Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2021

20 januari 2021

Gisteravond iets meer dan een uur bezig geweest met matig succes. De bron op het stationsplein functioneerde niet omdat hij niet goed aangesloten was, wat ik oorspronkelijk dacht, maar hij is gewoon kapot. Met geen mogelijkheid kreeg ik hem nog aan de praat. En de print en het motortje zijn zo klein - ja, natuurlijk heb ik hem uit elkaar gehaald - dat daar niets meer aan te doen is, geen redden aan met andere woorden. Ik heb vervolgens vandaag de vraag bij de Houtloods neergelegd of ze nog een exemplaar op voorraad hebben. Tot nu toe nog geen reactie gehad, waar ik bij mijn vorige bestelling bijna per ommegaande een reactie kreeg. Even afwachten nog maar.

De tweede klus, die ik heb aangepakt, was het licht op de toegangstoren naar de Abdij. Eerst gecontroleerd of hij goed was aangesloten. Toen de solderingen zo goed mogelijk verbeterd, de lamp bewogen om een reactie te krijgen, dat alles zonder resultaat. Vrevolgens de lamp maar los gemaakt en op de werkbank gecontroleerd. Daar deed alles het natuurlijk. Toen weer gemonteerd, in een onmogelijke positie en dat duurde dus ook, want ik kon er echt niet bij. Maar nadat alles deed hij het nog steeds niet. Grrrrrr! Opnieuw losgemaakt. Nieuwe draden gemonteerd en direct aangesloten op de ringleiding. Nu doet hij het weer. Zie het resultaat van het licht bij de trap (zie bericht 9 januari) en naast/boven de doorgang. Ziet er leuk uit. Nu alleen nog even uitrichten, constateer ik vanaf de foto.

Volgende taak verder testrijden en mensen en groen verfraaien.

19 januari 2021

Momenteel niet erg veel tijd, maar af en toe een uurtje kan altijd wel. Als gevolg hiervan duurt het iets langer om het lijstje met uitstaande taken af te werken. Maar er kunnen er in ieder geval weer een paar afgestreept worden.

  - Overweg bij Langwies aangesloten. Ook de waarschuwingsknipperlichten, in de vorm van Andreaskruizen, zijn aangesloten, totaal 4 stuks, twee aan iedere zijde.
  - De wegopbreking achter Depot Sand is van waarschuwingslichten,een lopend LED licht, voorzien.
  - Het kruispunt voor het Depot is ook van Andreaskruizen voorzien.
  - De weg tussen Abdij en de Plessur is van moderne LED verlichting voorzien, gevaarlijk stukje weg, dus koud witte LEDs.
  - De rotonde naar Lenzerheide en de overzijde van de Plessur hebben ook verlichting gekregen, ook koud-wit.

Op dit moment is er nog een beperkt aantal elektrische klusjes af te ronden. De lamp aan de toegangstoren naar de Abdij brandt niet meer. En de bron tegenover het station functioneert nog niet. Met het voltooien van die klussen is de elektra voor elkaar. De aandacht kan dan verder weer op 1) de scenery gericht worden (mensen en groen), 2) het testrijden, 3) het aansluiten van een aantal situaties via Koploper, 4) de verlichting boven de baan en 5) het genieten van wat ik gebouwd heb. Kortom de afronding komt steeds dichterbij.

13 januari 2021

De bestelling bij Conrad voor weerstanden, SMD LEDs, lantaarnpalen en stationsklokken is afgelopen maandag gearriveerd. Door drukke werkzaamheden kon ik er niet gelijk mee aan de slag, maar dinsdagavond en woensdagavond een uurtje kunnen besteden aan de modelbaan. Als eerste de stationsklokken geplaatst. Ik was namelijk erg benieuwd hoe dat er uit zou zien. Het toeval wil dat ik tot nu toe alle klokken op de baan op 16.55 uur had gesteld. En wie schetst mijn verbazing deze door Viessmann geleverde klokken staan dus ook op 16.55 uur. Is er ergens een memo wat ik niet ontvangen heb? Maar mooi is het wel. Mijn trots zal ik even laten zien met een grote foto.

Stationsplein steeds meer aangekleed: let op klok en telefooncel

Daar is ook op te zien dat ik de voorschakelweerstand voor de telefoon cel met een factor drie heb verhoogd. De lichtintensiteit is nu meer genormaliseerd. Al met al begint het stationsplein er heel aardig uit te zien.

Op de foto's hiernaast het station Langwies voorzien van stationsklok en een opname gemaakt tijdens het testrijden: een goederentrein op het Albula Viaduct II. Karakteristieker voor Graubünden kan ik het niet maken dan met een goederenwagon van het lokale bier, Calanda Brau (overigens tegenwoordig ook in het bezit van Heineken).

9 januari 2021

Update. Verder met het "to do" lijstje. Inmiddels weer een aantal zaken voltooid:

  - De aansluitingen van de drie modules opnieuw gemaakt via een verzameling kroonsteentjes. De chaos is dan duidelijk minder en het is nog steeds mogelijk om de modules relatief snel los te koppelen.
  - Zoals uit bijgaande foto is te zien zijn er een aantal voertuigen met verlichting op de baan geplaatst.
  - De lantaarnpaal halverwege de Abdijtrap is geplaatst en aangesloten.
  - Een aantal huizen is al beter lichtdicht gemaakt. Maar er zijn er nog veel te gaan.

Het wachten is op de laatste bestellingen om de verlichting af te ronden. Daarna moet ik de bovenleidingsmasten gaan opnemen. De bovenleidingsmasten langs de Plessur zijn mogelijk een probleem. Dubbele overspanning is veel te massaal; ik denk momenteel aan enkele masten met langere uitliggers, zoals die door Viessmann geleverd worden.

6 januari 2021

De activiteiten op het "to do" lijstje van eergister ben ik nu langzaamaan aan het afstrepen.

  - Een dubbel stopcontact of netter gezegd een dubbele opbouw-wandcontactdoos onder de baan gemonteerd en aangesloten. Aansluiting is gemaakt via een snoerschakelaar, die zich aan de buitenzijde van de baan bevindt.
  - De uitijseinen voor Hbf Chur zijn gearriveerd. Ze zijn in RhB uitmonstering geschilderd en geplaatst.
  - Een lantaarn bovenaan de trap naar de Abdij is aangesloten. Een tweede lantaarnpaal halverwege de trap moet nog geplaatst worden.
  - De extra lantaarnpalen zijn bij Conrad besteld evenals een voorraad SMD-LEDs. Dat werkt wel erg prettig ter vervanging van een gloeilamp her en der.
  - De aangebrachte verlichting in een aantal vrachtwagens en personenauto's gecontroleerd op goede werking en begonnen met de plaatsing en aansluiting.
  - Vandaag begin ik met het lichtdicht maken van een aantal huizen en het reguleren van de uitstraling.

Later weer meer. Vandaag de laatste knutseldag. Morgen begint het gewone werkzame leven weer.

4 januari 2021

Vandaag en gister uiteindelijk alles samengevoegd en tijdelijk aangesloten met stekkerverbindingen. Dat is verre van ideaal, maar wel flexibel. Ik kan de modules nu in ieder geval weer eenvoudig loshalen. Totaal hiervoor bijna 60 stekkers gebruikt. De stekkers die meegeleverd werden met de Minitrix wissels heb ik hiervoor gebruikt. De wissels, die ik twee jaar geleden extra heb aangeschaft waren daarvan voorzien. Het werkt wel goed, maar het wordt op deze manier een redelijk onoverzichtelijke chaos onder de tafel. Dus binnenkort moet ik hier nog iets anders voor verzinnen. Maar voor dit moment kon ik in ieder geval alle verlichting, motoren en aansluitingen testen. Na zoveel dagen werken, wilde ik resultaat zien en laten zien.

Gister heb ik ook het logo van Graubünden opnieuw gemaakt. Ik was helemaal niet tevreden met de kwaliteit van afgelopen zaterdag. Ik heb nu wel de tijd genomen om de print te laten drogen. En daarna heb ik niet de vernis gebruikt, maar de Microsol Decal set. Dat gaf nu wel het goede resultaat, dus het fiasco van zaterdag is nu vervangen door een goede versie, maar het contrast van het grijs in het logo is nog steeds niet optimaal. We zoeken verder, ben ik bang.

De drie modules samengevoegd met de vaste baan

Na al de activiteiten van de afgelopen twee weken heb ik uiteindelijk de zolder maar eens goed opgeruimd. Er moet nog meer gebeuren op het gebied van opruimen (kasten opruimen, overtollige restanten verwijderen en wat dies meer zij). Maar nu kan ik in ieder geval weer overal bij.

Wat staat er nog op de takenlijst voor de komende periode? Er moet een stopcontact onder de baan aangelegd worden voor de transfomator voor de verlichting van het reuzenrad. De twee uitrijseinen in de richting van Arosa moeten nog geplaatst worden (en nog geleverd worden). De diverse knipperlichten bij de gevaarlijke kruisingen en de bewaakte overweg moeten allemaal nog aangesloten worden, evenals de overweg zelf. En niet te vergeten de aansturing vanuit Koploper moet ook nog gemaakt worden. Daarnaast heb ik nog een aantal voertuigen, waarin ik in het verleden verlichting had aangebracht, die ik nog niet geplaats heb. Daar moet ik nog een plek voor zien te vinden. Er moet nog een lantaarn bij de trap naar de Abdij, want nu is het daar wel erg donker. De weg ter hoogte van de Abdij langs de Plessur moet ook nog verlicht worden. En alle grasvlaktes moeten nog van onregelmatige begroeiing voorzien worden. De huizen op de Altstadt modules moeten van binnen nog afgelplakt worden. De lichtlekkage bij de Abdij moet verholpen worden. Kleine klusjes, toegegeven, maar wel een heleboel. Ze moeten echter nog wel gedaan worden om het plaatje compleet te maken. En dan vergeet ik nog het belangrijkste: de bovenleiding is op veel plaatsen nog een echte uitdaging.

2 januari 2021

Vandaag op zoek gegaan naar het logo van Graubünden om te zien of ik daar een oplossing voor zou kunnen vinden. Wie schetst mijn verbazing dat het officiële logo eigenlijk in grijs is uitgevoerd. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan.

Officiële logo van het Kanton Graubünden

Maar de bewerkingen zoals als aan het eind van 2020 beschreven werkten deze keer niet goed uit. De achtergrond was door de vernis deze keer helaas niet egaal. Dat moet morgen nog een keer opnieuw. Maar hierbij even een tussen resultaat, hoewel ook het grijs in de doorschijnende versie helaas niet erg overtuigend is. Misschien toch nog niet de uiteindelijke oplossing.

De rest van de dag bezig geweest met het voltooien van de verlichting. De straatverlichting in de Altstadt, totaal 11 lantaarnpalen, en de moderne verlichting aan de voorzijde van het station moesten nog aangesloten worden. Dat is redelijk gelukt. Alleen de verlichting in de telefooncel werkt op dit moment nog niet. Reden onbekend. De rest is voor elkaar. Daarna ook uiteindelijk de binnenverlichting van de huizen en de straatverlichting van de Lindenquai aangesloten. Wat nu nog rest zijn de reliefhuizen en het chalet naast het Depot. We zijn er bijna.

1 januari 2021

Om te beginnen wens ik alle lezers een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2021.

Deze kerstvakantie helaas geen trip naar Zwitserland en zo als het er nu uitziet ook niet in Februari/Maart. Dus heel veel tijd voor de modelbouw.

De voortgang wordt het best aangegeven door een interessant feitje: ik heb afgelopen jaar 926 foto's gemaakt en vele daarvan in deze website gebruikt. En ik ga daar mee door.

Vandaag me bezig gehouden met het afwerken van de straatverlichting van de Altstadt. Het plaatesen en aansluiten van 10 van de 11 lantaarnpalen ging zonder problemen, maar één van de oudere modellen had wat problemen. En in schaal N is dat best wel een uitdaging. Maar met moed, beleid en trouw, veel geduld en regelmatig testen ben ik er in geslaagd om de dubbele lantaarnpaal weer werkend te krijgen. Zoals al eerder gemeld, een ongeluk komt nooit alleen. Ik had nog een aantal moderne lantaarnpalen over, met koud wit licht, en die leken me uitstekend geschikt voor de verlichting van de voorzijde van het station Chur. Maar ook hier begaf een van de lantaarnpalen het volledig. Dus de mast en de lampekap heb ik vervolgens gebruikt om met behulp van een koud-witte SMD LED het geheel opnieuw vorm te geven. En ook dat is gelukt. Het kost echt wel een uurtje ofzo maar het loont echt de moeite.

Als laatste taak die ik mezelf had opgelegd, heb ik het service gedeelte van het tankstation, het fore court, van aparte verlichting voorzien. Ook hier heb ik gebruikt gemaakt van SMD LEDs en die op een plaatje styropor gemonteerde en onder de overkapping ingebouwd. Is ook goed gelukt en geeft een heel goed effect.

Kortom, een goed begin van het nieuwe jaar. Morgen is het plan om te gaan proefrijden, want alle uitstaande activiteiten zijn voltooid. Toch?