RhB Albulabahn

Voortgangsverslag en wijzigingen 2016

29 december 2016:

De hele dag verder gewerkt aan het verbeteren van de bedrading. Na twee hele dagen hard doorwerken is een van de 5 tafels vrijwel klaar. Ik moet nog even bedenken wat ik met de bezetmelders ga doen.

Bij deze hele opschoon actie hoort ook het aanpassen van alle aansluitkabels, voornamelijk door in te korten, daarmee raak ik dan een groot deel van de dradenwarboel kwijt. Ook vandaag eens iets nieuws geprobeerd: het inkorten van een Cat.5 kabel en het aansluiten van een RJ45 stekker. Met enige trots kan ik vertellen dat het gelukt is. Bij de verbetering van de bedrading heb ik ook op twee plaatsen een losse 5V 4A voeding geplaatst. Deze voedingen zijn om in de toekomst meer servo's te kunnen aansluiten.

28 december 2016:

Tussen kerst en oud en nieuw een start gemaakt met het vervangen, verbeteren en verfraaien van de ondergrondse bedrading. De komende weken moet ik dat voor elkaar gaan krijgen. Na een hele dag hard werken heb ik de OC32 en een van de Decoder63 prints opnieuw geplaatst en bedraad. Bijgaande foto's tonen het nog voorlopige resultaat. Zoals duidelijk te zien is, is nog niet alle bedrading weggewerkt. Maar dat komt nog wel.

25 december 2016:

Ook op de Albulabahn is het Kerstmis. Via deze weg wens ik alle trouwe lezers een zalig kerstfeest.

17 december 2016:

De afgelopen paar dagen een enorm aantal problemen gehad met de baan. Afgelopen dinsdag ging er iets mis met de computer. Als gevolg daarvan ben ik alle informatie van de Albulabahn kwijt geraakt. Geen idee wat er gebeurd is, maar de laatste back-up was van 27 november dus alle veranderingen (en verbeteringen) sindsdien moest ik opnieuw invoeren. Niet dat ik die had bijgehouden, maar naar beste vermogen alles weer terug gezet.

Daarnaast speelden een aantal locomotieven op. Het tractierijden ging niet goed en de Ae8/14 werkte nog maar voor 50%. Een van de motoren wilde niet meer meewerken. De loc zo goed en zo kwaad als het ging uit elkaar gehaald en op zoek naar het probleem. Na een aantal keren proberen bleek een van de onderdelen op het motorblok los te zitten. Vastgezet en sindsdien geen problemen meer. Ook de Allegra 3512 heeft kuren. Iedere keer als de baan opstart moet ik die op gang helpen. Daar ben ik nog niet uit.

Vandaag dus maar met een beperkt aantal treinen rondjes gereden. Even het zelfvertrouwen weer opkrikken. De gelegenheid te baat genomen om wat metingen te verrichten. Een volledige ronde van een passagierstrein maar eens getimed. Een volledige ronde betekent vertrek vanuit Preda via de spiraal met de keerdriehoek keren en weer terug naar Preda. Vandaar via Muot naar Bergün en daarna via de keerlus weer terug naar Bergün. Vervolgens via Muot weer naar Preda. Met alle wachtperiodes, maar zonder verder oponthoud, duurt deze rit precies 30 min 57 sec.

Ook de pendeltrein geklokt. Een trip van en naar Preda duurt totaal 11 min 37 sec. Dat geeft een beetje een beeld van de dynamiek van het transport op de Albulabahn.

Gister is ook de decoder van Digitrax 70DN63K4A gearriveerd voor de 650. Deze had ik direct bij Noch besteld en was binnen 5 dagen in huis. Bij mijn leverancier Wapstad wacht ik al meer dan twee weken op deze decoder. Dit gaat duidelijk sneller, hoe graag ik de middenstand ook overeind wil houden. De instellingen van deze decoder zijn optimaal met de volgende CV waardes.

Instelling 70DN63K4A
CV Waarde
1 40
2 0
3 0
4 0
5 120
6 50
29 2
51 0
52 0
53 0
54 64
55 128
56 80
57 6

De overige waarden zijn zoals ingesteld af fabriek.

12 december 2016:

De eerste plannen voor het vernieuwde traject Muot naar Preda inclusief Preda zijn gemaakt. Op bijgaande afdruk het gedeelte waar het om gaat. Hoewel er heel wat concessies aan de werkelijkheid gedaan worden, zie ik hier toch de mogelijkheid om de 4 Albulaviaducten te realiseren alsmede een station Preda dat een redelijk realistische weergave van de werkelijkheid wordt.

Het nieuw ontworpen traject van Muot naar Preda

In het hierboven geschetste traject ligt Muot aan de linkerzijde en Preda rechts. De 5 lussen aan de bovenzijde representeren het traject over de Albulaviaducten. Het station van Preda geeft de situatie weer in de zomer van 2011, dus voordat de bouw van de nieuwe Albulatunnel begon.

11 december 2016:

In afwachting van de decoder, heb ik de 650 maar wat verder gepimpt. De afschuwelijke plastic pantograven heb ik vervangen door Sommerfeldt 969. Dat ziet er gelijk een heel stuk professioneler uit. Ook heb ik de treeplanken zilverkleurig geschilderd zoals bij het grote voorbeeld.

Als voorbereiding op een mogelijke verbouwing van de baan, ben ik eerst maar eens begonnen de montagedraden onder de tafel beter te identificeren. Bij Conrad heb ik tiewraps met een identificatieplaatje besteld en permanente markers. Daarmee ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan. De bekende positie, liggend op de rug onder de tafels de draden naar alle decoders - S88 en Decoder63 - van identificatieplaatjes voorzien. Het kost even een paar avondjes inspanning, maar dan is het hele proces straks beter beheersbaar.

De tiewraps met de tags en de marker

Vooruitlopend op deze activiteit heb ik ook maar vast een hoeveelheid montagedraad in verschillende kleuren ingeslagen: zwart, wit, blauw, rood, groen, bruin, grijs en geel. Iedere kleur op een haspel van 100 meter. Dan kunnen we er weer even tegenaan. Ook heb ik 12 meter kabelgoten aangeschaft om de draden boel in de toekomst netter weg te kunnen werken. Op welk moment ik die kabelgoten aan ga brengen en hoe ik dat ga regelen heb ik nog niet doorgedacht. Ik houd u op de hoogte.

7 december 2016:

De indeling en het uiterlijk van deze pagina aangepast.

Sinds eind september draait de baan onder het besturingssyteem Koploper versie 9.1 build 3.

 

 

 

 

 

 

 

3 december 2016:

Uiteindelijk ben ik nog best wel veel tijd kwijt geraakt aan het opzetten van de nieuwe Intellibox. Allereerst de handleiding helemaal doorgenomen om te zien wat er allemaal vernieuwd is. Daarna de actieve locomotieven ingevoerd. En allereerst getest of die wilden rijden. Dat lukte. Toen was de uitdaging om Koploper weer aan de praat te krijgen. Dat heeft me een avond gekost en uiteindelijk op het Koploperforum de oplossing gevonden. Je moet de Intellibox niet als Intellibox bij Koploper aanmelden maar als Loconet. Met een baudrate van 115200 (instellen bij Koploper, in de Interface van de IB en bij de systeeminstellingen van de COM-poort). Dat was echter nog niet genoeg, want toen bleek de USB driver niet goed te werken, dus de nieuwste voor Windows 10 van de Uhlenbrock site gedownload. En dan moet je ook nog bij de knop speciaal digitaalsysteem (instellingen per database, tab algemeen-1) de keuze voor specifiek Intellibox maken. Dat kostte even voor ik die gevonden had. Maar daarmee was het grootste probleem opgelost, er was in ieder geval weer communicatie tussen Koploper en de IB. Alles leek te werken, alleen de MARDEC niet. Het bleek dat Loconet de COM4 poort had geclaimd, waar tot nu toe de MARDEC op zat. Dus die opnieuw geinstalleerd naar COM5 en daarmee werkte alles weer. Tenslotte moesten een aantal treinen nog beter afgeregeld worden. Er zijn nog enige problemen met de multi-tractie locomotieven, maar verder lijkt alles te werken.

1 december 2016:

De nieuwste aanwinst van de RhB Albulabahn is op 30 november gearriveerd. In september aangekondigd en besteld bij Anja Bange, is Die kleine Rote nu onderdeel van mijn locomotieven park. Onder het nummer 650 maakt de loc nu deel uit van mijn materieel park. Het bijzondere aan deze aanschaf is dat Anja Bange het model al gedeeltelijk gesuperd heeft. De handrailingen waar ik eerder over geschreven heb, hebben ze op deze locomotief al bij de leverancieer aangebracht. Alleen de treeplanken moet ik nog zilverkleurig schilderen. Mooi hè? Binnenkort wordt het weer eens tijd voor een line-up van al het echte RhB materieel. Met de spiegelreflex camera een statie-foto gemaakt. Dat verdient de locomotief toch wel.

Daarnaast heb ik deze week nog een andere grote investering gedaan. Na 14 jaar heeft mijn Intellibox II de geest gegeven. Op donderdagavond 24 november verscheen tijdens het rijden plotseling de mededeling: apparaat oververhit en daarna: vreemde spannning gedetecteerd en tenslotte een zwart scherm. Na het een en ander proberen, bleek de IB overleden te zijn. Ik had hem nog voor reparatie op kunnen sturen, maar aangezien ook de draaiknoppen niet meer foutloos functioneerden en het aantal spontane resets me langzamerhand danig de keel uit begon te hangen, heb ik na overleg met mijn vrouw toch maar besloten om een nieuwe IB II aan te schaffen. Vandaag is ook die gearriveerd. Dus daar moet ik me eerst maar eens op in gaan lezen.

20 november 2016:

Het zat me toch nog steeds niet lekker. Koploper moet beter kunnen. Dus eerst maar weer eens de handleiding ingedoken. De zaken die nog niet goed liepen waren de instellingen van een aantal seinen, de deadlock en de route van een aantal treinen en treintypes. Als eerste dus maar eens de uitgebreide versie aangezet. Achteraf heb ik die niet echt benut, maar je weet maar nooit. De deadlock was verder te verbeteren door het aantal treinen en de het aantal blokken in de blokgroepen aan te passen. De routes van een aantal treintypes zijn verder aangepast. Alle personen treinen keren vanaf nu in de schaduwstations. Dus na vertrek uit Preda via de Albulatunnel, komt na enige tijd dezelfde trein weer uit de Albulatunnel tevoorschijn in Preda. Het zelfde gebeurt aan de kant van Bergün.

Daarnaast heb ik de route van de goederentreinen aangepast. Na vertrek uit Spinas gaan de treinen via blok 9 en 14 door naar Bergün. Na vertrek uit Filisur gaan de treinen via blok 3 en de spiraal op weg naar Preda. Hiermee is het goederenvervoer afwisselender geworden en rijden er nooit teveel treinen tegelijk op de baan. Vervolgens heb ik een extra vaste keerlus route gemaakt (Keerlus4) zodat vertrek vanuit alle sporen van Bergün leidt naar een vaste route via de keerlus. Of vanuit Preda naar een route via de keerdriehoek. Het treinverkeer op deze wijze is zo betrouwbaar gebleken dat ik dit nu zonder schroom kan realiseren. Tenslotte zijn er nu ook in totaal 9 pendeltreinroutes zodat vertrek vanuit de 3 sporen van Preda naar de 3 sporen van Bergün (en vice versa) op alle mogelijke manieren is afgedekt.

De instelling van de seinen vanuit Bergün en vanuit Preda is uiteindelijk met speciale acties voor elkaar gebracht. Op die manier kan de wisseling van de seinen beter gecoordineerd en afgestemd worden met het open en dicht gaan van de overwegbomen.

Als laatste zijn er extra vertragingen ingevoerd voor het vertrek van de diverse treintypes vanuit de stations. Opnieuw om het vertrek beter af te stemmen op het verspringen van de seinen.

Tenslotte heb ik besloten dat het tijd wordt voor een nieuwe centrale. Mijn Intellibox2 is al 14 jaar oud en begint kuren te vertonen. Het aantal ongewenste afschakelingen neemt toe en de draaiknoppen functioneren niet meer onbersipelijk. Het wordt vrees ik tijd voor een diepte investering. Keuze voor een nieuwe centrale wordt wel moeilijk want ik wil zowel DCC als Selectrix aan kunnen sturen. Dus waarschijnlijk is er niet veel meer keus dan de Intellibox nieuwe generatie. Daarover binnenkort meer.

13 november 2016:

Belofte maakt schuld, is het gezegde. Onder Landschap -> Gebouwen heb ik enige tijd geleden beloofd dat de levensgrote slede die bij Bergün de sledewereld adverteert en dus de winter sleebaan van Preda naar Bergün ook nog gebouwd zou moeten worden. Dus daar ben ik vandaag maar eens mee aan de slag gegaan. Eerst volgens het beproefde recept de maten van de slee van een door mij zelf gemaakte foto in Preda in de zomer van 2011 opgemeten. Toen die maten naar tevredenheid verkregen waren, vervolgens de zijkanten van de slede in A9CAD getekend. De totale lengte van de slee is 24 mm, de breedte 7 mm en de hoogte 5 mm. Na het frezen de rest met styreen strips en een koperdraadje vervaardigd en met MEK verlijmd. Van de foto heb ik ook het bord gekopieerd. Vervolgens met behulp van de computer en de printer het bord op de juiste maat afgedrukt. De slee is met een mengsel van grijs en terrabruin geschilderd om de juiste verweringskleur te krijgen. Het eindresultaat ziet er leuk uit. Hiernaast een foto met de originele foto op de achtergrond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12 november 2016:

Ook de personenwagen is van koplampen voorzien. Naarmate je dit vaker doet gaat het toch wel wat makkelijker. Toevallig heb ik voor deze personenwagen LEDs met al aangesoldeerde draden gebruikt. Dat versnelt het proces behoorlijk. Maar verder dezelfde werkwijze gevolgd. Auto uit elkaar halen. Koplampen doorboren met een 1 mm boortje in een handhouder. Daarna met Kristal Klear de LEDs achter de gaatjes plakken. Rustig 24 uur laten drogen. Vervolgens een gaatje door de bodem en de draden doorvoeren naar de onderwereld. Daar de LEDs (in serie) via een weerstand van 5600 ohm met de stabilisatie eenheid van de bus verbonden. Testen. Klaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 november 2016:

Het afgelopen weekend weer wat hogeschool knutsel praktijken op de vierkant millimeter uitgevoerd. Ik heb een Rietze bus van voor en achterlichten voorzien. Op bijgaande foto het iets overbelichte beeld van de achterlichten. De SMD LEDs worden van 0.2mm lakdraad voorzien en met behulp van Kristal Klear in de voorgeboorde gaatjes geplakt. Als alles voldoende droog is (hier blijkt het leren uit, ik was de eerste keer te snel), kunnen de verbindingen gemaakt worden. De LEDs worden per twee in serie geplaats. Een gelijkrichter op de voeding en de LEDs branden keurig stabiel. Nu moet natuurlijk de personenauto links in de bocht (op de foto) ook nog van koplampen worden voorzien. Volgende uitdaging.

 

 

4 november 2016:

De afgelopen weken toch weer bezig geweest met verdere verfijningen. Ik had nog een paar Viessmann lantaarns liggen waarvan de draden in de masten waren gebroken. Nu uiteindelijk de koe maar eens bij de hoorns gevat en de lampen vervangen door LEDs. Een SMD LED van gelakt koperdraad voorzien en dit vervolgens door de masten gevoerd. Dat ging soepel. Daarna de weerstanden er weer aan gesoldeerd en ze vervolgens op de baan geplaatst. Een lantaarn extra bij de houtverwerking en een extra lantaarn op het 3e perron van Preda. Daarnaast ook de floodlights bij de burcht vervangen door LEDs. De oorspronkelijke lampen waren versmolten en deden het niet meer. Tevens deze beide lampen ook via het schakelbord schakelbaar gemaakt. Dat voorkomt voortijdig smelten (als dat met LEDs al kan gebeuren) in de toekomst.

Verder ben ik ook weer bezig om de Koploper instellingen verder te verfijnen. Bij langdurig rijden was ik nog steeds niet tevreden met het voorkomen van deadlock situaties. Vanuit de God en de Zuondratunnels hield ik daar nog steeds last van. Na enig rondsnuffelen op het Koploperforum heb ik een idee opgedaan. Van deze passeerstations en de toevoer blokken in beide gevallen een blokgroep gemaakt waarin maar twee treinen mogen rijden. Dat lijkt het probleem in ieder geval verminderd te hebben. Maar testen van dit soort oplossingen kost heel veel tijd. Dus daar ben ik nog steeds mee bezig. We houden u via deze site op de hoogte.

In de afgelopen weken is ook het stammetje Berninabahn panoramarijtuigen van inzittenden voorzien. Dat oogt in ieder geval weer beter.

De oorspronkelijke constructie van het vernieuwde perron van Bergün had ik van styreen gemaakt. Dat bleek in de loop der tijd toch niet stevig genoeg. Daarnaast was de kap van de overkapping ook te breed waardoor de pantograven daar op vastliepen. In een weekend in oktober dus de ondersteuning van het perron vervangen door messing dragers en de kap versmald. Het geheel ziet er nu weer beter en strakker uit.

11 oktober 2016:

Helemaal vergeten te melden. In september ben ik geinterviewd door Kek Mama. Een blad van Sanoma. Het interview was onderdeel van een drieluik over mensen met een hobby uit hun jeugd. Grappig wel. Ook nog een stylist en fotograaf langs geweest om het een en ander op de gevoelige plaat vast te leggen. Bewijs hiernaast.

9 oktober 2016:

De afgelopen week weer een jaartje ouder geworden. Ja, dank u wel. Mijn echtgenote heeft me de nieuwste modellen van Kato voor de Rhätische Bahn geschonken: een stammetje panoramawagons van de Berninabahn. Voorlopig passen die prima achter de 641 'Heidiland'. Op de foto een trotse statiefoto van dit nieuwe bezit.

De stam panoramawagons van de Berninabahn getrokken door de Heidiland

Inmiddels heb ik ook de 650 in de uitvoering van voor 2006 besteld: 'Die kleine Rote auf grosser Fahrt'. Anja Bange Modell biedt die aan al uitgevoerd met de opgebouwde handrailingen. Het andere nummer dat ze aanbieden in Coop-uitvoering heb ik helaas als nummer al, dus dat gaat hem niet worden, hoewel wel leuk. Levertijd eind 2016. Dus afwachten maar weer.

2 oktober 2016:

Het volgende weekend toch nog even bezig geweest met wat detail afwerking. De verlichtingsdraden liepen teveel in het zicht. Ook de treeplank was te dik uitgevallen en het rijtuig had op de baan veel te veel rijweerstand en was niet vooruit te branden. Uiteindelijk heb ik dus het onderstel uitgewisseld met een andere Bromberg. Er zijn twee verschillende versies van de Bromberg geweest, wel allemaal met het zelfde artikelnummer. De vroegere versies hebben het draaistel met een schroef gemonteerd aan de onderplaat, deze lopen dus te zwaar als je er ook nog stroomafnemers op monteert. De latere versies hebben een draaistel op een asje wat door de bodemplaat heen gaat en met een borgring wordt vastgezet. Deze werken goed. Het nieuwe rijtuig rijdt nu dus vrolijk mee op de baan. Eerste 3D project mag als geslaagd beschouwd worden.

Verbeteringen die aan het geprinte model nog toegevoegd kunnen worden zijn het meeprinten van de treeplanken, bredere harmonica's, het meeprinten van de kopse deuren en een groef vrijhouden in het dak voor de verlichtingsstrip. Die wijzigingen zal ik eerst nog aanbrengen en mogelijk een tweede versie printen. Aangezien het 3D model is opgebouwd uit een aantal elementen, te weten de beide kopmodules, het lange middengedeelte, het lange dak en de luchtfilters zijn er nu dus talloze mogelijkheden om met dezelfde 3D elementen een aantal vormvarianten te laten printen. Met dat idee ga ik eens aan de slag.

25 september 2016:

Vandaag het middeninstaprijtuig afgewerkt. Decals erop en tredes onder de deuren. Hiernaast de statiefoto.

24 september 2016:

Vandaag aan het schilderen van het model begonnen. Eerst maar eens op internet gezocht hoe je FUD het beste kan behandelen. Wat ik gevonden heb is, dat je het model eerst zeer goed moet ontvetten. De volgende stap in het advies is een primer en dan in dunne laagjes de uiteindelijke kleur. Met deze informatie gewapend ben ik naar de Wapstad gegaan en heb ook hen om advies gevraagd. Dit kwam zeer goed overeen en daarna hebben we met vereende krachten de juiste kleuren bij elkaar gezocht. Ik heb gekozen voor Vallejo Air primer in de kleur grijs (73.601). De body wordt Ferrari rood (71.085), het dak wordt oily steel (een metallic kleur, 70.865) en de strepen worden zilver (71.063). De harmonica's worden grijs groen (70.866). Ook nog een strip binnenverlichting aangeschaft en vervolgens gelijk aan de slag.

Het ontvetten heb ik gedaan door in een sopje met Dreft afwasmiddel het model met behulp van wattenstaafjes zeer goed te poetsen. Na het drogen het model met behulp van de airbrush in een laag grijze primer gezet. Een uurtje of twee drogen en vervolgens aan het afplakken met Tamiya tape begonnen. Toen alles afgeplakt was het Ferrari rood opgebracht met de airbrush. Na weer een paar uur drogen, de harmonica's met de hand geschilderd en de zilveren belijning aangebracht. Na het drogen van deze lagen alles weer afgeplakt om het dak te kunnen spuiten. Het trotse tussenresultaat staat hieronder. Best wel strak.

De foto's zijn weer onverbiddelijk. Met zoveel detail is er altijd wel iets niet helemaal perfect. Het glas kiert aan de rechterzijde, dat moet nog opgelost worden. Wel zitten de passagiers er al in, maar de binnenverlichting moet nog gemonteerd worden. Morgen verder.

21 september 2016:

Op zaterdag 17 september heb ik het 3D ontwerp van de middeninstapwagen verzonden naar Shapeways. Woensdag 21 september is het pakketje gearriveerd (deze keer per DHL en wel in één keer goed). Ik kon het niet nalaten het model even op een onderstel te passen. Dat ging goed. Ik ben uiterst tevreden met het resultaat zoals hiernaast staat geportretteerd.

Ontvetten, gronden en schilderen gaan allemaal nog volgen, maar ik wilde u deze eerste plaat niet onthouden. Het onderstel is zoals altijd van een voormalige Bromberg (Minitrix 15133), maar nu uitgerust met kortkoppelingen. De bedrading voor de binnenverlichting is al getrokken.

 

 

 

 

 

14 september 2016:

Deze keer zal ik u iets vertellen over mijn eerste ervaring met 3D printen. Naar het voorbeeld van Huib Maaskant heb ik een montagesteun voor mijn servo's ontworpen. Ik gebruik mini-servo's dus ik moest iets nieuws maken. Heb wel eerst de Shapeways website afgestruind om te zien of er al iets was, maar dat heb ik niet kunnen vinden. Dus zelf aan de slag met 123D Design. Dat gaat eigenlijk best goed. Een avondje prutsen en ik had mijn eerste 3D ontwerp voor elkaar. Via het programma kan je het gelijk doorsturen naar Shapeways, dus dat was super makkelijk. De reactie van Shapeways was voortvarend. Binnen een dag was het in productie. En met 5 dagen zou het afgeleverd worden.

Maar toen begon het, UPS ging grotelijks in de fout. Ze claimen dat ze het pakketje hadden afgeleverd, nota bene op een moment dat ik zelf echt thuis was. Bij navragen bleek een onbekende hiervoor getekend te hebben en vervolgens ben ik twee dagen bezig geweest om de buurt af te struinen, en ben op bezoek geweest in straten met dezelfde naam in andere gemeenten om ons heen. Niks, noppes, nada. Ook Shapeways had zijn best gedaan en heeft een adres achterhaald waar het afgeleverd zou zijn, maar ook daar niets. Shapeways heeft toen de productie opnieuw gestart en me kosteloos een vervanging gestuurd. Prima service en dat ging gelukkig wel goed. Gister had ik de prints dan uiteindelijk in huis.

Gisteravond, ondanks de hitte, natuurlijk gelijk alles uitgetest. De servo gemonteerd, aangestuurd via de MARDEC en bestuurd door Koploper. Het werkte in een keer. De eerste servo heb ik gebruikt om een onwillige wissel, waar ik eerder over gesproken heb, aan te drijven. Die gaat nu moeiteloos en mooi langzaam om. Op zoek naar de volgende toepassingen. Maar eerst hierbij wat foto's.

Afgezien van het bezorgproces smaakt deze 3D ervaring naar meer. Ik ben dus al begonnen met het ontwerpen van de RhB rijtuigen. Nog dichterbij de realiteit. De body is inmiddels gereed, twijfels zijn er nog over het onderstel. Binnenkort op deze plaats meer informatie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28 augustus 2016:

De beschrijving van de MARDEC aansturing geplaatst (Techniek - Besturing en doorscrollen naar onder).

27 augustus 2016:

Deze week in een paar vrije uurtjes af en toe aan de MARDEC gewerkt. Ik heb de twee printjes gesoldeerd en aangesloten. geleidelijk aan komen ook de Chinese leveringen aan. De Arduino is gearriveerd en daar is de MARDEC print natuurlijk direct opgezet. Daarna moest ik eerst even uitvinden hoe de print is aan te sturen. Het programmeren is door Nico zeer simpel gemaakt. Dus dat gaat goed. Maar toen moest ik mijn Intellibox nog even leren om ook DCC wissel protocollen te herkennen en daarna moest ik deze nieuwe decoder aan Koploper toevoegen. Vervolgens kwamen de servo's binnen per post en als derde kwamen de 2 kanaals relais prints aan. Dus er kan nu uitgebreid geexperimenteerd worden. En dat lukt. Vandaag ben ik erin geslaagd om twee overwegbomen met servo's aan te sturen. Ze lopen nog wat snel, maar de MARDEC kan veel langzamer, namelijk 50 msec/graad. Zal een dezer dagen even een filmpje van het resultaat plaatsen. Ik ben tevreden en ga verder zoeken naar toepassingen. De uitleg in meer detail komt binnenkort onder Techniek - Besturing te staan.

Zoals op de MARDEC foto ook te zien is heb ik kabel labels aangeschaft. Tegelijk maar 500. Ik wil toch binnenkort (als het weer wat koeler is) de draden brei/spaghetti eens wat meer op orde gaan brengen onder de tafel. Het begin is er dus. Voor een eventuele verbouwing van de baan eerst even zorgen dat de huidige situatie goed vastligt. Het is even een investering, maar ik denk dat het me straks veel tijd gaat besparen. Had ik eigenlijk al veel eerder moeten doen.

20 augustus 2016:

Ik denk dat de beslissing gevallen is. Ik ga de komende winter het gebied rond het station van Preda meer in overeenstemming brengen met de werkelijkheid. De komende maanden gaat de bijl er dus in, om het gebied aan te passen aan de situatie van de zomer 2011 (toen ik daar zelf was). Waar ik aan denk is goed zichtbaar op de satelietfoto van het gebied rond Preda. De foto staat hiernaast, maar in meer detail onder de tab Landschap - Gebouwen en dan helemaal naar beneden scrollen.

De laatste paar dagen heb ik de website wat aangepast. Een aantal bouwactiviteiten konden niet logisch geplaatst worden. De aanwijzingen voor bouw en onderhoud heb ik nu samen genomen onder de nieuwe tab Handleiding. Daar onder bevinden zich 3 sub-tabs te weten Huizenbouw, Railonderhoud en Rijtuigbow. Met de nieuw verworven inzichten voor het plotten (Handleiding - Huizenbouw en dan naar beneden scrollen naar Plotterinstellingen) moet het mogelijk worden om nog betere en nauwkeuriger rijtuigen te bouwen. Dat ga ik ook de komende maanden zeker proberen.

Onder de tab Landschap - Gebouwen en dan naar beneden scrollen staan de nieuwe gebouwen vermeld, die ik voor de onmiddellijke omgeving van Preda al vervaardigd heb. Wat nog aangepakt moet worden zijn mogelijk de twee of drie chalets en de meer dan levensgrote slee.

Tenslotte heb ik vlak voor mijn vakantie ook mijn beide hobby PC's opgewaardeerd naar Windows10. Ik ben daar altijd wat terughoudend mee, omdat je er met je baan behoorlijk afhankelijk van bent. Maar ik kreeg gelukkig slechts één lastige melding over het uitschakelen van User Account Control (UAC) onder Windows. Verder was het nodig de D-Link CamView software op te waarderen. Alles werkt nu weer als een zonnetje.

En dan tot slot het laatste nieuwtje. Geïnspireerd door een artikel in Railhobby (381 (2016) 24-27) geschreven door Nico Teering, heb ik besloten om een aantal Arduino Uno's te gaan toepassen voor het aansturen van servomotoren voor overwegen en lastige wissels. Eerst maar eens wat experimenteren en dan kijken wat er verder nog mee te doen valt. Gelukkig heb ik nog net twee DCC-voedingsprinten kunnen bemachtigen uit de eerste batch van Nico en binnen twee dagen lagen die, met alle onderdelen, al in de bus. Om de kosten hoef je het niet te laten: 5 euro voor een totale print. Verder heb ik voor twee tientjes een Arduino en wat relais prints besteld via AliExpress. De levering daarvan gaat wat langer duren.

15 augustus 2016:

Na terugkeer van de vakantie (gewoon in NL deze keer) de EWB afgebouwd, geschilderd en verfraaid. Ik ben er eigenlijk heel blij mee, het model is wat mij betreft goed gelukt. Het grijs van het hoofdgebouw had iets lichter gekund, maar dat laten we maar zo. Op het laatste moment toch nog een aantal andere foto's onder ogen gekregen, waardoor ik het tweede twee-laags gebouw iets verbreed heb (met 10 mm). Daarmee oogt het allemaal wat meer in balans. De karakteristieke versiering van de gevel, die je veel ziet in Graubünden heb ik met behulp van powerpoint en de printer gemaakt. Al met al een goed resultaat. Nu ga ik me met de vervaardiging van de kleine bijgebouwtjes bij het station en het huis met stal bezig houden.

25 juli 2016:

Het casco model van het EWB is in ruwbouw gereed. Wat nog ontbreekt is de gevelbekleding en natuurlijk de gedetailleerde afwerking. Ik heb het model opgebouwd uit 5 afzonderlijke delen: de twee delen met het zadeldak en drie delen met de vlakke daken. Met het casco bij de hand is de gevelbekleding nu goed op maat te maken. Dat zal waarschijnlijk pas na de vakantie gebeuren. Het zomerreces komt nu snel dichterbij.

18 juli 2016:

Inmiddels heb ik 23 van de 40 gebouwen van de voormalige modelbaan Churwalden (zie plaatsing 10 mei 2016) verkocht. Een deel inderdaad via de Marktplaats advertenties en een deel via de website van Beneluxspoor.net. In het najaar zal ik daar nog een advertentie plaatsen met de overgebleven artikelen: twee locloodsen, alle kermisartikelen en nog wat klein grut. Op termijn moet het toch lukken om alles kwijt te raken.

17 juli 2016:

De laatste paar weken druk bezig geweest met het opzoeken van foto's, het inmeten van de gebouwen vanaf die foto's en het plotten en bouwen van een aantal gebouwen. Zoals in de vorige post al gemeld heb ik het Betriebsgebäude als eerste aangepakt. Nadat ik dat klaar had bleek de schaal niet goed te kloppen met het huis met stal bij Preda wat ik eerder gebouwd had. Daarom het Faller model van Stuls gekocht om de schaal te checken. Dit was mijn eerste lasercut model en ik moet zeggen dat werkt best aardig. Hieruit bleek duidelijk dat het huis met stal te groot was uitgevallen in het verleden. Dus dat heb ik opnieuw ingemeten en geplot. Foto volgt nog. Daarna ben ik aan de slag gegaan met het grote EWB gebouw in Preda uit 1904 (althans de basis). De foto van het papieren prototype staat hiernaast afgebeeld.

27 juni 2016:

Eén van de ideeën voor het vervolg is mogelijk een vervanging van het traject vanaf Muot naar Preda. Ik zou dat deel van de modelbaan meer in overeenstemming met de werkelijkheid willen gaan brengen. Een eerste actie in deze richting is het vervaardigen van meerdere gebouwen, die er rond Preda te vinden zijn. Als eerste vindt u op de pagina Scenery (in de tab Landschap) onderaan onder het hoofdje Preda één van de nieuwe probeersels. Een voorproefje vast hiernaast. Meerdere volgen er binnenkort.

12 juni 2016:

Dit weekend weer behoorlijk druk geweest met het verbeteren van het automatisch rijden. Sinds het gebruik van ATF is het rijden op zich (optrekken en zonder horten en stoten rijden) al een heel eind verbeterd, maar nu waren er nog een paar wissels die zo nu en dan problemen gaven. Eerst maar eens in detail onderzocht of mechanisch alles in orde was. Dus de wisselaandrijvingen uitgebouwd om ze eerst eens los te testen. Toen dat in orde bleek de wissel zelf mechanisch getest en vervolgens alles weer samengebouwd. De oplossing voor deze vijf wissels waar ik over spreek bleek uiteindelijk ook in Koploper gevonden te kunnen worden. Bij deze (5) wissels heb ik de aanspreektijd met 0.3 sec verlengd. Dat was met het mechanische onderhoud precies genoeg om de problemen voor het grootste deel op te heffen. Er is nu nog maar een (1) wissel over die problemen geeft. Daar heb ik de wisselaandrijving vervangen. Hopelijk kunnen we vanaf nu weer probleemloos rondrijden zonder dat ik heen en weer hoef te rennen om te kijken of de wissels wel goed omgesprongen zijn. Dat vergalt de vreugde van het rijden namelijk behoorlijk.

Van het een komt dan weer het ander. Terwijl ik bezig was met testen, bleek dat enkele van de seinen niet goed in het baanplan waren opgenomen en dat ook de fijnafstelling van die seinen verbeterd moest worden. De oplossing daarvoor was de aktie iets later laten ingaan en de treinen op verschillende perrons een extra vertrekvertraging mee te geven. Nu klopt ook dat weer visueel beter. Ook is er in het zichtbare deel nog een plek in de baan waar de treinen soms stoppen doordat een vervolgblok nog bezet is. Daar moeten dus eigenlijk nog twee hoofdseinen geplaatst worden. Maar helaas de hofleverancier had zaterdagmiddag geen seinen meer in voorraad. Dus die moeten we op een ander moment nog toevoegen. Inmiddels de seinen elders besteld, maar ook daar 2 tot 3 weken levertijd.

De rest van het weekend bleek het rijden inclusief het keren van de locomotieven zoals aangekondigd op 1 juni probleemloos te verlopen. Dertien treinen rijden afwisselend hun rondjes en een trein die uit Preda via de Albulatunnel is vertrokken, komt na een paar model-uur weer uit die richting terug op het zichtbare deel van de baan. Hetzelfde gebeurt bij Bergün in de richting van en vanuit Filisur. Een geslaagd experiment. Dit betekent overigens wel dat de Albulabahn nu toch echt wel bijna af is. Wat nog ontbreekt zijn details als de nevenstaande borden. Voor het echte Zwitserse tintje. Daar moet nog wat op gevonden worden. Daarna wordt het, ben ik bang, tijd voor iets nieuws (of een grondige aanpassing).

10 juni 2016:

Al weken geleden aangekondigd en besteld, maar pas deze week uiteindelijk geleverd (via een andere leverancier) de RhB 641 Heidiland. Gelijk na ontvangst heb ik de locomotief aangepakt. Vanzelfsprekend moest er eerst een decoder in (Digitrax DN163K4A) en zijn de plastic pantograven vervangen door Sommerfeldt 969. Tenslotte zijn natuurlijk ook de handgrepen op de neus aangebracht. Zo heb je in een avondje klussen een volledig gepimpt exemplaar. Ik vind het een leuke loc, dat zal inmiddels wel duidelijk zijn.

5 juni 2016:

Nieuwe openingsfoto op de pagina Materieel geplaatst. Mijn trots op de modelbaan, de beide Allegra's klaar voor vertrek in het station van Preda (zie ook de kleine foto hiernaast).

Inmiddels wordt de besturing van de baan verzorgd door Koploper versie 9 buildnummer 4.

Het rond laten rijden van de personentreinen zoals aangekondigd op 1 juni werkt naar verwachting. Alvorens deze aanpak op de modelbaan in te voeren heb ik eerst een paar dagen het een en ander uit geprobeerd in de test-mode. Daarbij nog een aantal verbeteringen doorgevoerd en toen pas in het echt gaan rijden. Dit smaakt naar meer.

1 juni 2016:

Om een visueel realistischer verloop van de treinen te krijgen, ben ik bezig de routes in Koploper aan te passen. Zoals eerder al vermeld heb ik een keerlus en een keerdriehoek. Door middel van het instellen van vaste routes voor de Glacier Express treinen zorg ik er nu voor dat de treinen vanuit Preda via de Albulatunnel verdwijnen (in mijn geval de spiraal afrijden) en na het nemen van de keerdriehoek komt na enige tijd dezelfde trein (op de terugweg zogezegd) weer uit de Albulatunnel tevoorschijn. Een zelfde methode heb ik bij Bergün toegepast, maar daarvandaan wordt de keerlus bereden, dus dat is al eenvoudiger. Daarnaast rijden de beide Allegra's een pendeldienst tussen spoor 1 of 2 van Bergün en spoor 1 of 2 van Preda. Vanuit de schaduwstations Filisur en Spinas wordt hier dan nog af en toe een goederentrein toegelaten op het traject. Zo wordt de beleving van het treinenverloop duidelijk levendiger en meer afwisselend.

26 mei 2016:

Gister de website ook geplaatst op Top50 Eisenbahn (www.sammelleidenschaft.de). Zie hiervoor ook de "Links" pagina. Vandaag stond de RhB Albulabahn op plaats 80. Kijken wat er de komende tijd gebeurt.

24 mei 2016:

Vandaag zijn eindelijk de pantograven van Sommerfeldt gearriveerd. Ik had die in september al bij mijn leverancier besteld maar op een of andere manier werden ze maar niet geleverd. Uiteindelijk maar rechtstreeks contact met Sommerfeldt opgenomen en toen had ik de pantograven binnen een week in huis. Het gaat om 4 sets 969, in totaal dus 8 pantograven. Zes voor de beide Allegra's en twee voor de Heidiland. 's Avonds gelijk de Allegra's omgebouwd en nu zien ze er echt af uit.

 

 

 

 

 

 

15 mei 2016:

Een jaar geleden ongeveer heeft er een hele discussie op Beneluxspoor plaatsgevonden over het gebruik van Automatic Transmission Fluids. Ook ik gebruik deze ATF (zie hiervoor de pagina Materieel) en het zorgt ervoor dat de locs veel beter rijden. Wat iedereen zich wel altijd afvroeg is, waar blijft het vuil? Nu, dat heb ik ontdekt. Bepaalde types wielen koeken namelijk na een jaar behoorlijk aan. Ik vind het vuil niet terug op de locomotief wielen, maar op de wielen van de wagons waar ook stroomafname op plaatsvindt. Het vuil is met wasbenzine makkelijk te verwijderen, maar het beinvloedt de loop van de wagons wel. De hoeveelheid vuil blijkt uit nevenstaande foto: het resultaat van het spoelen van 3 assen, 6 wielen dus. Tijd voor een uitgebreide inspectie van het hele rijtuigenpark, lijkt me zo.

 

 

14 mei 2016:

Na de grootscheepse revisie van de locdecoders (zie posts van 24 februari tot en met 2 maart) was er nog een locomotief die af en toe spontaan aan het rijden ging: de SBB Be 6/8 III (de groene krokodil). Deze was af-fabriek voorzien van een Selectrix decoder dus helaas geen mogelijkheden om het analoge bedrijf uit te schakelen. Na lang wikken en wegen vandaag toch maar besloten de decoder uit te wisselen. Onder de tab "Materieel" kunt u lezen en zien hoe dit gebeurd is.

 

 

10 mei 2016:

Het afgelopen weekend alle gebouwen, die al jaren in de opslag stof staan te vergaren, van de modelbaan Churwalden op de foto gezet. De modelbaan Churwalden heb ik in het voorjaar van 2005 afgebroken om plaats te maken voor de Albulabahn. Uiteindelijk 28 modellen op Marktplaats te koop gezet. In twee badges: de stadshuizen van Vollmer (Marktplaats 1) en een aantal gebouwen voor het stationsemplacement van Vollmer en Faller (Marktplaats 2). Richtprijzen van 2.50 Euro voor de kleine modellen tot 25 Euro voor de grote. Kwantumkorting en onderhandelen mogelijk. Ik ben benieuwd.

9 mei 2016:

Laatste revisie van Koploper versie 9, build 3 gedownload en geinstalleerd.

 

 

 

 

 

 

 

4 mei 2016:

Ik moet terugkomen op mijn slotopmerking op 2 mei: het kan toch nog priegeliger. Ik heb de tweede Allegra herdoopt en van nieuwe bedrijfsnummers voorzien. Ik ben nu in het bezit van de 3501 met de naam Willem Jan Holsboer (de grondlegger van de Rhätische Bahn) en de 3512 met de naam Jörg Jenatsch (een historische Bündner). Deze opwaardering heb ik kunnen uitvoeren dankzij de decals gefabriceerd door Anja Bange. De oude opschriften zijn verwijderd met behulp van Lux-Modellbau DLE-90 drukwerk en lakverwijderaar. Met spaarzaam en voorzichtig gebruik (met behulp van keukenpapier) verdwijnt de tekst en niet de onderliggende lak. Daarna kunnen de decals opgebracht worden. Het resultaat mag er zijn.

Om ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft: inmiddels wordt de baan aangestuurd door Koploper versie 9, build 1.

Tenslotte nog een overzichtsfoto van het RhB materieel, zoals ik dat nu heb. De foto is enigszins geflatteerd, want zowel de locomotieven als de sluitwagens van de beide Allegra's staan in deze line-up. Het wachten is nog steeds op de Ge 4/4/ III 641.

2 mei 2016:

Net voor het weekend arriveerde de levering van Anja Bange. Keurig verzorgd en goed voor elkaar. Heldere uitleg voor deze priegel activiteiten. Zoals uit bijgaande foto's mag blijken is het eerste deel ook gelukt. De Ge 4/4 III's zijn gesuperd. Handrailing in de kleur van de ondergrond en de lucht slang en treeplanken op kleur gebracht. The devil is in the detail, dit is zover als ik bereid ben te gaan.

28 april 2016:

De laatste paar dagen weer eens wat uitgebreider zitten struinen op het Internet. Bij Anja Bange heb ik een hoeveelheid artikelen gevonden ter verfraaiing van de Kato Ge 4/4 III's en voor het omkatten van de Kato Allegra met alternatieve rijtuignummers/namen. Deze heb ik dus maar eens besteld.

Tevens ook een aantal items bij Lux-Modellbau besteld; onder andere zeer dun en flexibel geisoleerd koperdraad, lak en drukwerk verwijdermiddel en wat onderhouds- en montageartikelen voor de modelbaan.

Tenslotte heb ik ook nog een bestelling uitstaan voor het nieuwste locomotief model van Kato voor de Rhätische Bahn: de 641 "Heidiland".

 

 

 

 

 

 

 

21 april 2016:

Tijd voor wat geduld freubelwerkjes. Ik had nog steeds de wens om verlichte stationsnaamborden te maken. Dus maar eens plaats genomen aan de werktafel en twee SMD LEDs met elkaar verbonden via gelakt koperdraad. Daarna het geheel ingebouwd in een styreen behuizing, geschilderd en van een geprinte stationsnaam voorzien. Zie hier het resultaat.

 

 

19 april 2016:

Voor de volledige detectie heb ik niet alleen weerstandslak gebruikt, maar ook nog wat goederenwagens op de eerder beschreven wijze van sluitlichten voorzien. Hiernaast een afbeelding met sluitlicht uit en sluitlicht aan.

17 april 2016:

De laatste dagen druk bezig geweest met het verder fijn afstellen van Koploper. Met name het remmen van de diverse treintypes bij de perrons van de verschillende stations. Zeer nauwgezet de verschillende combinaties van treintype en bloktype afgewerkt om het voor alle situaties uiteindelijk exact voor elkaar te krijgen. Het heeft even wat tijd gekost, maar ik denk dat ik het nu voor elkaar heb. Tijdens deze aciviteiten bleek ook dat het treinverloop beter gaat als ik de volledige stammen detecteer. Dus ook weer aan de slag geweest met de weerstandslak om ook de Glacier Express rijtuigen detecteerbaar te maken. Dat is gelukt door weerstandslak over de hele kunststof-as aan te brengen en op die manier de beide wielen elektrisch te verbinden. Dat is gelukt en geeft nog een redelijke weerstand, zodat de detectie ook werkelijk plaatsvindt. Door al deze werkzaamheden ben ik er nu in geslaagd om met 12 locomotieven gelijktijdig te rijden en dat heb ik een paar uur weten vol te houden.

Ook nog wat fysieke knutselactiviteiten uitgevoerd. Door hier en daar op Internet wat rond te neuzen op de echte stations van de Rhätische Bahn, kwam ik tot de ontdekking dat ik de perron aanduidingen nooit had aangebracht. Dat heb ik dus gecorrigeerd, door wat teken activiteiten in Powerpoint te ontwikkelen en vervolgens met schaaar, lijm en verf aan de slag te gaan. Het resultaat staat op nevenstaande foto. Opnieuw een stukje dichter bij de werkelijkheid (en de voltooiing).

 

 

 

 

9 april 2016:

Enige tijd geen activiteit, vanwege vakantie en ziekenhuisopname. Tijdens het herstelproces geleidelijk aan weer wat tijd en energie voor de modelbaan. Ontwikkelingen hebben overigens niet stil gestaan. In het RailHobby nummer van april (RailHobby 378 (2016) 6-11) staat de bouw van de modelbaan uitgebreid beschreven, verluchtigd met een groot aantal foto's.

Een pdf-file van het artikel heb ik op deze site beschikbaar gemaakt. Daarnaast heb ik vandaag een video opgeladen naar YouTube waarin de Allegra het traject Bergün naar Preda aflegt in beide richtingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

2 maart 2016:

De verbetering en ombouw van de locomotieven gaat gestaag voort. De meeste nieuwe decoders gebruik ik ter montage in een NEM-stekker. Dus ik bestel ze met flatcable (DH10C-1). Een enkele keer moet een oudere loc zonder NEM-stekker gemodificeerd worden. Dan monteer ik flexibel decoder draad (DH10C-0). Soms ben ik best trots op mijn soldeerprestaties. Foto is niet helemaal scherp, maar de soldeerpunten zijn wel zichtbaar!

25 februari 2016:

In gang gezet door de omruilactie ben ik een aantal locomotieven om gaan bouwen naar DCC. Multi-protocoldecoders had ik al een tijdje ingebouwd, maar eigenlijk gebruikte ik alleen nog maar het Selectrix protocol. Na het installeren van de Digitrax en Lenz decoders had ik al wel wat DCC ervaring opgedaan, maar was nooit echt overgestapt. De laatste maanden waren er een aantal onverklaarbare spontane start acties (zonder waarschuwing begon soms een locomotief spontaan op topsnelheid te rijden) waardoor ik besloten heb om die locs anders aan te sturen. Toevallig waren dit allemaal locs met de eerste generatie DHL100 decoders. De omruilactie hielp hier duidelijk bij. De tijd zal leren of dit het beoogde effect heeft gehad. De uitgewisselde decoders ga ik in ieder geval weer omruilen.

24 februari 2016:

Afgelopen weken ook een beetje zitten googlen op de diverse loc decoders. Ik ontdekte toen dat de firma Doehler und Haass, waar het leeuwendeel van mijn decoders vandaan komt, een omruilactie op haar website had staan. Een aantal oudere decoder typen kon omgeruild worden vanwege problemen met het uitlezen van DCC adressen en de aansturing van de verlichting. Het bleek dat ik een aantal van die decoders bezat en daarnaast ook nog een modernere decoder met een probleem. Na e-mail contact met DHL heb ik de decoders opgestuurd en heb ik 5 nieuwe (1 gratis en 4 voor het omruiltarief) decoders mogen ontvangen. Na een ruime week was de gehele actie afgerond. Prima service.

14 februari 2016:

De laatste week druk bezig geweest met het verder optimaliseren van de treinbewegingen. Koploper kent zoveel mogelijkheden, dat ik die slechts stapje voor stapje nader ontdek. De eerste uitdaging was het voorkomen van deadlocks. Die gebeurden nog best wel frequent en dat wilde ik verbeteren. Na enige uren op het Koploperforum doorgebracht te hebben, heb ik een oplossing gevonden in de twee-richting groepen. Daarmee is de aansturing gelijk een heel stuk verbeterd.

Ook de fine-tuning van een aantal locomotieven, die door een DCC decoder worden aangestuurd, heb ik de afgelopen dagen verbeterd. De EMF-functie heb ik ingesteld en dat geeft onmiddellijk een betere loop (minder schokkerig).

Tenslotte is het inschakelen van de treinen in de schaduwstations verbeterd. Spinas en Stuls zijn nu voor de opslag van de goederen treinen en Filisur herbergt de personen of lokale treinen. Op de baan zijn nu 5 lokale treinen en 2 goederen treinen tegelijk actief. Zodra een goederen trein of een lokale trein in het schaduwstation komt, geeft hij het stokje over aan een daar opgestelde trein. Daarmee is het zichtbare deel wat afwisselender geworden. De verdere fine-tuning gaat de komende tijd nog gewoon door. Er is nog veel meer te doen met logische en speciale acties. Maar daar over later meer.

6 februari 2016:

Deze week het SBB/BLS Schalthaus van Tilly (Bestelnummer 16028) via de website besteld. Met twee dagen lag het bestelde op de mat. Gelijk het weekend aan het bouwen gegaan. Nou, dat is wat veel gezegd. Het bouwpakketje bestaat uit 4 onderdelen: huisje, dak, deur en raam. Maar dat moet natuurlijk ook nog geschilderd en verouderd worden. Het schilderen is gebeurd. Enige veroudering volgt als de verf goed is uitgehard. Op de foto hiernaast het voorlopige resultaat. Ik heb een schakelhuisje voor ieder station besteld: voor Muot (op de foto), voor Bergün en voor Preda.

23 januari 2016:

Dat was dus veel simpeler dan gedacht. Ik heb het over de reparatie van de Re481. Het bleek na het ombouwen van de nieuwe Re482 dat er in de bodemplaat een simpele schakelaar zit om van rail- naar bovenleidingvoeding over te stappen. Bij de Re481 was de plek er wel, maar de schakelaar is door de duikvlucht verdwenen. Dit heb ik dus opgelost door een jumper te plaatsen en daarmee is de loc weer bedrijfsklaar.

22 januari 2016:

Afgelopen week heeft de Re481 (Fleischmann) een duikvlucht gemaakt vanaf de spiraal. De locs reden zoals gewoonlijk in dubbeltractie en om een mij onbekende reden heeft de slaaf de meester uit de baan gedrukt. Natuurlijk het slachtoffer direct op de operatietafel gelegd, maar helaas niet in staat geweest om de patiënt weer te revitaliseren. Motor en verlichting werkten, maar de verbinding tussen wielen en printplaat was niet meer werkend te krijgen. Zelfs de decoder vervangen, maar alles vruchteloos. Later nog maar eens kijken of ik om de printplaat heen kan werken.

Bij een bezoekje aan Wapstad zag ik een Fleischmann Re482 in de uitverkoop staan (20% korting). Daar ben ik onmiddellijk voor gevallen. Dus nu heb ik twee Re482's in dubbeltractie. Oogt ook iets beter: de Minitrix Re482-046-0 en de Fleischmann Re482-019-7. De nieuwe aanwinst staat hiernaast afgebeeld.

17 januari 2016:

Ik ben nog steeds bezig met het verdere fijn afstellen van Koploper en de instellingen op de baan. Remweg, stopplaats, vrijgave wissels, variabele en vaste treinroutes. Stapje voor stapje wordt het steeds beter. Af en toe ga ik gewoon maar eens zitten om de handleiding van Koploper weer eens door te lezen. Je vindt altijd weer wat extra ideeën. Inmiddels gebruik ik Koploper 8.7 Build 7.

3 januari 2016:

Beste wensen nog voor alle trouwe lezers voor een goed en gelukkig 2016. We blijven verder werken aan de verfijning, verfraaiing en de detaillering.