Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2019

14 februari 2019

Het is zover. Dat heeft even langer geduurd dan ik had voorspeld/gehoopt op zondag, omdat het draad zondagmiddag echt op was. Maar Electronicashopping leverde snel en dinsdagavond kon ik weer verder. Gister dan uiteindelijk de eerste echte mijlpaal bereikt: de treinen rijden rond en worden gedetecteerd. Dus dat deel is voor elkaar. De volgende stap is te checken of daadwerkelijk alle 160 bezetmeldpunten fucntioneren. Daarna worden dan vervolgens de resterende 34 wissels aangesloten. Dat vergt ook nog wel even, maar er is in ieder geval voortgang. Nu dus eerst maar een paar dagen testen. Een foto die deze mijlpaal goed representeert heb ik hiernaast geplaatst. Dit is maar 1 van de 4 electronicapanelen (de derde van vier), maar zoals te zien is probeer ik het geheel redelijk overzichtelijk te houden met stickers, kabelmarkers en kabelgoten. Tot nu toe werkt dat naar tevredenheid.

10 februari 2019

Deze week een paar dagen vrij genomen om voortgang te maken met de bouw. Alle bestelde items zijn op tijd gearriveerd, dus er kunnen meters gemaakt worden. Dat was het idee, maar helaas zat er het een en ander wat tegen. De eerste dag ging het zeer voorspoedig. Het emplacement van Preda is volledig aangesloten en de verbinding van Preda via Naz naar Muot inclusief Muot zelf is op die dag gerealiseerd. In de avond proef gereden en dat verliep als een zonnetje. Door die ervaring gesterkt ben ik de volgende dag voortvarend aan de slag gegaan om het emplacement van Langwies en de verbinding naar Luen-Castiel te realiseren (zonder tussentijds te testen). Dat verliep zonder al te veel problemen al was de bereikbaardheid van de diverse onderdelen wel iets lastiger dan gehoopt. Dezelfde avond geprobeerd proef te rijden, maar dat ging dus absoluut niet. Kortsluiting! Waar dat zat, geen idee. Een paar uur bezig geweest zonder resultaat. Als gevolg daarvan de hele nacht slecht geslapen. Waar zit het probleem, hoe kom ik hier achter? De volgende dag in alle rust stap voor stap het probleem aangepakt. In eerste instantie zonder resultaat. Daarna alle verbindingen van de dag ervoor weer ongedaan gemaakt en vervolgens stap voor stap alles weer aangesloten en stap voor stap getest. Aan het eind van deze route bleek het probleem in een wissel, Minitrix 14955, te zitten. Kortsluiting in de wissel. Na een snelle chirurgische ingreep de kortsluiting verholpen en toen kon ik weer verder. Na in totaal 3 dagen ben ik gevorderd tot aan het locomotiefdepot Sand. Een zichtbaar bewijs hiervan is de 644 in Langwies op doorreis naar Sand (de verlichting brandt als bewijs). Vanaf daar ga ik dus morgen weer verder. Ik heb een vage hoop om morgen de baan geheel aangesloten te krijgen, maar de aanlsuitdraden raken langzamerhand wel op. Dus vanavond maar 400 meter in twee kleuren bijbesteld.

3 februari 2019

Zaterdagochtend 2 februari wat onderzoek verricht op internet om de aanleg van straatspoor te doorgronden. Op BeneluxSpoor heb ik wat nuttige links gevonden in de Encyclopedie. Op basis daarvan maar besloten om de aanleg met behulp van DAS klei te gaan realiseren. Dus hiervoor een mal gevonden en de benodigde DAS klei. Dus gistermiddag nog een aantal bestellingen gedaan: 1) DAS klei voor het straatspoor (bol.com), 2) een mal om het straatspoor goed tussen de railstaven aan te brengen (RailNScale) en 3) de laatste 13 wisselaandrijvingen (5 rechts en 8 links, Conrad.nl).

Gistermiddag is via post.nl de nalevering van de Faller kurk railbeddingen al gearriveerd. Ik had toen net besloten met de werkzaamheden te stoppen. Dus op zondag als eerste de laatste railbeddingen aangebracht.

De afgelopen drie dagen ongelooflijk hard gewerkt. Heel veel taken afgerond: alle kurkbeddingen zijn aangebracht; alle aansluitingen van alle secties zijn gesoldeerd; alle wisselaandrijvingen zijn uitgefreesd in de onderplaat; en alle aansluitingen zijn van aansluitstrips voorzien. Als je het zo op een rijtje zet, klinkt het niet erg indrukwekkend, maar geloof me, het waren drie dagen van hard doorwerken. Ik ben nu op het punt aangeland dat al het voorbereidende werk volbracht is en nu moeten alleen nog de aansluitingen naar de electronicapanelen gerealiseerd worden. Dat zal overigens nog steeds een paar dagen werk betekenen, ruw geschat gaat het namelijk om 180 aansluitingen, die nog gerealiseerd moeten worden. Dus daar ben ik nog wel even mee bezig, maar dan kunnen we ook voor het eerst een echte ronde maken. Dus de eerste echte mijlpaal, het rondrijden van de treinen komt nu echt in het zicht. Een overzichtsfoto gaat hierbij.

2 februari 2019

Zoals al aangekondigd, had ik net 4 meter railbedding te kort. Midden boven op de foto is te zien dat alleen de toegang van het emplacement van Chur naar het straatspoor nog van bedding voorzien moet worden. De nalevering is al onderweg volgens de leverancier, dus volgende week kan dit afgerond worden. Vandaag waar mogelijk wisselaandrijvingen inbouwen en daarna de elektrische aansluitingen verder afmaken.

31 januari 2019

Voortgang is traag, maar er is dan ook een hoop werk te verzetten. Inmiddels is de kurk railbedding aangebracht tot en met Chur Sand. Het enige deel wat nu nog gedaan moet worden, ongeveer 8 meter in totaal, is het baangedeelte van Chur Stadt naar de voorzijde van het station Chur. Dat heb ik nog even voor me uitgeschoven om dat ik dat, conform de werkelijkheid, eigenlijk in straatspoor wil uitvoeren en daar ben ik nog niet echt uit hoe ik dat zal aanpakken. Het zijn namelijk best wel wat lengtes, dus hoe doe je dat netjes? Daarnaast heb ik ook nog maar 4 meter railbedding op voorraad en 4 meter uitstaan als nalevering. Dus daar moet ik nog even op wachten. Hoe dan ook demping zal geen kwaad kunnen, dus de kurk railbedding wordt in ieder geval aangebracht, heb ik besloten. Dus daar ga ik morgen vroeg mee beginnen. Daarna denk ik dat ik een begin ga maken met de aansluitingen (het trekken van de bedrading) naar de electronicapanelen. Beginnend vanaf de railspiraal en dan eerst een doorgaand spoor. Dan ben ik binnenkort in staat om de hellingproef te gaan doen: trekken de locomotieven de aangebrachte hoogteverschillen. Altijd spannend.

22 januari 2019

De afgelopen week druk geweest met het opdelen van de baan in de diverse blokken en bezetmeldsecties. Tot mijn tevredenheid kan ik meedelen dat dat nu helemaal voor elkaar is. Ook is de sectie van Langwies naar Preda inclusief de beide stations en het passeerstation van Muot voorzien van de kurk onderlaag of waar nodig van de kurkrailbeddingen. Inmiddels is mijn hele voorraad railbedding al weer op en heb ik 10 pakketten extra besteld. Die verwacht ik een dezer dagen en dan kan ik weer verder.

Het emplacement van Preda, het passeerstation Muot en het station Langwies alsmede de tussenliggende secties zijn geheel van aansluitdraden voorzien en die zijn al doorgevoeerd door de tafel. Deze delen zijn ook volledig gefixeerd op de bekende wijze. Als er weer even tijd is (bij voorkeur een aantal dagen achter elkaar) dan zal ik de aansluitingen naar de wisseldecoders en de bezetmelders gaan realiseren. Kortom, het werk vordert gestaag.

Dit is ook het moment dat ik al begin na te denken over de vormgeving van de scenery. De delen waar tunnels, bruggen en galerijen gaan komen worden langzamerhand duidelijk en al meegenomen in de vormgeving van het traject. Dat is een onderdeel, de vormgeving, dat ik altijd graag in de praktijk uitprobeer. Op papier leeft dat onvoldoende voor me; het is voor mij een kwestie van "trial and error". Uitproberen en opnieuw beginnen.

14 januari 2019

De afgelopen dagen, af en toe, bezig geweest met het voorbereiden van de bezetmeldsecties en het aanbrengen van de bedrading. In de kerstvakantie was ik begonnen met het emplacement van Preda. Ik was al bezig om vandaaruit verder naar beneden door te werken, maar toen ontdekte ik net op tijd dat als ik daarmee door gegaan was er een aantal secties onbereikbaar dreigden te worden. Dus vervolgens me eerst maar gericht op deze lastig te bereiken secties. Dat betekent dat ik het schaduw-passeerstation Muot weer uitgebouwd heb en dat vervolgens buiten de baan passend gemaakt, in secties ingedeeld en bedraad heb. Dat uitbouwen maakt het leven heel wat makkelijker. De railsectie wordt geplaatst op restanten van vloerbalken (van de vorige zolder), zodat er in ieder geval voldoende ruimte is om doorvoeren te boren en de draden gemakkelijk door te voeren. Wel moet ik er vanzelfsprekend voor zorgen dat alle overgangen straks goed kloppen en passen. Op de foto zijn de rail isolaties (= oranje stickers), de aansluitlocatie punten (= gele stickers) en de tijdelijke fixaties goed zichtbaar.

Zoals eerder al vermeld is, wordt de rails tijdelijk gefixeerd met een spaanplaatschroefje (3.0 x 12 mm) en een ringetje van 8 mm. Als volgende stap is de rails om de 10 cm ingedruppeld (tussen twee bielzen) met 1:1 verdunde boekbinderslijm.

Als de lijm voldoende gedroogd is, wordt het emplacement op de kop gelegd en worden de aansluitstrips aan de onderzijde gemonteerd voor de railaansluitingen en voor de wissels. Als alle verbindingen ook aan de onderzijde gemaakt zijn, worden de tijdelijke fixaties weer verwijderd.

1 januari 2019

Een voorspoedig 2019 gewenst aan alle lezers.

Binnenkort ga ik weer verder met de bouw van de Chur-Arosa Bahn en neem ik de verslaglegging weer ter hand. Even geduld alstublieft. Tot gauw.

De voortgang van eerdere jaren vindt u onder het jaartal onder de Tab "Voortgang".