Impressies van de Rhätische Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2023

22 april 2023

Een paar dagen heb ik deze week besteed aan het verbeteren van de bedrading van de schakelpanelen. Met name de oudere bezetmelders heb ik door middel van aansluitstrips beter bereikbaar gemaakt en zo uitgevoerd dat het solderen van de contacten makkelijker wordt. Ook heb ik de afgelopen dagen de verbindingen tussen de diverse schakelpanelen tot stand gebracht en verbeterd. Dat zijn met name de stroomvoorziening voor de Decoder63 kaarten, de databus met behulp van flatcable tussen de Decoder63 kaarten en de Cat5 UTP kabels voor de verbinding tussen de bezetmelders. Hiertoe moest onder andere een van de vier schakelpanelen toch nog opnieuw gepositioneerd worden, om ervoor te zorgen dat ik alle kabels van de vorige baan kon hergebruiken.

19 april 2023

De afgelopen weken ben ik naar Canada geweest en daar heb ik vermoedelijk Covid opgelopen. Ben nu langzamerhand weer aan de beterende hand, al is het snotteren en hoesten nog niet volledig over. Maar kleine klusjes kunnen er wel opgeknapt worden. Als eerste heb ik deze week de ringleidingen weer aangebracht. Met wat schuiven en aanpassen is het gelukt om de oude ringleidingen vrijwel geheel te hergebruiken.

Nadat deze klus geklaard was, ben ik begonnen met het opnieuw monteren van de schakelpanelen. Het principe van deze panelen heeft bij de vorige baan zijn nut bewezen. Nu heb ik echter een kleine aanpassing gemaakt bij de montage. De pianoscharnieren zijn nu zo gemonteerd, dat het paneel volledig naar voren geklapt kan worden, waardoor het aansluiten van de draden in de nabije toekomst als op een tafel uitgevoerd kan worden. Hiervoor heb ik een deel van het oude frame tot uitwisselbaar onderstel gepromoveerd. Gemak dient de mens, zeker als je de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd bent. Inmiddels zijn alle vier de schakelpanelen op deze manier gemonteerd en ben ik begonnen met het verbeteren, vereenvoudigen en stroomlijnen van de toekomstige aansluitingen. Hopelijk wordt het daarmee overzichtelijker en eenvoudiger in geval van eventueel foutzoeken.

Schakelpaneel naar voren geklapt als tafel

2 april 2023

Gister heb ik de elektrische voorziening op de zolder uitgebreid. In totaal heb ik 7 m kabelgoot met 6 dubbele geaarde wandcontactdozen toegevoegd. De stroomvoorziening is nu aanwezig onder de hele baan en met de eerder deze week aangelegde hoofdschakelaar is dit geheel centraal aan en uit te zetten. Dit zal zeker gaan schelen in het stroomverbruik. Tot nu toe draaide namelijk een deel van de voorzieningen dag en nacht. Met de huidige elektriciteitsprijzen is dat niet meer aan te bevelen, vandaar.

29 maart 2023

Inmiddels is de tafel helemaal klaar en staat ook de spiraal al weer op zijn plaats. Vandaag heb ik met passtukken van vurenhout diverse gaten gedicht die in het verleden voor apparatuur waren gemaakt. In de middag zijn ook de kabelgoten en contactdozen gearriveerd en dus kan in het weekend de elektrische voorziening uitgebreid gaan worden. Zoals beloofd hiernaast een foto van het voorlopige eindresultaat.

28 maart 2023

Gister en vandaag bezig geweest met het aanpassen van de tafels en de tafelhoogte. De lengte van de poten is 60 cm geworden. De stelpoten staan op ongeveer 6 cm en de tafels zelf zijn 9 cm hoog, dus de bladhoogte is uiteindelijk 75 cm geworden. Morgen zal ik nog een foto maken om een totaal overzicht van de nieuwe tafel te geven.

Na het voltooien van de tafels ben ik aan de slag gegaan om de elektrische installatie aan te passen. Ik merkte dat ik behoefte had aan een hoofdschakelaar om in de toekomst de gehele installatie in een keer uit te kunnen zetten. Hiertoe heb ik een simpele zekeringkast met schakelaar uit de opslag gevist. Met deze schakelaar worden beide draden geschakeld en het geheel is voorlopig op 10 A gezekerd. Uiteindelijk moet dat misschien 16 A worden, maar zowel pasringen als zekeringen voor 16 A waren vandaag niet bij de Gamma voorradig.

In de avond heb ik verder bij Gamma ook nog 8 meter extra kabelgoten (Atteman) besteld inclusief 12 opzet contactdozen en 2 binnenwaartse hoeken. Daarmee kan ik de 230 V voorziening rond de gehele zolder aanbrengen. In 2018 had ik slechts een kant gedaan en dat was duidelijk te weinig. Als het goed is worden deze spullen morgen geleverd.

21 maart 2023

De komende dagen ga ik een begin maken met het verlagen van de tafels. Daarom heb ik eerst alle zaken die nog onder de baan geschroefd zaten verwijderd en moet ik de komende dagen ook nog de ringleiding verwijderen. Dan kunnen de modules ontkoppeld worden en kunnen de onderstellen vrijgemaakt worden om ingekort te worden. Het plan is om de bovenkant van de tafels te verlagen van 99 cm, wat het nu is, naar 69 cm voor de toekomstige baan. Daarmee kan het middendeel van de U-vorm verbreed worden met ongeveer 24 cm. De hellingshoek van het dak is 51 graden. Dat betekent dat de eenzijdige horizontale verschuiving oftewel de verbreding van de U, 24.2 cm wordt (tan(51)=1.235=30/24.2). Dat geeft me aanmerkelijk meer bewegingsruimte dan ik bij de vorige baan had.

13 maart 2023

Dit weekend ben ik teruggekeerd uit Zwitserland. De sneeuwcondities waren verre van optimaal, de slechtste situatie in 50 jaar (in deze tijd van het jaar). Maar een van mijn taken was om het model van het Hotel Valbella Inn te overhandigen aan de directie. Dat werd met enthousiasme ontvangen ("Es ist fast wie Weihnachten...") en heeft een plaats gekregen in de hotel lobby, zoals uit de bijgaande foto te zien is, die een paar dagen later genomen is. Wellicht krijgt het ooit nog een vervolg.

18 februari 2023

Na nog een aantal dagen hard doorwerken, ook met hulp van een oud-medestudent en jarenlange vriend, is de hele treinbaan verdwenen en in kasten en/of dozen ingepakt. Ik ben doorgegaan tot aan de kale tafel. Het idee is dat die tafel straks met zo'n 25 cm omlaag gebracht zal worden, zodat het solderen vanaf de grond in ieder geval makkelijker wordt (qua gezichtsveld en reikwijdte). Ook de schakelpanelen zal ik op een andere manier monteren zodat die nog steeds weggeklapt kunnen worden maar ook helemaal naar voren gebracht kunnen worden, zodat er te solderen valt als aan een tafel. Daarvoor zal ik een tijdelijke ondersteuning (1 set voor alle 4 de panelen) gaan maken. Gemak dient de mens. Bijgaand een foto van de kale zolder met het baanplan van Filisur al uitgerold als 1:1 print. Eind maart weer meer informatie, de komende weken heb ik andere prioriteiten.

7 februari 2023

Inmiddels een week aan het slopen. Veel tijd raak je kwijt aan het zorgvuldig losmaken en opslaan van alle onderdelen. Maar na een week ben ik, zoals op de foto te zien is, bijna op de helft. Morgen krijg ik hulp van een vriend en hoop ik dat we wat grote sprongen vooruit kunnen maken. Het blijft een droeverig gevoel als je de restanten zo ziet. Wat een echte tegenvaller is, is het verwijderen van de DAS-klei waarmee ik het straatspoor had aangelegd. Dat kost echt vreselijk veel tijd om de klei weer van de rails te krijgen. Ook de Koemo ballast met boekbinderslijm is beduidend moeilijker te verwijderen dan de vroegere Faller ballast. Maar met veel geduld zal het wel gaan lukken.

1 februari 2023

De kogel is door de kerk. Gister ben ik begonnen met de sloop van de oude baan. Ik moet zeggen, iedere keer dat ik een baan afbreek verbaas ik me over de hoeveelheid tijd die het kost. Ik ben nu twee volle dagen bezig geweest en ik heb ongeveer 25% van de baan ontmanteld. Dat gaat dus nog zeker een week kosten om weer terug te gaan tot op het frame. Maar om dat te realiseren heb ik voor volgende week hulp ingeroepen. Dan gaat het in ieder geval ietsje sneller. Wat de baan gaat worden nadat alles is afgebroken is nog niet besloten. Ik heb nu twee ontwerpen: de oude baan op een iets ruimere ondergrond of een totaal nieuw ontwerp met een aantal RhB scenes achter elkaar geplaatst. In de komende weken valt ook hierover de beslissing.

13 januari 2023

Deze week is er uiteindelijk nog een tweede project volledig afgerond. Het Hotel Valbella Inn, zoals dat zich tot 2021 presenteerde, is voltooid met het vervaardigen van een vitrine. De vitrine is gemaakt van 2 mm dik acrylplaat (Gamma) en deze platen zijn onderling met Bisonkit Transparant aan elkaar gelijmd. De onderzijde is door middel van 10 schroeven aan het diorama vastgezet en de bovenzijde is een frame van twee versprongen lagen triplex, waarin een plaat acryl geplaatst kan worden. De triplexrand is ook met Bisonkit Transparant aan het acryl bevestigd, maar de bovenplaat blijft uitneembaar. Hiermee denk ik een vitrine gemaakt te hebben, die het waard is tentoon gesteld te worden. We zullen het gaan zien, eind februari.

10 januari 2023

Het stationsgebouw Alp Grüm is voltooid. De voegen en stenen zijn ingekleurd. Een laatste statiefoto als afsluiting van deze bouwfase. Ik ben uiteindelijk niet ontevreden met het resultaat. Het vroeg wat interactie met de leverancier, maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. Op naar het volgende project.

Alp Grüm perronzijde met teksten op de gevel

9 januari 2023

Vandaag het station Alp Grüm verder afgewerkt. De belettering is aangebracht door middel van decals op transparant polystyreen. Dat werkt goed. Ook zijn de laatste witte deuren geschilderd en diverse onderdelen, die zaterdag zijn gearriveerd, zijn gemonteerd. Bijgaand een foto van het station tot nu toe. Wat nog gedaan moet worden is de voegen van een lichtere kleur voorzien of de stenen van een donkerder kleur. We gaan het zien.

Alp Grüm met de teksten op de zijgevel

8 januari 2023

Gister zijn met de post de ontbrekende onderdelen gearriveerd. Een nieuw dak voor de grote toren, de berging aan de dalzijde en de letters geprint in schaal N. Of ik die ooit echt goed op de muren krijg is op dit moment de grote vraag. Er wordt geadviseerd om Bison secondenlijm-gel te gebruiken. Dat heb ik helaas niet in huis, dus dat ga ik morgen eerst maar eens aanschaffen.

6 januari 2023

De afgelopen week regelmatig contact gehad met 3Dscaleworks. Als het goed is gaat vandaag de aanbouw op de post en er wordt gekeken of de letters op schaal N te printen zijn. Mocht dat niet lukken dan ga ik decals printen, zoals eerder vermeld, maar daar wacht ik nog even mee.

Vandaag een begin gemaakt met het vervaardigen van een kap van acrylplaat om het diorama van het Hotel Valbella Inn te beschermen. De vier zijwanden zijn al verlijmd (Bisonkit Transparant) en de kap wordt afneembaar, een acrylplaat in een houten profiel. Dat hout moet nog even aangeschaft worden.

3 januari 2023

Gister toch maar een mail gestuurd naar 3Dscaleworks om de onvolkomenheden te melden. Naast de bovengnoemde kwesties, bleek in de loop van de dag ook dat de letters , die op de gevel aangebracht moeten worden in de verkeerde schaal waren geprint. Ook bleek de opslag onder aan de gevel aan de dalzijde niet in het pakket te zitten. Vrijwel per ommegaande kwam er een mail dat ze hun best gaan doen om deze zaken op te lossen.

De kleine zaken voor de afronding kosten overigens vaak de meeste tijd. Verder ben ik dus bezig geweest met het aanbrengen van de luiken en het maken van een geschikte ondergrond en het vervaardigen van het kleine bijgebouwtje, de retirade. Deze moet nog wel in de grondverf gezet worden.

Het wachten is nu op de laatste toevoegingen en dan kan het schilderen van de voegen beginnen. In de tussentijd heb ik wel in een geschikt lettertype de teksten al op maat gemaakt in powerpoint. Als er geen goede oplossing komt dan ga ik deze teksten op decals printen en die vervolgens op een transparante polystyrol ondergrond plakken, zoals ik dat ook bij het Chur Hauptbahhof heb gedaan.

2 januari 2023

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar 2023, wens ik al mijn volgers/lezers. Dat het persoonlijk en zakelijk maar een goed jaar mag worden.

De afgelopen paar dagen, tussen kerst en oudjaar, weer wat bezig geweest met de Chur-Arosa Bahn om alles weer redelijk functionerend te krijgen. Dat is in zoverre gelukt dat ik met een locomotief de baan in bedrijf kon laten zien. Dit op verzoek van mijn buren. Ook de dag/nacht verlichting is weer aan de praat gekregen. Maar het is toch erg frustrerend dat er teveel onvolkomenheden in de baan zitten. Het rijdt wel, maar niet fantastisch. En dat is waar we uiteindelijk naar streven.

Hoewel het mentaal nog een stap is, komen we steeds dichterbij de afbraak van de huidige baan. Het komende jaar ga ik nu echt beginnen met het ontwerp en de aanleg van een nieuwe baan. Zoals eerder gemeld zal het een compilatie worden van een aantal scenes die op de Rhätische Bahn te vinden zijn. Vandaar de nieuwe titel: Impressies van de Rhätische Bahn. Belangrijkste reden: de wens voor een storingsvrije treinenloop.

Inmiddels ben ik begonnen met de bouw van het volgende station voor de nieuwe baan: Alp Grüm. Natuurlijk is ook de grote lus bij Alp Grüm één van de toekomstige scenes. Dit alles in het kader van een meer zichtbaar treinenverloop. Afgelopen juni heb ik het 3D-geprinte bouwpakket aangeschaft bij 3Dscaleworks. Alles zit er keurig verpakt en meestal al op kleur gebracht bij. Helaas was het pakket niet helemaal compleet en was de maatvoering van met name het dak niet voor de volle honderd procent correct. Dus er waren nog wel wat aanpassingen nodig om een en ander foutloos in elkaar te zetten. Maar ondertussen ben ik ondanks de tekortkomingen al een heel eind gevorderd. Wat nog rest zijn de kleine onderdelen als belettering, luiken en dergelijke en natuurlijk niet te vergeten het schilderen. Ik houd u, zoals gewoonlijk, op de hoogte.