstaven aan te brengen (RailNScale) en 3) de laatste 13 wisselaandrijvingen (5 rechts en 8 links, Conrad.nl).

Gistermiddag is via post.nl de nalevering van de Faller kurk railbeddingen al gearriveerd. Ik had toen net besloten met de werkzaamheden te stoppen. Dus op zondag als eerste de laatste railbeddingen aangebracht.

De afgelopen drie dagen ongelooflijk hard gewerkt. Heel veel taken afgerond: alle kurkbeddingen zijn aangebracht; alle aansluitingen van alle secties zijn gesoldeerd; alle wisselaandrijvingen zijn uitgefreesd in de onderplaat; en alle aansluitingen zijn van aansluitstrips voorzien. Als je het zo op een rijtje zet, klinkt het niet erg indrukwekkend, maar geloof me, het waren drie dagen van hard doorwerken. Ik ben nu op het punt aangeland dat al het voorbereidende werk volbracht is en nu moeten alleen nog de aansluitingen naar de electronicapanelen gerealiseerd worden. Dat zal overigens nog steeds een paar dagen werk betekenen, ruw geschat gaat het namelijk om 180 aansluitingen, die nog gerealiseerd moeten worden. Dus daar ben ik nog wel even mee bezig, maar dan kunnen we ook voor het eerst een echte ronde maken. Dus de eerste echte mijlpaal, het rondrijden van de treinen komt nu echt in het zicht. Een overzichtsfoto gaat hierbij.

2 februari 2019

Zoals al aangekondigd, had ik net 4 meter railbedding te kort. Midden boven op de foto is te zien dat alleen de toegang van het emplacement van Chur naar het straatspoor nog van bedding voorzien moet worden. De nalevering is al onderweg volgens de leverancier, dus volgende week kan dit afgerond worden. Vandaag waar mogelijk wisselaandrijvingen inbouwen en daarna de elektrische aansluitingen verder afmaken.

31 januari 2019

Voortgang is traag, maar er is dan ook een hoop werk te verzetten. Inmiddels is de kurk railbedding aangebracht tot en met Chur Sand. Het enige deel wat nu nog gedaan moet worden, ongeveer 8 meter in totaal, is het baangedeelte van Chur Stadt naar de voorzijde van het station Chur. Dat heb ik nog even voor me uitgeschoven om dat ik dat, conform de werkelijkheid, eigenlijk in straatspoor wil uitvoeren en daar ben ik nog niet echt uit hoe ik dat zal aanpakken. Het zijn namelijk best wel wat lengtes, dus hoe doe je dat netjes? Daarnaast heb ik ook nog maar 4 meter railbedding op voorraad en 4 meter uitstaan als nalevering. Dus daar moet ik nog even op wachten. Hoe dan ook demping zal geen kwaad kunnen, dus de kurk railbedding wordt in ieder geval aangebracht, heb ik besloten. Dus daar ga ik morgen vroeg mee beginnen. Daarna denk ik dat ik een begin ga maken met de aansluitingen (het trekken van de bedrading) naar de electronicapanelen. Beginnend vanaf de railspiraal en dan eerst een doorgaand spoor. Dan ben ik binnenkort in staat om de hellingproef te gaan doen: trekken de locomotieven de aangebrachte hoogteverschillen. Altijd spannend.

22 januari 2019

De afgelopen week druk geweest met het opdelen van de baan in de diverse blokken en bezetmeldsecties. Tot mijn tevredenheid kan ik meedelen dat dat nu helemaal voor elkaar is. Ook is de sectie van Langwies naar Preda inclusief de beide stations en het passeerstation van Muot voorzien van de kurk onderlaag of waar nodig van de kurkrailbeddingen. Inmiddels is mijn hele voorraad railbedding al weer op en heb ik 10 pakketten extra besteld. Die verwacht ik een dezer dagen en dan kan ik weer verder.

Het emplacement van Preda, het passeerstation Muot en het station Langwies alsmede de tussenliggende secties zijn geheel van aansluitdraden voorzien en die zijn al doorgevoeerd door de tafel. Deze delen zijn ook volledig gefixeerd op de bekende wijze. Als er weer even tijd is (bij voorkeur een aantal dagen achter elkaar) dan zal ik de aansluitingen naar de wisseldecoders en de bezetmelders gaan realiseren. Kortom, het werk vordert gestaag.

Dit is ook het moment dat ik al begin na te denken over de vormgeving van de scenery. De delen waar tunnels, bruggen en galerijen gaan komen worden langzamerhand duidelijk en al meegenomen in de vormgeving van het traject. Dat is een onderdeel, de vormgeving, dat ik altijd graag in de praktijk uitprobeer. Op papier leeft dat onvoldoende voor me; het is voor mij een kwestie van "trial and error". Uitproberen en opnieuw beginnen.

14 januari 2019

De afgelopen dagen, af en toe, bezig geweest met het voorbereiden van de bezetmeldsecties en het aanbrengen van de bedrading. In de kerstvakantie was ik begonnen met het emplacement van Preda. Ik was al bezig om vandaaruit verder naar beneden door te werken, maar toen ontdekte ik net op tijd dat als ik daarmee door gegaan was er een aantal secties onbereikbaar dreigden te worden. Dus vervolgens me eerst maar gericht op deze lastig te bereiken secties. Dat betekent dat ik het schaduw-passeerstation Muot weer uitgebouwd heb en dat vervolgens buiten de baan passend gemaakt, in secties ingedeeld en bedraad heb. Dat uitbouwen maakt het leven heel wat makkelijker. De railsectie wordt geplaatst op restanten van vloerbalken (van de vorige zolder), zodat er in ieder geval voldoende ruimte is om doorvoeren te boren en de draden gemakkelijk door te voeren. Wel moet ik er vanzelfsprekend voor zorgen dat alle overgangen straks goed kloppen en passen. Op de foto zijn de rail isolaties (= oranje stickers), de aansluitlocatie punten (= gele stickers) en de tijdelijke fixaties goed zichtbaar.

Zoals eerder al vermeld is, wordt de rails tijdelijk gefixeerd met een spaanplaatschroefje (3.0 x 12 mm) en een ringetje van 8 mm. Als volgende stap is de rails om de 10 cm ingedruppeld (tussen twee bielzen) met 1:1 verdunde boekbinderslijm.

Als de lijm voldoende gedroogd is, wordt het emplacement op de kop gelegd en worden de aansluitstrips aan de onderzijde gemonteerd voor de railaansluitingen en voor de wissels. Als alle verbindingen ook aan de onderzijde gemaakt zijn, worden de tijdelijke fixaties weer verwijderd.

1 januari 2019

Een voorspoedig 2019 gewenst aan alle lezers.

Binnenkort ga ik weer verder met de bouw van de Chur-Arosa Bahn en neem ik de verslaglegging weer ter hand. Even geduld alstublieft. Tot gauw.

De voortgang van eerdere jaren vindt u onder het jaartal onder de Tab "Voortgang".