RhB Albulabahn

Voortgangsverslag en wijzigingen 2015

25 december 2015:

Allereerst natuurlijk aan alle lezers een Zalig Kerstfeest gewenst.

De laatste paar weken bezig geweest met een aantal fijn instellingen in Koploper. Met name de nauwkeuriger vrijgave van blokken op basis van de staart van de trein. Daarnaast ook het blokkeren van een volgend blok als de trein te lang is voor het blok. En tenslotte veel tijd besteed aan het nauwkeuriger remmen van de treinen. Hiervoor heb ik de de maximale, gemiddelde en minimale snelheid per treintype & bloktype vastgelegd. Daarmee gaat het gelijk een heel stuk beter. Maar aangezien ik zo'n dertig locomotieven actief heb op de baan kost dat even een paar weken voordat alle locomotieven op alle locaties in twee richtingen getest zijn. U hoort nog van ons, maar dat zal op zijn vroegst in het nieuwe jaar zijn.

14 november 2015:

Met zeer veel moeite de eerste achtergrond met wolken geplaatst. Het is een deel van Faller 180514. Dit koste behoorlijk wat meer moeite dan ik had gedacht. Deze keer heb ik het op advies van de modelbouwwinkel toch maar met behangsellijm gedaan, maar dan is de hele afbeelding wel extreem kwetsbaar. Erg veel verschuiven zit er zelfs in de natte fase niet in. Het resultaat mag er echter wel zijn, zoals uit nevenstaande foto mag blijken. Nu de andere kant nog en dan nadert de Albulabahn toch echt zijn voltooiing.

31 oktober 2015:

De monitoring van de schaduwstations door middel van camera's is nu helemaal voor elkaar. Ik heb de monitor geleend van de Profiler en een extra VGA kaart in mijn besturingscomputer geplaatst, waardoor ik in staat ben om een tweede monitor aan te sluiten. Met alle camera's nu bedraad is de ondergrondse treinactiviteit nu goed te volgen vanaf de plaats van de treindienstleider. Op bijgaande foto een overzicht van baan en bedieningslocatie zoals het er nu bij staat.

Vandaag bij mijn hofleverancier, Wapstad in Rijswijk, twee Faller achtergronden besteld voor de schuine wanden. Uiteindelijk kom ik tot het inzicht dat het toch mooier wordt als daar een lucht is te zien met wolken. Ik heb dit tot nu toe niet gedaan omdat ik me zorgen maak over de overgang naar de rechte wanden. Ik ga ze straks eerst maar plaatsen en dan zal ik zien wat er aan de overgangen gedaan kan worden.

23 oktober 2015:

Via het WiFi netwerk zijn de camera's toch wat langzaam en onbetrouwbaar. Na overleg met mijn computerleverancier toch maar besloten de camera's via CAT5 kabels aan te sluiten. Dus een extra switch aangeschaft en een aantal lengtes kabel. Een middagje op mijn rug onder de baan en nu draait alles echt zonder problemen. In tegenstelling tot de mededeling op 20 september ben ik nu toch weer teruggeschakeld naar D-CamView (door D-Link meegeleverd). Nu de camera's bekabeld zijn, werkt dat perfect.De treinen zijn nu echt real-time te volgen. Geen vastlopers meer en een betrouwbare operatie. Gelijk maar een extra display kaart besteld, zodat ik toch de tweede monitor kan installeren. Op één scherm koploper, op het andere scherm de 6 camera's. Zo had ik het altijd al voor ogen.

17 oktober 2015:

Het is gelukt. Ook het gezichtspunt van de machinist is nu in het camera overzicht zichtbaar. Met een overzicht kan ik alle plekken op de baan in de gaten houden. het heeft even wat uitzoek werk gekost, maar nu heb ik een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk systeem. Op het scherm ziet u van boven naar beneden en van links naar recht: het beeld van de machinist, het schaduwstation Filisur, de oprit naar Bergün, het schaduwstation Spinas, de keerlus en het schaduwstation Stuls.

25 september 2015:

De Lenz Silver Mini+ is gister gearriveerd. Vanavond de ombouw van de Allegra afgerond. Het is allemaal gelukt. Het was niet simpel, maar het is zonder al teveel problemen voor elkaar gekomen. Een statiefoto in het station Preda toont het uiteindelijke resultaat. De binnenverlichting brandt, evenals de kop- en sluitseinen. Ik ben tevreden.

20 september 2015:

Na een nachtje slapen en wat langer doordenken over mogelijke oplossingen, heb ik een aantal van de problemen opgelost. Vandaag heb ik mijn MacBookAir erbij gepakt en daar een freeware pakket "IP Camera Viewer 2" naar gedownload. Dat programma blijkt veel stabieler dan het D-ViewCam pakket wat met de camera's wordt meegeleverd. Daarnaast is de processor van de Mac wat sterker dan die van mijn Modelbaan PC, dus ik heb nu een stabielere weergave op een apart scherm. De treinen zijn nu ook beter te volgen op de camera's.

Nu alleen de machinistcamera er nog bij. Hiervoor ben ik nog op zoek naar een goedkope een-kanaals IP video encoder. Ik houd u op de hoogte.

19 september 2015:

Al een tijdje liep ik met het idee om de schaduwstations met camera's in de gaten te gaan houden. In eerste instantie heb ik dat geprobeerd met een normale webcamera via USB. Dat werkt uitstekend maar bij meerdere camera's krijg je volgens de kenners problemen met de PC. De PC wordt trager of houdt er helemaal mee op en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De afgelopen week heb ik een draadloze IP camera geprobeerd en toen ik zag dat ze bij Wehkamp voor de helft van de prijs verkocht werden, heb ik er gelijk maar 5 aangeschaft (DLink-930LB1). Getuige bijgaande foto heb ik inderdaad ook alle 5 camera's aan het werk gekregen en ze ieder aan een kant van de schaduwstations opgesteld. Nu moet ik nog uitvinden hoe ik de camera uit de trein (het beeld van de machinist) ook in dit zelfde scherm zichtbaar maak. Dat zal iets lastiger en duurder worden. Maar eens kijken. Uiteindelijk wil ik deze beelden op een tweede monitor zichtbaar maken, naast de Koploper monitor.

12 september 2015:

Het is volledig toeval dat de laatste 3 updates allemaal op de 12e van de maand gepubliceerd worden. Komt gedeeltelijk door de vakantie en door andere werkzaamheden (er moet tenslotte ook nog geld verdiend worden).

Tijdens mijn vakantie in Zwitserland (Locarno en Valbella) ontving ik een e-mail van Wapstad dat de Allegra van Kato (10-1273) gearriveerd is en op me ligt te wachten. Na terugkomst die natuurlijk gelijk opgehaald, want daar zat ik al het hele jaar met smart naar uit te kijken. Met deze aanschaf komt ook mijn Albulabahn in het Tijdperk VI. Tegelijkertijd maar binnenverlichting en een decoder aangeschaft. Dat was nog even uitzoeken en bellen naar de importeur wat voor decoder er bedacht was voor dit treinstel. Gelukkig had Wapstad ook al een e-mail van de leverancier ontvangen over de ombouw. Echt gelukkig dat die e-mail er was, anders was de ombouw niet voor elkaar gekomen. Allereerst zijn er door de constructie (een geleed treinstel en niet elektrisch doorverbonden) twee decoders nodig, althans een decoder en een functiedecoder. Vanwege zijn omvang deze keer gekozen voor de Lenz+ silver mini. Maar helaas was er twee dagen later geen tweede meer te leveren, want dit ontdekte ik natuurlijk pas bij het doorlezen van de gebruiksaanwijzing en de ombouwbeschrijving. Verder is dit gloednieuwe ontwerp dus in het geheel niet voorbereid op digitaal bedrijf. Tot aan de licht printplaatjes aan toe moeten er wijzigingen worden aangebracht. Het is een prachtig model, maar dit begrijp ik in deze tijd van digitaal-bedrijf absoluut niet.

Ik ben nog bezig met de ombouw van de motorwagen, maar de andere twee zijn al omgebouwd en van verlichting voorzien. Volgend weekend hoop ik de ombouw af te kunnen ronden als er weer Lenz+ mini's in voorraad zijn.

12 augustus 2015:

In de week voor we op vakantie gingen kreeg de rode SBB Re 6/6 van Hobbytrain een "lekke" band. De antislipbanden liepen er op onnaspeurbare wijze vanaf. Opnieuw omleggen hielp maar even, dus een e-mail gestuurd naar Lemke met het verzoek om reserve "Haftreifen" te sturen. Er kwam bijna per ommegaande bericht en een set van 4 antislipbandjes werd vrijwel onmiddellijk, kostenloos opgestuurd. Wat een service.

12 juli 2015:

Gister uiteindelijk de reserve onderdelen ontvangen voor mijn Arnold 2385. Een van de cardanassen was gebroken en het rubberslangetje voor de verbinding was weggesprongen (en dus nooit meer terug gevonden). Mijn favoriete treinenwinkel Wapstad had geen reserve onderdelen voor Arnold. Na vervolgens eerst maar eens bij Hornby geinformeerd te hebben, bleek dat ze ook daar geen reserveonderdelen van oudere modellen meer hebben. Maar via Hornby heb ik wel een link gekregen naar www.arnold-ersatzteile.de. Die konden me helpen, hoewel ze het behoorlijk druk hebben, zoals uit de e-mail wisseling bleek. Daarbij was ook de Deutsche Post nog in staking, dus al met al duurde het wat langer, maar na 3 weken is het toch voor elkaar gekomen.

9 juli 2015:

Afgelopen dinsdag de bestelling van Weinert ontvangen. Ik heb daar rechtstreeks een viertal wisselstellers (Weinert 6966) besteld. De wisselstellers zijn mooi gedetailleerd gegoten in messing. Ze moeten nog in elkaar gefrutseld worden en dat is redelijk gelukt. Daarna heb ik ze donker geschilderd en met wat poeders vervuild. Inmiddels hebben ze hun plaats op het emplacement van Bergün al gekregen.

4 juli 2015:

De afgelopen week de pantograven van de Kato's Ge4/4 vervangen. Ik vond vanaf de eerste dag al dat die pantograven er veel te plastic-achtig uitzagen. Na enig onderzoek heb ik de pantograven vervangen door Sommerfeldt 969 pantograven. Dat ziet er gelijk een heel stuk professioneler uit, zoals uit nevenstaande foto moge blijken. De verfraaiing van de baan blijft dus doorgaan.

21 juni 2015:

Dit weekend me uitgebreid verdiept in de fijnafregeling van de Digitrax decoders. De beide Ge 4/4's liepen namelijk niet geheel regelmatig. Na enig zoeken besloten maar gebruik te gaan maken van de schaalbare snelheids stabilisatie (back emf). Hiervoor CV57=10 gezet, CV55=96 en CV56=24. Tegelijkertijd CV=0 gezet omdat dat nu door de back emf geregeld wordt. Het versnellen en vertragen wordt door Koploper geregeld dus CV3=CV4=0. De maximale snelheid wat geknepen (CV5=128) en het snelheidsverloop zo lineair mogelijk gemaakt (CV6=64). Hiermee is op zijn minst het optische gedrag rond de schaalsnelheid van 80 km/uur beter geworden. Deze waarden zijn proefondervindelijk geoptimaliseerd, een klus die behoorlijk wat tijd gekost heeft.

31 mei 2015:

De elektrische verbinding met de wielen van de Minitrix SBB Am842 blijkt redelijk kwetsbaar. De verbinding is door middel van hele fijne decoderdraad gemaakt, maar gesoldeerd aan een draaiend onderstel. Toen de locomotief steeds slechter ging rijden, kwam ik hier uiteindelijk achter. Bij het zeer voorzichtig uit elkaar nemen van de draaistellen bleek bij één draaistel één van de verbindingen los. Gelijk maar aan beide draaistellen de verbindingen opnieuw gesoldeerd. Dit is wel wat je noemt fijnmechanisch werk!

Met spanning kijk ik uit naar de uitlevering van de RhB Allegra ABe8/12 door Kato. Volgens de website is hij vanaf 29 mei 2015 beschikbaar. Ik heb hem al een paar maanden geleden besteld, want deze toevoeging aan het smalspoormaterieel kon ik niet aan me voorbij laten gaan. Ik houd u op de hoogte.

15 mei 2015:

In de uitverkoop bij Wapstad (Rijswijk) een Hobbytrain SBB Re6/6 in de groene uitvoering aangeschaft.

Ook de detaillering van de baan gaat verder. Begin januari had ik een pakketje pallets, zakken en vaten besteld van Piko (R221). Het bleek van Ratio te zijn en inderdaad zeer fijn gedetailleerd voor spoor N.

Het wachten is nog op de wisselstellers van Weinert die ik op hetzelfde moment besteld heb. Dat zal nog wel even duren, gezien de omzetsnelheid.

10 mei 2015:

De laatste paar dagen bezig geweest met het opnemen van videomateriaal. Zowel vanuit het oogpunt van de machinist als vanuit het vogelperspectief. Momenteel is de editing met behulp van iMovie aan de gang en hoop ik de diverse trajecten in deelafleveringen te kunnen publiceren.

1 mei 2015:

De laatste weken een aantal elektrische problemen gehad. Na een dag lang rijden verdwenen plotseling (naar ik kan nagaan zonder enige aanleiding) twee volledige bezetmelders uit de Koploper terugmelding. De treinen reden nog wel door deze secties, dus voeding was er, maar de individuele bezetmelders reageerden niet meer. De eerste indicatie was dat een bezetmeldpunt gemist werd in Koploper. De trein reed wel door, maar de bezetmelding sprak niet aan. De problematische bezetmelders zijn Viessmann 5233’s. Als eerste ben ik wat kabels gaan controleren, heb ook kabels vervangen en uiteindelijk ook een Viessmann 5233 vervangen. Maar geen verbetering. Toen maar stapsgewijs op onderzoek uitgegaan en na heel wat doormeten en uitwisselen uiteindelijk de boosdoener gevonden. Eén van de Viessmann 5233's had een probleem: meerdere meldingen op een punt. Na vervanging door een andere 5233 werkte uiteindelijk alles weer normaal.

11 april 2015:

Vandaag de gehele dag besteed aan het inbouwen van verlichting in een postbus. In eerste instantie wat huiverig omdat de ingreep in de bus nogal ver gaat. Maar stap voor stap is het toch gelukt. Uiteindelijk de voorschakelweerstand op 10kOhm bepaald. Dat ziet er goed uit. Op de foto zijn de remlichten nog niet aangebracht, maar een chauffeur heeft al wel zijn positie ingenomen.

28 maart 2015:

De website is helemaal bijgewerkt. Vanaf vandaag wordt de voortgang in blog vorm gemeld, gelardeerd met foto's. De historie en de totstandkoming kan onder de diverse tabs gevonden worden. De actualiteit wordt in de voortgang gemeld. Op termijn worden de belangwekkende onderwerpen dan weggeschreven naar de tabs. Daarmee hoop ik een aantrekkelijker website in stand te houden.

Met behulp van SMD-LEDs ook de lichtbak gemaakt om de stationsnaamborden te verlichten. Wellicht moet de voorschakelweerstand nog iets aangepast worden.

22 maart 2015:

Vanaf 8 februari, met een kleine onderbreking voor een wintersportvakantie in Zwitserland, ben ik bezig om de website te moderniseren. De look and feel moet wat moderner en meer professioneel worden. Ik hoop dat dat tot nu toe gelukt is.

8 februari 2015:

Verder gegaan met het volledig detecteerbaar maken van alle treinen. Dit waar mogelijk gedaan door het installeren van binnenverlichting, het plaatsen van sluitlichten of het aanbrengen van weerstandslak over de wielisolatie. Een voorbeeld staat hier rechts weergegeven. Daarnaast ben ik begonnen met het aanbrengen van verlichting in vrachtauto's. Dat is echt gefrutsel op de vierkante millimeter, maar het resultaat mag er zijn, zoals te zien is op de bijgaande foto.

4 februari 2015:

De detaillering en verfraaiing loopt ook nog steeds door. Gister een bokkraan bij de locloods geplaatst en een laadkraan bij de goederenopslag van het station Preda.

1 februari 2015:

Nu de treinen dankzij de ATF zonder alteveel problemen hun rondjes draaien, beginnen bepaalde onvolkomenheden in de afstelling van seinen en overwegen meer op te vallen. Dit weekend heb ik de gehele logica van de overweg van Preda opnieuw uitgewerkt. De overweg draait nu echt zonder haperen en de afstelling van de seinen en de optrekvertraging is daar nu beter op aangepast. Ik begin steeds meer tevreden te worden over het uiteindelijke resultaat. Dankzij de ATF rijden er nu ook moeiteloos 10 treinen tegelijkertijd. De enige die er moeite mee heeft ben ik zelf, want je blijft toch behoorlijk op je qui vive als er zoveel materieel op hetzelfde moment in beweging is. Maar het gaat goed. Het wordt waarschijnlijk tijd voor een video.

26 januari 2015:

Het aanbrengen van weerstandslak en de vervaardiging van een sluitlicht worden in het hoofdstuk Techniek nader toegelicht.

21 januari 2015:

De laatste paar dagen heel veel gereden. Onder andere door de toepassing van de ATF is dat nu echt een genoegen. Ik heb hierdoor de mogelijkheid gekregen om nog een aantal fouten uit de baan te halen. Ook daarmee gepaard gaande verbeteringen in het besturingsprogramma zijn uitgevoerd. Ten lange leste heb ik ook de assen van de laatste wagons in iedere trein van weerstandslak (Uhlenbrock) voorzien om detectie van een gehele trein mogelijk te maken (en daarmee ongelukken verder te reduceren). Als dit goed blijkt te werken zal ik tezijnertijd de weerstandslak door sluitlichten vervangen.

16 januari 2015:

Recent uitgebrachte SBB Ae 3/6 I 10620 van Piko toegevoegd aan de verzameling. Een prachtige locomotief en een verrijking van het rollend materieel.

14 januari 2015:

Aangemoedigd door een onderwerp op het Beneluxspoor forum, om Automatic Transmission Fluid te gebruiken voor beter contact, heb ik een liter ATF Dexron II-D aangeschaft via de webwinkel van Kroon Oil. Na een dagje werd het pakketje afgeleverd door een bezorger. Gelijk geprobeerd en inderdaad het werkt als een speer. Op mijn baan van 140 m heb ik op 5 plaatsen op beide railstaven over een lengte van ongeveer 3 cm ATF aangebracht. Na eerst wat aanloop moeilijkheden, heb ik daarna de hele dag met zeer veel verschillende locomotieven zonder haperen en stotteren rondgereden. Je mag wel zeggen, een succesvol experiment.

13 januari 2015:

Beste wensen nog voor alle trouwe lezers voor een goed en gelukkig 2015. Een aantal detailfoto's toegevoegd van de verdere meer gedetailleerde aankleding. De foto's zijn te vinden onder Landschapsaankleding. De chauffeur die zijn laadbak aan het opruimen is, vind ik echt uitstekend gelukt. We blijven verder werken aan de verfijning, verfraaiing en de detailering.