Chur-Arosa Bahn

Voortgang en wijzigingen in 2019

21 april 2019

Vandaag de hele dag aan de tuintafel de kleine klusjes zitten doen aan de onderbouw van het depot. Raamkozijnen geplakt, deurpanelen aangebracht, kozijnen geverfd en geplaatst, dakranden gemonteerd, asfalt dakbedekking geplaatst, het pannendak uitgemeten en geplaatst. Het begint er nu aantrekkelijk uit te zien. Op het lage gedeelte komt straks nog grind, maar voordat dat wordt aangebracht moet ik eerst de daklichten nog fabriceren. Verder moeten ook de zeven dakramen nog in het pannedak geplaatst worden en een dakkapel aan de andere kant. Dus klaar is het voorlopig nog niet, maar vandaag wel een aantal grote stappen gezet.

20 april 2019

Na eerst wat klussen in en om het huis, weer verder met plotten en airbrushen. Alle grote onderdelen van de rechter zijkant en de achtergevel zijn inmiddels uitgesneden, in de primer gezet en ge-airbrusht. Waar ik nu nog mee bezig ben zijn de hardstenen kozijn randen. Voorbereiden met de Cameo en uiteindelijk met de hand allemaal uitsnijden. Dit is de gekozen oplossing voor de styreen van 0.5 mm dik.

19 april 2019

Goede vrijdag. Met de muziek van Bach's Mattheus Passion op de achtergrond, ben ik vandaag weer verder gegaan met de bouw van Depot Sand. Als eerste de diverse onderdelen, totaal 5, van de rechter zijwand gefreesd. Een foto van het Silhouette Studio scherm staat hiernaast. Op het scherm ziet u de vijf onderdelen van de rechterzijwand. Deze 0.5 mm dikke onderdelen zijn toch met de Cameo gefreesd. Op de stand 20/1/33/10 geeft dat een heel bevredigend resultaat met het diepsnijdende mes, dat slecht een geringe nabewerking (met het mes) vereist. Ik heb de Silhouette nu aan de iMac gekoppeld omdat de PC weer naar de zolder is verhuisd om de Profiler aan te sturen. Na het frezen/plotten de kozijnen afgeplakt en alles in de primer gezet. Ook de voorzijde van het gebouw in de primer gezet, zodat ik morgen de kozijnen kan verven en daarna alles in elkaar kan zetten. Voor de achterzijde van het rechtergedeelte zijn nog wat binnenwanden nodig, maar dat zijn simpele rechthoeken, die ik van plan ben met de hand te vervaardigen.

Als voorlopige tussenstand hierbij een foto van de proefpassing op het emplacement van het gedeeltelijk vervaardigde Depot Sand. Het begint echt ergens op te lijken. Morgen hoort en ziet u meer van de voortgang.

De halfvoltooide versie van het Depot op locatie

18 april 2019

Deze week uitvoerig bezig geweest om de bediening van de Cameo plotter onder de knie te krijgen. Het gebruik en de software is eigenlijk heel vanzelfsprekend, zeker als je al gewend bent om met CAD programma's te werken. Wat uitgezocht moest worden in meer detail is het gebruik en het effect van de verschillende messen. Ik heb drie verschillende messen aangeschaft: een automatisch instelbaar mes, een diepsnijdend mes en een extra sterk mes. In eerste instantie heb ik een lijn van 50 mm trachten te snijden. In drie verschillende materiaal diktes styreen: 0.3 mm, 0.5 mm en 1.0 mm. Met styreen zoeken we wel de grenzen van het apparaat op. 0.3 mm gaat goed. Wel met de hoogste druk (33) en vervolgens met verschillende snelheden en verschillende herhalingen. De beste resultaten krijg ik met snelheid 1 en een mesdiepte van 8. Het automtische mes werkt overigens beter dan het diepsnijdende mes. bij 0.5 mm krijg je een redelijke sneede, maar je kan het materiaal met geen enkele instelling helemaal doorsnijden. Dus is mijn oorspronkelijke uplan van aanpak toch het juiste. Ik heb de Cameo gekocht om de laag van de kozijn verdeling te plotten en dat werkt dus goed. Een dikte van 0.3 mm styreen is in werkelijkheid een dikte van de kozijn roeden en randen van 48 mm. Dat is al behoorlijk aan de maat. De andere diktes blijf ik met de Profiler frezen. Precies zoals het plan was.

Dat betekent dat ik de Profiler voor het eerst in ruim twee jaar weer in bedrijf genomen heb. Dat was weer even checken hoe het ook weer ging, maar dat leverde weer snel resultaat. In vergelijking met de Cameo maakt de plotter wel een ongelooflijke hoeveelheid lawaai. Maar goed de eerste resultaten zijn tevredenstellend, zoals uit bijgaande foto is op te maken.

13 april 2019

Gister is de Cameo plotter gearriveerd. Dus u hoeft zich niet af te vragen wat ik vandaag gedaan heb. Ik ben begonnen met het plotten van de zijkant van Depot Sand. In eerste instantie was ik van plan om alleen laag 2, de gedetailleerde kozijnen, met de Cameo plotter te maken en de rest met de Profiler, maar vandaag eerst maar eens gekeken hoever ik met de Cameo plotter kan komen. Om dit te gaan doen, vanochtend als eerste een tripje gemaakt naar de Loosduinsekade, naar de Houtloods, om een voorraad styreen in te slaan. Daarnaast nog wat andere nuttige zaken als dakpannen en dakleien en brugleuningen ingeslagen. Beter mee verlegen dan om verlegen zeg ik altijd maar.

Het resultaat van de eerste Cameo acties is hiernaast te zien. Dat ging verrassend goed, gewapend met de resultaten van Tulpendaal (Joke) van de Westlandbaan op BeneluxSpoor.net. Van haar heb ik de instellingen gekopieerd en daarmee kon ik direct 0.3 mm styreen plotten. Dat ging uitstekend, zoals op de foto's te zien is. De 0.5 mm en dikkere styreen moet ik echt met de Profiler blijven doen. Want dat kost teveel materiaal en moeite met de Cameo plotter. Zoals uit de tweede foto blijkt staan alle onderdelen van de linkerzijkant van Depot Sand inmiddels in de Valleyo grijze primer (aangebracht met de airbrush).

Het onmiddellijke voordeel van de Cameo plotter is dat de plotter files accepteert in het .DXF format en dat wordt direct door A9CAD ondersteund. De stap via BOcncV2 is vanaf nu dus niet meer nodig. Dat betekent wel dat ik in A9CAD zeer goed moet opletten dat er geen vreemde punten achterblijven, want dat verstoort de plot op een rampzalige manier (er worden dan lijnen gefreesd/geplot van het startpunt naar deze punten). Alle punten moeten dus met de lijnen te maken hebben, anders gaat het mis. Dus punten buiten de lijnen moeten daarom voor het plotten verwijderd worden.

Al met al betekent dit dat de bouw de volgende fase is ingegaan. Ik ben begonnen met het ontwerpen en bouwen van de scenery. Het testen zet ik nog wel een tijdje voort, want nu kan ik overal nog goed bij, dus voordat dat niet meer het geval is, wil ik graag alle onvolkomenheden uit de baan verwijderd hebben.

10 april 2019

Vandaag weer mijn wekelijkse vrije dag van de universiteit. Ik werk maar 80 %, maar meestal gaat die dag toch op aan werk. Vandaag echter een uurtje of zes aan de hobby kunnen besteden. Besloten maar weer verder te gaan met de tekeningen van het depot Chur Sand. Op 3 april heb ik beschreven hoe ik de basis vervaardigd heb. Dat is echter slechts een van de vijf lagen. Achter de basis komen de kozijnverdelingen en daarachter het vensterglas. Op de basis komt de structuur van de muur en de omrandingen van de kozijnen. Ik heb een foto van het A9CAD scherm gemaakt om het te verduidelijken. Van boven naar beneden de structuur op de muur (laag 4), de basis (laag 3), de kozijnen (laag 2) en de buitenzijde van de kozijnen (laag 5). Laag 4 en 5 zijn eigenlijk twee delen in het zelfde vlak. Maar ik dacht dat het zo duidelijker was. En laag 1 is vanzelfsprekend het transparante vensterglas. Vandaag heb ik in totaal 3 van de 4 zijden uit kunnen werken. De rechterzijde moet nog gedaan worden.

Gister en eergister zijn ook de extra camera's gearriveerd (opnieuw in twee leveringen!). In totaal staan er nu 9 camera's op de baan, 8 vaste en 1 mobiele. De overzichtsmonitor is dus aangepast op dit aantal. In het midden de mobiele camera, de machinistpositie. En daaromheen heb ik zo logisch mogelijk de verschillende schaduwstations en passeerstations gerangschikt. Dus van links naar rechts en van boven naar beneden heeft u hier een blik op: Untervaz, Landquart-Nord, Landquart-Sud, Spinas-Ost, Machinist, Spinas-West, Spiraal in, Luen-Castiel en Muot. Een van de schermen geeft een duidelijk ander kleurbeeld. Dat is vanwege de infrarode LEDs die daar al in werking zijn. De praktijk zal leren of deze rangschikking voldoet of dat een andere volgorde handiger is. Hier moet ik het hoe dan ook mee doen, want meer poorten heb ik niet.

7 april 2019

Gister en vandaag de tijdelijke fixaties verwijderd: gister de rails ingedruppeld met lijm en vandaag de schroeven verwijderd. Daarna weer uitgebreid getest om te zien of alles nog steeds goed functioneert. Dat was het geval, dus we kunnen nu de conclusie trekken dat de modelbaan wat betreft rails en functionaliteit gereed is. De komende jaren wordt de focus dus gericht op de scenery: landschap en aankleding. Qua aankleding zou ik kunnen beginnen in Preda (zie foto), omdat daarvoor alle gebouwen al klaar zijn of ik begin met Chur Sand omdat ik daar de eerste nieuwe gebouwen nog voor moet bouwen. Zoals u begrijpt, ik ben er nog niet uit.

Inmiddels heb ik nog wel 3 extra camera's besteld om de passeerstations op de hogere niveaus ook in de gaten te kunnen houden, zowel Muot als Luen-Castiel. Dit kostte wat meer moeite omdat mijn voorkeurs camera's, de DLink DCS-930L uit productie genomen is. Ik heb er nog een kunnen vinden op Internet. Voor de overige 2 heb ik de DCS-932 gekozen, met nachtvisie, wat voor die posities waarschijnlijk wel handig is.

Voor de bouw van de extra gebouwen in de komende jaren, heb ik besloten ook nog een Cameo Silhouette 3D plotter aan te schaffen. Ik hoop daarmee de fijnere details, de ramen en deuren van de diverse gebouwen, eenvoudiger en beter te kunnen printen. Hetzij in polystyreen met een dikte van 0.25 mm hetzij in vinyl.

5 april 2019

De foto van het Koploper bedieningspaneel op 25 februari heb ik vandaag vervangen door een meer instructief exemplaar. Nu een foto geplaatst van het scherm met drie treinen in beweging (rood/geel). Een meer realistische weergave. Dat betekent ook dat ik momenteel met 3 treinen aan het testen ben. De meest voorkomende problemen zijn dat de Kato Ge4/4 III te vaak uit de wissels lopen. Een kleine oneffenheid leidt al tot dit gevolg. Dus alleen door veel te testen kan ik dit oplossen. Daarnaast zijn er hier en daar nog punten waar de raillassen niet genoeg contact maken. Dus als een van de locomotieven hapert, zet ik al het verkeer stil en ga ik de naastgelegene raillassen met een speciale tang aanknijpen. Dit werkt naar tevredenheid en geleidelijk aan rijden de locomotieven bijna probleemloos rond. Nog een paar dagen, dan kan ik de tijdelijke fixatie van de rails gaan vervangen door boekbinderslijm. Een behoorlijke klus: een druppel elke 10 cm op een totale lengte van 160 meter! Inderdaad dat zijn 1600 lijmdruppels. Ik laat u weten hoe ik gevaren ben.

3 april 2019

Het was alweer enige tijd geleden dat ik me met CAD tekenen heb beziggehouden. Dus de kennis moest weer even opgefrist worden. Onder de tab "Handleiding" is het onderwerp Huizenbouw te vinden. Na het voorbereidende tekenwerk in Valbella (CH), ben ik eerst de tekeningen gaan uitwerken in A9CAD. Een redelijke handleiding heb ik gevonden op het internet. Tot nu toe had ik het zonder gedaan, maar ik heb me gerelaiseerd dat er meer functionaliteit in het programma zat, die het tekenen behoorlijk kunnen vereenvoudigen.

Met die kennis gewapend ben ik eerst alle buitenwanden gaan tekenen. Na het tekenen van een gevel deel, print ik het uit op 115 grams papier, hetzelfde waar ik op getekend heb, om straks een papieren model te kunnen maken. Bij het printen moet je er wel rekening mee houden dat de schaling uit staat en dat de printing units en drawing units allebei op 1.0 mm staan. Dan komt het op papier zoals het bedoeld was. Op deze manier heb ik totaal 4 files aangemaakt: voorgevel, achtergevel, zijgevel links en zijgevel rechts. De laatste bestaat uit 5 delen. Vervolgens met de papiersnijder en de schaar de tekeningen nauwkeurig uitgeknipt, met aan de uiteinden van de zijgevels steeds een korte plakstrook om de delen aan elkaar te kunnen lijmen.

Daarna is het gewoon een beetje fröbelen. De kleuterschool is uiteindelijk toch de meest waardevolle opleiding. En zo heb ik dan een model van het model in elkaar gezet. Daar heb ik vervolgens provisorisch nog een puntdak en een plat dak aan toegevoegd om een goede indruk te krijgen van het gehele gebouw, voor ik aan het tijdvergende plotten begin.

De eerste stap hierna is een proefplaatsing op de baan om te zien of de maatvoering wel correct is en ik geen rare verschaling heb toegepast. Het geheel kwam redelijk goed uit de verf, al zeg ik het zelf. Het enige wat me opviel was dat de voorgevel (en dus ook de achtergevel) iets te plomp overkwam. Bij nameting van de dakhelling ten opzichte van de foto's bleek de helling van het dak van het model een graad of 8 te laag. Dat zal ik in de uiteindelijke plotversie nog aanpassen. Bij nader inzien blijkt dat ook al op de tekening, die ik op 20 maart heb getoond van de voorgevel. Verder klopte alles redelijk.

Nu moet ik alleen nog opnieuw een wijziging doorvoeren aan het emplacement van Sand: de laatste drie opstelsporen zijn namelijk korter dan de eerste drie. Dus die moeten binnenkort nog even aangepast worden. Een tweetal foto-impressies is hierbij gevoegd.

30 maart 2019

Het testen gaat nog steeds door. Inmiddels durf ik het af en toe aan om met meerdere locomotieven te rijden. Ook dat gaat goed. Maar er zijn zoveel mogelijke routes dat het uitgebreid testen echt nog heel veel tijd gaat kosten. Inmiddels zijn ook de rijtuigen die ik vlak voor de kerst van binnenverlichting heb voorzien afgeregeld. Het soepel laten draaien van de wielassen in de nieuwe lagers vroeg nog wat aandacht. De stam rijdt nu vrolijk mee, zoals uit de korte video blijkt.

Tot slot voor vandaag nog een overzichtsfoto van het Depot Sand. Deze sfeer zou ik heel graag willen realiseren op mijn modelbaan. In hoeverre ik deze sfeer kan weten te vatten, wordt een vraag voor de komende jaren.

23 maart 2019

Vanmiddag het baanplan geactualiseerd. Het emplacement van het station Chur is aangepast alsmede het emplacement van depot Chur Sand. De rest van de dag is het testrijden in volle hevigheid verder gegaan.

Baanplan 23 maart 2019

Tijdens mijn vakantie, het was echt heel vaak slecht weer, heb ik ook de voorzijde van het oude gedeelte van het station Chur getekend. De manier waarop ik dat normaalgesproken aanpak is eerst op basis van een groot aantal foto's een schets maken van de lay-out. Niet exact op schaal, maar gevoelsmatig in de juiste proporties. Daarna ga ik deel voor deel de exacte verhoudingen en maten toepassen. Zo ontstaat gaandeweg een gebouw van min of meer de juiste verhoudingen. De aantekeningen voor deze vervolg stappen zijn al op de ruwe schets te zien evenals de maatvoering van de belangrijkste terugkerende onderdelen, ramen en deuren.

Facade Bahnhof Chur

Een eerste aanzet heb ik ook al gemaakt voor de nieuwbouw extensie met de toegang, de onderdoorgangen en de winkels. Aan die zijde zijn ook de vertreksporen van de trein naar Arosa. Een impressie bij avond geeft de situatie aardig weer. Ook dat deel is in ruwe aanzet reeds geschetst. De maatvoering, zoals hierboven beschreven, moet echter nog in detail uitgewerkt worden.

Om een idee te krijgen van de dimensies heb ik de volgende maten uit de satellietfoto's gehaald (GoogleMaps). Het oude gedeelte van het stationsgebouw - een samenstelsel van diverse bouwdelen -is ongeveer 106 meter lang en tussen de 13 en 18 m breed. Het nieuwe gedeelte - de extensie met het rode dak aan de rechterzijde - is totaal ongeveer 98 m lang en 20 m breed. Een perronoverkapping (wit) steekt vervolgens nog 28 m uit richting het noordoosten. De vrijstaande perronoverkapping (de lange witte strook) voor het stationsgebouw is 122 m lang. Dit betekent dus dat de totale lengte van mijn model in schaal N (inclusief overkapping) 145 cm wordt bij een breedte van 12.5 cm. Dat wordt dus een aanzienlijke klus, maar het past prima in het oorspronkelijke ontwerp van de stad Chur en het emplacement in model.

De overkapping aan de zuidwestzijde wil ik gaan samenstellen uit 2 tot 4 Fallerbouwpakketten. Deze overkapping is op de modelbaan nodig om de treinenloop naar de schaduwstations aan het oog te onttrekken.

20 maart 2019

De afgelopen tijd ben ik weer 15 dagen in Zwitserland geweest om te skiën. Niet al te mooi weer, maar fantastische sneeuw en ongelooflijk veel. Als het echt te hard aan het sneeuwen was, heb ik wat nader onderzoek gedaan op het internet naar het depot Sand. Onder andere heb ik een hele verzameling foto's gevonden van een model gebouwd in karton in H0 door J. Zegers en gefreesd in hout door Krusla (op deze pagina naar onder scrollen en dan vindt u het). Ook heb ik op Flickr een verzameling foto's gevonden van het depot gefotografeerd van alle zijden. De combinatie van de drie sets heeft me in staat gesteld een goed model te tekenen in schaal N. Dit model moet nog overgezet worden in CAD maar dat komt binnenkort.

Bij het tekenen kwam ik erachter dat ik het emplacement van mijn depot te ruim had opgezet. Daarmee zou het model van het depot veel te breed worden. De voorzijde ziet er uit als op nevenstaande tekening. Het smalste wat ik met Minitrix rails kan maken is een hart-hart afstand van 33.6 mm. Dus die maat heb ik gekozen voor de uiteindelijke hart afstand van de grote toegangsdeuren. Dit betekende dus wel dat na thuiskomst het emplacement van het depot afgebroken moest worden en opnieuw aangelegd. Het is nu niet alleen veel slanker geworden, maar ook veel smaller. Ziet er eigenlijk veel beter uit (zie foto hiernaast en vergelijk met foto op 31 januari 2019). Daarmee heb ik, om niet nog meer wissels aan te hoeven schaffen, een set overloopwissels in het station Chur opgeofferd en een andere set omgekeerd, van een overloopwissel met twee linkerwissels naar een met twee rechterwissels. Dit heeft geen grote invloed op de treinenloop. Eigenlijk waren beide sets een extraatje, niet echt nodig. Het baanplan zal een dezer dagen hierop aangepast worden.

Ook is het testrijden de laatste maand uitgebreid voortgezet. Langzamerhand zijn de meeste onvolkomenheden eruit, al ontdek ik iedere keer wel weer iets wat verbetering behoeft. Maar daarom doe ik het ook. Wat zijn de zaken die ik zoal ontdek? Verkeerd om aangesloten wissels, verwisselde bezetmelders, slechte soldeerverbindingen aan de rails, vervuilde railstukken, zwakke raillassen om zo maar wat te noemen. Geleidelijk aan wordt dit allemaal opgelost en rijden de treinen inmiddels redelijk zorgeloos vol automatisch. Hiervoor heb ik inmiddels ook de allerlaatste versie van Koploper 9.4 build 9 gedownload. Dit na het schokkende bericht van het overlijden van Paul Haagsma (Pahasoft). De modelspoorders zullen hem missen.

25 februari 2019

Vandaag een iets langere uiteenzetting van de perikelen waar ik de laatste paar weken (vanaf begin januari) mee geworsteld heb. Dit om als leerervaring voor collega bouwers te dienen. Modelbouw gaat namelijk niet altijd van een leien dakje. Zeker niet als je zo'n ambitieuze baan in ontwikkeling hebt als ik. Doe er uw voordeel mee.

Met de laatste twee BMD16N-SD decoders, waarvoor ik de printen heb aangeschaft via Huib Maaskant en vervolgens een paar maanden geleden gebouwd (zie 25 oktober 2018), had ik nu wat problemen. Alle eerdere decoders (ik heb er nu totaal 6) heb ik altijd zonder problemen gebouwd en in gebruik genomen maar met deze twee had ik echte problemen. De bezetmelding werkte wel, maar ging niet meer weg. De volgende stappen heb ik genomen gedurende de laatste paar weken:

  - Ik heb inmiddels alle IC’s al vervangen maar zonder resultaat.
  - Na rondsnuffelen op het BeneluxSpoor forum heb ik ook geprobeerd of het via LocoNet beter ging, maar dat blijft hetzelfde.
  - Het probleem zit niet in de bedrading naar de rails, want als ik de nieuwe decoder vervang door een eerder gebouwde dan werkt die op dezelfde positie zonder problemen.
  - Ik heb getest volgens de methode van Huib Maaskant (zie figuur van Huib hiernaast) en dan zie ik op de Intellibox II de bezetmelder aan gaan, maar ook niet meer uit. Net zoals in Koploper, dus het is geen Koploper probleem.
  - Ik heb de BC517 (BCX38C) vervangen omdat ik er vanuit ging dat die de hoog/laag schakeling (het vrijgeven van de bezetmelding) voor zijn rekening neemt.
  - Kabels heb ik ook al vervangen, maar dat maakt geen verschil. Iedere kabel langer dan 20 cm is nu een UTP Cat5 kabel.

Zo heb ik geprobeerd stap voor stap de problemen te lijf te gaan. Maar afgelopen zondag zat ik met mijn handen in het haar. Ik heb tenslotte de nieuwe decoders elk apart aan de IB aangesloten. Geen verdere bezetmelders en ben de IC’s stuk voor stuk en stap voor stap gaan uitwisselen. Daarmee verdween wel een deel van de problemen (dat ik teveel bezetmelders zie), maar de bezetmeldingen kwamen nu wel binnen, maar werden vervolgens niet meer opgeheven. Daarvoor moest alles (UTP kabel ) los en Koploper gereset worden. Dus toen uiteindelijk maar een e-mail gestuurd aan Eddy de Boer. Eddy wordt door Huib de helpdesk voor BMD16N-SD genoemd. Ik heb hem mijn probleem voorgelegd en gevraagd of hij een advies had. Dat advies kwam bijna per kerende post. De BC517 is precies omgekeerd gepoold als de BCX38C. Dus waar de BC517 collector, basis en emitter heeft van links naar rechts is dat voor de BCX38C emitter, basis en collector. Dit had ik me dus niet gerealiseerd. Dus na dit bericht twee nieuwe transistoren uit de voorraad opgedoken en volgens bovenstaand advies vervangen. Daarmee was het probleem opgelost. Wauw, dat lucht op.

Nu alleen nog de wissels van Chur Sand aansluiten en dan kan het automatisch proefrijden, afstellen, fout zoeken en testen beginnen. Proef gereden heb ik natuurlijk al wel, maar niet onder besturing van Koploper. Voor ik verder ga met het verlijmen van de rails en het verwijderen van de tijdelijke fixaties, wil ik wel weten of alles soepel kan rondrijden. Dus dat wordt testen met verschillende locomotieven en configuraties en dat zal wel enige tijd vergen. En dat betekent ook dat ik mijn ongeduld om weer verder te gaan onder controle zal moeten houden.

De komende weken zal ik wel voorzichtig beginnen te denken over de bouw van het station van Chur en het depot van Sand. Ik denk erover om het station van Chur via kitbashing uit een aantal andere stations samen te stellen. Maar misschien besluit ik toch wel om het geheel zelf te ontwerpen en te bouwen. Dat gaat zeker gelden voor het depot, maar wellicht met gebruikmaking van wat onderdelen uit bestaande bouwdozen.

Om toch wat aan bebouwing te doen (....hoezo ongeduldig?) hierbij een foto van de eerste proefplaatsing van de bebouwing van Preda. Het eerste huis op de berg achter het station komt er nog bij en dan is de bebouwing van Preda compleet. Ik denk er op dit moment aan om de aankleding van de baan vanaf Preda aan te pakken, vandaar deze proef.

14 februari 2019

Het is zover. Dat heeft even langer geduurd dan ik had voorspeld/gehoopt op zondag, omdat het draad zondagmiddag echt op was. Maar Electronicashopping leverde snel en dinsdagavond kon ik weer verder. Gister dan uiteindelijk de eerste echte mijlpaal bereikt: de treinen rijden rond en worden gedetecteerd. Dus dat deel is voor elkaar. De volgende stap is te checken of daadwerkelijk alle 160 bezetmeldpunten functioneren. Daarna worden dan vervolgens de resterende 34 wissels aangesloten. Dat vergt ook nog wel even, maar er is in ieder geval voortgang. Nu dus eerst maar een paar dagen testen. Een foto die deze mijlpaal goed representeert heb ik hiernaast geplaatst. Dit is maar 1 van de 4 electronicapanelen (de derde van vier), maar zoals te zien is probeer ik het geheel redelijk overzichtelijk te houden met stickers, kabelmarkers en kabelgoten. Tot nu toe werkt dat naar tevredenheid.

10 februari 2019

Deze week een paar dagen vrij genomen om voortgang te maken met de bouw. Alle bestelde items zijn op tijd gearriveerd, dus er kunnen meters gemaakt worden. Dat was het idee, maar helaas zat er het een en ander wat tegen. De eerste dag ging het zeer voorspoedig. Het emplacement van Preda is volledig aangesloten en de verbinding van Preda via Naz naar Muot inclusief Muot zelf is op die dag gerealiseerd. In de avond proef gereden en dat verliep als een zonnetje. Door die ervaring gesterkt ben ik de volgende dag voortvarend aan de slag gegaan om het emplacement van Langwies en de verbinding naar Luen-Castiel te realiseren (zonder tussentijds te testen). Dat verliep zonder al te veel problemen al was de bereikbaardheid van de diverse onderdelen wel iets lastiger dan gehoopt. Dezelfde avond geprobeerd proef te rijden, maar dat ging dus absoluut niet. Kortsluiting! Waar dat zat, geen idee. Een paar uur bezig geweest zonder resultaat. Als gevolg daarvan de hele nacht slecht geslapen. Waar zit het probleem, hoe kom ik hier achter? De volgende dag in alle rust stap voor stap het probleem aangepakt. In eerste instantie zonder resultaat. Daarna alle verbindingen van de dag ervoor weer ongedaan gemaakt en vervolgens stap voor stap alles weer aangesloten en stap voor stap getest. Aan het eind van deze route bleek het probleem in een wissel, Minitrix 14955, te zitten. Kortsluiting in de wissel. Na een snelle chirurgische ingreep de kortsluiting verholpen en toen kon ik weer verder. Na in totaal 3 dagen ben ik gevorderd tot aan het locomotiefdepot Sand. Een zichtbaar bewijs hiervan is de 644 in Langwies op doorreis naar Sand (de verlichting brandt als bewijs). Vanaf daar ga ik dus morgen weer verder. Ik heb een vage hoop om morgen de baan geheel aangesloten te krijgen, maar de aanlsuitdraden raken langzamerhand wel op. Dus vanavond maar 400 meter in twee kleuren bijbesteld.

3 februari 2019

Zaterdagochtend 2 februari wat onderzoek verricht op internet om de aanleg van straatspoor te doorgronden. Op BeneluxSpoor heb ik wat nuttige links gevonden in de Encyclopedie. Op basis daarvan maar besloten om de aanleg met behulp van DAS klei te gaan realiseren. Dus hiervoor een mal gevonden en de benodigde DAS klei. Dus gistermiddag nog een aantal bestellingen gedaan: 1) DAS klei voor het straatspoor (bol.com), 2) een mal om het straatspoor goed tussen de railstaven aan te brengen (RailNScale) en 3) de laatste 13 wisselaandrijvingen (5 rechts en 8 links, Conrad.nl).

Gistermiddag is via post.nl de nalevering van de Faller kurk railbeddingen al gearriveerd. Ik had toen net besloten met de werkzaamheden te stoppen. Dus op zondag als eerste de laatste railbeddingen aangebracht.

De afgelopen drie dagen ongelooflijk hard gewerkt. Heel veel taken afgerond: alle kurkbeddingen zijn aangebracht; alle aansluitingen van alle secties zijn gesoldeerd; alle wisselaandrijvingen zijn uitgefreesd in de onderplaat; en alle aansluitingen zijn van aansluitstrips voorzien. Als je het zo op een rijtje zet, klinkt het niet erg indrukwekkend, maar geloof me, het waren drie dagen van hard doorwerken. Ik ben nu op het punt aangeland dat al het voorbereidende werk volbracht is en nu moeten alleen nog de aansluitingen naar de electronicapanelen gerealiseerd worden. Dat zal overigens nog steeds een paar dagen werk betekenen, ruw geschat gaat het namelijk om 180 aansluitingen, die nog gerealiseerd moeten worden. Dus daar ben ik nog wel even mee bezig, maar dan kunnen we ook voor het eerst een echte ronde maken. Dus de eerste echte mijlpaal, het rondrijden van de treinen komt nu echt in het zicht. Een overzichtsfoto gaat hierbij.

2 februari 2019

Zoals al aangekondigd, had ik net 4 meter railbedding te kort. Midden boven op de foto is te zien dat alleen de toegang van het emplacement van Chur naar het straatspoor nog van bedding voorzien moet worden. De nalevering is al onderweg volgens de leverancier, dus volgende week kan dit afgerond worden. Vandaag waar mogelijk wisselaandrijvingen inbouwen en daarna de elektrische aansluitingen verder afmaken.

31 januari 2019

Voortgang is traag, maar er is dan ook een hoop werk te verzetten. Inmiddels is de kurk railbedding aangebracht tot en met Chur Sand. Het enige deel wat nu nog gedaan moet worden, ongeveer 8 meter in totaal, is het baangedeelte van Chur Stadt naar de voorzijde van het station Chur. Dat heb ik nog even voor me uitgeschoven om dat ik dat, conform de werkelijkheid, eigenlijk in straatspoor wil uitvoeren en daar ben ik nog niet echt uit hoe ik dat zal aanpakken. Het zijn namelijk best wel wat lengtes, dus hoe doe je dat netjes? Daarnaast heb ik ook nog maar 4 meter railbedding op voorraad en 4 meter uitstaan als nalevering. Dus daar moet ik nog even op wachten. Hoe dan ook demping zal geen kwaad kunnen, dus de kurk railbedding wordt in ieder geval aangebracht, heb ik besloten. Dus daar ga ik morgen vroeg mee beginnen. Daarna denk ik dat ik een begin ga maken met de aansluitingen (het trekken van de bedrading) naar de electronicapanelen. Beginnend vanaf de railspiraal en dan eerst een doorgaand spoor. Dan ben ik binnenkort in staat om de hellingproef te gaan doen: trekken de locomotieven de aangebrachte hoogteverschillen. Altijd spannend.

22 januari 2019

De afgelopen week druk geweest met het opdelen van de baan in de diverse blokken en bezetmeldsecties. Tot mijn tevredenheid kan ik meedelen dat dat nu helemaal voor elkaar is. Ook is de sectie van Langwies naar Preda inclusief de beide stations en het passeerstation van Muot voorzien van de kurk onderlaag of waar nodig van de kurkrailbeddingen. Inmiddels is mijn hele voorraad railbedding al weer op en heb ik 10 pakketten extra besteld. Die verwacht ik een dezer dagen en dan kan ik weer verder.

Het emplacement van Preda, het passeerstation Muot en het station Langwies alsmede de tussenliggende secties zijn geheel van aansluitdraden voorzien en die zijn al doorgevoeerd door de tafel. Deze delen zijn ook volledig gefixeerd op de bekende wijze. Als er weer even tijd is (bij voorkeur een aantal dagen achter elkaar) dan zal ik de aansluitingen naar de wisseldecoders en de bezetmelders gaan realiseren. Kortom, het werk vordert gestaag.

Dit is ook het moment dat ik al begin na te denken over de vormgeving van de scenery. De delen waar tunnels, bruggen en galerijen gaan komen worden langzamerhand duidelijk en al meegenomen in de vormgeving van het traject. Dat is een onderdeel, de vormgeving, dat ik altijd graag in de praktijk uitprobeer. Op papier leeft dat onvoldoende voor me; het is voor mij een kwestie van "trial and error". Uitproberen en opnieuw beginnen.

14 januari 2019

De afgelopen dagen, af en toe, bezig geweest met het voorbereiden van de bezetmeldsecties en het aanbrengen van de bedrading. In de kerstvakantie was ik begonnen met het emplacement van Preda. Ik was al bezig om vandaaruit verder naar beneden door te werken, maar toen ontdekte ik net op tijd dat als ik daarmee door gegaan was er een aantal secties onbereikbaar dreigden te worden. Dus vervolgens me eerst maar gericht op deze lastig te bereiken secties. Dat betekent dat ik het schaduw-passeerstation Muot weer uitgebouwd heb en dat vervolgens buiten de baan passend gemaakt, in secties ingedeeld en bedraad heb. Dat uitbouwen maakt het leven heel wat makkelijker. De railsectie wordt geplaatst op restanten van vloerbalken (van de vorige zolder), zodat er in ieder geval voldoende ruimte is om doorvoeren te boren en de draden gemakkelijk door te voeren. Wel moet ik er vanzelfsprekend voor zorgen dat alle overgangen straks goed kloppen en passen. Op de foto zijn de rail isolaties (= oranje stickers), de aansluitlocatie punten (= gele stickers) en de tijdelijke fixaties goed zichtbaar.

Zoals eerder al vermeld is, wordt de rails tijdelijk gefixeerd met een spaanplaatschroefje (3.0 x 12 mm) en een ringetje van 8 mm. Als volgende stap is de rails om de 10 cm ingedruppeld (tussen twee bielzen) met 1:1 verdunde boekbinderslijm.

Als de lijm voldoende gedroogd is, wordt het emplacement op de kop gelegd en worden de aansluitstrips aan de onderzijde gemonteerd voor de railaansluitingen en voor de wissels. Als alle verbindingen ook aan de onderzijde gemaakt zijn, worden de tijdelijke fixaties weer verwijderd.

1 januari 2019

Een voorspoedig 2019 gewenst aan alle lezers.

Binnenkort ga ik weer verder met de bouw van de Chur-Arosa Bahn en neem ik de verslaglegging weer ter hand. Even geduld alstublieft. Tot gauw.

De voortgang van eerdere jaren vindt u onder het jaartal onder de Tab "Voortgang".