Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2020

25 maart 2020

Na nog een avond en een dag doorwerken is het gebouw van Langwies gereed. De gevels heb ik gespoten met een mengsel van 71.033 en 71.001 (Vallejo, Yellow Ochre en White). De onderranden en de raamverdelingen zijn licht grijs (71.050) en het dak is donkergrijs (71.047). De onderzijde van het dak is donker (armour) bruin (71.041) evenals de binten. Alle kozijnen heb ik van driehoekige profielen gemaakt, wat overigens wel een monnikenwerk was, maar het is naar tevredenheid gelukt. De profielen heb ik bewust wit gelaten. Ter versteviging van de muren en onderbreking van de lichtverspreiding heb ik een tweetal vloeren ingebracht van 1.0 mm polystyrol. De onderste vloer, het plafond van de begane grond, heb ik van een LED voorzien en alle wanden aan de binnenzijde van de begane grond heb ik zwart geschilderd. Alle ramen zijn van glas voorzien (0.4 mm transparant polystyrol). Tenslotte nog een bankje zoals bij het grote voorbeeld en het gebouw is gereed. Ik moet zeggen dat de nieuwe werkwijze, eerst de buitenschil samen bouwen me goed bevalt. Ik ben best wel een beetje trots op het eindresultaat. Vergelijk zelf het resultaat maar met de foto van de werkelijkheid (5 foto's terug).

Volgende stop, Lindenquai 2 tot en met 12. Ik realiseer me net dat ik nog geen foto van de echte Lindenquai heb getoond. Dat is hierbij goed gemaakt, zodat u weet wat u de komende weken nog kunt verwachten. Wat er ook gebeurt, het wordt in ieder geval een kleurrijk geheel.

23 maart 2020

Gisteravond laat heb ik het gebouw nog in de primer gezet, zodat ik vanavond de kleur kon aanbrengen op de kozijnen en de gevel. Kortom het schilderen is momenteel "werk in uitvoering". Overigens is wachten op drogen is iets waar ik slecht tegen kan, dus vandaar dat ik de tijd zo effectief mogelijk probeer te benutten.

Inmiddels zijn afgelopen week ook de laatste twee modellen van de Lindenquai gereed gekomen. Het rijtje van 6 huizen is nu compleet. De daken zijn vanzelfsprekend provisorisch om op dit moment het beeld volledig te maken. Bij de uiteindelijke bouw worden de daken nauwkeuriger uitgewerkt. Als de tijd er is, kan ik nu eerst de AutoCAD files gaan splitsen in de diverse lagen.

22 maart 2020

De lente is begonnen en het is prachtig weer. Maar aangezien we binnen moetn blijven dit weekend maar volop aan de slag met het gebouw van Langwies. Uit de proefplaatsing op 18 maart bleek dat het gebouw goed is qua proporties. Dus op zaterdag eerst maar eens besloten hoe ik het gebouw gelaagd ga bouwen. Na enig zoeken heb ik bij Peard driehoeksprofielen met een rechte hoek en aanliggende zijden van 1 mm gevonden. Dus de karateristieke diepliggende ramen worden met deze profielen van afgeschuinde kozijnen voorzien. Daarvoor heb ik in de buitenste 2 lagen (0.5 mm ieder) de kozijnen aan alle zijden een halve mm verruimd. Daarmee krijg ik de schuine kozijnen en dan nog 0.5 mm extra tot de ramen. Met deze kennis gewapend heb ik de drie lagen (0.5, 0.5 en 0.3 mm) voorbereid in AutoCAD. Daarna de plotter van polystyrol en tekeningen voorzien en aan de slag. Daar bleek dat ik ook hier de voorraden aan moet vullen. De laatste snijmat is in gebruik genomen. Dus gelijk maar nieuwe matten bij Cityplotter besteld.

Na een paar uur plotten, heb ik de rest van de avond besteed aan het uitsnijden van de geplotte delen. Met name de ramen van 2 x 2 mm met sponningen van 0.5 mm vragen wat moed, beleid en trouw. Maar het is gelukt.

Op zondagochtend dus weer verder. Eerst zorgen dat alle uitsnijdingen er strak uitzien en van alle mogelijke ongeregeldheden zijn ontdaan. Vervolgens besloten deze keer een andere aanpak te volgen. De buitenste wand wordt eerst in elkaar gezet en dan pas gespoten. De binnenste lagen zijn vervolgens strak pas gemaakt en tijdelijk in het omhulsel geplaatst. Dit geeft voor mij een duidelijk strakker resultaat. Op dat moment kon ik ook al het dak pas maken, uit Kibri leiplaat en voorzien van een Faller schoorsteen. Tenslotte zijn de dakbinten aan de kopse gevels gemonteerd. Deze dakbinten heb ik van 1.5 x 1.5 mm, 1.5 x 1.0 mm en kwartrond 1.0 x 1.0 mm gemaakt. Een stripje van 5 mm op een stripje van 3 mm en daaraan een strip van 1 mm. Dat geeft precies de juiste aanblik. Tenslotte nog het stoepje naar de voordeur. Een stripje van 9 mm breed en 1 mm dik en dan vier op elkaar. Dat geeft precies de juiste trap. Alles is nu voorbereid. Het grote lucht-spuiten kan nu beginnen.

Het is altijd weer handig om foto's te maken en deze vervolgens kritisch te beschouwen. Zoals gezegd de binnenste twee lagen zitten nog niet vast. Dat komt pas na het schilderen, maar de schoorsteen moet nog wel even uitgericht worden.

18 maart 2020

Vandaag eerst maar eens even gebeld met de Houtloods. Allereerst om te vragen hoe het daar gaat in deze tijd, maar ook om te informeren of ze inmiddels Woodland Scenics gipsverband hebben. De winkel heeft ondanks de situatie veel aanloop, maar het gipsverband was nog in voorraad. Dat heb ik apart laten leggen en ga ik vanmiddag even ophalen.

Vervolgens ben ik begonnen met het omzetten van de handmatige tekeningen en schetsen naar AutoCAD. Als eerste is het gebouw in Langwies aan de beurt. Met de handmatige tekeningen heb ik daar de meeste problemen gehad omdat ik de verhoudingen niet goed kreeg. Het heeft me heel veel moeite gekost om bruikbare foto's te vinden (frontaal aanzicht), alle foto's onder een hoek vertekenen namelijk teveel. Daarmee is het lastig terug rekenen. Inmiddels heb ik het gebouw ingevoerd en, zoals altijd, eerst een print op papier gemaakt om een voorbeeld te kunnen maken op ware grootte (N). Dat is gelukt. Een proefplaatsing van het papieren model is op een foto vastgelegd. De schaal, de verhoudingen en de algemene indruk zijn in orde en in overeenstemming met het voorbeeld. Wat nu nog moet gebeuren is het voorbereiden van de diverse lagen om te kunnen gaan plotten. Ter vergelijking is ook een afbeelding van het origineel (met dank aan RhB-Mikey|Train photography) geplaatst.

Tenslotte heb ik aan de randen van de baan, daar waar de rivieren op de rand eindigen, een tweetal beschermingsstrips gemonteerd. Ik liep namelijk regelmatig de railing (op de kademuren) eraf. En daar wordt het over het algemeen niet beter van. Dus toch maar iets meer bescherming aangebracht.

Na de Houtloods bezocht te hebben ben ik verder gegaan met het omzetten van de handmatige tekeningen naar AutoCAD. Aan het eind van de dag heb ik 4 van de 6 huizen omgezet en evenzovele papierenmodellen vervaardigd. Deze papieren modellen geven een aardig beeld, zij het in zwart-wit, hoe de Lindenquai er in de toekomst uit gaat zien, zoals op de bijgaande foto te zien is. Hier is duidelijk in de toekomst ook nog een achtergrond nodig. Want nu kijk je zo onder Preda door, niet erg realistisch. De twee breedste huizen, Lindenquai 2 en Lindenquai 8 moeten nog omgezet worden. Daar heb ik het weekend waarschijnlijk wel weer tijd voor. Misschien kan ik dan ook al met het plotten beginnen?

17 maart 2020

Het zijn onrustige tijden. We zijn net dit weekend uit Zwitserland teruggekeerd, waar aan het eind van mijn laatste skidag het seizoen voortijdig werd beeindigd. En na terugkomst zijn alle noodmaatregelen in Nederland van kracht geworden, dus sinds mijn terugkeer werk ik vanuit huis. Dat is behoorlijk intensief moet ik zeggen. zo'n 7 Skype gesprekken met afstudeerders en hun afstudeercommissie is behoorlijk intensief. Dus veel anders komt er niet meer uit mijn handen. Morgen de vaste vrije dag, dus wellicht kan er dan wat aan de hobby gedaan worden.

Tijdens mijn verblijf in Zwitserland was het helaas niet altijd even fraai weer. Op de dagen dat het echt te hard sneeuwde naar mijn zin en het zicht zeer slecht was, heb ik de tijd besteed aan het uitmeten en tekenen van een 7-tal huizen. Zes huizen die gevonden kunnen worden aan de Lindenquai in Chur, oostelijk van de rotonde. Dat is een zeer karakteristiek rijtje, wat ik zeker op de modelbaan wilde weergeven. Het zevende huis is het drie verdiepingen hoge huis aan de westkant van het station Langwies. De komende tijd zal ik de handmatige tekeningen over gaan zetten in AutoCAD en daarna kan de plotter weer aan de slag. Voorlopig weer genoeg te doen de komende tijd, waarin we toch nergens anders heen kunnen.

Afgelopen zondag nog wel wat kleine klusjes gedaan, tussen het uitpakken door. De uitgang van Preda is van een achtergrond voorzien (zie foto hiernaast). Tevens zijn alle nog resterende witte plekken op de rotsformaties, zoals nog pijnlijk duidelijk te zien op bijgaande foto, zoveel mogelijk weggewerkt. Helaas zie je, als je denkt klaar te zijn, altijd nog wel een plekje hier of daar. Maar uiteindelijk komen we er wel. Als de basiskleur voldoende dekkend is (en door en door droog), kunnen de diverse washes aangebracht worden en kan een begin gemaakt worden met de dry-brushing.

26 februari 2020

Het aanbrengen van het gipsverband, met name in de hoeken was toch wat lastiger. Maar na twee dagen is al het horrengaas bedekt en ben ik helaas al door de voorraad gipsverband heen, die ik op 31 januari besteld had. Voor het bedekken van het styropor is duidelijk minder gipsverband nodig, het schijnt namelijk niet door, maar dat zullen toch nog wel een paar rollen zijn. Binnenkort maar weer eens een bestelling plaatsen.

Tenslotte heb ik ook de laatste rotsformaties aangebracht naast het eerste Albulaviaduct. Compromis na compromis.

Later vandaag de ondergrond op kleur gebracht met Earth Colours green zoals bij de rest van de bergen. Ook heb ik door middel van drybrushing met witte plakkaatverf de golven op de Albula van koppen voorzien. In de hoop dat dit zichtbaar blijft na het aanbrengen van de glanslak, is nu in ieder geval de illusie van snelstromend water wat sterker gemaakt.

Snelstromend water in de Albula

22 februari 2020

Vandaag heb ik me geworpen op wat zonder twijfel de lastigste hoek is van de hele baan: de overgang van Langwies naar Chur Sand. Daar zitten, een gevolg van de vele compromissen, teveel sporen die boven en onder elkaar doorlopen en dus heel veel tunnelingangen. Dat maakt het bepalen van de vormgeving van de bergen heel lastig. Uiteindelijk heb ik een deel op de traditionele manier gemaakt met houten spanten en een deel van styropor platen, met behulp van de hetedraadsnijder. Dat is echt een uitstekende investering gebleken. Met groot gemak maak je hiermee de basis vormen zonder heel veel rotzooi en de vormen zijn redelijk makkelijk bij te werken. Uiteindelijk plak ik de diverse delen met houtlijm op elkaar. Ook dat gaat vlot en zonder al te veel problemen. Na het geworstel in de hoek, heb ik ook de ondergrond achter Chur Sand en tussen Chur en Chur Sand met styropor platen of delen daarvan opgevuld. Wat nu nog rest is het bekleden van de spanten met horrengaas en daarna het bedekken met gipsverband van het horrengaas en het styropor. Hopelijk kom ik daar morgen aan toe.

16 februari 2020

Dit weekend ook nog bij Anja Bange Modell de ontbrekende exemplaren van de Arosa trein besteld. Het gaat om de As1256 en de BD2481 van de Arosa-Express. Een eerste klasse wagen en een gecombineerde bagage en 2e klasse wagen. De beide modellen worden door Pirata gefabriceerd en via Anja Bange Modell op de markt gebracht. Dit zal niet voor het einde van het kalenderjaar zijn, maar we hebben dan wat moois in het vooruitzicht. Met deze beide modellen is de Arosa trein op mijn baan in ieder geval compleet.

De bouw van Langwies is dit weekend gewoon verder gegaan. Als eerste is zaterdagochtend het gipsverband aangebracht. Tijdens het drogen gedurende de rest van de zaterdag een groot aantal klussen gedaan. Zaterdag in de loop van de middag kwam dan uiteindelijk de bestelling van Noch. Ik heb nu weer even voldoende gras, hoop ik, om binnenkort te gaan beginnen met het aanbrengen van het gras met behulp van de GrassMaster 2.0.

Bij het testrijden met nu weer eens andere locomotieven bleek één van de twee Minitrix Am842's, die ik bezit, geen teken van leven meer te geven. In eerste instantie verdacht ik de decoder, maar na een vlotte verwisseling, bleek dat niet de oorzaak te zijn. Op het programmeerspoor krijg ik alleen een fout melding. Na verder onderzoek bleek de bedrading van de wielen naar de decoder onderbroken te zijn. Drie van de vier draden bleken afgebroken. Ik had in het verleden al ontdekt dat dit een kwetsbaar punt is van deze locs, maar nu zijn dan beide wielstellen geamputeerd. Vandaar een foutmelding. Na voorzichtig chirurgisch ingrijpen, is de loc weer hersteld en rijdt hij weer als een zonnetje.

Na deze klus heb ik Koploper aangepakt. In mijn baanontwerp liep ik nog steeds tegen een aantal fouten aan, die ik al lang had moeten oplossen. Verkeerd om aangesloten wissels en verwisselde wisselnummers zijn de zaken die ik eerst maar eens en voor altijd (hoop ik) heb opgelost. Bij het Depot Sand was dit nog best lastig, want daar had ik de wisselnummers verwisseld. En voor je er in je eentje achter bent welke wissel er nu wel omgaat, ben je wel even bezig. Maar ook dat is opgelost. Het enige probleem dat ik daar nog heb is dat er twee sporen van de loods bezet gemeld worden, terwijl er geen locomotief of andere stroomgebruiker op staat. Daar is nog wat meer onderzoek voor nodig. Met Koploer zijn we nu in ieder geval weer een stukje verder.

Op zondagochtend, nou ja bijna middag, ben ik begonnen met het schilderen van de ondergrond van Langwies in Earth Colours Green Undercoat. Daarna ben ik met de acrylverf aan de slag gegaan om de rivieren in te kleuren. Zowel het laatste stukje van de Plessur als het overgrote deel van de Albula heb ik vandaag van kleur voorzien. Later deze week nog even proberen of ik met een drywash van witte plakkaatverf koppen op de golven kan krijgen. Zou leuk zijn als dat gaat lukken. Overigens begint het langzamerhand weer ergens op te lijken. Het gaat eigenlijk sneller dan verwacht. Ik houd u verder op de hoogte.

Overzichtelijke opslag OVP

Als laatste vandaag nog een klus van een heel andere orde. Ik heb de gewoonte om vele spullen onder de treinbaan op te slaan. Met name spullen die ik regelmatig nodig heb. Maar soms wordt de chaos wat te groot en is er een rigoreuzere aanpak nodig. Boven de trap naar de modelbaanzolder heb ik een plank aangebracht. Ruim boven de deur en op hoogte van de vloer. Plank is 116 x 45 cm en is de ideale locatie om alle orginele verpakkingen van locomotieven, wagens en bussen overzichtelijk op te slaan. Vanaf de trap heb je een goed zicht en je kunt er ook nog prima bij. Hiermee dus weer wat bewegingsruimte onder de treinbaan geschapen.

12 februari 2020

Zondagavond heb ik nog een grote hoeveelheid grasvezels bij Noch in Duitsland besteld. De verzending via DHL loopt, zoals altijd bij mij, een beetje moeilijk. Van Noch kreeg ik een track code die uiteindelijk, bij navragen bij DHL Express in Duitsland, van een modelbouwwinkel in Oostenrijk bleek te zijn. Hier kwam ik achter toen ik de e-mail ontving van DHL dat mijn pakket was afgeleverd. Maar ik was de hele dag thuis, de bel doet het gewoon en ik had dus niets ontvangen. Nu maar hopen dat het de komende dagen nog goed gaat komen.

In de tussentijd heb ik me maar bezig gehouden met de onderlaag van de rivier. Meer lagen papier blijken nodig om een egale ondergrond kleur te krijgen. Het toiletpapier met witte houtlijm blijft redelijk doorschijnend. Ik wil ook weer niet teveel papier aanbrengen want dan verdwijnt langzamerhand het reliëf. Op de eerder gemaakte foto's is dit niet zichtbaar. Die heb ik namelijk direct na het aanbrengen gemaakt: de lijm is dan nog vloeibaar en het papier kletsnat. Maar na opdrogen schijnt de ondergrond er weer doorheen.....en die had ik helaas niet van een nette egale kleur voorzien. Al doende leert men.

Daarnaast heb ik de afgelopen dagen de bergspanten van een deel van Langwies aangebracht en die vervolgens met horrengaas overtrokken. Het resultaat staat in de bijgaande twee foto's.

9 februari 2020

Na alle werkzaamheden van de laatste paar weken is er best wel een behoorlijke verandering zichtbaar. Het landschap begint de vorm te krijgen,die ik in mijn hoofd had. Geen detail weergave van de werkelijkheid, maar een impressie van die werkelijkheid om de sfeer van de Zwitserse bergen op zolder te krijgen. Inmiddels zijn de diverse grassoorten in bestelling bij Noch, dus binnenkort kunnen we het volgende niveau van de schepping van de modelwereld gaan beginnen.

De laatste paar rotsformaties op het traject Langwies - Preda heb ik dit weekend uiteindelijk aangebracht. De methode heb ik toch weer wat aangepast. Ik heb de laatste twee dagen gebruik gemaakt van Alabastine allesvuller om de spleten tussen de diverse afgietsels op te vullen. Dat gaat wat rustiger en makkelijker dan het gebruik van gips. Dat modelgips is namelijk echt in een kwartier hard. Dus veel tijd voor aanpassingen heb je op dat tijdspad niet. De allesvuller is wel wat duurder, maar het gebruiksgemak wint het dan toch. Als laatste heb ik de rotspartij boven de ingang van de Albulatunnel voltooid. Ik heb hier eerst met de hete draadsnijder de ondergrond van styropor gemaakt en daar met hetelijm/smeltlijm de afgietsels op vastgekleefd.

Tenslotte de dag erna alle aanpassingen weer in de grijze grondkleur gezet. Inmiddels heb ik ook een tube witte acrylverf (Amsterdam) gekocht om ook nog een lichtere grijstint te kunnen maken voor het beschilderen van de rotsen.

De volgende stap in mijn scheppingsverhaal is het voorbereiden van de Albula. Op de bekende wijze (zie hiervoor mijn uitleg op 14 september 2019) heb ik met verdunde witte houtlijm en wit toiletpapier de eerste lagen van de ondergrond van de rivier de Albula vormgegeven. De komende week nog een paar extra lagen, om het effect van het wildstromende water goed te krijgen. En dan kan ook dat op kleur gebracht worden. Een eerste indruk heb ik gelijk maar even vastgelegd.

5 februari 2020

Tot mijn grote spijt ga ik steeds meer via Internet bestellen. De laatste paar weken heb ik te vaak misgegrepen bij de detailhandel. Jammer, maar dat is helaas waar ze met hun beperkte voorraden op aansturen. Op deze manier heb ik deze week een nieuwe stofzuiger besteld. Mijn oude heeft het afgelopen week na ongeveer zeventien jaar opgegeven. Dezelfde was er natuurlijk niet meer, dus nu een oplaadbaar, dus snoerloos exemplaar besteld. Eerst dus verkeerd, toen krijg ik een 12V exemplaar voor gebruik in de auto (via de aansteker). Die heb ik dus niet meer in de auto, dus dit exemplaar was in alle opzichten onbruikbaar. Dus per ommegaande retour en vervolgens een met een Li-Ion acuu besteld.

Een dag later een verzameling Earth Colours van Woodland Scenics besteld. Twee keer C1228 green en twee keer C1229 brown. Die bestelling was er dus de volgende dag. Wauw! Daarmee ben ik het gips van een grondlaag gaan voorzien. Dat gaat duidelijk beter dan met de acrylverf, die ik in het eerste deel gebruikt heb, zowel qua kleur als wat betreft opbreng gemak. Een eerste impressie van de ingekleurde bergen staat hiernaast.

Tegelijkertijd ben ik ook nog steeds bezig om op diverse plaatsen, maar voornamelijk rond de tunnelingangen, rotsformaties aan te brengen. De aanpak is alsvolgt. Als eerste maak ik met behulp van de Woodland Scenics rotsmallen een groot aantal rotsafdrukken. Als de mallen good gedroogd zijn worden de rotaafdrukken voorzichtig verwijderd. Als ik een voldoende grote verzameling heb, begint als tweede stap het passen en meten. Ik probeer de rotsformaties zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Als dat er uiteindelijk naar tevredenheid uitziet, worden de afdrukken met smeltlijm op de onderlaag gefixeerd. Als een hele wand gereed is, ga ik met kleine porties gips de gaten en spleten opvullen.

Tijdens dat werk kijk ik ook regelmatig waar de diverse typische bergbebouwing eventueel geplaatst kan gaan worden. Heb ik een plek, dan pas ik de ondergrond aan, door in te snijden of door met styropor een plateau te maken, wat daarna dan weer met gipsverband wordt overtrokken. Het resuktaat van beide activiteiten ziet u hiernaast. Boven: ingesneden, onder: een nieuw plateau aangebracht.

2 februari 2020

Het weekend heel veel testrijden uitgevoerd. Met name de straatsporen moesten nog uitvoerig getest worden. En dat is gelukt. Meer dan 30 minuten heeft een locomotief zonder problemen zijn rondjes gedraaid. Het gevoel dat de modelbaan zonder problemen kan functioneren neemt toe. Dezelfde exercitie moet nog door meerdere locs uitgevoerd worden, maar dat is een kwestie van tijd.

Met behulp van de hetedraadsnijder een aantal probleem gebieden aangepakt: de onderdoorgang van de Albula ter hoogte van het vierde viaduct en de aansluiting van het station Chur aan de achtergrond. Het is een verademing om met deze tool te werken, geen geklier met statische resten en snelle resultaten.

Tenslotte op zondagmiddag een start gemaakt met het kleuren van de rotsen. Een eerste grijze grondlaag is aangebracht op een deel van de rotsformaties. Dat ziet er gelijk al een heel stuk beter uit. De komende tijd de zwarte laag en de witte verwering aanbrengen. Stap voor stap komen we dan tot het uiteindelijke resultaat.

31 januari 2020

Een behoorlijk drukke week achter de rug en als gevolg daarvan weinig op zolder kunnen doen. De weinige tijd die ik had heb ik verpruts door in de spits naar de Houtloods te rijden om Hydrocal te kopen. Maar... u raadt het al, dat hadden ze dus niet op voorraad. Uit louter frustratie vervolgens twee extra Woodland Scenics rotsmallen aangeschaft om de productie wat te bespoedigen. Na thuiskomst onmiddellijk de order bij Conrad geplaatst. Om een portvrije levering te realiseren heb ik ook nog een hete draad snijder aangeschaft (Toolcraft) met diverse hulpmiddelen om styropor zonder irritant afval te kunnen snijden. Ik gebruik de styropor namelijk meer en meer om moeilijke locaties van een ondergrond te voorzien. Dat zal van nu af aan met wat minder irritatie verlopen.

Ook is deze week een late nalevering van Modellbahn-shop Lippe uiteindelijk gearriveerd: twee dubbeldeks bussen van de Schweizer Post. Nu is dan ook het busstation bij het Hauptbahnhof Chur van voldoende bussen voorzien. Een overzicht van alle leveringen in de bijgaande foto.

26 januari 2020

Dit weekend met behulp van smeltlijm en het lijmpistool alsmede modelgips uit de DHZ zaak, een groot aantal van de rotsformaties geplaatst. Eerst heb ik met beitel en mes de gips vormen gescheiden van de oude ondergrond. Dat ging wonderwel goed en redelijk vlot. Daarna door middel van veel passen en meten, snijden en breken de rotsformaties zo natuurlijk mogelijk vormgegeven. De individuele stukken worden met smeltlijm gefixeerd. Als alles op zijn plaats zit, vul ik de gaten en de spleten op met modelgips. Dat is redelijk goed te verwerken, mits je kleine porties tegelijk aanmaakt. Uiteindelijk werkte het voor mij het beste als ik 187 gram gips op 1 dl water voorbereidde. Je hebt dan 15 minuten om het te verwerken en deze hoeveelheid gips krijg je precies weg in die tijd. Nu een paar dagen goed drogen en dan kan ik met beitel, mes en kraspen de rotsformaties verder vormgegeven.

Hiernaast, vanzelfsprekend nog ongeschilderd, een eerste impressie van het resultaat. De grijze stukken zijn rotsformaties van de vorige baan, de Albulabahn. De witte zijn nieuwe stukken gegoten met Hydrocal, maar daar was ik helaas door de voorraad heen. De beige delen, tenslotte, zijn de delen, die ik met modelgips heb opgevuld/aangeheeld.

24 januari 2020

De bestelling van de arcades en de muurplaten, Faller Decoflex, is vandaag op tijd, volgens afspraak, gearriveerd. Een proefplaatsing bepaalt of dit inderdaad is wat ik in gedachten had. het is niet volgens de werkelijkheid, maar bouwen op een zolder onder drie schuine wanden vraagt om ontelbare compromissen. En dit is er een van. Zo op het oog is dit de beste oplossing voor het gegeven probleem. De bovenranden heb ik ook nog van Decoflex plaat voorzien, zodat het geheel er iets meer overdacht/gepland uitziet. De komende dagen toon ik u zeer waarschijnlijk nog het uiteindelijke resultaat.

De afgelopen avonden ben ik bezig geweest om de oude rotsformaties over het berggebied te verdelen. Waarschijnlijk moet ik morgen de rotsformaties opbreken, met een beitel of een mes, zodat ik de formaties beter kan aanpassen aan de ondergrond. Daarnaast heb ik de laatste twee avonden mijn laatste voorraad gips gebruikt om nog een aantal gipsafdrukken van de rotsformaties te maken. In ieder geval morgen meer gips (Hydrocal) aanschaffen en kijken hoe ik de rotsformaties kan fixeren op de ondergrond.

22 januari 2020

Vandaag verder met gipsen. Maar eerst op wat experts wachten voor mijn huis. De buitenzijde en de kruipruimte zijn aandacht voor inspectie vandaag.

Tijdens het wachten maar even wat gesurfd op Internet. Ik ben nog op zoek naar de invulling van de huizen aan de zuidzijde van de Plessur. Daar staat een fraai rijtje huizen, die ik denk ik maar zelf moet gaan bouwen. Daar ga ik de komende tijd maar eens wat aan rekenen en tekenen, na het gipsen natuurlijk.

Na een paar uur gipsen en het verwerken van in totaal 3.0 m2 gipsverband (2 x Noch 60982 en 1 x Noch 60980) zijn de bergen gelijkmatig bedekt. Het werk zit hem eigenlijk niet in het aanbrengen van het gipsverband, maar veel meer tijd gaat er kwijt aan het afdekken van de rails en de omgeving en het naderhand weer opruimen en schoonmaken van de treinzolder alsmede het verwijderen van de drupopelsgips die op verkeerde plekken terecht gekomen zijn. Maar goed na een halve dag hard doorwerken ziet alles er picobello uit. De volgende stap wordt het uitzoeken van de diverse rotsformaties, die ik bij het slopen van de Albulabahn heb kunnen redden en het aanmaken van extra rotsformaties, die op de houten ondergrond geplaatst moeten gaan worden. Die formaties moeten zo dun mogelijk gemaakt worden om geen problemen met de treinenloop te gaan krijgen.

20 januari 2020

Verrast ben ik vandaag over de ongekend vlotte levering door Conrad. Vrijdagavond om 18.00 uur besteld en vandaag om 12.00 uur in huis. Ik kan me dus de komende woensdag weer helemaal aan het gipsen wijden.

Dit weekend ook geconstateerd dat ik echt de site weer eens moet bij gaan werken. Dit "voortgangsblog" werkt wel, maar ik heb in 2018 en 2019 zoveel aangepakt dat het echt weer tijd wordt om de verhalen uit de voortgangspagina's over te gaan zetten naar de andere tabs. Wie weet voor een regenachtig weekend de komende tijd of wellicht op wintersport in de avonduren (?).

19 januari 2020

Helaas bleek de Houtloods geen gipsverband meer op voorraad te hebben, dit bij telefonische navraag. Aanvullen van de voorraad kost drie weken. Dus ik heb mijn heil maar elders gezocht. Bij Conrad de benodigde artikelen besteld en die zijn er woensdag of donderdag. In de tussentijd dus maar verder gegaan met het voorbereiden van de bergspanten. Gister ter hoogte van Chur Sand en vandaag een klein begin bij Langwies. Ik heb niet alleen gewerkt aan de bergspanten, maar ook het emplacement van Chur Sand voltooid. Het deel van het terrein rond de schuren was nog niet van een ondergrond voorzien. Ook dat heb ik vandaag afgerond. Vervolgens heb ik ook het laatste deel van de Plessur vervaardigd en ook nog de loop van de Albula onder het Albula I viaduct. Al met al een productief weekend, niet zoals gepland, maar toch een groot aantal klussen tot een goed einde gebracht.

In eerste instantie was ik van plan de houtzagerij aan de andere zijde van de Plessur ter hoogte van Chur Sand te plaatsen. Helaas kwam ik er bij proefplaatsing achter dat ik geen rekening had gehouden met de railaansluiting. Dus dit werd een moment waarop ik van de werkelijkheid afweek. Ik heb de houtzagerij geplaats naast het station Langwies, in de lus naar Luen-Castiel. Niet volgens de werkelijkheid, maar soms zijn compromissen nodig. Het ziet er best goed uit, het bijbehorende verhaal zal nog geschreven moeten worden.

15 januari 2020

Vandaag had ik weer een hele dag de tijd voor de modelbaan. Gisteravond nog een uurtje bezig geweest met het aanbrengen van horrengaas, zodat ik vandaag met het gipsverband aan de slag kon. Om te beginnen eerst alle rails in de schaduwstations zo goed mogelijk afgedekt met behulp van kranten. Daarna kon het gipsen zijn aanvang nemen. In totaal had ik 3 rollen gipsverband op voorraad. U raadt het al, dat was dus niet genoeg. Helaas was het weer zo slecht dat ik geen puf had om op de fiets naar de Houtloods te gaan, dus dat is een klusje voor komende zaterdag, in de hoop op beter weer. Met de drie rollen (450 x 20 cm per stuk) heb ik overigens al een behoorlijk deel kunnen bedekken. Komend weekend dus de rest van dit deel van de baan.

Na de gipsactiviteiten heb ik ook nog even wat tijd besteed aan wat moeilijke onderdelen. Een deel van de baan, direct na Preda, loopt gedeeltelijk onder een van de dakbalken. Ik heb lang getwijfeld, hoe ik dit aan moest pakken. Vandaag besloten om daar een aantal arcades te gaan plaatsen. Ter voorbereiding heb ik van multiplex een achtergrond/steunmuur gemaakt.

Al werkend kwam ik nog een paar oude onderdelen tegen. Wat nog steeds op de baan rondslingerde was een heel kort viaduct. Dit is het Tischbach viaduct uit de vorige baan, de Albulabahn. Als eerste heb ik de bijbehorende doos erbij gezocht om te zien wat ik nog aan onderdelen had. Dat bleek niet veel te zijn. Wel kwam ik onderdelen van een ander Kibri viaduct tegen. Hiervan heb ik eerst maar twee onderdoorgangen, duikers kun je ze ook noemen, gemaakt voor de Albula, onder Preda, en voor de Plessur onder Langwies. Daarmee kan ik het verloop van beide rivieren op een natuurlijk wijze afwerken. Tijdens diezelfde actie vond ik ook nog een groot aantal brugleuningen. Die kon ik goed gebruiken om het Albula IV viaduct af te werken. Yeah, wie wat bewaart, die heeft wat! Maar eerst moest daar een deel van het brugdek nog gerepareerd worden. Hiervoor is het oude Tischbach viaduct als donor opgetreden. Een van de wandelpaden van het viaduct heb ik gebruikt om een gat in Albula IV te dichten. Daarna zijn de brugleuningen in ere hersteld en is het geheel weer een volwaardig en veilig viaduct.

12 januari 2020

Dit weekend verder gegaan met de bergspanten. De overgang van Preda naar Muot is een veel grotere uitdaging dan ik had verwacht. In feite heb ik daar teveel tunnelingangen op een te klein oppervlak. Daardoor wordt het heel moeilijk om de bergen de juiste profielen te geven. Uiteindelijk heb ik besloten om een deel niet van horrengaas te voorzien, maar daar rotsprofielen op een vlakke ondergrond te plaatsen. Daarmee hoop ik het probleem opgelost te hebben. De multiplex ondergrond, die u op bijgaande foto ziet, wordt binnenkort bekleed met dunne gipsen rotsprofielen.

Tevens dit weekend heel veel proef gereden. Dit was nodig omdat ik me plotseling realiseerde dat ik na het voltooien van het straatspoor nauwelijks proefgereden had. Dit bleek dus wel degelijk nodig. Hier en daar was de vulling tussen de rails te hoog geworden, waardoor de treinen haperden. Met een beitel de vulling gelijk aan de rails gemaakt waardoor de problemen opgelost waren. Daarna moest vanzelfsprekend het straatspoor weer op kleur gebracht worden.

Daarnaast traden er tijdens het proefrijden nog wat problemen op met de wissels. Gedeeltelijk kwam dit door het feit dat ik bij het aanbrengen van het horrengaas niet voorzichtig genoeg gewerkt heb. Losse resten/delen van het horrengaas veroorzaakten kortsluiting. Tenslotte moesten ook nog wat wissels opnieuw geïnstalleerd worden. Vraag me niet waarom, maar na herinstallatie waren de problemen verdwenen!

8 januari 2020

Om te beginnen wens ik alle lezers een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2020. Gisteravond ben ik teruggekeerd van een 10-daags verblijf in Zwitserland. Geen aandacht of tijd voor treinen, maar me alleen met skiën bezig gehouden. Het weer was fantastisch en als gevolg daarvan heb ik me dus echt 8 dagen lang alleen op de wintersport gericht.

Na terugkomst vandaag veel achterstallig werk, dus het zal weer even duren voor ik voortgang van de bouw kan rapporteren. Zo'n periode van 7 dagen onverdeelde aandacht voor de modelbaan, als in de week voor kerstmis, komt niet zo vaak voor. Dus vanaf nu zal de voortgang weer wat langzamer verlopen. Maar ik blijf u op de hoogte houden.