Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2021

19 september 2021

Ja, de klus is geklaard. Ik heb alle stenen ingekrast. Vervolgens gelijk door gegaan met het opbrengen van de basislaag grijs. Helaas bleek ik daar niet goed voor ingekocht te hebben. Verf halverwege dus op. Dus het verven maar even onderbroken en de randen van het brugdek maar aangebracht. Daarmee begint het er nu toch wel aardig uit te zien. De railingen bewaar ik maar voor het laatst. Eerst maar eens wat verf aanschaffen en in de tussentijd een begin maken met de bovenleidingsmasten. Voorlopig blijft er werk aan de winkel.

18 september 2021

Op zaterdagavond staat de teller op 32/34 vlakken van stenen voorzien. Morgen nog twee vlakken, dat is nog ongeveer 2 uur krassen. Dan heb ik grof geschat zo'n 33000 stenen gekrast.

16 september 2021

Een uurtje gekrast vanavond. Teller staat nu op 30/34. Dit weekend komt het kraswerk hoe dan ook af, met nog 4 zijvlakken van de lange pijlers te gaan.

14 september 2021

Na gister nog een avond krassen staat de teller op 26/34. Nog 8 vlakken te gaan. Ik houd u via deze korte nieuwsbulletins op de hoogte (en mezelf gemotiveerd).

Vanavond ook nog even twee uurtjes gehad om stenen te krassen. Je kan er wel steeds moeilijker bij, dus het gaat wat trager. De teller staat nu op 28.5/34. Nog 5.5 te gaan. Met het weekend hoop ik toch wel klaar te zijn.

12 september 2021

Gister een hele dag bezig geweest, verprutst kun je wel zeggen, met het oplossen van computerproblemen. Mijn printer gedraagt zich niet meer zoals het hoort. Na iedere print of scan gaat de printer off line en moet je hem weer uit- en aanzetten om weer verder te kunnen gaan. Is nog niet opgelost.

Vandaag na het broodnodige werk aan de tuin, dus weer verder gegaan met het inkrassen van de stenen. Het gaat vlotter dan verwacht. De twee zijkanten, binnenboog en buitenboog zijn volledig van stenen voorzien. Nu de gewelven en de binnenzijde van de pilaren nog. Totaal heb ik 34 vlakken geïdentificeerd en daarvan heb ik er inmiddels 20.5 afgewerkt. Het begint dus op te schieten. Zoals mijn vrouw opmerkte in het voorbijgaan, je bent getikt, maar wel leuk getikt. Wie weet, nog een weekje? Bijgaand een foto van mijn werkplek in de buitenlucht. Goed op hoogte zodat er geen rugproblemen ontstaan.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In de avond na de gezamenlijke maaltijd, toch maar weer even verder gegaan met het inkrassen van de stenen. Ik wil het achter me laten. Inmiddels is de voortgang 24/34 van de geïdentificeerde vlakken voltooid. De aanhouder wint.

8 september 2021

Na de eerste drukke weken van het academisch jaar, had ik vandaag even tijd om niet te hoeven werken. Hier maar dankbaar gebruik van gemaakt, want de komende 5 weken zijn er geen vrije woernsdagen meer. Ook het advieswerk trekt weer aan, dus daar moet tijd voor vrij gehouden worden.

Vandaag was ook het pakje er al van AB-Modell verstuurd vanuit het Sauerland. Wat een tempo, fantastisch. Binnekort zal ik, als het weer wat herfstig gaat worden, dit model onder handen nemen. Maar nu ben ik eerst nog even bezig met het Landwasserviaduct.

Ik heb me aan mijn voornemen gehouden en ik heb het viaduct een week laten drogen aan de lucht. Maar vandaag ben ik dan toch maar om ongeveer half tien 's ochtends, heerlijk in de buitenlucht, begonnen met het inkrassen van het viaduct. Dat ging eigenlijk heel voorspoedig. Met af en toe wat onderbrekingen voor boodschappen en mijn dagelijkse wandeling (en natuurlijk voor de maaltijden) ben ik de hele dag aan het krassen geweest. En dat loont zich. Eén zijde is bijna helemaal klaar. Ik moet zeggen dat ik het wel voel in mijn rechterpols, maar het ziet er uitstekend uit. Ik ben in ieder geval tevreden. Het gaat heel wat beter dan bij poging nummer 1. Toegegeven, de steentjes zijn net iets te groot. Maar veel kleiner krassen gaat echt niet goed. Dus met dit compromis moeten we maar leren leven.

5 september 2021

Tijdens het drogen van het Landwasserviaduct ben ik verder gegaan met het vervaardigen van de zijkanten van het brugdek. Een schouwpad en een railing moeten daar natuurlijk nog komen. Dus eerst maar eens strookjes Evergreen tegels vervaardigd en hier vervolgens een even brede strook glad materiaal tegenaan gelijmd. Zo ziet het gedeelte naast de rails eruit: de railing staat op de tegels en daarnaast een betonnen (?) strook. Na twee keer 12 van deze stroken gemaakt te hebben, heb ik ze eerst onderling verlijmd en ze vervolgens onder de juiste hoek aan elkaar gelijmd.

Daarna moest de ondersteuning nog gemaakt worden. Een nieuw hoofdstuk in mijn monniken bestaan. In totaal heb ik 360 strookjes van 3.5 x 1 x 1 mm geknipt en deze stuk voor stuk ter ondersteuning onder de tegels gelijmd. Hierbij heb ik er goed voor gezorgd dat de voorzijde, de zichtbare zijde, goed uitgelijnd blijft. In bijgaande foto een plaatje van het produktieproces en daaronder een impressie van hoe het er op het brugdek uit gaat zien. Ik ben nu halverwege met het aanbrengen van de strookjes. Daarna is de railing aan de beurt.

Op de foto's heb ik gezien dat de bovenleingmasten niet op het brugdek staan maar aan de pijlers zijn verankerd. Hoe dat exact zit is niet waar te nemen. Zulke detailfoto's heb ik niet kunnen vinden. Wat ik ga doen is de 5 bovenleidingmasten van dwrsverbindingen voorzien, zodat de onderzijde van de mast op een omgekeerde F lijkt. Die twee zijtakken boor ik vervolgens in de pijler. Dus na het gereedkomen van het prefab brugdek, ga ik eerst maar eens mijn aandacht op deze masten richten, dat is een mooi klusje om het kraswerk van wat afwisseling te voorzien.

4 september 2021

Gistermiddag is de bestelling van Koemo al gearriveerd. Dat is echt wel supersnel per DHL uit Beieren. Complimenten! De Koemo ballast is inderdaad veel fijner dan wat ik tot nu toe gebruikt heb. Ik denk dat deze ballast echt wel een betere aanblik zal geven. Zodra ik de ballast op het Landwasserviaduct heb aangebracht zal ik daar een foto van plaatsen. Het lijkt een aanrader te worden.

Vandaag heb ik ook na lang wikken en wegen een Zwitsers Chalet "Bergkristall" bij AB-Modell besteld. Het zijn modellen die geproduceerd worden door NordModell door middel van lasersnijden uit karton en hout. Ik ben benieuwd hoe ze er uit gaan zien in werkelijkheid. Het plan is om dit model te gebruiken ter vervanging van het chalet boven het station Preda. Dat was al tijden te licht naar mijn zin. Ik houd u ook hiervan op de hoogte.

Overigens staan er bij AB-Modell al langere tijd nog een aantal rijtuigen in bestelling. Een bagagewagen (RhB DS4223), een open panoramarijtuig (RhB B2097) en een eerste klas rijtuig in de Arosa kleuren (RhB As1256). Ik heb begrepen dat die lange levertijden afhangen van onder andere de producent Pirata. We blijven hopen en "rustig" afwachten.

1 september 2021

Inmiddels is de onderbouw geheel voltooid en zo goed mogelijk afgewerkt met schaaf, vijl en schuurpapier. In de dagen daarna heb ik de klei opnieuw opgebracht. De diverse oppervlakken heb ik met een Edding stift als mal op styreen getekend en daarop heb ik de klei met een deegroller zo gelijkmatig mogelijk uitgerold. Vervolgens langs de contouren de klei uitgesneden en die vervolgens op de van houtlijm voorziene onderdelen opgebracht. Daarna de laag zo goed mogelijk aangestreken en vloeiend op de eerdere lagen aan laten sluiten. Na een dag of vijf waren alle onderdelen van klei voorzien. Met dit stapsgewijze proces is het wel gelukt om de klei wat gelijkmatiger en netter op te brengen. De lagen zijn misschien nog wat te dik, maar je moet ze na het vlak rollen nog wel kunnen hanteren. Dus daar zit ergens een optimum. Na het aanbrengen van alle lagen heb ik besloten de klei zeker een week te laten drogen, voordat ik met het krasproces ga beginnen. Ik neem nu het zekere voor het onzekere.

Ondertussen heb ik bij nadere beschouwing van foto's van het Landwasserviaduct gezien dat de ballast veel lichter is dan ik tot nu toe heb gebruikt. Daarom heb ik besloten om ook op andere ballast over te stappen. Na bestudering van diverse sites op Internet, onder andere die van Huib Maaskant, heb ik een hoeveelheid ballast bij Koemo in Beieren besteld. Specifiek voor de schaal N en dan lichtgrijs (W10-n) en lichtroestkleurig (R10-n). Voorlopig in de verhouding 2 op 1, maar ik heb nog niet besloten hoe ik het ga aanbrengen: egaal mengen voor alle oppervlakken of dichterbij en tussen de rails meer roestkleurig en naar buiten toe meer lichtgrijs. De bestelling is onderweg.

25 augustus 2021

Helaas, dat was dus een paar maten te optimistisch. Niet alle activiteiten lukken altijd, of lukken op zijn minst niet altijd in een keer. Wat is er gebeurd? Bij het inkrassen van de stenen op de zijkanten van de pilaren, ging het gruwelijk mis. De "gewapende" kleilaag was te zacht. Bij het krassen prikte ik hier volledig doorheen. Daarmee werd het een zeer ongelijkmatig en onregelmatig resultaat. Na enige overpeinzingen heb ik toen toch maar besloten om opnieuw te beginnen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald zeggen ze dan. Maar pijn deed het wel na een groot aantal avonden en een weekend krassen.

Het slopen was vervolgens een grotere uitdaging dan gedacht. De voor en achterzijde zaten eigenlijk heel goed vast. De combinatie van houtlijm en kleilaag is behoorlijk stevig en die combinatie moest overal met de beitel verwijderd worden. Ik heb besloten om het rigoreus te doen om te voorkomen dat ik bij de volgende slag met allemaal lelijke naden blijf zitten. De zijkanten waren redelijk snel kaal. De voor en achterzijde kosten dus wat meer moeite.

Vervolgens kwam dan de vraag wat nu. Ik heb overwogen Redutex platen te gebruiken maar daar werd ik bij navraag geconfronteerd met levertijden van 2 tot 3 maanden. Die platen blijken namelijk op bestelling geproduceerd te worden. Dat was dus wat mij betreft op dit moment geen optie. Zoveel geduld heb ik in alle eerlijkheid niet.

Het leek me gezien de stevigheid van de klei-lijm combinatie op een stevige ondergrond dat ik mijn heil moest zoeken in een houten ondergond. Ik ben dus vervolgens aan het experimenteren gegaan met smalle strookjes triplex. Dankzij de Proxxon tafelcirkelzaag ben ik in staat om dat soort strookjes redelijk nauwkeurig te zagen. Met deze kleine strookjes van 38 x 10 mm ben ik in staat gebleken om de rondingen van een harde ondergrond te voorzien. Ik heb fineer, polystyreen en karton overwogen, maar uiteindelijk toch de keus op triplex laten vallen. Met triplex, houtlijm en lijmklemmen kan ik ook de zijkanten van de pijlers op een nette manier bekleden. Nauwkeurig meten en nauwkeurig zagen, wat met deze apparatuur goed lukt, heeft bijgedragen aan het tot stand komen van de volgende tussenfase. Het viaduct staat er weer, maar nu met een harde ondergrond voor alle oppervlakken. De overgangen tussen voor- en zijkanten moeten nog wat bijgewerkt worden met schaaf, vijl en schuurpapier, maar we zijn weer in de opbouwfase.

Van de mislukte stap heb ik wel geleerd. De klei moet ik dunner op proberen te brengen en langer laten drogen. En de klei kan ik het beste vorm geven met behulp van de oorspronkelijke mallen. Zo goed mogelijk prepareren en daarna zo weinig mogelijk aanpassingen op het uiteindelijke model. De ervaring leert dat je die aanpassingen altijd blijft zien en dat het krassen op die posities ook problematisch is. Al doende leert men zullen we maar zeggen. Daarmee kan ik niet zeggen dat ik niet opzie tegen het aanbrengen van de klei en het krassen, maar het is op zijn minst een extra poging waard. Mocht het weer fout gaan, dan kan ik alsnog op Redutex terugvallen. Moedig voorwaarts.

20 augustus 2021

Deze week heb ik bij mijn plaatselijke ijzerhandel eerst maar eens een Skandia kraspen aangeschaft. Daarnaast heb ik aan een buurman, die tandarts is, gevraagd of hij misschien een aantal afgeschreven instrumenten heeft die ik voor mijn krasactiviteiten kan gebruiken. Al de volgende avond stond hij voor de deur met een hele bak vol oud gereedschap. Daar mocht ik uit kiezen wat ik dacht te kunnen gebruiken. Fantastisch, Cas, bedankt. Bij dit gereedschap zitten ook mini beitels en dat werkt dus werkelijk uitstekend voor het krassen in klei.

De avonden daarna ben ik af en toe aan het krassen geweest. Op een avond ben ik in staat om de zijde van 1 pijler te doen. Ook een zijde van een volledige boog kost me ongeveer een avond. Dat is een totaal van (3 x 6) + (4 x 5) = 38 avonden. Mijn schatting is dat ik daar dus nog wel twee maanden zoet mee ben, met name omdat ik niet iedere avond tijd en puf heb. Iets om naar uit te kijken. Nee dus, want het is echt monnikenwerk. Een ongelofelijke klus. Maar het resultaat mag er zijn zoals uit bijgaande foto blijkt.

De voortgang gedurende deze week is een totaal van 3 bogen en 2 pijlers. Met andere woorden dus nog 33 avonden te gaan. Ik zal u af en toe op de hoogte houden van de voortgang. Maar er komen pas weer foto's van het viaduct als de stenen op kleur gebracht zijn.

16 augustus 2021

Vandaag weer de eerste werkdag na bijna 4 weken vakantie. In de avond toch maar even geprobeerd of de stenen inderdaad in te krassen zijn op het kleine proefstrookje dat ik gemaakt heb. Ik heb diverse hulpmiddelen gebruikt voor het krassen. En wel een priem, een middelgrote spijker en een scherpe centerpunt. Alle drie geven een goed resultaat. Het verschil zit in de diepte van de voeg en het effect op de naastliggende stenen. Al met al ben ik niet ontevreden met dit eerste resultaat.

Om het hele viaduct in te krassen zal ik echter wel even tijd nodig hebben. Deze paar centimeter hebben me toch gauw een half uur gekost. Origineel monnikenwerk, noemen ze dit. Maar het resultaat mag er zijn. Gelijk maar even geprobeerd hoe het er gekleurd uitziet gebruikmakend van verschillende tinten grijs, bruin en groen (Vallejo). Als het echt droog is zal ik nog proberen om de voegen met een iets lichtere kleur grijs aan te zetten door middel van een verdunde wash.

15 augustus 2021

Ook de andere zijde is nu helemaal met klei bekleed. Nu in alle rust aan de lucht laten drogen en dan ga ik op een proefstukje het graveren van de stenen uitproberen.

14 augustus 2021

Gistermiddag eerst maar eens nieuwe DAS klei aangeschaft. De lokale Intertoys had dit op voorraad (een aanrader van mijn vrouw). Het bleek toen dat mijn oude voorraad toch wel wat overjarig was. Met de nieuwe klei gaat de verwerking gelijk een stuk makkelijker, al blijft het gelijkmatig aanrengen van de klei best wel een lastige opgave. Maar ik heb ook ontdekt dat als de klei goed gedroogd is, het aanzien met heel fijn schuurpapier nog best wel te verbeteren valt. Vandaag ben ik verder gegaan met het aanbrengen van de kleilaag. Inmiddels is driekwart van het viaduct van een laag voorzien. Aleen de achterzijde moet nog met klei aangekleed worden. Ik hoop dat de klei morgen, na 24 uur drogen, voldoende uitgehard is om de achterzijde onder handen te nemen. Daarna schuren om te egaliseren en dan het experiemnt met het inkrassen van de steenlagen. Voorlopig zie ik daar nog het meeste tegen op. Maar de tijd zal het leren.

13 augustus 2021

De laatste paar vakantiedagen heb ik gereserveerd voor het werken aan de modelbaan. Ik ben aan de slag gegaan met het in Zwitserland ontwikkelde plan. Ik ben het Landwasserviaduct na het uitreklenen en ontwerpen ook daadwerkelijk gaan bouwen.

Ik heb besloten het deze keer te bouwen met hout als basis. Het bovendek is gemaakt van 9 mm dik multiplek evenals het hart van de pilaren. De zijwangen van het viaduct en van de pijlers zijn vervaardigd uit 3 mm dik triplex. Bij de fabricage heb ik dankbaar gebruikgemaakt van de beide Proxxon machines die ik in mijn bezit heb: de mini-zaagtafel en de elektrische figuurzaag, zoals op bijgaande foto getoond. Om daar goed mee te kunnen werken heb ik eerst een stabiele tafel gebouwd (vuren staanders (2x3) en een tafelbald van 50 mm multiplex, waarop beide machines permanent staan opgesteld. Vervolgens heb ik op een grote plaat triplex eerst het bovendek zo nauwkeurig mogelijk uitgetekend met behulp van de gegevens uit de tabel. Het bovendek wordt 34 mm breed en daarvoor heb ik multiplex stroken van 28 mm breed en 9 mm dik gebruikt. (Samen met het triplex komt dit dan op 34 mm. Met behulp van de triplex mal en de mini-zaagtafel heb ik alle dekdelen eerst op maat gemaakt. Daarna heb ik van de schets van 10 augustus ook een mal gemaakt om alle bogen precies uit te kunnen zagen. Met behulp van de triplex mal zijn de boogwanden berekend. Van zowel de binnenboog als de buitenboog heb ik vervolgens 6 exemplaren gezaagd. Daarna zijn de boogdelen stuk voor stukk aan de brugdelen gelijmd (houtlijm) en vervolgens zijn de zes delen aan elkaar gelijmd (foto 2). Als voorlopig laatste stap zijn de pijlers berekend en op karton getekend. Deze kartonnen pijlers zijn daarna als zaagmal gebruikt. Drie pijlers hebben de volle lengte (40 cm - hoogte boogdelen) en de overige twee pijlers zijn op twee-derde van de hoogte en de helft van de hoogte geschat, respectievelijk. Dat kan eventueel bij het inbouwen nog aangepast worden (foto 3). Als volgende stap zijn alle holle ruimtes gevuld met piepschuim. Ik heb hier platen van 50 mm dikte voor gebruikt en die met de hete draadsnijder op maat gemaakt (foto 4). Het triplex fungeert hierbij als geleider van de hete draad. Dat werkt als een speer. Om straks de hechting van de klei aan de ondergrond te verbeteren heb ik plakgaas (gebruikt om naden tussen gipsplaten te egaliseren) over alle piepschuim geplakt (foto 5).

Foto 5: Pijlers voorzien van gaas (de wapening)

Als voorlopig laatste stap ben ik begonnnen om alle delen van het viaduct met DAS-klei te bekleden. De klei rol ik uit met behulp van een deegroller en voor ik de dunne lagen klei aanbreng, smeer ik eerst onverdunde houtlijm op alle te bedekken delen. Hopelijk komt dit de hechting ten goede. Dit uitrollen en aanbrengen is een behoorlijk tijdrovend klusje en daar ben ik wel een paar dagen mee bezig (foto 6). Het idee is dat ik na droging de individuele stenen vervolgens ga inkrassen. Maar dat zal ik eerst op een proekstukje gaan uitproberen. Ik houd u op de hoogte.

10/11 augustus 2021

Deze zomervakantie hadden we gelukkig weer de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Dus het zal voor de trouwe lezers geen verrassing zijn, dat we naar het Zwarte Woud, Ascona, Locarno en Lenzerheide-Valbella geweest zijn. Totaal zijn we 15 dagen weg geweest, waarvan het op 10 dagen helaas geregend heeft. Maar toch heerlijk uitgerust, veel gelezen, lekker gegeten en over de toekomstige treinbaan nagedacht. In Zwitserland toch weer inspiratie opgedaan en besloten om als eerste alsnog het Landwasserviaduct te gaan maken. En daar ben ik na terugkomnst dan ook maar eens aan gaan rekenen. Op Internet heb ik een overzicht gevonden van de belangrijkste maten. En verdere inspiratie heb ik opgedaan aan de hand van foto's, onder andere de foto's, die ik in de zomer van 2011 zelf van het Landwasserviaduct gemaakt heb.

Dimensies Landwasserviaduct
Dimensie Werkelijk (m) Schaal H0 (cm) Schaal N (cm)
Hoogte 65 74 40
Lengte 136 156 85
Radius 100 115 62,5
Boog 20 23 12,5
# Bogen 6 6 6

De grootste boogstraal in het Minitrix railassortiment is 52.6 cm (= R6). Daar kom ik dus niet mee uit. Op GoogleMaps heb ik de hoek die het viaduct maakt maar eens nagemeten, omdat WikiPedia beweert dat de hoek 45 graden is. Maar als je baanlengte over het viaduct en boogradius aan elkaar koppelt kom je op een hoek van 78 graden ((136/2π*100)*360). Op Google Maps metend kom ik aan een hoek van 80 graden. Dus die 78 graden klopt zeker. Met flexrails zou ik wel een straal van 62.5 cm kunnen realiseren, dan kom ik inderdaad bij een hoek van 78 graden uit ((85/2π*62,5)*360). Daar gaan we dus maar eens mee aan de slag.

24 juli 2021

Vandaag met volle aandacht verder gegaan met het verbeteren van de rijprestaties. In het rondje Chur-Langwies-Preda zaten nog steeds twee hardnekkige stotter punten: de overloopwissel bij het tankstation in de Altstadt en het splitsingswissel bij het inhaalspoor ter hoogte van Depot Sand. In beide gevallen bleek een raillas geen goed contact te maken. Door met een schroevdraaier de naad te overbruggen, kwam de loc weer op gang. Eerst dus geprobeerd met twee schroevedraaiers het contact te verbeteren door de raillas aan te drukken. Dat lukte helaas niet. Vervolgens met het glasvezelpotlood de rails goed gereinigd en de naad met een minieme hoeveelheid soldeer overbrugd. In beide gevallen heeft dat goed gewerkt.

Het volgende probleem was een weerbarstige wissel bij het verlaten van station Langwies. Bij het loshalen van de aandrijving werkte deze naar behoren. Gemonteerd echter ging de wissel niet om. Met contactspray het mechanisme van de wissel zelf (rond het rode palletje) gangbaar proberen te maken. Zonder resultaat. Uiteindelijk bleek beter aandrukken van de aandrijving de oplossing te zijn. Dus de aandrijving met een opvulstokje beter gefixeerd en nu lijkt het probleem opgelost.

Het volgende waar ik tegen aanliep was de vormgeving van het passeerstation Luën-Castiel. Met de camera's nam ik waar dat het beeld niet in overeenstemming was met de grafische weergave in Koploper. Dus de schematische weergave aangepast aan de werkelijkheid. Verder heb ik op het baanplan in Koploper aangegeven waar de cameraposities zich bevinden. Altijd handig.

Ondertussen gaat het testen met de twee stammen gestaag verder. Momenteel maak ik gebruik van de 650 en de 652 voor het testrijden. Vraag me niet waar aan het ligt, maar niet alle Ge4/4 III locomotieven rijden even gelijkmatig. Met deze twee is het testrijden een genoegen. Wellicht is er wat onderhoud nodig aan de andere Ge4/4 III's. Binnenkort me daar maar eens op richten.

Het is naar omstandigheden druk in Preda

Tenslotte wat foto impressies van het station Preda en de direkte omgeving vanuit een Preiser-perspectief. De bovenstaande foto geeft het beeld van Preda wel heel goed weer, vandaar deze keer in het groot.

23 juli 2021

De eerste week van de vakantie, naast wat werk wat afgewikkeld moest worden, dus nog niet echt vakantie, eindelijk ook weer tijd gehad voor de treinen. Ik heb de frustratie van de laatste paar berichten van me afgeschud en ben aan de slag gegaan om de treinenloop te verbeteren. Ik heb dat zeer rustig opgebouwd. Eerst met maar één locomotief en de hele baan verder leeg. Gewoon geprobeerd rond te rijden. Overal waar het haperde, heb ik gelijk aktie genomen. Dat betekent of met het railgum aan de slag, of meten met de multimeter, of het aandrukken van de raillassen met behulp van twee schroevendraaiers. Daarmee zijn al heel wat problemen opgelost. Vervolgens heb ik de railpoetswagen een groot aantal rondjes laten maken en ook zoveel mogelijk rangeersporen aan laten doen. Vervolgens durfde ik de stap aan om wagons achter de enkele locomotief te hangen. Inmiddels had ik ook Koploper ingeschakeld. Toen bleek dat er hier en daar nog wat wissels gedresseerd moesten worden. Tenslotte na een paar dagen durfde ik het aan om twee locomotieven ieder met hun stam eenheidswagons rond te laten rijden.

Bij deze aktie heb ik ook het stoppen ter hoogte van de perrons verder geoptimaliseerd. In veel gevallen betekent dat, dat ik het afremmen start op het moment van binnenkomen in het blok. Dat doe je dus bij de eigenschappen van de blokken. Vervolgens bij de aanvullende gegevens per blok geef ik dan aan hoever de trein nog door moet rijden, gebaseerd op de lengte van de trein. Dat blijkt bij mijn opbouw en geometrie de beste oplossing. Inmiddels zijn op deze manier de stations van Preda en Langwies al geoptimaliseerd. De Arosa zijde van Chur Hbf is voor 75% gereed. Eén spoor vereist nog wat aanpassingen.

Tijdens het rijden toch maar weer wat foto's genomen. Je hebt er eigenlijk nooit genoeg en je ziet ook altijd weer kleine onvolkomenheden, die in de nabije toekomst aandacht behoeven.

De 644 in de bocht komend vanuit Langwies (ri. Chur)

Zoals te zien op de laatste foto (Vertrek naar Arosa), is het stationsplein aardig aangekleed over de laatste maanden. Een groot aantal bussen alsmede een taxi in het verder autovrije gebied. Die rode auto, dat was ik zelf ooit toen ikm mijn dochter ging afhalen in Chur en van de Polizei te horren kreeg dat ik daar helemaal niet mocht stzzn/zijn. Met een waarcshuwing ervan af gekomen! (pffff). Naast de reclamezui, pillarbox, zijn ook de informatieborden van de RhB nog net zichtbaar (neu-silber bouwpakketjesvan AB Modell). De stationsklok is verlicht in de avond (linksonder nog net in beeld). Direct voor het stationsgbouw een ijscoman met een ruime klandizie. Even verderop blaast de plaatselijke harmonie zijn deuntjes voor de vertrekkende en arriverende reizigers. Een gemmoedelijk sfeertje.

Tenslotte ter informatie voor de geïnteresseerde lezers: ik heb op basis van de ervaringen van de afgelopen weken, toch maar besloten de sloop uit te stellen tot na mijn pensioen. In de tussentijd denk ik wel na hoe of wat er gebouwd moet gaan worden, maar tot echte afbraak zal het voorlopig niet komen. Op 31 augustus 2022 heb ik mijn laatste werkdag gepland, dus in het najaar van 2022 gaat de baan in ieder geval onderhanden genomen worden. Tot die tijd optimaliseren we geleidelijk aan verder.Het idee dat langzamerhand vorm begint te krijgen is dat ik de schaduwstations op een hoogte van 85 cm ga leggen en die dan permament, langs drie zijden van de zolder. De bovenwereld wordt dan via twee spiralen bereikt (aan beide uiteinden van de U). En de bovenwereld gaat modulair gebouwd worden, zodat het met het stijgen der jaren gemakkelijker blijft om de individuele modules te onderhouden. Vermoedelijk worden de modules 120 x 60 cm. Tot zover was ik gekomen. Later meer.

26 juni 2021

De afgelopen weken maar spaarzaam tijd gehad voor de modelbaan. In eerste instantioe een onduidelijke kortsluiting toen het midden juni heel warm was (er bleek iets over de baan te liggen in een van de passeerstations) en vervolgens af en toe wat proefgereden om de betrouwbaarheid van het spoorbedrijf gaandeweg te vergroten. Dat gaat wel steeds beter, maar ik ben er nog niet. Op een van die avonden nog een aantal sfeerfoto's gemaakt. Eén laat ik er hier zien, de andere kunt u terug vinden onder de tab Landschap/Foto's.

8 juni 2021

Zoals uit bijgaande foto blijkt functioneert de LED-verlichting nu naar behoren. Het was een kwestie om vanaf de besturingseenheid de lichtstrips een voor een in volgorde van doorkoppelen aan te sluiten. En daarmee werkt het als een zonnetje (!).

Tevens zoals beloofd een foto van een van de nieuwe auto's in het wagenpark. Een taxi is onderweg om zijn passagier op te halen. De nieuwe auto's moeten nog wel een afwerkingsbehandeling ondergaan, zie ik nu op de foto. De achterlichten moeten nog wel echt rood worden, om maar wat te noemen.

7 juni 2021

Ook het grootste deel van de bestelling bij ModelTreinExpress is gearriveerd, dus de lichtkoven kunnen afgebouwd worden, zodra het even wat koeler wordt. De extra auto's, die ik ook besteld had, zijn wel al geplaatst.

30 mei 2021

De lichtstaf was al na twee dagen binnen. Is inmiddels gemonteerd, maar moet nog wel geconfigureerd en getest worden.

26 mei 2021

Vandaag bericht ontvangen dat de Uhlenbrock 28210 "Hauptlichtstab", die ik had opgestuurd naar Uhlenbrock ter reparatie weer gereed is. Voor nog geen 10 Euro is dat voor elkaar gekomen. Nu maar wachten tot het pakket weer bij de voordeur wordt afgeleverd. Heeft dus uiteindelijk 6 weken geduurd, van ontvangstbevestiging tot gereedmelding. Niet de 17 weken die werden voorspeld gelukkig.

Dat betekent overigens wel dat de baan nu echt vrijwel klaar is. Ik denk niet dat ik nog meer tijd ga investeren, en geld overigens, in het verder verfraaien van groen en aankleding. Dat moet in een volgende slag beter, geleidelijker en meer gestructureerd. De komende tijd zal ik nog wat foto's maken als de verlichting compleet is.

Gedurende de zomermaanden ga ik nadenken over een nieuw concept voor de bovenwerereld. Over de schaduwstations heb ik in maart al nagedacht, maar om de bovenwereld af te breken en weer op te bouwen, dat lijkt me op dit moment niet echt aantrekkelijk. Waarom ik opnieuw wil beginnen is voornamelijk vanwege het rijgedrag. Dat moet veel beter worden, want dat ontneemt me momenteel het plezier: teleurstelling over het rijgedrag en de voorspelbaarheid van de wisselschakelingen. Het ziet er mooi uit, maar met meerdere treinen rijden is vrijwel onmogelijk en zeker te onvoorspelbaar. En dat vind ik nou net zo leuk en indrukwekkend. Er gaat nu teveel fout. Dus in de toekomst meer tijd nemen om te testen en niet te snel willen.

Over rust nemen gesproken, de komende weken zal ik hier eerst nog wat over na gaan denken, wie weet kom ik nog op goede verbeteringen voor ik de slopershamer ga hanteren.

24 mei 2021

Op tweede pinksterdag de Preisers die nog in dozen opgeslagen lagen uiteindelijk op de baan geplaatst. Ze eerst gesorteerd op soort: brandweerlieden, stationspersoneel, reizigers, bouwvakkers, boerenarbeiders, toevallige passanten, muziekcorps en ijscoman om maar wat te noemen. Een aantal van de Preisers heb ik in groepen op een stukje transparant polystyrol geplaatst. Dat is makkelijker dan ze individueel in een moeilijke positie proberen te positioneren. Dit is aardig gelukt. Ik schat dat ik een honderdtal Preisers aan de bevolking heb toegevoegd. Aan de rechterzijde een paar impressies. Onder volle belichting volgen er de komende tijd nog wel wat meer foto-impressies.

23 mei 2021

Uiteindelijk heb ik nog een witlichtstaf te weinig. Deze afgelopen week besteld, tezamen met een twaalftal Wiking auto's, bij ModelTreinExpress in Vlaardingen. Niet alles was op voorraad dus momenteel ben ik geduldig aan het wachten tot er geleverd wordt. In de tussentijd gewoon aan het werk, want het is momenteel best wel druk. Dus even wat minder tijd voor de Zwitserse spoorwegen. Als tegemoetkoming voor het gebrek aan voortgang bijgaand een nieuw doorkijkje.

14 mei 2021

Afgelopen vrijdag kon ik de bestelling uiteindelijk ophalen bij de Houtloods. Gelijk nog maar wat heftrucks van Kato meegenomen. Begin deze week de lichtstaven gemonteerd boven de baan. Een paar dagen later de aansluitingen getest, helaas geen succes. De volgende dag rustig per lichtstaf de instellingen ingesteld en toen werkte alles. Met de hele baan nu onder het LED-licht zijn de foto's wel beduidend beter, zoals duidelijk uit de bijgevoegde foto's blijkt.

De afgelopen weken heb ik ook de bovenleidingen anders georganiseerd. Ik heb gebruik gemaakt van verschillende portalen en dubbele masten die ik eerder al gemaakt had. Daarmee heb ik de bestelling voor de extra Viessmann portaalmasten gennuleerd. De hele baan is nu van bovenleidingmasten voorzien: het laatste deel langs de Plessur (portaalmasten dubbele middenmasten en enkele masten), de route van Langwies langs de houtzagerij (eigen fabrikaat enkele masten) en de verbinding tussen Sand en de tunnel (enkelvoudige Sommerfeldt masten).

Het wachten is nu nog op de gerepareerde hoofd-lichtstaf van Uhlenbrock. Tezamen met het plaatsen van de laatste tientallen Preisers en het aaanbrengen van extra groen, zijn dat de laatste zaken die nog voltooid moeten worden. Dan is deze baan ook echt klaar.

Zicht langs de Plessur

2 mei 2021

Het uploaden van het stukje tekst van 1 mei heeft heel wat voeten in aarde gehad. Zonder enige zichtbare mededeling heeft Hostnet de procedure voor uploaden van files gewijzigd. Gebruikersnaam en wachtwoord waren anders dan bij mij bekend. Dus het kostte even wat tijd om dat te achterhalen. Als eerste probeer ik dan direct de Helpdesk te bellen, maar dat was een onmogelijke opgave. Vervolgens heb ik 3 kwartier in een chat zitten wachten en dat twee keer. Uiteindelijk ben ik maar op de site gaan graven en heb ik het zo opgelost. Een duidelijk gevalletje van RTFM!

1 mei 2021

Geïnspireerd door een artikel in de Loki van mei 2021 heb ik de rijeigenschappen van de Autoverladewagen (Hobbytrain) van de BLS aangepast. De achterzijde van de draaistellen drukt vaak de wagen uit de bocht. Daar had ik al tijden last van en daarom stonden de wagens (4 stuks) ook meestal op een opstelterrein. In het artikel wordt geadviseerd de scherpe kanten van de draaistellen met sleutelvijl en scalpel wat af te ronden, zodat het draaistel niet meer tegen de zijkanten tikt, want dat was inderdaad het euvel. In het artikel wordt verder beschreven dat de gammele koppelingen van Hobbytrain vervangen zijn door magneetkoppelingen. Die had ik niet, maar door een proefondervindelijke aanpak blijken de kortkoppelinegn van Minitrix ook goed te functioneren. Tenslotte zijn de op- en afritten van de middenwagens een klein beetje onmhoog gebogen, zodat ze niet meer op hun voorloper rusten. Daarmee is het rijgedrag van de Autoverladewagens aanzienlijk verbeterd. Toen kwam echter een ander probleem naar voren. Een paar van mijn tunnelingangen, met name die in een bocht, bleken te nauw voor de lange Autoverladewagens. Niet eerder gemerkt omdat de meeste lange wagens op het SBB-deel van de baan rijden. Dus de tunnelingangen gelijk ook maar aangepakt en ook een paar bovenleidingmasten naar de andere zijde verplaatst voor een ruimere doorgang.

19 april 2021

Vandaag bericht ontvangen dat de lichtstaaf die ik ter reparatie heb ingezonden in de Uhlenbrock werkplaats is geregistreerd. Dat is dus al 12 dagen na de verzending. Het wachten zou weleens lang kunnen gaan duren. Maar de nieuwe bestelling zou deze of volgende week moeten arriveren bij de Houtloods. Dan kunnen we toch weer een beetje verder.

Gister de openingsfoto van de home-page vervangen door een foto gemaakt op de Chur-Arosa baan. Geleidelijk aan wordt de website zo weer iets meer up-to-date.

14 april 2021

Het afgelopen weekend de laatste koof gemonteerd, net naast de monitoren. Er blijft daardoor een stukje onverlicht precies ter hoogte van de monitoren. Daar LED strips aanbrengen komt de leesbaarheid van de schermen niet ten goede. Daar had ik eerder over na moeten denken. Verder vandaag alle koven hemelsblauw geschilderd en de diverse naamplaten aangebracht.

8 april 2021

Gister contact gehad met Uhlenbrock via e-mail. Dat ging verrassend snel. Het vermoeden aan hun kant is dat de lichtstaf defect is en hun advies is om hem op te sturen, wat ik gister dan ook direct gedaan heb. Reparatietijden zijn volgens de website wel heel lang, tot wel 17 weken. Dat is echt wel heel lang, dus het devies is geduldig afwachten maar. Ter leniging van de nood en om de pijn te verzachten, bijgaand nog een plaatje van hoe het er uiteindelijk op de hele baan uit komt te zien met de LED verlichting op volle sterkte op het midden van de dag.

In de tussentijd zijn er best nog wel een hoeveelheid klussen te klaren. Maar sommige daarvan wachten ook op bestellingen, die nog geleverd moeten worden. Maar te denken valt aan het afbouwen van de bovenleiding, het plaatsen van lage begroeing op de kale grasweiden en voor de bosranden, het bevolken met de resterende Preisers (dat zijn er best nog wel veel), het schilderen en afbouwen van de koven en het verder programmeren van de besturing. Voorlopig hoef ik me dus echt niet te vervelen.

5 april 2021

Gedurende het paasweekeinde heb ik verder gewerkt aan de volgende koof boven Module 2. Deze koof wordt alleen gedragen door de bevestiging aan de dakbalken dus dat was best wel spannend of dat zou lukken. Maar met de mallen die ik voor de eerdere koven heb ontwikkeld is dat uiteindelijk goed gelukt. Het zat nog even tegen omdat een van de planken, die ik had ontvangen, niet helemaal recht was. Dus de dwarsverbinding heb ik twee keer moeten maken om alles uiteindelijk goed uitgelijnd te krijgen. de LED-strips zijn nog niet gemonteerd want die bestelling staat nog uit. De rest van de verlichting, althans 3 van de 4 koven werken nu naar behoren. De vierde koof brandt alleen voluit en luistert niet naar de stuurmodule. Wat ik daaraan kan doen staat uit als vraag bij Uhlenbrock. Dus afwachten maar. De laatste uitdaging is de verbinding tussen Module 2 en Module 1. Het hoogte verschil en de positie van de monitoren maakt dat heel lastig. Daar denken we nog even over na.

31 maart 2021

Het bouwen en aanbrengen van de koven is redelijk voorspoedig verlopen. Wat nog rest is een koof tussen Preda en Langwies, dus boven Module 2. Wat een grotere uitdaging was en nog steeds is, is het aansluiten van meerdere hoofdeenheden (Uhlenbrock 28220). Het doorkoppelen via de LocoNet kabels is niet het probleem, maar in eerste instantie werkten er toen maar 3 van de 4 hoofdeenheden, en een van de drie hield er snel mee op. In eerste instantie dacht ik dat het aan het verschil in transformatoren lag, maar dat lijkt me toch heel onwaarschijnlijk. Om een lang verhaal kort te maken, ik moet weer even stap voor stap aan de gang om te gaan testen wat er wel en niet werkt. Eerst maar eens gaan checken of ze gewoon analoog (dus zonder de LocoNet aansluiting) wel willen branden. En vanaf daar stapsgwijs verder gaan. De koven hangen en de nieuwe elektra aansluitingen met dubbele opbouw wandcontactdozen voor de netvoedingen van Uhlenbrock zijn gemaakt, dus het gaat nu "alleen nog" om testen en zo mogelijk verder programmeren. Ik houd u, zoals gewoonlijk, op de hoogte.

25 maart 2021

De afgelopen dagen bezig geweest, naast het herontwerp van de Chur-Arosa Bahn, met het aanbrengen van een koof met LED-verlichting boven de stad Chur en het Hauptbahnhof. Dat was best nog even puzzelen, want er is natuurlijk weer geen rechte hoek te vinden bij de overgang van balken naar plafond. Maar met behulp van een aantal kartonnen mallen is het me gelukt om een netjes passende en horizontale koof te maken. De draden hangen nog provisorisch om te kunnen testen.

De grote vraag is nu waar is die pot met lichtblauwe verf gebleven, waarmee ik de koven op mijn vorige baan in een hemelsblauwe kleur heb geverfd? Voorlopig nog niet gevonden en volgens mij was de verf niet op. Waar oh waar heb ik die pot opgeborgen?

Na voltooien van de koof en het aanbrengen van de verlichting moest er natuurlijk wel even getest worden. Ik maak gebruik van de IntelliLight module van Uhlenbrock (28200). Het gaat hier om een 1:20 simulatie dus een dag van 24 uur duurt ongeveer 1 uur en 12 minuten. Het begint met de zonsopgang om zeven uur 's ochtends, met een behoorlijk overtuigend morgenrood. En u weet wat ze zeggen: morgenrood, regen in de sloot. Dus gedurende de dag trekt het een aantal keren vervaarlijk dicht en uiteindelijk gaat de zon stralend rood onder om 19.00 uur. De nacht is maanverlicht. De vier situaties laat ik in bijgaande compositie foto zien. Nu eerst de andere delen nog van koven voorzien en daarna de diverse verlichtingstransformatoren op een nette manier aansluiten en de bedrading wegwerken. Bij een voltooide baan wordt dat natuurlijk weer een stevige uitdaging, maar die zijn er om opgelost te worden.

12 maart 2021

In tweede instantie heb ik toch een andere aanpak gevolgd voor de verbetering van de schaduwstations. Dat laatste is precies wat ik ben gaan doen, op zoek naar de verbeteringen. Toen ik namelijk probeerde nieuwe schaduwsatations te ontwerpen, kwam ik er meer en meer achter dat het huidige ontwerp best wel slim in elkaar steekt. Dus ik heb me nu voorlopig gericht op die punten die verbetering behoeven: 1) aansluiting op een modulaire bovenwereld, 2) Spinas voor twee richtingen inrichten en 3) de plaatsing van en het aantal wissels optimaliseren. Daar ben ik nu volop mee bezig.

10 maart 2021

Tussendoor nog een uitstaand klusje opgelost. De beveiliging van het kruispunt bij Chur Sand moest nog aangesloten worden. Dat is nu voor elkaar, alleen de programmering moet nog gerealiseerd worden.

Vandaag zijn ook de tractiebanden gearriveerd. Dat zal de treinenloop weer verder optimaliseren.

9 maart 2021

Er zijn een aantal zaken die ik wil verbeteren, maar dat blijkt nog lang niet zo eenvoudig. De huidige schaduwstations, de onderwereld zoals ik het vaak noem, zit eigenlijk best wel goed in elkaar en geeft veel flexibiliteit. Maar ik wil dus net wat meer. Doordat ik voor dynamische bloklengtes ben gegaan in de schaduwstations, heb ik wat felxibiliteit ingeleverd. Dat betekent eigenlijk dat er een schaduwstation bij moet (om een meer gebalanceerde verdeling van de treinen te krijgen) en dat probeer ik te bereiken door het schaduwstation Spinas op te splitsen.

Daarnaast is het een behoorlijke uitdaging, zeg maar een breinbreker, om zowel boven- als onderwereld modulair te maken. Ik probeer dit te realiseren door lange hellingen te vervangen door spiralen, maar dat doet wel een behoorlijk beslag op de ruimte. Misschien dat ik de hellingen onderdeel moet maken van de onderwereld en een goede methode moet vinden om de koppeling te maken met de bovenwereldmodules.

8 maart 2021

Met het ontwerp van nieuwe en verbeterde schaduwstations ben ik inmiddels al begonnen.Ik gebruik hier zoals altijd WinTrack versie 11.0 voor. Gedateerd, toegegeven, maar het voldoet prima voor mijn doeleinden.

7 maart 2021

Dit weekend als eerste een aantal RhB personenrijtuigen aangepast met behulp van bredere koppelingsbalgen. Ik had een setje van 10 balgen besteld en dat was precies genoeg voor het aantal stammen dat ik nog niet had opgewaardeerd. Daarna maar eens een grote schoonmaak gehouden op mijn modelbaanzolder. Na verloop van tijd heb ik een aantal bakjes en plekjes gecreeerd waar ik spullen bewaar die misschien nog wel eens van nut zouden kunnen zijn. Uiteindelijk vandaag al deze plekken maar eens opgeruimd en samengevoegd. Dat geeft een heleboel ruimte op de zolder. De planken zijn nu leger en overzichtelijker en de verschillende onderdelen zijn beter gerangschikt. Het kost even wat tijd, maar het geeft ook weer veel lucht.

Vervolgens heb ik alle schakelpanelen weer opgeklapt om ook onder de baan weer meer ruimte te scheppen. Ik kom echt langzamerhand steeds dichter bij het moment om de baan voltooid te verklaren. Het wachten is nog op de 4 bovenleidingportalen van Viessmann en het aansluiten van enkele elektrische ondrdelen. Maar dat is het dan ook wel. Tenslotte zijn er nog een goede honderd Preisers die een plek moeten vinden, maar dan is het ook wel klaar.

Dus ben ik vandaag maar begonnen met het ontwerp van verbeterde schaduwstations voor de nieuwe baan. Zoals ik er nu naar kijk wordt dat hetzelfde idee, maar dan duidelijk beter, voornamelijk vanuit een operationeeel perspectief. Dus meer tijd nemen voor het ontwerp om daarmee het ontwerp flexibeler te maken, beter uit te werken en dan vervolgens ook meer tijd te nemen voor de realisatie. Geduld is tenslotte een schone zaak. En daar moet ik meer van laten zien. Eerst tot 100 tellen en dan pas weer verder gaan.

De gedachten gaan nu echt uit naar een modulair ontwerp volgens de ideeën van Klaas Zondervan. Niet om er mee naar tentoonstellingen te gaan, maar voornamelijk om de bouw en de uitvoering eenvoudiger/toegankelijker te maken. Mijn uitdaging wordt dan om modulair op twee niveaus te gaan werken. De schaduwstations vormen een laag en daarbovenop komt de zichtbare wereld in de vorm van negen separate modules.

3 maart 2021

Bij het testrijden in de avond liep ik tegen het probleem aan dat niet alle camera's nachtcamera's zijn. De laatste twee die ik aangeschaft heb, zijn uitgerust met infraroodlicht, maar de eerste zes hadden dat nog niet. Dus in de avond bleek dat op die camera's niet veel zichtbaar was. Dit heb ik gister en vandaag opgelost door een aantal 6V gloeilampjes te plaatsen in deze gebieden. Dat werkt op één plek verrassend goed (Muot, rechtsonder), op een andere plek redelijk (Spiraal, rechtsboven) en matig in Landquart (camera Süd, linksonder en Nord, rechtsmidden). Spinas Ost (linksboven) en Untervaz (linksmidden) pikken voldoende strooilicht op om de zichtbaarheid redelijk te maken. Ik heb geprobeerd van het gehele overzicht een schermafbeelding te maken. Zie maar voor u zelf. Wanneer straks de LED verlichting voor dag en nacht is aangebracht (Uhlenbrock Intellilight) wordt het misschien nog wat beter. Maar over die constructie ben ik nog aan het nadenken.

Vandaag ter afwisseling ook wat verder gegaan met de aankleding. Een groep Preiser monniken is onderweg van het klooster naar de Abdij en de eerwaarde zusters maken even een middagwandelingetje in de moestuin. Die afbeelding staat eronder, maar op het gras valt helass de onderplaat (die het plaatsen grotelijks vereenvoudigd) wel erg op. Misschien moet ik die nog wat bijwerken?

Tenslotte vandaag een aantal bestellingen gedaan en proberen te doen. Ik heb een extra set kortkoppelingen en vouwbalgen besteld bij Kato voor de Ge4/4-III stammen, want die zijn daar nog niet allemaal mee uitgerust. Daarnaast blijkt dat in de loop van de tijd de "Haftreifen" van deze Ge4/4-III's wel erg makkelijk loslaten. Dus ook bij Kato heb ik een reserve setje van 20 stuks besteld. Dan kan ik weer even vooruit. En ik weet niet of het aan deze gebrekkige tractiebanden (ja, dat is de vertaling) ligt maar de RhB650 gedraagt zich op dit moment zeer onvoorspelbaar. Ik probeerde dus ook een nieuwe DIGITRAX decoder te bestellen (70DN63K4A), maar die zijn helaas bij de leverancier niet meer voorradig. Hoop dat die wel weer komen anders moet ik weer proberen een DHL decoder in te bouwen. Maar ik herinner me dat dat erg krap was bij mijn eerste poging toen deze locs net op de markt waren. Het lukte toen wel, maar verdiende niet de schoonheidsprijs. Maar zien, komt tijd, komt raad.

28 februari 2021

De afgelopen dagen ben ik verder gegaan met testen en verbeteren. Hier en daar bleven er nog steeds wat problemen optreden bij het rondrijden van de locomotieven. Sommige hiervan waren echte puzzels. Een bezetmeldpunt wat overgeslagen werd in het automatisch rijden met Koploper. De bezetmelder was aangesloten, maar werd niet zichtbaar en werd dus gemist. Bij het loskoppelen van de bezetmelder, bleven de treinen doorrijden, dus er zat ergens een verbinding die er niet hoorde. Met de multimeter erbij ben ik gaan zoeken naar deze fout en na enig speurwerk bleek het bij het korte stuk van een wissel te zitten. De contacten daar verbeterd en de bezetmelder weer aangesloten en dat probleem was hiermee opgelost. Maar inmiddels was ik wel een halve dag verder.

Het volgende probleem was een bezetmelder die soms wel aansprak en soms niet. Hoe kan dat? Het bleek dat dit niet het aanspreken van de bezetmelder was, maar het automatisch rijden. Met behulp van de export functie naar een Excel file ben ik in dit geval de fout gaan zoeken. Na enig doorzoeken bleek de volgorde van de bezetmelders in een van de blokken omgedraaid. Dus dat gecorrigeerd en weer een probleem opgelost. Langzamerhand kom ik erachter dat ik na het leggen en aansluiten van de rails echt veel en veel langer moet proefrijden in alle mogelijke verschillende situaties om alle problemen op te lossen. Opnieuw een leerpunt voor de volgende baan.

Tenslotte ook nog wat aan de scenery gedaan. Ik had nog steeds een doos liggen van Faller met tafels en banken voor de biertuin (272442). Dit is echt wel hobbyen op de millimeter. Wat zijn die poten van die banken klein. Maar het is gelukt. De helft van de set heb ik in gebruik genomen. Een aantal tafels op het terras voor het station en een aantal tafels in de openlucht voor de biertent op de kermis. Een leuke toevoeging, die weer wat leven in de brouwerij brengt!

Bovenleidingportalen voor de sporen naar Arosa

Het laatste onderdeel dat ik deze week heb afgerond is de bovenleiding aan de voorzijde van het station. Daar heb ik een aantal mogelijkheden overwogen en uitgeprobeerd, maar uiteindelijk besloten dubbele portalen op de daken van de perronoverkappingen te bouwen. Hiervoor heb ik dus een aantal miniportalen gebouwd speciaal voor de situatie. Eerst uitmeten en de juiste maten vinden en na het solderen het geheel in de verf zetten (Humbrol 145). Vervolgens de masten met een klein kloddertje lijm op de overkappingen gemonteerd. Ik moet zeggen het ziet er leuk uit. Op 5 masten langs de Plessur na is het bovenleidingnet nu compleet.

24 februari 2021

Zoals u wellicht al begrepen heeft, heb ik deze week vrij genomen om eens even een paar dagen goed door te kunnen pakken. En dat heeft geholpen. Een groot aantal van de tergende en verstorende oneffenheden heb ik kunnen aanpakken. Totaal heb ik drie wisselaandrijvingen vervangen, bij twee is dat goed gelukt, over de derde twijfel ik nog. Een aantal punten in het traject waar de treinen altijd haperden zijn nu eens en voor altijd (hoop ik) opgelost. En het treinverkeer loopt duidelijk regelmatiger. Daarnaast heb ik de bezetmeldpunten in het station Langwies veranderd, zodat de treinen op de eerste plaats nauwkeuriger stoppen op de gewenste plaatsen en op de tweede plaats om de aansturing van de overweg vloeiender te laten verlopen. Tenslotte heb ik ook nog een lichtsein, die naar de houtzagerij, op een logischer en minder storende positie geplaatst. Daarmee is nu de beweging van de treinen op het emplacement geheel naar tevredenheid geregeld. Om hiervan iedereen kennis te laten nemen, heb ik een korte video gemaakt met mijn telefoon. Dat was naar mijn mening een mooie afsluiting van een paar dagen hard werken. De video is vanaf nu te zien op YouTube. Het is mijn derde filmpje daar. De eerste twee zijn van de Modelbaan Churwalden (2005) en van de RhB Albulabahn (2017). Deze heet Treinbewegingen Langwies.

22 februari 2021

Gister de plaatsing van de bovenleidingmasten langs de Plessur weer eens met een frisse blik bekeken. Op bepaal;de plaatsen is de doorgang zo smal dat ik met normale Sommerfeldt masten uit de voeten kan. Een van de Viessmann's 4360 heb ik daarom verplaatst en twee Sommerfeldt masten op dat deel geplaatst. Het lijkt er nu op dat ik nog maar 3 of 4 Viessman masten nodig heb. Die zal ik vandaag dus maar gelijk gaan bestellen.

Dat bestellen lukte dus niet. De Viessmann-site geeft aan dat deze portalen niet meer op voorraad zijn en verwijst naar de vakhandelaren. Dus naar twee van deze handelaren hier in de buurt maar een mail gestuurd met het verzoek of ze deze portalen in voorraad hebben. En nu maar afwachten.

Vandaag verder gegaan met het uittesten en verbeteren van Koploper. Er gebeuren hier en daar toch nog een aantal vreemde dingen. Soms worden bezetmeldingen gemist, waardoor de treinenloop in de war raakt. Als ik dan dezelfde overgang opnieuw neem, wordt de bezetmelding wel gedetecteerd. Dat is dus heel lastig fout zoeken. Verder gaan sommige wissels niet altijd goed om. Een paar keer handmatig heen en weer bewegen lijkt dat probleem op te lossen, maar opgelost is het probleem daar niet mee. Tot nu toe heb ik dus 2 wisselaandrijvingen om die reden vervangen. Dat gaat eigenlijk verrassend goed. Ik snij de ballast rondom de aandrijving eerst los en verwijder die dan van de aandrijving. Na het terugplaatsen van de niewue wisselaandrijving kan de verwijderde ballast weer teruggeplaatst worden en de snijlijnen worden met ballast bijgewerkt. Dit werkt goed en je ziet er achteraf niets meer van. Overigens ben ik nog steeds op zoek naar andere wissels met problemen. Er gaat zoals gezegd teveel fout om tevreden te kunnen zijn.

Qua scenery ziet het er allemaal wel redelijk uit. Echter, de grasvlakten zijn naar mijn zin nog veel te egaal. Daar zou wat meer variatie in aangebracht mogen worden. Daarom op Internet maar eens gaan zoeken. Vanochtend heb ik toen wel iets geleerd in het Prutsvlog#014 van Huib Maaskant. Wat ik niet eerder gezien of gehoord had, is het aanbrengen van aluminium folie als onderlaag voor het gras. Enerzijds om de ondergrond wat minder gelijkmatig te maken, maar meer nog om een goede geleidende onderlaag te hebben voor het elektrostatisch aanbrengen van latere lagen gras. Een tip om te onthouden voor de toekomst.

20 februari 2021

De laatste tijd heb ik veel tijd besteed aan het afregelen van Koploper. Tijdens het testrijden heb ik Koploper verder geoptimaliseerd. Ik heb een aantal vaste routes voor SBB locomotieven en treinen gemaakt en een aantal variabele routes voor RhB personen en goederenvervoer. Het stoppen op de juiste posities in de drie stations - Chur Hbf, Langwies en Preda - is verder verfijnd en de schakeling van de diverse lichtseinen is verbeterd. Daarnaast heb ik een begin gemaakt met een aantal logische en speciale akties om de overweg van Langwies te kunnen gaan bedienen en het gevaarlijke kruispunt ter hoogte van Chur Sand. Tegelijkertijd probeer ik de wissels beter gangbaar te maken en waar dat nodig is de aandrijvingen eventueel te vervangen. Gaandeweg werk ik ook allemaal kleine zaken verder af in de scenery.

Vandaag ben ik de hele dag bezig geweest om de bovenleidingportalen te plaatsen rond de stad Chur. Zoals eerder vermeld heb ik een tiental enkelvoudige masten van Viessmann aangeschaft met dubbele uithouders (zie bericht 22 januari). Deze masten zijn inderdaad uitermate geschikt voor het straatspoor, zoals ik dat bedacht had. Helaas waren deze tien niet voldoende voor het hele traject. Ik denk dat ik er nog 6 of 7 extra nodig heb om ook het traject langs de Plessur onder de draad te brengen. Tevens heb ik het emplacement van het Hauptbahnhof van Vollmer portalen voorzien. Dat past eigenlijk perfect. En het bleek dat ik precies genoeg masten en portalen bezat om het hele emplacement af te dekken. Helemaal aan de oostzijde heb ik een enkel viervoudig portaal van Viessmaan geplaatst. Al met al ziet het er nu redelijk uit. Een tweetal foto's geeft een aardige indruk van het resultaat na een dag hard werken.

Tot nu toe heb ik met maximaal 4 treinen tegelijkertijd gereden. Daarbij bleek al snel dat de dynamische blokken van Untervaz en Spinas zeer goed functioneren. Maar er gaat momenteel nog teveel mis om dat met een gerust hart verder uit te breiden.

De juiste stopposities in de stations heb ik door middel van trial and error verder geoptimaliseerd. Ik maak hierbij gebruik van de alternatieve stopplaatsen bij de toekenning van de bezetmelders in de blokken en het aanpassen van de stoplokatie in de optie geavanceerde blokinformatie. Tevens wordt het stoppen in sommige blokken richtingsafhankelijk geblokkeerd zodat dubbele opvolgende blokken in de stations beter benut worden. Het uitwerken en voorkomen van deadlock situaties kost nog steeds de meeste moeite. Het is een uitdaging om het zo te doen dat het treinverkeer niet te traag wordt en tegelijkertijd geen deadlock situaties optreden. Ik zal hier nog wel een tijdje zoet mee zijn.

8 februari 2021

De afgelopen zeven dagen is de programmeur/software engineer aan het werk geweest. Met Koploper in de test mode heb ik, op een andere computer en aan een iets beter werktafel gewerkt aan het uitwerken van de diverse vaste en variabele treinroutes. Ik heb routes ontwikkeld voor de SBB personentreinen en SBB goederentreinen alsmede voor RhB personentreinen en RhB goederentreinen. Daarbij dan ook nog een RhB pendeltrein. Zoals eerder gemeld heb ik de schaduwstations verdeeld. Landquart is voor alle SBB treinen, Spinas en Untervaz zijn gereserveerd voor de RhB treinen. De uitdaging was daarna om de treinen loop zo regelmatig mogelijk te krijgen, althans in de test fase. Daarom moesten af en toe de routes wat aangepast worden om de schaduwstatuions op regelmatige basis gevuld te krijgen. Ik denk dat dat uiteindelijk gelukt is, maar dat kostte wel wat tijd en moeite. Inmiddels zijn natuurlijke ook alle onvolkomenheden in het baanontwerp op de computer zo goed mogelijk hersteld en zijn ook de seinen ingeprogrammeerd. Wat er nog moet gebeuren, is het aansturen van de overwegen, maar daar ben ik nu mee bezig. Hoewel ik het me zelf in Langwies wel lastig heb gemaakt. Blijven de bomen dicht zolang er een trein staat of gaan de bomen alleen dicht bij aankomende en vertrekkende treinen? Dat is nog even de vraag. Ik ga eerst maar voor dichte bomen. Maar wellicht is dat straks toch niet al te realistisch.

Deze week heb ik ook een aanschaf gedaan die ik echt veel eerder had moeten doen. Ik heb een Ledlenser-hoofdlamp aangeschaft bij Conrad. Die geeft een geweldige hoeveelheid licht en kan goed op je werkplek gericht worden. Dat maakt het werk onder de tafel een heel stuk eenvoudiger. Echt, dat had ik veel eerder moeten doen. Tegelijkertijd ook een gewone LED zaklamp gekocht en wat reserve Minitrix wisselaandrijvingen. Ze blijken namelijk niet allemaal meer 100% betrouwbaar.

1 februari 2021

Het is de tijd van de kleine klusjes. Tijdens het proefrijden loop je toch nog steeds ergens tegen aan. De rails moet beter gepoetst worden, de wissels moeten op gang geholpen worden, een afdekplaatje moet aangebracht worden. Een IR-LED staat te dicht bij het spoor. De nieuwe bron is geplaatst op het stationsplein. Koploper moet geactualiseerd worden. Dus zo ben je steeds wel een poosje bezig, maar hier is weinig fotogenieks aan. Dus daarom maar een foto van het testrijden. Het enige echte lichtpunt is dat de treinen nu in ieder geval zonder mankeren goed rondrijden, maar nog niet alle wisselstraten zijn uitentreure getest. Dus daar gaat af en toe nog wel wat mis. Maar de aanhouder wint, het wordt langzamerhand steeds beter.

22 januari 2021

Vanavond een aantal bestellingen gedaan. De Houtloods had de bron van Viessmann niet op voorraad, dus dan maar direkt bij de bron besteld (haha). Tegelijkertijd een aantal bovenleidingsmasten met overspanning voor twee sporen besteld. Kijken of dat mijn probleem langs de Plessur ter hoogte van de Altstadt oplost. Ook een overspanning voor 4-sporen besteld om te kijken of dat de oplossing wordt voor het station Chur. Op dit moment zijn we in trial-and-error mode om te zien wat voor mogelijke oplossingen ik heb om de bovenleiding tot een goed einde te brengen. Toegegeven een mix van Sommerfeldt, Vollmer en Viessmann is wellicht niet optimaal, maar wat voor andere opties heb ik nog?

20 januari 2021

Gisteravond iets meer dan een uur bezig geweest met matig succes. De bron op het stationsplein functioneerde niet omdat hij niet goed aangesloten was, wat ik oorspronkelijk dacht, maar hij is gewoon kapot. Met geen mogelijkheid kreeg ik hem nog aan de praat. En de print en het motortje zijn zo klein - ja, natuurlijk heb ik hem uit elkaar gehaald - dat daar niets meer aan te doen is, geen redden aan met andere woorden. Ik heb vervolgens vandaag de vraag bij de Houtloods neergelegd of ze nog een exemplaar op voorraad hebben. Tot nu toe nog geen reactie gehad, waar ik bij mijn vorige bestelling bijna per ommegaande een reactie kreeg. Even afwachten nog maar.

De tweede klus, die ik heb aangepakt, was het licht op de toegangstoren naar de Abdij. Eerst gecontroleerd of hij goed was aangesloten. Toen de solderingen zo goed mogelijk verbeterd, de lamp bewogen om een reactie te krijgen, dat alles zonder resultaat. Vrevolgens de lamp maar los gemaakt en op de werkbank gecontroleerd. Daar deed alles het natuurlijk. Toen weer gemonteerd, in een onmogelijke positie en dat duurde dus ook, want ik kon er echt niet bij. Maar nadat alles deed hij het nog steeds niet. Grrrrrr! Opnieuw losgemaakt. Nieuwe draden gemonteerd en direct aangesloten op de ringleiding. Nu doet hij het weer. Zie het resultaat van het licht bij de trap (zie bericht 9 januari) en naast/boven de doorgang. Ziet er leuk uit. Nu alleen nog even uitrichten, constateer ik vanaf de foto.

Volgende taak verder testrijden en mensen en groen verfraaien.

19 januari 2021

Momenteel niet erg veel tijd, maar af en toe een uurtje kan altijd wel. Als gevolg hiervan duurt het iets langer om het lijstje met uitstaande taken af te werken. Maar er kunnen er in ieder geval weer een paar afgestreept worden.

  - Overweg bij Langwies aangesloten. Ook de waarschuwingsknipperlichten, in de vorm van Andreaskruizen, zijn aangesloten, totaal 4 stuks, twee aan iedere zijde.
  - De wegopbreking achter Depot Sand is van waarschuwingslichten, een lopend LED licht, voorzien.
  - Het kruispunt voor het Depot is ook van Andreaskruizen voorzien.
  - De weg tussen Abdij en de Plessur is van moderne LED verlichting voorzien, gevaarlijk stukje weg, dus koud witte LEDs.
  - De rotonde naar Lenzerheide en de overzijde van de Plessur hebben ook verlichting gekregen, ook koud-wit.

Op dit moment is er nog een beperkt aantal elektrische klusjes af te ronden. De lamp aan de toegangstoren naar de Abdij brandt niet meer. En de bron tegenover het station functioneert nog niet. Met het voltooien van die klussen is de elektra voor elkaar. De aandacht kan dan verder weer op 1) de scenery gericht worden (mensen en groen), 2) het testrijden, 3) het aansluiten van een aantal situaties via Koploper, 4) de verlichting boven de baan en 5) het genieten van wat ik gebouwd heb. Kortom de afronding komt steeds dichterbij.

13 januari 2021

De bestelling bij Conrad voor weerstanden, SMD LEDs, lantaarnpalen en stationsklokken is afgelopen maandag gearriveerd. Door drukke werkzaamheden kon ik er niet gelijk mee aan de slag, maar dinsdagavond en woensdagavond een uurtje kunnen besteden aan de modelbaan. Als eerste de stationsklokken geplaatst. Ik was namelijk erg benieuwd hoe dat er uit zou zien. Het toeval wil dat ik tot nu toe alle klokken op de baan op 16.55 uur had gesteld. En wie schetst mijn verbazing deze door Viessmann geleverde klokken staan dus ook op 16.55 uur. Is er ergens een memo wat ik niet ontvangen heb? Maar mooi is het wel. Mijn trots zal ik even laten zien met een grote foto.

Daar is ook op te zien dat ik de voorschakelweerstand voor de telefoon cel met een factor drie heb verhoogd. De lichtintensiteit is nu meer genormaliseerd. Al met al begint het stationsplein er heel aardig uit te zien.

Op de foto's hiernaast het station Langwies voorzien van stationsklok en een opname gemaakt tijdens het testrijden: een goederentrein op het Albula Viaduct II. Karakteristieker voor Graubünden kan ik het niet maken dan met een goederenwagon van het lokale bier, Calanda Brau (overigens tegenwoordig ook in het bezit van Heineken).

9 januari 2021

Update. Verder met het "to do" lijstje. Inmiddels weer een aantal zaken voltooid:

  - De aansluitingen van de drie modules opnieuw gemaakt via een verzameling kroonsteentjes. De chaos is dan duidelijk minder en het is nog steeds mogelijk om de modules relatief snel los te koppelen.
  - Zoals uit bijgaande foto is te zien zijn er een aantal voertuigen met verlichting op de baan geplaatst.
  - De lantaarnpaal halverwege de Abdijtrap is geplaatst en aangesloten.
  - Een aantal huizen is al beter lichtdicht gemaakt. Maar er zijn er nog veel te gaan.

Het wachten is op de laatste bestellingen om de verlichting af te ronden. Daarna moet ik de bovenleidingsmasten gaan opnemen. De bovenleidingsmasten langs de Plessur zijn mogelijk een probleem. Dubbele overspanning is veel te massaal; ik denk momenteel aan enkele masten met langere uitliggers, zoals die door Viessmann geleverd worden.

6 januari 2021

De activiteiten op het "to do" lijstje van eergister ben ik nu langzaamaan aan het afstrepen.

  - Een dubbel stopcontact of netter gezegd een dubbele opbouw-wandcontactdoos onder de baan gemonteerd en aangesloten. Aansluiting is gemaakt via een snoerschakelaar, die zich aan de buitenzijde van de baan bevindt.
  - De uitijseinen voor Hbf Chur zijn gearriveerd. Ze zijn in RhB uitmonstering geschilderd en geplaatst.
  - Een lantaarn bovenaan de trap naar de Abdij is aangesloten. Een tweede lantaarnpaal halverwege de trap moet nog geplaatst worden.
  - De extra lantaarnpalen zijn bij Conrad besteld evenals een voorraad SMD-LEDs. Dat werkt wel erg prettig ter vervanging van een gloeilamp her en der.
  - De aangebrachte verlichting in een aantal vrachtwagens en personenauto's gecontroleerd op goede werking en begonnen met de plaatsing en aansluiting.
  - Vandaag begin ik met het lichtdicht maken van een aantal huizen en het reguleren van de uitstraling.

Later weer meer. Vandaag de laatste knutseldag. Morgen begint het gewone werkzame leven weer.

4 januari 2021

Vandaag en gister uiteindelijk alles samengevoegd en tijdelijk aangesloten met stekkerverbindingen. Dat is verre van ideaal, maar wel flexibel. Ik kan de modules nu in ieder geval weer eenvoudig loshalen. Totaal hiervoor bijna 60 stekkers gebruikt. De stekkers die meegeleverd werden met de Minitrix wissels heb ik hiervoor gebruikt. De wissels, die ik twee jaar geleden extra heb aangeschaft waren daarvan voorzien. Het werkt wel goed, maar het wordt op deze manier een redelijk onoverzichtelijke chaos onder de tafel. Dus binnenkort moet ik hier nog iets anders voor verzinnen. Maar voor dit moment kon ik in ieder geval alle verlichting, motoren en aansluitingen testen. Na zoveel dagen werken, wilde ik resultaat zien en laten zien.

Gister heb ik ook het logo van Graubünden opnieuw gemaakt. Ik was helemaal niet tevreden met de kwaliteit van afgelopen zaterdag. Ik heb nu wel de tijd genomen om de print te laten drogen. En daarna heb ik niet de vernis gebruikt, maar de Microsol Decal set. Dat gaf nu wel het goede resultaat, dus het fiasco van zaterdag is nu vervangen door een goede versie, maar het contrast van het grijs in het logo is nog steeds niet optimaal. We zoeken verder, ben ik bang.

De drie modules samengevoegd met de vaste baan

Na al de activiteiten van de afgelopen twee weken heb ik uiteindelijk de zolder maar eens goed opgeruimd. Er moet nog meer gebeuren op het gebied van opruimen (kasten opruimen, overtollige restanten verwijderen en wat dies meer zij). Maar nu kan ik in ieder geval weer overal bij.

Wat staat er nog op de takenlijst voor de komende periode? Er moet een stopcontact onder de baan aangelegd worden voor de transfomator voor de verlichting van het reuzenrad. De twee uitrijseinen in de richting van Arosa moeten nog geplaatst worden (en nog geleverd worden). De diverse knipperlichten bij de gevaarlijke kruisingen en de bewaakte overweg moeten allemaal nog aangesloten worden, evenals de overweg zelf. En niet te vergeten de aansturing vanuit Koploper moet ook nog gemaakt worden. Daarnaast heb ik nog een aantal voertuigen, waarin ik in het verleden verlichting had aangebracht, die ik nog niet geplaats heb. Daar moet ik nog een plek voor zien te vinden. Er moet nog een lantaarn bij de trap naar de Abdij, want nu is het daar wel erg donker. De weg ter hoogte van de Abdij langs de Plessur moet ook nog verlicht worden. En alle grasvlaktes moeten nog van onregelmatige begroeiing voorzien worden. De huizen op de Altstadt modules moeten van binnen nog afgelplakt worden. De lichtlekkage bij de Abdij moet verholpen worden. Kleine klusjes, toegegeven, maar wel een heleboel. Ze moeten echter nog wel gedaan worden om het plaatje compleet te maken. En dan vergeet ik nog het belangrijkste: de bovenleiding is op veel plaatsen nog een echte uitdaging.

2 januari 2021

Vandaag op zoek gegaan naar het logo van Graubünden om te zien of ik daar een oplossing voor zou kunnen vinden. Wie schetst mijn verbazing dat het officiële logo eigenlijk in grijs is uitgevoerd. Daar ben ik dus mee aan de slag gegaan.

Officiële logo van het Kanton Graubünden

Maar de bewerkingen zoals als aan het eind van 2020 beschreven werkten deze keer niet goed uit. De achtergrond was door de vernis deze keer helaas niet egaal. Dat moet morgen nog een keer opnieuw. Maar hierbij even een tussen resultaat, hoewel ook het grijs in de doorschijnende versie helaas niet erg overtuigend is. Misschien toch nog niet de uiteindelijke oplossing.

De rest van de dag bezig geweest met het voltooien van de verlichting. De straatverlichting in de Altstadt, totaal 11 lantaarnpalen, en de moderne verlichting aan de voorzijde van het station moesten nog aangesloten worden. Dat is redelijk gelukt. Alleen de verlichting in de telefooncel werkt op dit moment nog niet. Reden onbekend. De rest is voor elkaar. Daarna ook uiteindelijk de binnenverlichting van de huizen en de straatverlichting van de Lindenquai aangesloten. Wat nu nog rest zijn de reliëfhuizen en het chalet naast het Depot. We zijn er bijna.

1 januari 2021

Om te beginnen wens ik alle lezers een heel gelukkig nieuwjaar en de beste wensen voor 2021.

Deze kerstvakantie helaas geen trip naar Zwitserland en zo als het er nu uitziet ook niet in Februari/Maart. Dus heel veel tijd voor de modelbouw.

De voortgang wordt het best aangegeven door een interessant feitje: ik heb afgelopen jaar 926 foto's gemaakt en vele daarvan in deze website gebruikt. En ik ga daar mee door.

Vandaag me bezig gehouden met het afwerken van de straatverlichting van de Altstadt. Het plaatsen en aansluiten van 10 van de 11 lantaarnpalen ging zonder problemen, maar één van de oudere modellen had wat problemen. En in schaal N is dat best wel een uitdaging. Maar met moed, beleid en trouw, veel geduld en regelmatig testen ben ik er in geslaagd om de dubbele lantaarnpaal weer werkend te krijgen. Zoals al eerder gemeld, een ongeluk komt nooit alleen. Ik had nog een aantal moderne lantaarnpalen over, met koud wit licht, en die leken me uitstekend geschikt voor de verlichting van de voorzijde van het station Chur. Maar ook hier begaf een van de lantaarnpalen het volledig. Dus de mast en de lampekap heb ik vervolgens gebruikt om met behulp van een koud-witte SMD LED het geheel opnieuw vorm te geven. En ook dat is gelukt. Het kost echt wel een uurtje ofzo maar het loont wel de moeite.

Als laatste taak, die ik mezelf had opgelegd, heb ik het service gedeelte van het tankstation, het fore court, van aparte verlichting voorzien. Ook hier heb ik gebruikt gemaakt van SMD LEDs en die op een plaatje styropor gemonteerde en onder de overkapping ingebouwd. Is ook goed gelukt en geeft een heel goed effect.

Kortom, een goed begin van het nieuwe jaar. Morgen is het plan om te gaan proefrijden, want alle uitstaande activiteiten zijn voltooid. Toch?